bułki - 33926 przepisów (strona:1436/2262)

Włoska babka cytrynowa dwukolorowa 220

niej piekł i z jakiej okazji Ponieważ używam foremki silikonowej, nie smaruję jej tłuszczem, ale oczywiście jeśli używacie zwykłych foremek, to smarujemy je tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Dobrze, aby składniki były w temperaturze pokojowej a olej do ciasta dodawany był bardzo wolno. Wtedy zapobiegnie to ewentualnemu zwarzeniu się ciasta czy też zakalcowi. Babkę cytrynową ozdabiamy

Mieszam w Garnku
Gotuję, nie marnuję – recenzja 242

promowane produkty, które potem nie pasują do siebie, albo nie mamy pomysłu, co by z nich ugotować. Mamy pełną lodówkę, ale idziemy do sklepu na głodniaka i zamiast jednej bułki przynosimy całą siatkę, więc część z rzeczy zawsze nam się zmarnuje. Zwłaszcza, że to co uważamy często za termin przydatności, jest często tylko sugestią do jakiej daty producent gwarantuje optymalną

Ugotowane pozamiatane
Kopytka, kluski leniwe-podstawowy przepis 296

gotującą się wodę i gotujemy chwilę do wypłynięcia. Hartujemy je w zimnej wodzie i wykładamy na półmisek Kopytka można podać z dowolnym sosem, czy np obsmażyć w masełku i bułce tartej. Polecam i życzę smacznego

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zupa z pieczonych batatów, zupa krem z batatów 290

małej kokilce idealna będzie na przystawkę. W większym talerzu – niektórym może wystarczyć nawet na danie główne. Szczególnie, jeśli podamy ją z chrupiący grzankami (czyli kostkami miąższu chleba lub bułki przyrumienionymi na maśle). Zupa ma jednak jedną wadą – trudno ją ugotować, ze względu na znikające bataty po upieczeniu :) Pieczone, słodkie ziemniaki są tak pyszne, że ciężko przejść obok nich

Moja Delicja
Akcja-dekoracja, czyli biżuteryjne babeczki 186

ponownie dokładnie mieszamy widelcem, aż uzyskamy jednolite, lśniące ciasto. Wsypujemy marchewkę i orzechy, mieszamy. Ciasto rozdzielamy łyżką do foremek na muffinki, wyłożonych papilotkami lub wysmarowanych olejem i posypanych tartą bułką. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut. Serek mascarpone mieszamy z cukrem i cukrem waniliowym. Wierzch każdej wystudzonej muffinki smarujemy serkiem (serek wykładamy przy użyciu łyżeczki lub używamy

KulinarneImpresje.pl
Babka piaskowa 171

waniliowy i skórkę. Mąki wymieszać ze sobą i proszkiem do pieczeni. Dodawać po trochu do masy jajecznej, cały czas ucierając. Prostokątną formę do pieczenia posmarować masłem i obsypać tartą bułką lub grysikiem, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni Celsjusza piekarnika i piec przez 30-40 minut. Babka piaskowa jest smaczniejsza jeśli przed podaniem posypiemy cukrem

Pomysłowa kuchnia
Kruche jajeczka z czekoladą, mascarpone i marcepanem 154

Dodajemy jajko i zagniatamy na gładkie ciasto. Jeśli trzeba, schładzamy je w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jeśli posiadamy foremki na jajka 3D, smarujemy je masłem i obsypujemy bułką tartą. Rozwałkowujemy ciasto i wycinamy jajka. Możemy użyć zwykłej foremki i potem po prostu przełożyć ciastka kremem. Ciasteczka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub nakładamy na foremki

Mienta blog
Pyszne kotlety brokułowe z porem i feta 196

duże brokuły w lodówce. Jakoś nie miałam ochoty na brokułową , więc wybrałam opcję kotletów. Przy okazji wypróbowałam mąkę lnianą. Nie lubię zbytnio dodawać mąki do kotletów czy tartej bułki. Wolę konkretne produkty jak wysokowartościowe pestki słonecznika, zmielone migdały i wspomnianą mąkę lnianą. Oprócz brokułów znajdziecie w kotletach por. Często używam pora zamiast cebuli. Por świetnie pasuje z brokułami

codojedzenia
PIEROGI Z MIĘSEM DROBIOWYM 203

mięso ugotowane w  aromatycznym rosole. Farsz wcale nie jest suchy, a to się zdarza przy pierogach z mięsem. Można zapobiec to dzięki marchewce z rosołu, namoczonej w mleku bułce lub wlać chochelkę rosołu.  Rosół i marchewka sprawdziły się, więc polecam. Tak poza tym to mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe.  PRZEPIS Ciasto mąka 3 szkl.  ciepła

Kuchnia Paulettes
Ślimak drożdżowy z makiem 263

miniony weekend, wraz z Ciastem na niedzielę , słodkości na bazie drożdży . W akcji Rośnie jak na drożdżach wspólnie dawaliśmy popis naszemu entuzjazmowi na punkcie drożdżowych ciast, babek, rogalików i bułek. Wszystko oczywiście okraszone dużą dozą słodyczy :) Postawiłam na klasykę i mojego popisowego ślimaka drożdżowego , którego wypiekam często i namiętnie, a bez którego nie wyobrażam sobie niedzielnego popołudnia przy herbacie

Grunt to przepis!
Kruche tartaletki z sokiem i bitą śmietanką. 181

stopni. Upieczone tartaletki wyjmujemy z foremek i dokładnie studzimy. Foremek niczym nie smarowałam ani nie posypywałam, bardzo ładnie mi się upiekły, ale można je posmarować cieniutko masłem i posypać bułką tartą. 2. Krem: W szklance soku rozpuszczamy budynie, pozostały sok zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia cały czas mieszając. Następnie kremem od razu napełniamy kruche tartaletki i odstawiamy

Izabelawkuchni
Babeczki z kremem malinowym 320

pół godziny do lodówki, a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 1 cm i wycinamy kółka o średnicy nieco większej niż średnica foremek na babeczki. Foremki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Układamy w nich krążki ciasta i dociskamy do dna. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach, przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia. Wstawiamy

Bon appetit mon amie
Zapach wiosny w powietrzu i jej smak na talerzu 199

pomocy łyżki, aż składniki ładnie się połączą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160 stopni. Formę na babkę (musi być ona dosyć duża, gdyż ciasta jest sporo), natłuszczamy masłem i posypujemy bułką tartą. Na dnie formy rozprowadzamy 2 łyżki masy jasnej, na jasnej masie umieszczamy 2 łyżki masy ciemnej, powtarzamy czynności do momentu, aż obie masy nam się skończą. Babkę pieczemy

KulinarneImpresje.pl
babka kokosowa 242

minut, stopniowo dodając całe jajka. Do masy wsypuję mąkę z wiórkami i proszkiem i wlewam mleko. Miksuję do połączenia składników. Ciasto przelewam do formy wysmarowanej masłem i oprószonej tartą bułką. Wstawiam do gorącego piekarnika i piekę około godziny (do suchego patyczka) w temperaturze 160 stopni. Gotową babkę posypuję cukrem pudrem lub, tak jak dziś, dekoruję lukrem i posypuję wiórkami kokosowymi

babka w formie