bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:167/587)

Bułki z jagodami i orzechami 158

cudowne! Bułki z jagodami wyszły super wypieczone, fiołkowe w środku, z kawałkami orzechów. Mniam! Bułki z jagodami Składniki: 16 bułek 50 g drożdży 800 ml wody 200 g mąki grahamki 150 g mąki żytniej 500 g mąki pszennej, chlebowej i wysoko proteinowej 1 łyżka soli 200 ml czarnych jagód 100 ml czerwonej borówki lub więcej jagód 100 g orzechów włoskich(...)czasie wyjmij ciasto na stolnicę, oprószoną mąką. Złóż kilka razy i pozostaw na 10 minut pod przykryciem, następnie podziel na 16 porcji, około 130 g każda i uformuj okrągłe bułki. Oprósz bułki mąką i ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na 30 minut. Nastaw piekarnik na 250ºC, u mnie termoobieg, Piekarnik piekarnikowi

codojedzenia
Bułeczka Wielkanocna idealna do święconki 186

Wielkanocne Składniki:   - 500 g mąki pszennej typ 500 - 1 opakowanie drożdży suchych  - 250 ml mleka ciepłego lecz nie gorącego - 2 łyżki cukru -szczypta soli - 100 g rozpuszczonej letniej margaryny - 2 jaja     Dodatkowo: -słonecznik łuskany 2 garście  - roztrzepane jajko do posmarowania bułek - orzeszki ziemne( 30 szt na 10 bułek) Helio

Różowa kuchnia
Kluski leniwe 148

bułką tartą ;) Składniki: 250 gram sera chudego 90 gram maki 1 jajko duża szczypta soli dodatkowo: tłuszcz bułka tarta Przygotowanie: Jajko mieszamy za pomocą rózgi do momentu połączenia się żółtka z białkiem. Twaróg przepuszczamy przez praskę lub rozgniatamy widelcem.  Dodajemy mąkę pszenną i jajko. Zagniatamy ciasto, podsypując odrobiną mąki. Z ciasta formujemy wałek, grubość zależy od naszych upodobań, następnie

Życie zaczyna się w kuchni
Bułeczki podłużne 119

Bułeczki, takie upieczone samodzielnie w domu są najlepsze. 470 g mąki pszennej typ 500 100 g mleka 100 g ciepłej wody 40 g masła 20 g świeżych drożdży 5 g cukru 5 g soli 1 jajko Drożdże pokruszyć,dodać 50 ml letniego mleka, wsypać cukier i odstawić do wyrośnięcia. Po wyrośnięciu dodać rozczyn z drożdży do pozostałych składników a następnie(...)odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut.  Potem ciasto podzielić na 8 części, każdą część rozwałkować na cienki prostokąt i każdy z tych prostokątów zwinąć w rulon. Bułki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia,przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę.Ostrym nożem  naciąć bułki na wierzchu przez całą długość niezbyt głęboko

Moje domowe kucharzenie
Bułki do burgerów 113

kuchni . Bułeczek wychodzi 10 sztuk. Polecam, jutro domowe burgery :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mąki pszennej 1 łyżeczka soli 30 g drożdży 2 łyżki cukru 300 ml letniego mleka 50 g masła 1 jajko (temp. pokojowa) żółtko zmieszane z łyżką mleka do posmarowania bułek sezam 1. Mąkę przesiewamy. Mleko podgrzewamy, ma być letnie. Masło roztopić, ostudzić, tez ma być letnie

kruche babeczki
Knedle ze śliwkami 132

jest to takie trudne. Składniki (na około 12 dużych knedli): 500g ziemniaków 150-200g mąki pszennej szczypta soli 1 jajko łyżeczka mąki ziemniaczanej – opcjonalnie, zależy od ziemniaków 12 śliwek węgierek około 6 łyżeczek cukru Do podania: 100g masła 3 łyżki bułki tartej szczypta cynamonu   Ziemniaki obieramy, kroimy w mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie(...)wsypujemy bułkę tartą i smażymy ją często mieszając, aż się zarumieni. Ściągamy z ognia. Przed polaniem knedli podgrzewamy, mieszając.   Gdy zaczniemy robić ciasto na knedle, dobrze aby już czekał na nie duży garnek z gotującą się, osoloną wodą. Dlatego, jak ziemniaki są już ostudzone, wstawiamy wodę na knedle.   Na stolnicę z ziemniakami wsypujemy najpierw 150g mąki pszennej oraz

Smaczna Strona
Pulpeciki cielęce w sosie pieczarkowym 243

cebula 250 ml śmietanki kremówki (1 szklanka) 125 ml domowego bulionu (1/2 szklanki) 2 łyżki mąki pszennej 1-2 łyżki masła sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Do cielęcego mięsa mielonego dodajemy bułkę tartą, jajko, wyciśnięte ząbki czosnku oraz po łyżce świeżych ziół np.: tymianku i posiekanego koperku. Przyprawiamy solą

