Czasem, w długie jesienno – zimowe wieczory, siedzimy sobie w cieplutkim domu i wspominamy różne sytuacje. Wspominamy dobre rzeczy, które kiedyś nam się przydarzyły. Z
Niuniokimięso wymieszać z ugotowaną kaszą,dodać podsmażone pieczarki z cebulą - doprawić do smaku solą,pieprzem oraz czubrycą czerwoną,dodać jajka - wymieszać. Przygotowaną masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą keksówki. Wyrównać powierzchnię. Piec w 180st.C
Niespełnione zdolności kulinarneblachę 32 x 24 cm) : 150g ciasteczek korzennych 50g masła Warstwa maku: 1 puszka gotowego maku 4 żółtka + 4 białka szczypta soli 80g łuskanych orzechów włoskich łyżka bułki tartej Warstwa serowa: 1kg białego sera sernikowego 3/4 szklanki cukru bu dyń waniliowy 3 jajka zapach waniliowy Przygotowanie: Blachę wyściełamy papierem do pieczenia. Masło na spó d ciasta roztapiany
ChilliJemywykorzystam- smażę francuskie tosty. Na dzisiejsze tosty wykorzystałam szafranową brioszkę. U mnie w domu nic się nie marnuje. Takie śniadanie to prawdziwy luksus i pomyśleć, że z czerstwej bułki. Kiedyś te tosty nazywały się biednym rycerzem. Ta nazwa wciąż jest popularna w Szwecji. Szwedzi nazywają francuskie tosty fattiga riddare. Czy takie biedne… Francuskie tosty Składniki: na 2 porcje
codojedzeniablaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - zostawiąc większe odstępy, gdyż ciasto jeszcze urośnie. Odstawiamy na 20 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni. Przed pieczeniem bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Pieczemy ok 18-20 minut
Lena GotujeDODATKOWO -1 jajko do posmarowania Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części .Jedną wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki posmarowanej i posypanej bułką tartą. Drugą wstawiamy do lodówki. MASA Żółtka ucieramy z cukrem i masłem lub margaryną,dodajemy mąkę ziemniaczaną i zmielony twaróg. Wszystko dokładnie miksujemy. Białka (7szt) ubijamy na sztywną pianę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupokroić w kostkę i zrumienić na złoty kolor. Dodać do mięsa. Następnie dodać pieprz, sól i jajko i wszystko razem wymieszać. Jeśli farsz jest za rzadki można dodać trochę bułki tartej. Pierożki były tak pyszne, że mój mąż nie mógł się doczekać kiedy
Olga Piecze i Gotujearomatyczne suszone pomidory i greckie zielone oliwki sprawiają, że bułeczki są wyśmienite. Upieczone w foremce na muffinki wyglądają jak małe pączusie! Gwarantuję - znikają jeszcze cieplutkie! A przygotowanie to dosłownie bułka z masłem - każdy sobie poradzi! 400 g mąki pszennej + 100 g do podsypywania 0,5 łyżeczki oregano 0,5 łyżeczki suszonego lubczyku 15 g świeżych drożdży 1 ¼ szklanki ciepłego mleka
VioletoweKucharzenieciasta!), jak pokazuje zdjęcie obok. Posmarować brezgi rozwałkowanego kawałki i nałożyć go na resztę bochenka. Na wierzchu ostrym nożem wykonać rysunek przypominający unerwienie liścia. Drugi bochenek uformować podłużnie jak bułkę wrocławską. Jeden z końców naciąć na pół i lekko odchylić obie części od siebie, by przypominały tylną płetwę ryby. Chleb ponacinać ostrym nożem po obu bokach jak na zdjęciu. Uformowane
Weekendy w domu i ogrodziezaczniemy piec biszkopt wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Spód tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki zostawiamy bez papieru. Nie posypujemy ich też bułką tartą! Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka oddzielamy dokładnie od żółtek. Wlewamy białka do suchego naczynia i wsypujemy szczyptę soli. Ubijamy je mikserem na najwyższych obrotach na sztywną pianę. By biszkopt
Dieta bez mlekawiele z nich wymieni szpinak i brukselkę. No właśnie…Nie, ja jestem akurat z tych co brukselkę lubią, ale w naszej polskiej kuchni, pokutuje przyrządzanie brukselki tylko z bułką tartą na maśle. Podobnie jak kalafiora zresztą. Chcę Wam pokazać, że brukselka ma różne oblicza. Jakiś czas temu proponowałam brukselkę z boczkiem. Dzisiaj będzie dla odmiany pieczona brukselka z mozzarellą
Mieszam w Garnkumasłem, a na końcu wsypać bakalie i dokładnie wymieszać ze sobą. Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Formę do pieczenia wysmarować masłem i wysypać bułką tartą albo wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3 porcji ciasta wyłożyć na dnie blaszki do pieczenia i ponakłuwać widelcem, a z reszty uformować wałeczki obtaczając je w mące. Na spód z ciasta
Pieguskowa Kuchniawszystko po to, aby ograniczyć marnostrastwo jedzenia. W duchu tej filozofii staram się przetwarzać żywność, która nie została zjedzona np. z makaronu przygotowuję sałatkę lub zapiekankę, chleb mielę na bułkę tartą itp. Z wczorajszego obiadu pozostało mi mięso – stało się ono pretekstem do przygotowania pasztecików Paszteciki francuskie z mięsem przepis na ok. 30 pasztecików 2 opakowania ciasta francuskiego jajko
365 dni dookoła kuchnioraz zawierają doskonałej jakości aminokwasy. Wykorzystywanie ziaren sezamu w kuchni: Ziarna sezamu można spożywać na surowo, po wysuszeniu lub uprażeniu. Występuje jako przyprawa w wielu kuchniach świata. Wymieszane z bułką tartą są znakomita panierką do ryb, kotletów oraz sznycli. Biały sezam dodatkiem mocno rozpowszechnionym i uniwersalnym. Można go dodawać do: sałatek, dań wegetariańskich, dań mięsnych, farszów, a także
Ciastka - domowe słodkościKiedy nasz makaronowo serowy placek jest już gotowy, wyjmujemy go z foremki, dzielimy na kwadraty (dowolna wielkość, w zasadzie taka jak nam odpowiada do włożenia jej w kanapki, czy bułki). Po pokrojeniu naszego makaronowego placka na części, na patelni rozgrzewamy olej do smażenia w głębokim tłuszczu, a także przygotowujemy tempurę. Mąkę mieszamy z lodowatą wodą. Każdy z kawałków makaronowego placka
MamaOskarka