bułki - 33426 przepisów (strona:1251/2229)

Galantyna rybna w galarecie 119

śmietanie ** Tatar z łososia z oliwą   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});   Galantyna rybna: 450 g filetów rybnych, np. mintaja, dorsza 2 jajka 2 łyżki kaszy manny 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki posiekanej zieleniny, np. koperku, natki pietruszki, kolendry łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu pół łyżeczki gałki muszkatołowej masło Galareta: litr rosołu lub bulionu (warzywnego, mięsnego lub rybnego) żelatyna (ilość

Kulinarny S.O.S.
Bułeczki śniadaniowe 92

upieczesz to te bułki ze sklepu już nie będą Ci tak smakować jak kiedyś. Składniki oraz sposób przygotowania: Zaczyn z drożdży pół kostki, około 1 kg mąki, szklanka mleka, dwie łyżki oleju, jajko, sól. Zagnieść ciasto, aż przestanie się kleić do rąk (dosypywać mąkę aż przestanie się kleić). Urywać kulki i położyć na blaszke, nakryć ściereczką. Odłożyć w ciepłe miejsce

Wasze Przepisy
Sloppy Joe 84

przepada za ostrymi potrawami, dał radę (pocił się głównie on). Jeżeli jesteście nieugiętymi mięsożercami, musicie wyczarować Sloppy Joe. Z tej porcji mięsa, wyszło mi około 12 dobrze nadzianych bułek (użyłam kajzerek). Ps. Dzięki chłopaki za rozwalenie maszynki do mięsa i otwieracza do butelek.  Składniki: 1 kg wołowiny 2 cebule 2 ząbki czosnku 2 papryczki jalapeno  2 łyżki ketchupu

Kardamonovy
Kotlety mielone z botwinką 82

czosnku 1 kajzerka pół szklanki mleka 1 jajko 1 płaska łyżka majeranku sól pieprz olej rzepakowy Kajzerkę rozdrabniamy i zamaczamy w mleku na 10 minut. Do mięsa wrzucamy odciśniętą bułkę, rozdrobniony czosnek, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, jajko, przyprawy, wszystko dokładnie wyrabiamy i odstawiamy na pół godziny. Botwinkę dokładnie myjemy i szatkujemy (razem z liśćmi). Do mięsa dodajemy botwinkę, mieszamy

Kardamonovy
Pieczony schab 89

Jadam go w sumie dwa razy do roku, na święta. Z dużą ilością chrzanu. Parę dni temu musiałam zrobić sporą ilość bułek na wynos i pomyślałam, że schab będzie dobrą opcją. Przy okazji skubnęłam parę plasterków, na spróbowanie. Pierwszy raz robiłam go z pieprzem syczuańskim. Nie był jakoś super wyczuwalny, więc jak się nie boicie, dodajcie większą ilość. Ja następnym

Kardamonovy
Pasztet wieprzowy 86

czasie całość odstawiamy do ostygnięcia, najlepiej na parę godzin. Następnie kajzerki kroimy w mniejsze kawałki i moczymy w sosie z pieczenia mięsa. Wszystkie składniki z pieczenia, a także bułki mielimy w maszynce. Ja zrobiłam to raz, możecie to przemleć dwa albo i trzy razy. Całość doprawiamy imbirem, gałką, solą i świeżo mielonym pieprzem, dodajemy jajka i wszystko dokładnie wyrabiamy rękami

Kardamonovy
Pieczony kalafior 91

Jeżeli komuś znudził się kalafior z bułka tartą, można go upiec. Dobór przypraw jest właściwie dowolny, ja będę na pewno kombinowała na różne sposoby. Tym razem dodałam do niego kumin, kolendrę i słodką paprykę. Poezja, mówię Wam. Składniki: 1 mały kalafior 1 płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki pół łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego 2 gałązki natki pietruszki sól

Kardamonovy
Konfitura z cebuli z anyżem 100

Pyyszna. Zrobiona w celu uzupełnienia bułek z szarpaną wieprzowiną, przy okazji goszczenia u siebie brata z córą. Przepis dostałam od młodego jegomościa Filipa. Na pytanie: ile mam do cebuli dodać gwiazdek anyżu, odpowiedział: od 1 do 20. Dzięki Fi, jesteś bezużyteczny. Ale sam przepis jest w dechę. Tak sobie myślę, że pięknie się sprawdzi na święta, np. do pasztetu. Składniki

Kardamonovy
Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem i marchewką 97

Kolejny dodatek do bułek z szarpaną wieprzowiną. Ciężko mi sobie wyobrazić je bez coleslawa lub podobnej surówki. Tym razem zrobiłam surówkę z czerwonej kapusty z marchewką, jabłkiem i koperkiem. Wyszła w dechę.  Składniki: pół czerwonej kapusty 1 duża marchewka 1 duże jabłko mała czerwona cebula 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu pęczek koperku pół łyżeczki soku z cytryny

Kardamonovy
Marynowana cebula 75

chyba już ostatni post z przepisem na dodatek do bułek z szarpaną. Ostatni obecnie, nie ogólnie. Przepis szybki i przyjemny (poza uronieniem paru łez). Zastawiam się do czego jeszcze można użyć takiej cebuli. Do dań z grilla? Do sałatek? No tak to by mogło być. Składniki: 2 średnie czerwone cebule 1 szklanka octu winnego pół szklanki cukru 1 liść laurowy

Kardamonovy
Pasta jajeczna z tuńczykiem i porem 83

Szybka, łatwa i przyjemna. I w sumie tyle. Wchłonęliśmy ją dziś na śniadanie z najlepszymi bułkami w okolicy. I z Szymonem. Składniki: 4 jajka ugotowane na twardo 1 puszka tuńczyka w kawałkach (ja użyłam w oleju) pół małej jasnozielonej części pora 1 mały ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżeczka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego sól pieprz Jajka obieramy

Kardamonovy
Sałatka z ogórkami, chili i kolendrą 81

tego typu eksperymenty. Wiedziałam dokładnie jaki chcę uzyskać efekt, wyszło super. Jest słodycz, kwas, ostrość i chrupkość. Nie sądzę aby ta sałatka idealnie pasowała do fasolki szparagowej z bułką tartą , ale akurat taki duet trafił się nam na obiad. Myślcie co chcecie, było pysznie. Składniki: 6 średnich ogórków gruntowych 1 mała czerwona cebula 1 ząbek czosnku 1 chili 1 łyżka

Kardamonovy
Muhammara – sos paprykowy z orzechami 84

granatów (jeżeli macie problem z jej dostaniem, zastąpcie ją 1 łyżką miodu i 1 łyżką soku z cytryny lub octu balsamicznego) pół szklanki obranych orzechów włoskich 3 łyżki bułki tartej 1 duży ząbek czosnku pół łyżeczki mielonego kuminu 1 łyżeczka płatków chili (lub więcej) sok z połowy cytryny (lub więcej) 1 łyżka oliwy extra virgin pół łyżeczki soli (lub więcej

Kardamonovy
Kulki serowe 95

starty ser bloczek serka śmietankowego sól pieprz ulubione przyprawy np. ostra papryka i zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Robimy placki, wkładamy jalapeno, formujemy kulki. Obtaczamy w mące, w jajku i bułce tartej. Wrzucamy na głęboki olej. Smażymy ok 2-3 min. w zależności od wielkości kulki. Autor przepisu: Monika Michalska Artykuł Kulki serowe pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy