Pyszne domowe pieczywo zawsze się cieszy powodzeniem. Potrzebujemy: 0,5 kg mąki pszennej 650 , 0,5 kg mąki żytniej 2000, 2 szklanki ciepłej wody, 50 g drożdży, 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę soli, 1 lub 2 ugotowane i rozgniecione ziemniaki. Zaczyn: do wody dodajemy rozkruszone drożdże, cukier i 4 łyżki mąki...mieszamy i pod przykryciem odstawiamy(...)już dobrze wymieszane wyrabiamy ręcznie ciasto... jak jest zbyt suche dodajemy kilka łyżek wody... Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na 30-60 min. Potem zagniatamy, dzielimy i wyrabiamy bułki, które wykładamy do pieczenia. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy wierzch rozbitym jajkiem i posypujemy ziarnami lub po prostu wodą. Nacinamy lub nie i już wkładamy do piekarnika. Pieczemy
chleba naszegopuszek pomidorów, 1 łyżki miodu, 2 jajek, 2 żółtek, 200 gram przecieru pomidorowego, 200 ml bulionu wołowego, 100 gram bułki tartej, suszonego oregano, mielonego białego pieprzu, mielonego cynamonu, mielonej gałki muszkatołowej, 100 gram masła, 6 łyżek mąki pszennej, 150 ml mleka, soli, oliwy. Przygotowanie dzisiejszego dania jest trochę czaso i pracochłonne, jednak rezultat jednoznacznie świadczy o tym, że warto. Najpierw(...)lekkiego zrumienienia z obu stron. Grillowane ziemniaki ułożyłem na dnie naczynia żaroodpornego, aby było nimi przykryte. Po półgodzinnym gotowaniu mięsa wyłączyłem pod nim ogień i dodałem do niego bułkę tartą oraz dwa jajka. Całość bardzo dokładnie wymieszałem. Połowę mięsa ułożyłem w naczyniu żaroodpornym na warstwie ziemniaków. Cukinię i bakłażana pokroiłem na plastry o grubości pół centymetra. Skropiłem je oliwą
Wyprawy kulinarnemąkę żytnią razową. Serdecznie polecam ;) Składniki: 2 szklanki mąki żytniej razowej typ 2000 4 szklanki mąki pszennej typ 650 370 gramów wody 10 gramów soli 10 gramów świeżych drożdży Farsz: 300 gramów cebuli 30 gramów bułki tartej Wykonanie: Cebulę, obrać,bardzo drobno pokroić i wymieszać ją z bułką tartą. Przełożyć do pojemniczka i wstawić
Krakowskie smaki Animiękkiego masła 1/2 szkl. letniego mleka 10 g świeżych drożdży szczypta soli 3 łyżki cukru 250 g mąki pszennej 80 g. posiekanej mlecznej/ gorzkiej czekolady lub groszków czekoladowych Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Przygotowanie: 1. Rozczyn: Drożdże rozpuścić w odrobinie ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki. Dobrze wymieszać i odstawić
Nastoletnie Wypiekaniebyłam pewna czy zasmakują domownikom :) Nie każdy przecież lubi zioła prowansalskie , no ale ileż można piec zwykłych bułek drożdżowych ? Bułeczki wyszły pachnące , puszyste , chrupiące i przepyszne , polecam nawet tym co nie do końca lubią ten smak ziół ... Składniki - 430 g mąki pszennej ( u mnie typ 650 ) - 25 g świeżych drożdży - 2 duże łyżki roztopionego masła - 8 g soli
Wypieki Renełyżka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 3/4 szklanki kaszy manny 1 jajko 1-2 łyżki tartej bułki ( opcjonalnie ) Sos: 1 łyżka masła 200 g kurek sól czarny pieprz mielony 2 liście laurowe 4 ziarna pieprzu 750 ml wody 1 łyżka mąki pszennej 0,5 szklanki śmietanki 30% PRZYGOTOWANIE: Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać przeciśnięty przez praskę ząbek
