bułki - 33426 przepisów (strona:1255/2229)

MAKIEŁKI Z MAKARONEM 95

Makiełki z makaronem to jeden z najsmaczniejszych deserów na wigilijnym stole. W różnych regionach Polski są podawane w odmienny sposób: z bułką, drożdżówką, sucharkami, kluskami lub makaronem. Każdy z tych zestawów jest jak najbardziej właściwy, ponieważ podstawą tej potrawy jest mak i bakalie. Mak, czyli symbol rodziny, dobrobytu, obfitości i dobrego samopoczucia w nadchodzącym roku. Tradycja mówi, że każdy podczas

Kuchnia Na Wypasie
Menu na tydzień. Od czego zacząć planowanie 116

przy okazji jak u nas wygląda proces planowania. W poniedziałek na obiad były Sznycle panierowane w orzechach laskowych Naprawdę nietrudne danie, a jakże inne od klasycznych sznycli panierowanych w bułce. Pierwotnie planowaliśmy, że zjemy je z surówką, ale potem pomyśleliśmy, że jak sznycle, to muszą być ziemniaki, a konkretnie pure. Ponieważ wcześniej zaplanowaliśmy, że w tygodniu zrobimy kluski śląskie

Niedzielny kucharz
Pachnie korzennymi przyprawami i pomarańczą 124

pomarańczy. Zmiksuj. W drugiej misce wymieszaj mąkę z sodą, solą i korzenną przyprawą. Dodaj do masy jajecznej i wymieszaj za pomocą szpatułki. Wysmaruj formę tłuszczem i oprósz tartą bułką. Napełnij masą i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ciasto przez 35 minut lub do suchego patyczka. Ostudź ciasto w formie. Utrzyj cukier z sokiem pomarańczowym. Udekoruj ciasto lukrem, pomarańczowymi wiórkami

codojedzenia
Pieczeń Rzymska z ziemniakami i wsiniami 114

papryki pokrojone w kostkę 1 papryka chili drobno pokrojona 5 szalotek drobno pokrojonych Świeża pietruszka drobno posiekana Świeża szałwia drobno posiekana 3 ząbki czosnku drobno pokrojonego 5-7 łyżek bułki tartej 2 jajka Sól ostrożnie ponieważ bekon może być słony Pieprz świeżo zmielony Puree 1 kg ziemniaków obranych 100-120 ml letniego mleka 2-3 łyżki masła Sól Pieprz świeżo

RafalCook
Piernikowe rogale 125

trójkąty   i rozsmarowujemy nadzienie na każdym, zwijamy trójkąty od podstawy   układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (brakło mi- dacie wiarę? ;) ) lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą każdy rogalik smarujemy żółtkiem pieczemy około 30 minut w temp 175-180 stopni posypujemy cukrem pudrem – najlepiej jeszcze ciepłe Smacznego!   p { margin-bottom: 0.25cm; direction: ltr; color

Domowe ciasta
Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa 113

Koperek i cebulę drobno siekamy. Do miski przekładamy serek kanapkowy i rozdrabniamy go widelcem. Następnie dodajemy śledzie, cebulę, jajka, koper i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie. Pastę nakładamy na przekrojoną bułkę czy kromki chleba. Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa Zobacz inne przepisy na pasty do kanapek: Pasta z jajek i twarogu – pyszna klasyka Pasta z boczku – na kanapki

e-PrzepisyKulinarne
Kakaowy chlebek bananowy 104

konieczności używania miksera, wystarczy widelec lub łopatka kuchenna. Na końcu dodać bakalie i ponownie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną. Świetnie sprawdza się również forma silikonowa, której nawet nie ma potrzeby wcześniej natłuszczać. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 0 C i piec około

Kocham..lubię..gotuję..
Drożdżówki z makiem 132

szkoły, a później do pracy? Chyba nie. Drożdżówki z makiem mogą być też świetną alternatywą dla tradycyjnego makowca na święta. Z tym przepisem bez problemu przygotujecie te pyszne słodkie bułki w domu. Drożdżówki z makiem, czyli mak w roli głównej Mak i masa makowa bezsprzecznie kojarzą mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Nie wyobrażam sobie świątecznego obżarstwa bez chociażby kawałeczka

