bułki - 33426 przepisów (strona:1427/2229)

Mleczne bułeczki + masło własnej roboty – przepis 132

  Czasem, w długie jesienno – zimowe wieczory, siedzimy sobie w cieplutkim domu i wspominamy różne sytuacje. Wspominamy dobre rzeczy, które kiedyś nam się przydarzyły. Z

Niunioki
PASZTET GRYCZANY Z MIĘSEM MIELONYM 260

mięso wymieszać z ugotowaną kaszą,dodać podsmażone pieczarki z cebulą - doprawić do smaku solą,pieprzem oraz czubrycą czerwoną,dodać jajka - wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Wyrównać powierzchnię. Piec w 180st.C

Niespełnione zdolności kulinarne
Seromakowiec 270

blachę 32 x 24 cm) : 150g ciasteczek korzennych  50g masła Warstwa maku: 1 puszka gotowego maku 4 żółtka + 4 białka szczypta soli 80g łuskanych orzechów włoskich łyżka bułki tartej Warstwa serowa: 1kg białego sera sernikowego 3/4 szklanki cukru bu dyń waniliowy 3 jajka zapach waniliowy    Przygotowanie: Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Masło na spó d ciasta roztapiany

ChilliJemy
Francuskie tosty z twarożkiem i owocami 148

wykorzystam- smażę francuskie tosty. Na dzisiejsze tosty wykorzystałam szafranową brioszkę. U mnie w domu nic się nie marnuje. Takie śniadanie to prawdziwy luksus i pomyśleć, że z czerstwej bułki. Kiedyś te tosty nazywały się biednym rycerzem. Ta nazwa wciąż jest popularna w Szwecji. Szwedzi nazywają francuskie tosty fattiga riddare. Czy takie biedne… Francuskie tosty Składniki: na 2 porcje

codojedzenia
Bułki drożdzowe z dżemem truskawkowym 149

blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - zostawiąc większe odstępy, gdyż ciasto jeszcze urośnie. Odstawiamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przed pieczeniem bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy ok 18-20 minut

Lena Gotuje
Puszysty sernik na orzechowym cieście z kratką 267

DODATKOWO -1 jajko do posmarowania Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto.  Ciasto dzielimy na 2 części .Jedną wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki posmarowanej i  posypanej  bułką tartą. Drugą wstawiamy do lodówki. MASA Żółtka ucieramy z cukrem i masłem lub margaryną,dodajemy mąkę ziemniaczaną i zmielony twaróg. Wszystko dokładnie miksujemy. Białka (7szt) ubijamy na sztywną pianę

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Pierogi z mięsnym farszem 184

pokroić w kostkę i zrumienić na złoty kolor. Dodać do mięsa. Następnie dodać pieprz, sól i jajko i wszystko razem wymieszać. Jeśli farsz jest za rzadki można dodać trochę bułki tartej. Pierożki były tak pyszne, że mój mąż nie mógł się doczekać kiedy

Olga Piecze i Gotuje
Bułeczki z kabanosami, zielonymi oliwkami i suszonymi pomidorami 198

aromatyczne suszone pomidory i greckie zielone oliwki sprawiają, że bułeczki są wyśmienite. Upieczone w foremce na muffinki wyglądają jak małe pączusie! Gwarantuję - znikają jeszcze cieplutkie! A przygotowanie to dosłownie bułka z masłem - każdy sobie poradzi! 400 g mąki pszennej + 100 g do podsypywania 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku 15 g świeżych drożdży 1 ¼ szklanki ciepłego mleka

VioletoweKucharzenie
Orkiszowo-pszenny chleb dekoracyjny w listopadowej piekarni 191

ciasta!), jak pokazuje zdjęcie obok. Posmarować brezgi rozwałkowanego kawałki i nałożyć go na resztę bochenka. Na wierzchu ostrym nożem wykonać rysunek przypominający unerwienie liścia. Drugi bochenek uformować podłużnie jak bułkę wrocławską. Jeden z końców naciąć na pół i lekko odchylić obie części od siebie, by przypominały tylną płetwę ryby. Chleb ponacinać ostrym nożem po obu bokach jak na zdjęciu. Uformowane

Weekendy w domu i ogrodzie
Idealny biszkopt do tortu (jasny i ciemny) 402

zaczniemy piec biszkopt wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką tartą! Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Wlewamy białka do suchego naczynia i wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. By biszkopt

Dieta bez mleka
Pieczona brukselka z mozzarellą 198

wiele z nich wymieni szpinak i brukselkę. No właśnie…Nie, ja jestem akurat z tych co brukselkę lubią, ale w naszej polskiej kuchni, pokutuje przyrządzanie brukselki tylko z bułką tartą na maśle. Podobnie jak kalafiora zresztą. Chcę Wam pokazać, że brukselka ma różne oblicza. Jakiś czas temu proponowałam brukselkę z boczkiem. Dzisiaj będzie dla odmiany pieczona brukselka z mozzarellą

Mieszam w Garnku
Sernik krakowski 379

masłem, a na końcu wsypać bakalie i dokładnie wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą albo wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 porcji ciasta wyłożyć na dnie blaszki do pieczenia i ponakłuwać widelcem, a z reszty uformować wałeczki obtaczając je w mące. Na spód z ciasta

Pieguskowa Kuchnia
Paszteciki francuskie z mięsem. Przepis na niemarnowanie jedzenia. 220

wszystko po to, aby ograniczyć marnostrastwo jedzenia. W duchu tej filozofii staram się przetwarzać żywność, która nie została zjedzona np. z makaronu przygotowuję sałatkę lub zapiekankę, chleb mielę na bułkę tartą itp. Z wczorajszego obiadu pozostało mi mięso – stało się ono pretekstem do przygotowania pasztecików Paszteciki francuskie z mięsem przepis na ok. 30 pasztecików 2 opakowania ciasta francuskiego jajko

365 dni dookoła kuchni
ZIARNA SEZAMU 148

oraz zawierają doskonałej jakości aminokwasy. Wykorzystywanie ziaren sezamu w kuchni: Ziarna sezamu można spożywać na surowo, po wysuszeniu lub uprażeniu. Występuje jako przyprawa w wielu kuchniach świata. Wymieszane z bułką tartą są znakomita panierką do ryb, kotletów oraz sznycli.  Biały sezam dodatkiem mocno rozpowszechnionym i uniwersalnym. Można go dodawać do: sałatek, dań wegetariańskich, dań mięsnych, farszów, a także

Ciastka - domowe słodkości
Kanapka drwala z białą kiełbasą i makaronowym burgerem 128

Kiedy nasz makaronowo serowy placek jest już gotowy, wyjmujemy go z foremki, dzielimy na kwadraty (dowolna wielkość, w zasadzie taka jak nam odpowiada do włożenia jej w kanapki, czy bułki). Po pokrojeniu naszego makaronowego placka na części, na patelni rozgrzewamy olej do smażenia w głębokim tłuszczu, a także przygotowujemy tempurę. Mąkę mieszamy z lodowatą wodą. Każdy z kawałków makaronowego placka

MamaOskarka