budyń waniliowy 40 g olej 1,5-2 łyżki szczypta soli rukola ok. 30-40 g cukier puder do posypania Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i posypana bułką tartą. Ciasto. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Łyżką dobrze roztrzepać jajka z oboma cukrami, potem dodać mleko,wymieszać. Do masy jajecznej dosypać mąkę, wszystko dobrze wymieszać łyżką
Smaczne mojeRodzinny kotlet z czosnkiem i szalotką w pysznej panierce z panko. Panko jest delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca niż bułka tarta. Kotlety najlepiej smakują z ziemniakami i kaparami. schab 700 g ( 4 plastry ) 1-2 jajka panko 8 -10 łyżek 2 spore ząbki czosnku 1 spora szalotka mąka pszenna 3-4 łyżki sól, pieprz Wychodzą
Smaczne mojeLustrzana polewa : margaryna 125 g cukier 110 g kakao 3 czubate łyżki żelatyna 1/2 płaskiej łyżeczki Dekoracje : suszone kolorowe jabłka Tortownica 20 cm, wysmarowana margaryną i posypana bułką tarą. Jabłka wraz ze skórką ścieramy na tarce o dużych oczkach. Miękką margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce zmielonego maku. Następnie wkładamy jabłka, mieszamy
Smaczne mojeziemniaczanej. Masa serowa. Wszystkie składniki przełożyć do miski i krótko zmiksować , tylko do połączenia się składników. Składanie ciasta. Spód blachy wyłożyć ponad 2/3 ciasta. Wierzch można posypać bułką tartą. Na ciasto wyłożyć jabłka, wyrównać. Na jabłka położyć masę serową, wyrównać. Na ser położyć resztę ciasta. Ciasto skubiemy , lekko spłaszczamy między palcami i takie kawałki kładziemy
Smaczne mojedrobny cukier 110 g mąka ziemniaczana 2 łyżki aromat migdałowy brzoskwinie w syropie 650 g (netto ) Blacha 32 X 21 cm. Wysmarować margaryną i posypać bułką, lub wyłożyć papierem do pieczenia. Brzoskwinie odsączyć z syropu, pokroić na kawałki. Ciasto. Wszystkie składniki umieścić w malakserze i zmiksować do otrzymania dość zwartej masy. Ciasto podzielić na 2 części. Uformować
Smaczne mojebiałko wiśnia z amaretto 1 płaska łyżeczka ew. miód, cukier puder do dosłodzenia 1 jabłko półsłodkie jajko do smarowania ciasta Tortownica 20 cm. wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Ciasto Mleko lekko podgrzewamy. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru i rozprowadzamy kilkoma łyżeczkami mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Ucieramy żółtka z resztą cukru
Smaczne mojestopione masło lub margaryna 125 g 1 budyń bananowy 3 białka sok z cytryny do smaku obrane banany 250 g Tortownica 24 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Wszystkie składniki ciasta zagniatamy ręcznie lub miksujemy w robocie na gładką masę. Białka chowamy do lodówki. Ciasto dzielimy na dwie części, 1/3 i 2/3 ciasta. Mniejszą część zawijamy w folię
Smaczne mojecukier puder 4 płaskie łyżki cukier ze skórką pomarańczową 1 łyżeczka masło lub margaryna ok. 4 łyżki Blaszka kwadratowa 20 X 20 cm wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Mąki przesiewamy do miski, w środek kruszymy drożdże. Posypujemy je łyżeczką cukru i 2 łyżkami lekko ciepłego mleka. Jajka roztrzepujemy z resztą cukru. Gdy drożdże lekko ruszą, dodajemy wszystkie składniki
Smaczne mojeWarstwa śmietankowa : śmietana 30 % 200 ml śmietan-fix ( 9 g ) cukier puder 1,5 łyżeczki cukier waniliowy 1,5 łyżeczki Tortownica 20 cm, wysmarowana tłuszczem i wysypana bułką. Ciasto. Wszystkie składniki mieszamy max 5 minut w robocie kuchennym. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 180 C około 30 minut. Studzimy. Warstwa dyniowa. Galaretkę i żelatynę rozpuszczamy
Smaczne mojezagniatamy dłonią zwartą kulkę. Wkładamy do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie, połową ciasta wylepiamy spód blaszki - posmarowanej olejem i obsypanej mąką. Nakłuwamy widelcem, posypujemy niewielka ilością bułki tartej. Wylewamy i równo rozsmarowujemy na cieście masę serową. W masę rządkami wciskamy cząstki jabłuszek. Teraz wykładamy rwąc kawałeczkami resztę ciasta, tak by wypełnić jak największą powierzchnię placka. I gotowe
Kronika Piekarnikanich nie dodałam. Szarlotkowa abstynencja na krótki czas się przyda. Jutro wracam po dwóch tygodniach błogiego "mam czas dla siebie", do pracy. Zapewne skuszę się idąc tamże na bułkę z jabłkiem. Przed otwarciem drzwi dla korzystających z dobrodziejstw naszej instytucji, podniesienie cukru wskazane. Niedziela jeszcze przedpołudniowa. Muffina pięknie pachnie i zaraz sobie pozwolę sobie na kolejny kawałek. Oficjalnie natomiast
Kronika Piekarnikaczasie ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną rozwałkowaną na około 1 cm grubości wykładamy dno formy na tartę o średnicy 22 - 24 cm. Posypujemy mielonymi orzechami lub bułką tartą. Na tak przygotowany spód wykładamy pocięte na bardzo cienkie plasterki jabłka ( można je wcześniej poddusić z 10 min z łyżką cukru i soku cytrynowego). Zamiast owoców, można posmarować ciasto
Kronika Piekarnikazbyt gęsta, kończymy zagniatając całość dłonią, jak ciasto kruche. Około 2/3 ciasta wykładamy do blaszki - 22 cm / 23 cm wyłożonej papierem. Wylepiamy dłonią warstwę około 1,5 cm. Posypujemy bułką tartą całą powierzchnię i równo wykładamy masę jabłkową. Do pozostałej w misce części ciasta wlewamy powoli mleko i miksujemy, aż konsystencja stanie się rozrzedzona, ale nadal gęsta, nie płynna. Ciasto
Kronika Piekarnikaczasie wykładamy ciasto na blaszkę 22 cm / 22 cm, lub tortownicę o podobnej powierzchni, posmarowaną masłem i posypaną mąką. Rozkładamy równo dość cienką warstwę. Posypujemy dwoma łyżkami bułki tartej i wykładamy jabłka. Jabłka posypujemy kruszonką z wymienionych składników - ja wkładam je wszystkie do małej miseczki i po prostu mieszam widelcem. Ewentualnie dodaje troszkę więcej mąki, jeśli nie ma właściwej sypkiej
Kronika Piekarnikamusi podwajać swej objętości. Wyciągamy pulchną kulę na blat - ja wykładam na silikonowa podkładkę, wałkujemy na prostokąt, dość cienko, na grubość około 3 mm. Posypujemy całą powierzchnię niewielką ilością bułki tartej, wykładamy potarte i dokładnie odciśnięte z soku jabłka. Posypujemy cynamonem. Na jabłka kładziemy pocięty w cienkie plasterki chlebek marcepanowy. Delikatnie zwijamy roladę, przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Kronika Piekarnika