Na-talerzu.pl
Szybkie i smaczne dania z jajkiem w roli głównej 107

konserwowy, cebula, majonez i szczypiorek., Poznajcie nasze najlepsze dania z jajek! Jajko sadzone przeważnie ze skwarkami z boczku i mizerią, czasami z innymi dodatkami w postaci fasolki szparagowej z bułką tartą. Szakszuka to danie z resztek, które zawsze mam w lodówce: jajka, kiełbasę, trochę papryki, pomidory i cebulę. , wersja jajek sadzonych w bogatszej wersji Jajko w koszulce gotuje się

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Brokuły pod beszamelem 105

innego żółtego sera sól, pieprz, cukier Podzielone na różyczki brokuły gotujemy przez około 5 minut w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Odcedzamy. Naczynie żaroodporne smarujemy niewielką ilością masła, posypujemy bułką tartą. Na dnie rozkładamy brokuły. Masło roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy mąkę, mieszamy. Wlewamy mleko oraz śmietanę. Podgrzewamy, często mieszając, aż do zagotowania i zgęstnienia. Doprawiamy do smaku solą, cukrem

Smaki Na Talerzu
Zupa z czerstwego chleba 91

zupa z fasoli ma w swoim składzie czerstwy chleb. Najważniejszym składnikiem zupy chlebowej jest chleb. Powinien być dobrej jakości, w miarę możliwości bez konserwantów. Możesz wykorzystać zwykły pszenny chleb, bułkę wrocławską, bagietkę lub skorzystać z przepisu na włoski chleb ciabatta . Chleb nie musi być wysuszony na kamień, ale powinien być już czerstwy, kilkudniowy, jednak bez śladów pleśni. Chłopska zupa chlebowa

Cztery Fajery
Focaccia z oliwkami i pomidorami na cieście dojrzewającym 8 godzin 117

Oliwa z oliwek pełni tutaj kluczową rolę, dodajemy jej sporo do ciasta, dodajemy jej potem bardzo dużo na blaszkę, w której pieczemy focaccię. To jest klucz! Niestety zazwyczaj widuję bułki drożdżowe z pomidorkami i oliwkami, które podpisuje się jako focaccia- dlaczego? Nie wiem, ale to nie ma nic wspólnego z focaccią. Wykonanie: 500 g mąki, drożdże, sól, wodę

SMYKWKUCHNI
Zakręcona baba drożdżowa z kakao 101

prawie do samego końca. Dwa pasy przepleść ze sobą, okręcając je tworząc kłos - tutaj instrukcja obrazkowa, przy cieście z masą makową. Ciasto przenieść do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą/kaszą manną. Brzegi splecionego ciasta skleić ze sobą, aby tworzyły jedną całość. Formę nakryć ręczniczkiem lnianym i zostawić do napuszenia na 40 minut. Po tym czasie formę wstawić

Kocham..lubię..gotuję..
Zupa dyniowo marchewkowa 123

blenderem na gładki krem dodając podczas tej czynności śmietanę. Serwuj na gorąco obficie posypaną prażonymi pestkami dyni i prażoną cebulką. Świetnym dodatkiem jak do większości zup są grzanki z bułki lub chleba Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Zupa dyniowo marchewkowa pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Murzynek doskonały 117

uzyskania jednolitej konsystencji. I kolejne jajko i kolejna porcja mąki. Tak do wyczerpania składników. Od zawsze piekę mojego murzynka w keksówce, wykładam ją papierem albo smaruję i wysypuję bułką. Wykładam ciasto do formy zostawiając niewielką część, układam owoce i przykrywam ceniutką warstwą pozostałego ciasta. Piekarnik rozgrzewam już wcześniej, żeby miał 175 stopni, kiedy ląduje w nim ciasto. Piekę około

I tu będę miała takie te