Poezja smaku
Grahamki 108

tylko pomarzyć, niewielu z pewnością w domach podejmowało więc próby wypiekania własnego chleba czy bułek. Dzisiaj trudno właściwie wymienić mąkę jakiej nie można spotkać w sklepie, wybór jest bardzo szeroki, z pewnością więc uda Wam się kupić mąkę graham. Mąka graham to mąka pszenne typu 1850.  Składniki na ok 7-8 szt Czas przygotowania(...)Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, bułki przed pieczeniem smarujemy mlekiem i oprószamy płatkami owsianymi, pieczemy pojedynczo każdą blachę ok 15-20 min * Jeśli używamy świeżych drożdży należy najpierw zrobić rozczyn: drożdże kruszymy do kubka, dodajemy 1 łyżeczką cukru, odmierzamy 1/4 ilości przewidzianej w przepisie lekko ciepłej wody oraz 4 łyżki mąki pszennej typu 750, całość mieszamy i odstawiamy

Słodki Kompromis
Bułeczki tygryski 249

bułeczkę, dzięki czemu puszysty środek pozostaje dłużej świeży. Oryginalnie polewę na bułeczkach powinno się robić z mąki ryżowej, ale ja do tego wykorzystałam zwykły ryż. 3 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru 12,5 g drożdży świeżych 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju rzepakowego POLEWA TYGRYSIA: 3/4 szklanki ryżu 12,5 g drożdży(...)kratce. Smacznego :) Zamiast bułeczek z tego ciasta można uformować bochenek chleba i upiec z polewą tygrysią. Należy wtedy wydłużyć czas pieczenia. Kategoria: A-Z SŁODKO , A-Z WYTRAWNIE , Bułki i drożdżówki , Dla dzieci , Na wynos Tagged: drożdże , polewa , ryż

https:KKuchniaMniam
z kokosową kruszonką śliwki w ucierańcu... 138

być wsypać mąkę, proszek i mikserem utrzeć na dość gęste ciasto tortownica 24cm - wysmarować masłem, posypać tartą bułką i rozsmarować ciasto śliwki umyte wypestkować, posypać je mąką i ciasno układać na cieście KRUSZONKA: po 10 dag - masło miękkie, cukier, mąka pszenna, 2 łyżki wiórek kokosowych mikserem zrobić kruszonkę i posypać nią śliwki ciasto piec w 200C około 40 45 minut

W Mojej Kuchni Lubię
Pierogi leniwe pełnoziarniste 139

jajkiem, uformować wałek i pokroić go na mniejsze kawałki. Jak dla mnie pierogi leniwe najlepiej smakują polane bądź podsmażone na bułce tartej z masłem. Pycha. Pierogi z poniższego przepisu są mocno sycące. Zachęcam Was do zamieniania mąki pszennej na pełnoziarnistą żytnią, ponieważ ta druga zawiera więcej błonnika i wpływa korzystnie na pracę naszych jelit. Składniki na 2 porcje: 1 opakowanie(...)wodę i ją posolić. Gdy zaczynam ie wrzeć to przełożyć pierogi. Gotować 3-4 minuty na małym ogniu (czas liczyć od momentu wypłynięcia wszystkich pierogów). Ugotowane odcedzić. Podawać z bułką tartą podsmażoną na maśle i cukrem. Wyrabianie masy Pierogi leniwe przed i w trakcie gotowania Pomysł na przepis STĄD

Ugotować
Bułki do Burgerów 79

łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 4g drożdży instant 1 jajko 2,5 szkl mąki pszennej WYKONANIE: 1. Wszystkie składniki umieszczamy w misce, dokładnie wyrabiamy. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 2. Po wyrośnięciu przerabiamy ciasto, formujemy 8 bułek, układamy na papierze do pieczenia, odstawiamy do wyrośnięcia. 3. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem i czarnuszką, pieczemy na złoty

Dziś Ja gotuje
Bułki z makiem 144

śniadanie:) Składniki 3 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonych drożdży 3 łyżki maku + 1 łyżka do posypania 1 szklanka ciepłej wody 1 żółtko do posmarowania bułeczek Do miski wsypać mąkę, sól, suszone drożdże i 3 łyżki maku. Wlać ciepłą wodę. Ciasto wyrobić, aż będzie … Czytaj dalej Bułki z makiem

gotuj ze mną
Cebularze 203

mojprzepisna.pl | Cebularze Ehhh już od dawna chodziły za mną cebularze. Lublin to moje rodzinne miasto i aż wstyd, że dopiero teraz się za nie zabrałam. Przepis

moj przepis na

Proponowane wyszukiwania