Pieczarkowa zapiekanka z dzieciństwa 212połówkę na plasterki. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Pieczarki poddusić na łyżce oleju do smażenia na palniku o średniej mocy. Do pieczarek dodać cebulę i kawałki bagietki ze środków bułek. Zeszklić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na bagietki wyłożyć pieczarki z dodatkami. Na farszu ułożyć kawałki masła. Całość posypać startą goudą. Zapiekanki włożyć do piekarnika. Piec ok. 12 minut
Weekendy w domu i ogrodzie
SERNIK CHAŁWOWY W GLAZURZE 193dodać sok i skórkę otartą z mandarynek, wymieszać. Na koniec dodać kaszkę manną, dokładnie wymieszać. Ciasto rozwałkować na tortownicę o średnicy 28 cm, którą wcześniej wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Na ciasto masę serową i równo rozprowadzić Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 180 - 200 stopnia C. Wystudzony sernik pokryć Glazurą Mirror Ascanio Lauretta
Ciastka - domowe słodkości
Tort kokosowy z kremem budyniowo maślanym 159Białka wyłożyć na żółtka, na nie wysypać wiórki kokosowe i mąkę ziemniaczaną, delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180 stopni około 40 minut. Upieczony biszkopt wyjąć z formy, odstawić do ostygnięcia, a najlepiej do następnego dnia. Krem : budyń przygotować według przepisu na opakowaniu. Przykryć folią
królestwo garów
Burgery ze śledzi z kaszą gryczaną i ogórkiem 230rodzynki. Pęczek pietruszki posiekać razem z łodyżkami. Połowę natki dodać do masy na rybne burgery. Doprawić solą i pieprzem. Z masy uformować 4 płaskie kotlety (bez dodatku jajek ani bułki tartej) i smażyć je po około 2 minuty z każdej strony na rozgrzanym oleju. Warto użyć patelni z nieprzywieralną powłoką, żeby użyć jak najmniej tłuszczu. Kaszę gryczaną ugotować na sypko
Dietolog
Babka Jogurtowo Cytrynowa W Polewie Mlecznej 477Mieszamy. W trakcie mieszania dolewamy olej i sok z 1/2 cytryny oraz skórkę z całej cytryny, mieszamy do połączenia się składników. 3. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą blaszki. Pieczemy w 180 stop. przez około 45-50 minut do tak zwanego suchego patyczka. Patyczek wbity w ciasto musi być suchy ! 4. Polewę szykujemy rozpuszczając masło razem
Gotowanie...to proste !
Carbonara cake 225mieszając. Pod koniec dodaj bardzo drobno posiekany ząbek czosnku i podsmażaj jeszcze przez chwilę. W miseczce wymieszaj żółtka, 150 ml śmietany oraz starty ser. Tortownicę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Na spodzie naczynia rozsyp garść startego sera. Pozostałą część śmietany wylej na patelnię, dodaj przesmażony wcześniej boczek, a następnie dodaj ugotowany wcześniej makaron (nie przelewaj go zimną wodą). Zdejmij
365 dni dookoła kuchni
Ciasto z rodzynkami 266sobą wszystkie składniki, mikserem, łyżką lub trzepaczką. Jeśli ciasto jest za gęste dodaję mleka, jak za rzadkie nieco mąki. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, można wysmarować tłuszczem i podsypać bułką tartą. Układam ciasto, wyrównuję, piekę w temp. 180 C przez 50-60 minut, przed wyjęciem sprawdzam czy patyczek jest suchy. Piekę bez termoobiegu grzaniem góra plus dół. Proste i smaczne
Zasmakuj Kuchni
Marokańska zupa harira z ciecierzycą i pulpecikami jagnięcymi 271łyżka posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 jajko 1/2 bułki namoczonej i odciśniętej sól, pieprz do smaku olej P rzygotowanie rozpocząć od zrobienia pulpetów. W misce wymieszać wszystkie składniki i dokładnie wymieszać. Wyrabiać mięso przez kilka minut, dzięki czemu będzie
olalacooking
Brioche Satine w różach. 187masło i sól. Wyrabiamy kolejne 15 minut. Ciasto powinno mieć temp. 24-25 °C. Miskę przykrywamy ściereczką odkładamy do lodówki na 2 godziny. Formę z kominem natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. Ciasto wyciągamy na posypaną mąką stolnicę i lekko wyrabiamy, zbijając je w jeden kawałek. Umieszczamy je w formie, przykrywamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu na kolejne 2 godziny
DominikaDolci
Szkockie tattie scones 167przepisie zachowałem oryginalną nazwę. Tattie to po szkocku po prostu ziemniak, natomiast scones jest już trudniejsze do przetłumaczenia. Translator twierdzi, że to bułeczki, ale to coś raczej pomiędzy bułkami, a plackami. Składniki: - ziemniaki - mąka - margaryna (opcjonalnie) Wykonanie: Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez prasę tudzież czymś gnieciemy np. za pomocą "Kartoffelstampfer" :) Dodajemy mąki, najlepiej tyle, żeby ciasto było w miarę zwarte
Kryzysowa Książka Kucharska
Babka od Ani 322mąki tortowej, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. cukru, 4 jajka, 1/2 szkl. mleka,1/2 szkl. oleju, 1 cytryna, 1 cukier waniliowy, aromat cyrtynowy. Masło 1 łyżka i bułka tarta 1 czubata łyżka, do przygotowania blaszki. Cytrynę parzymy, na tarce ścieramy skórkę i wyciskamy sok...odstawiamy.Całe jajka i cukry należy wymieszać razem, do zgęstnienia
chleba naszego
Kotleciki mielone z serem feta i natką pietruszki 228zawiera tłuszczy trans. Miłego dnia kochani :-) Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka 1/2 kostki sera typu feta 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki panieru z ciecierzycy lub bułki tartej pieprz bio olej kokosowy do smażenia 1. Mięso przekładamy do miseczki, dodajemy do niego pół kostki pokruszonego sera feta, umytą, posiekaną natkę pietruszki, panier z ciecierzycy i pieprz. Rękami mieszamy
kruche babeczki
Ciasto Poduszkowiec 276pieczenia oraz kakao. W trakcie mieszania dolewamy olej oraz wodę lub napój ewent. mleko. 2. Gotowe ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą. 3. Składniki na masę serową miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie przekładamy ją do woreczka, odcinamy róg i wylewamy na murzynka tworząc kratkę. Gotowe ciasto pieczemy w 180 stop
Gotowanie...to proste !
Mielone z pieczarkami i szpinakiem 196mielone muszą być nudne ? A nie muszą i moje takie właśnie są. Dodałam pieczarki, szpinak i natkę pietruszki. A panierka to bułka tarta i płatki jaglane. Oj jakie one były pyszne. Kotleciki podane na talerzu od Galeria Cuda Świata - antyki&design Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchni
Chlebki Pita 307choć za każdym razem wychodziły bardzo smaczne, w moim odczuciu zawsze zrobiłam coś nie tak. Moje pierwsze pity jakoś dziwacznie przekroiłam. Zamiast zrobić kieszonkę, rozkroiłam je jak zwykłe bułki. Oczywiście w smaku w niczym to nie przeszkadzało, a nawet miało swoje plusy, bo łatwo było takie bułeczki napełnić farszem. Kolejne podejście do pity, tym razem na mące do pizzy, również
Smaki Na Talerzu