WSZYSTKO SMACZNEteraz już nie kupuję sklepowego pieczywa ;) Zwłaszcza, że dużo się naczytałam, że do bułek sklepowych dodają włosy, że ciemne pieczywo jest barwione karmelem, aż odechciewa się jeść. Dlatego zachęcam do wypróbowania i upieczenia bułeczek na śniadanie samodzielnie! Składniki 10dag drożdży 350g mąki pełnoziarnistej 100g mąki pszennej 200ml wody 4 suszone pomidory łyżka oliwy (może być z zalewy od pomidorów
Delusional Trineskładniki: 100 g mąki razowej 400 g mąki orkiszowej lub pszennej 250 ml maślanki, letniej 25 g drożdży świeżych 20 g masła roztopionego lub oleju 1
Domowy Smak Jedzeniaskładniki* 500-600 g mąki pszennej* 50 g świeżych drożdży* 250 ml ciepłego mleka* cukier wanilinowy* 4 łyżki cukru* 1/4 łyżeczki soli* 1/3 kostki margaryny* 1
Mix smakurazowej drobno-mielonej ( w PT i FR to typ 110) [pszennej graham] 275 g (2 szkl) mąki pszennej 140 g ugotowanych i rozgniecionych na purée ziemniaków (mniej więcej 2 średniej wielkości) 1 i 1/4 łyżeczki suszonych drożdży mak lub sezam do posypania bułek Wymieszać ze sobą mąki i drożdże. Masło z mlekiem podgrzać, żeby to pierwsze się rozpuściło. Dodać mleko
Moje domowe kucharzeniepekińskiej kapusty z ogórkiem kiszonym I obiad gotowy Składniki: 1 kg ugotowanych ziemniaków* 9 czubatych łyżek mąki pszennej – użyłam mąki luksusowej typ 550 PZZ Białystok 1 jajko płaska łyżeczka soli Propozycja podania: ulubiony sos (u mnie jasny, z dnia poprzedniego) lub bułka tarta + masło lub tłuszcz+cebulka *waga po ugotowaniu, to około 4-5 średnich ziemniaków Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki
Słodkie okruszkimojprzepisna.pl | Drożdżowa babka z pesto Macie już dość drożdżowych wypieków w moim wykonaniu, obiecuje, że ten jest ostatni (przynajmniej na jakiś czas), i zabieram się już
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowa babka z pesto Macie już dość drożdżowych wypieków w moim wykonaniu, obiecuje, że ten jest ostatni (przynajmniej na jakiś czas), i zabieram się już
moj przepis naznów były mięciutkie jak pierwszego dnia. Z podanego przepisu można upiec 10 sztuk . Bułeczki ze śliwkami Składniki: 400g mąki pszennej 250ml mleka 120g cukru pudru 20g drożdży 1 łyżka ekstraktu z wanilii 30g masła 300g śliwek cukier puder do oprószenia bułek po upieczeniu Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, wymieszać - w mące
Smakołyki Berenikijego wypiek. Krótko mówiąc, czy raczej pisząc, nie było łatwo, aczkolwiek efekt końcowy zadowalający i co najważniejsze - smaczny. Jak co miesiąc grupka zapaleńców pod wodzą Amber wypieka coś - chleb, bułki, fugaski i inne różności. W tym miesiącu wypiek wybrała Ania z Bajkorady . Wspólnie piekliśmy hiszpański chleb rustykalny, ale tak naprawdę był to przepis z Hairy Bikers' Bakeation - brytyjskiego programu telewizyjnego(...)drożdży, mniej wody i krótsze wyrastanie zaczynu! Wpis znalazł się na listach Na zakwasie i na drożdżach , YeastSpotting i Panissimo (#25) . Zaczyn: 150 g letniej wody 125 g mąki pszennej chlebowej 10 g cukru 26 g świeżych drożdży Rozetrzyj drożdże z cukrem, dolej wodę i dokładnie wymieszaj.Pozostaw w ciepłym miejscu na 10 minut, po czym wsyp przesianą mąką i dokładnie
Grahamka, weka i kajzerka