bułki - 33426 przepisów (strona:1236/2229)

Idealna babka czekoladowa 136

jajeczną. W międzyczasie rozpuszczamy masło i gorące dodajemy do ciasta i ostrożnie mieszamy tylko do połączenia składników. Formę do babki (o pojemności ok 2 litrów) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto i pieczemy w 170 st. C przez ok 45 minut do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu i wyjęciu z formy polewamy czekoladą rozpuszczoną w kąpieli

Cynamonowe szczęście
Babka cytrynowa 103

cytryny. Wymieszać z mąką ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem dodawaną stopniowo po parę łyżek. Białka ubić na sztywno, następnie wymieszać je z ciastem. Ciasto wylać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy na babkę i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 60 minut. Po przestudzeniu wyjąć z formy i  polać glazurą utartą z cukru i soku z cytryny

przepisy- Milki
Wegańska babka orzechowa 90

mleko roślinne i delikatnie mieszamy całość. Formę na babkę o wysokości 10 cm i szerokości 23 cm (w najszerszym miejscu) z kominkiem, smarujemy margaryną i można posypać cienką warstwą bułki tartej. Wkładamy ciasto i pieczemy w funkcji góra-dół w temperaturze 180ºC przez około 35-40 minut (czas jest tu bardzo różny w zależności od piekarnika, należy już wcześniej sprawdzać

Lamarida.pl
Jak przyrządzić jajka na Wielkanoc? 108

jajka faszerowane ale lubię też jajka poszetowe. Nie jest żadną regułą, że jajka wielkanocne muszą być ugotowane na twardo. Może je też usmażyć lub zapiec jak jajka zapiekane w bułce . Osobiście uwielbiam, kiedy potrawy z jajek są kolorowe i przypominają wiosnę. Dlatego w przepisach na wielkanocne jajka używam mnóstwo kolorowych warzyw jak rzodkiewki, groszek, awokado czy pachnące zioła. Lubię nowe

codojedzenia
babka górnicza + film krok po kroku 100

miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z sodą, cynamonem oraz kakao i wlewamy w dwóch turach mleko. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i obsypanej bułką tartą formy. Pieczemy w ok. 170 st. C do tzw. suchego patyczka, przez ok. 40 -50 min. Wystudzoną babkę oprószamy cukrem pudrem lub polewamy polewą czekoladową i obsypujemy płatkami migdałowymi. składniki

Domowy Smak Jedzenia
Puszysta babka trójkolorowa na oleju 110

wlewamy najpierw masę z kakao, następnie z cappucino, a na końcu masę bez dodatków. Ciasto można również piec w formie do babek, wtedy smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy około godzinę i dziesięć minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub oblewamy

e-PrzepisyKulinarne
PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM 117

miski z mielonym mięsem dodajemy surowe jajko, majeranek, sól, świeżo mielony pieprz, tymianek (gdy dajemy), chrzan oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Masę dokładnie mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia, jak u mnie. 1/3 mięsa wykładamy na dno blaszki. Na mięsie układamy ugotowane wcześniej i obrane jajka (jajka gotujemy ok. 30 sekund krócej niż

Smaczne Zdrowe
Babka czekoladowa z prosseco 92

raczej spływać po łyżce a nie nakładać się „kawałkami”. Jeśli używasz formy silikonowej nie musisz jej smarować, jeśli zaś masz inną formę nasmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy na babkę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut w 160 st a następnie podnieś temperaturę do 170 st C i piecz jeszcze przez

nietylkopasta.pl
Koreczki z jajkami przepiórczymi 109

koreczków z szynką, 9 z rybą. Jeżeli zostaną Wam jakieś resztki składników, wykorzystajcie je do jajecznicy, pasty jajecznej lub zjedzcie tak o. Chleb też się nie zmarnuje, bułki tartej w domu nigdy dość. Składniki: 1 opakowanie jajek przepiórczych (18 sztuk) 1 małe opakowanie serka śmietankowego 3-4 cienkie kromki ulubionego pieczywa (tak na grubość nie więcej niż

Kardamonovy
Wielkanocne mini babeczki pistacjowe 117

cukrem, aż powstanie biała masa.  Cały czas ucierając dodaj stopniowo jajka. Następnie pozostałe składniki i wszystko wymieszaj na gładką masę. Formy do babeczek wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Wypełnij formy ciastem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 min (w moim piekarniku piecze się 22 min, dlatego po 20 minutach kontroluj). Likier

Niezły Młynek
Wielkanocne mini babeczki pistacjowe 124

cukrem, aż powstanie biała masa.  Cały czas ucierając dodaj stopniowo jajka. Następnie pozostałe składniki i wszystko wymieszaj na gładką masę. Formy do babeczek wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Wypełnij formy ciastem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 min (w moim piekarniku piecze się 22 min, dlatego po 20 minutach kontroluj). Likier

Niezły Młynek
Wilgotna babka budyniowa 165

babkę budyniową. Formę do babki o średnicy 24cm z kominem w środku o pojemności około 2 litry smaruje miękkim masłem i posypuję mąką. Możesz oczywiście posypać wiórkami kokosowymi lub bułka tartą. Zamiast okrągłej foremki możesz piec w keksówce 12cm x 28cm. Piekąc w keksówce zapewne trzeba wydłużyć czas pieczenia. Do foremki przekładam masę ciasta. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika

Ania gotuje
Keto zakwas na żurek (Paleo, LowCarb, bez glutenu) 151

Mąka łubinowa – kolejne zastosowanie Zakupiona ostatnimi czasy mąka łubinowa przydała się już do kilku wypieków. Oprócz bułek, powstały z niej również bajgle oraz gofry . Trzeba przyznać, że jest ona użyteczna na diecie ketogenicznej . Co prawda smakiem nie powala, ale konsystencjonalnie sobie radzi, a i profil makroskładników ma niezły. Znalazłam ostatnio także informację, że można na jej bazie stworzyć zakwas chlebowy

Modern Cave Girl
Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną) 104

wstawiam na dno piekarnika puszkę z gorącą wodą, żeby uzyskać parę. Formę na babkę (u mnie stożkowa, górna śr. formy 22cm) posmarować masłem, posypać mąką krupczatką, kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC (termoobieg), do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Polać lukrem lub polewą, udekorować

Obiad gotowy
Jabłecznik na kruszonce i pod kruszonką 80

grubych oczkach (odstawiam jabłka na jakiś czas, żeby puściły sok – nadmiar odlewam, gdyby były za suche dolewam znów), dodajemy szklankę cukru i cynamon. Blachę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Kruszonkę dzielimy na dwie części jedną część wysypujemy na dno blachy i mocno ugniatamy. Kładziemy jabłka i na nie znów kruszonkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni

Wasze Przepisy