orzechów wsypać do miski z ciastem i wymieszać. Tak przygotowane ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam tylko spód, boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą). Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec 70 minut. Czas pieczenia może się różnić, ponieważ każdy piekarnik piecze inaczej. Upieczone ciasto zostawić do przestudzenia
Agusiowe smakołykiminut ( zawinięte ). W tym czasie jabłka obieramy, kroimy w kosteczkę. Zasypujemy cukrem, mąką ziemniaczaną oraz cynamonem – mieszamy. Schłodzone ciasto dzielimy na 2 części, jedną wylepiamy natłuszczoną i obsypaną bułką tartą foremkę. Wkładamy przygotowane jabłka. Resztę ciasta wałkujemy na podsypanym blacie, wycinamy ciasteczka ( u mnie serduszka ). Układamy na jabłkach, pieczemy 45 minut w 180C góra-dół, b ez termoobiegu. Studzimy
Ostra na SłodkoKurki podsmażyłam z cebulką i mięsem i zrobiłam farsz do naleśników. Część naleśników zapiekłam pod beszamelem a część po prostu posypane tylko serem. Można także obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć jako krokiety i podać z czerwonym barszczem. składniki: farsz 400 g kurek 500 g mięsa mielonego, zmieliłam łopatkę sól, pieprz 1 duża cebula masło do smażenia naleśniki
Monia miesza i gotujedowolny sos czosnkowy, u mnie na jogurcie grecki SKŁADNIKI : 3 pojedyncze piersi z kurczaka sól, słodka papryka i czosnek granulowany 2 jajka + odrobina mleka bułka tarta PRZYGOTOWANIE : Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą do 3/4 jej wysokości, dodajemy liście laurowe, ziele, jarzynkę i pieprz w ziarnkach. Gotujemy do miękkości. Cebulę podsmażamy na oleju
Kulinarne Fantazje MarioliChoć na codzień preferujemy chleby na zakwasie, to ten zauroczył nas totalnie. Potrzebowałam na szybko chleba, w chlebaku została reszta, a zapowiedzieli się goście... Zamiast bawić się w pieczenie bułek, postanowiłam odświeżyć jakiś stary przepis, na rzadko ostatnio pieczone chleby na drożdżach. Ten chleb był kiedyś naszym faworytem przez dłuższy czas. Wydłużyłam tylko czas wyrastania i wyszło cuuudo. Tym razem
Smaczne Zdrowelubię kiedy jajka w omlecie są niemalże usmażone ale nadal odrobinę płynne. Jeśli lubisz dania z jajek to polecam sprawdzić także przepisy na : Omlet jajeczny z papryką Jajecznica w bułce z pieczarkami i szczypiorkiem Poniższy przepis na omlet ze szpinakiem przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy lubią omlety z dodatkiem warzyw . Szpinak i jajka to połączenie, które nigdy nie zawodzi
MeCooksżurawiną i wymieszać szpatułką tylko do połączenia. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Ciasto przelać do keksówki o wymiarach dolnych około 30x10 cm, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką lub bułką tartą, wyrównać. Na wierzch wysypać kruszonkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 60-70 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto studzić w formie przez około
Opowieści z piekarnikaCałość delikatnie mieszamy przy użyciu łyżki albo szpatułki silikonowej. Do upieczenia ciasta używam blaszki 22×22 cm. Dół wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przelewamy przygotowane ciasto i na wierzchu układamy umyte i osuszone wcześniej borówki. Pieczemy w piekarniku bez termoobiegu w temperaturze 180 st. C przez 40-45 minut. Po 40 minutach
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rozsądnie robić zakupy, wykorzystywać w kuchni wszystkie produkty i resztki tak by się nic nie zmarnowało. Ten sposób na sucharki to dwa w jednym. Raz, że nie marnujemy czerstwych bułek a dwa – fani sucharków bardzo zadowoleni. JAK ZROBIĆ DOMOWE SUCHARKI Potrzebujemy słodkie pieczywo wczorajsze lub starsze np chałkę, ciasto drożdżowe, pączki, drożdżówki (na zdjęciu jagodzianki). Wystarczy, że pokroimy
Dorota SmakujeNaleśniki z brzoskwiniami i serkiem. Naleśniki to bułka z masłem dzięki temu przepisowi na naleśniki z brzoskwiniami i serkiem śmietankowym . Domowe naleśniki są wypełnione pyszną mieszanką soczystych brzoskwiń i kremowego serka. Te naleśniki możemy podać jako deser , przekąskę lub leniwe, weekendowe śniadanie . Ten prosty przepis na naleśniki to marzenie każdego kto lubi zajadać się delikatnymi naleśnikami z dodatkiem soczystych brzoskwiń
Zdrowy Styl Joannycukrem żółtka oraz śmietanę z drożdżami. Zagnieść ciasto. Podzielić na pół. 3. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Połowę ciasta rozwałkować, ułożyć w blaszce robiąc rant. Spód oprószyć bułką tartą (wsiąknie cześć soku z jabłek). Na to wyłożyć jabłka i równomiernie je rozłożyć. Jabłka mogą być ciepłe, ale nie gorące. Drugą część ciasta rozwałkować i wyłożyć na jabłka. Wierzch nakłuć
Kuchnia domowa Aniostry por i słodka, aromatyczna (dojrzała) gruszka. Dla mnie bomba. Takie cuda mogę jeść nawet same z miski. Tego typu surówki to idealne dodatki do kotletów (wegetariańskich także), do bułek (z szarpaną wieprzowiną, wołowiną), chętnie zjadłabym ją także z panierowaną rybą albo z krokietami. Nie wiem czy są jakiekolwiek ograniczenia, dla mnie chyba nie ma. W ogóle wrócę jeszcze
Kardamonovyewentualnie margaryna Przygotowanie Wymieszać sypkie składniki, podzielić na trzy części. Jabłka zetrzeć na tarce, na grubych oczkach. Można dodać do jabłek cynamon i wymieszać. Tortownice wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Wysypać pierwszą część składników, na to wykładamy połowę jabłek, kolejna część składników i na to reszta jabłek. Na koniec wysypujemy resztę i na wierzch zcieramy
Wasze Przepisy