bardzo dobry i bardzo szybko „wyparował” Składniki: 1 duża puszka masy makowej 250 g masła lub margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki kwaśniej śmietany 4 łyżki bułki tartej 4 duże jabłka Sposób wykonania: Mąkę przesiać a następnie dodać do niej masło lub margarynę, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier
Na słodko lub wytrawniektórą trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dzięki temu biszkopt będzie pulchniejszy). Do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki (ziemniaczaną i pszenną) wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę (22 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Robiąc biszkopt zwróćcie uwagę na mąkę ziemniaczaną, czy czasem nie jest
Aga w kuchniTradycyjne indyjskie pieczywo podawane do dań głównych. Są to płaskie chlebki z białej mąki z dodatkiem czarnego kminu, czyli czarnuszki. Przepis pochodzi z książki Anny Wrońskiej
wyzwania kuchennecieszy mnie to tym bardziej, że przepis na ciasto wymyśliłam sobie sama, bez zerkania w inne przepisy :-) znaczy się bułki są całkowicie autorskie :-) Nam smakowały bardzo, mam nadzieję, że Wam też będą ;-) SKŁADNIKI Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka 60 g masła 50 g świeżych drożdży 3 jajka 5 łyżek miodu 1 cukier wanilinowy 1 cukier(...)jajka dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie łatwo odchodziło od ręki (jeśli będzie się bardzo lepiło możecie dodać trochę mąki, ale nie za dużo, żeby bułki nie wyszły twarde). Odstawiamy na ok 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem w osobnych miseczkach i odstawiamy na 30 minut, a następnie odcedzamy. Jabłka obieramy
Czary - gary w kuchnimiruna – 3 szt) 100 g płatków kukurydzianych (3 szklanki) 100 g bułki tartej (2/3 szklanki) 2 łyżki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka ½ łyżeczki masła łyżeczka oliwy szczyptę soli, pieprzu i papryki Dip: 250 ml mleka (1 szklanka) 1 łyżki mąki pszennej skórka z ¼ pomarańczy sok z 1/6 pomarańczy 1 ½ łyżki musztardy 1 łyżki posiekanej natki pietruszki
KuchniaWeDwoje.plgalaretka cytrynowa 1 szt, masło 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki, bakalie( rodzynki, ananasy suszone, papaja) 25 dag, cukier do smaku, Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy surowe żółtka, a następnie ugotowane i przetarte przez sito. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Dzielimy(...)kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy 3 łyżki wody i dusimy pod przykryciem. Jabłka zdejmujemy z palnika i dodajemy suchą galaretkę, mieszamy. Dodajemy bakalie oraz bułkę tartą. Jabłka wykładamy na rozwałkowanym cieście. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy paseczki, które układamy na cieście pod skosem najpierw w jedną stronę, a później w drugą, tak aby powstała
kulinarne odsłony patiłyżeczka słodkiej czerwonej papryki, 1 i 1/2 – 2 łyżki mąki pszennej rozrobione w niewielkiej ilości wody (w zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić), sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę cieniutko szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy, bułkę tartą, ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy ręką. Z masy formujemy(...)maślany W rondelku topimy 2 łyżki dobrego gatunkowo masła z 1/2 łyżeczki soli. W dużej misce mieszamy masło z popcornem. Prosta pizza z pieczarkami i kurczakiem 250 g mąki pszennej 150 ml ciepłej (nie gorącej) wody szczypta cukru 25 g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy z oliwek solidna szczypta soli 3 większe pieczarki kilka kawałków kurczaka (u mnie
Słodkie okruszkimojprzepisna.pl | Łaciata chałka maślana Banalnie prosta chałka, szybko i łatwo się ją robi, wystarczy wszystkie składniki przełożyć do miski, wyrobić i prawie gotowe. Super smakuje dużym
moj przepis namojprzepisna.pl | Łaciata chałka maślana Banalnie prosta chałka, szybko i łatwo się ją robi, wystarczy wszystkie składniki przełożyć do miski, wyrobić i prawie gotowe. Super smakuje dużym
moj przepis nakotlety bardzo zyskują na smaku, warto wypróbować ten przepis! Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 szklanka bułki tartej olej do smażenia Marynata: 2 jajka 1 czubata łyżeczka drobnej soli pół łyżeczki mielonego pieprzu 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka majeranku 1 przeciśnięty ząbek czosnku lub pół łyżeczki czosnku suszonego 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej 1 czubata łyżka(...)miski i obtaczamy w marynacie. Całość przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny *** *** Następnie mięso wyjmujemy z miski i obtaczamy z dwóch stron w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z dwóch stron na rumiano. Po usmażeniu mięso odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym *** *** Podajemy z gotowanymi ziemniaczkami lub frytkami i ulubionymi
Blog z Apetytemdrożdżowe bułeczki z budyniem udekorowane kawałkami truskawek i polane cytrynowym lukrem. Nikt sie im nie oprze. Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pyszne drożdżowe wypieki: Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką Drożdżowe bułeczki z borówkami amerykańskimi Drożdżowe ciastka z borówkami amerykańskimi Drożdżówki z agrestem i kruszonką Drożdżowe ślimaczki z rabarbarem Drożdżowe bułeczki z karmelizowanym rabarbarem Szwedzkie bułeczki(...)budyniem Drożdżowe bułeczki z budyniem Czas przygotowania: około 120 minut Składniki Ciasto: 500 g mąki pszennej 250 ml mleka 1 jajko 65 g roztopionego masła 65 g cukru 20 g świeżych drożdży jajko do pomalowania bułek Masa budyniowa: 2 budynie waniliowe z cukrem 500 ml mleka opcjonalnie 2-3 łyżki cukru Lukier
Kulinarne przygody Gatitywłaściwe: cały zaczyn 300 g mąki żytniej typ 720 150 g mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 80 g pestek dyni 2 łyżki masła, stopionego 240 g letniej wody Dodatkowo: 4 łyżki pestek dyni do posypania 1 białko do wysmarowania bułek Przygotowanie: Zaczyn: Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę i dobrze(...)dobrze wyrobić mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego. W razie potrzeby dodać jeszcze odrobinę mąki pszennej. Ciasto na te bułeczki nie będzie tak sprężyste, jak w przypadku pieczywa pszennego, ale nie powinno zbytnio kleić się do rąk. Dlatego też polecam wyrabiać ciasto mikserem, a nie dłońmi :) Wyrobione ciasto pozostawić w misce, przykryć tylko ściereczką. Odstawić
Nastoletnie WypiekanieHokkaido) 0,9 kg pigwowców 0,5-0,6 kg cukru Ciasto 50 g drożdży 100 ml wrzątku 120 ml zimnego mleka 80 g masła 0,6 kg mąki pszennej + mąka do podsypania 120 g cukru + łyżeczka 15 g cukru waniliowego szczypta soli duże jajko małe jajko (do posmarowania) łyżka nasion sezamu dwie łyżki oleju do smażenia Z pigwowców(...)minut. Posmarować rozbełtanym jajkiem i posypać sezamem. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C. przez 30 minut. Z ciasta, które nie zmieściło mi się do tortownicy, zrobiłam kilka bułek-róż
Weekendy w domu i ogrodzieBułeczki jogurtowe Puszyste, mięciutkie w środku oraz chrupiące z zewnątrz bułeczki pszenne na jogurcie. Wspaniale smakują i długo zachowują świeżość. Polecam! Składniki: Ciasto: 450 g mąki pszennej 7 g suchych drożdży 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 100 ml ciepłej (nie gorącej!) wody 1 łyżka miodu 2 łyżki oleju 1 łyżeczka soli 1 jajko Dodatkowo: Do posypania bułeczek(...)poziomie niższym niż bułeczki wkładamy żaroodporne naczynie z wodą – para sprawi, iż bułeczki nabiorą rumianej i chrupiącej skórki. Pieczemy przez 12 – 15 minut, w tym czasie bułki wyrosną i ładnie się zrumienią *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: DANIA JEDNOGARNKOWE – POMYSŁY NA SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA SZYBKIE, TANIE I ŁATWE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z Apetytemherbaty … Mniam . Moi chłopcy też uwielbiają bułki jakiekolwiek by nie były . Te akurat preferują ostatnio najbardziej , ale fakt iż są naprawdę pyszne . Puszyste , miękkie ,a słonecznik podczas pieczenia pysznie się praży co dodatkowo wzmaga smak Polecam , domowe pieczywo jest naprawdę proste i dużo zdrowsze od kupnego . Składniki : 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki pszennej , graham(...)rozpłaszczamy ręką . Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce . Jeśli przed formowaniem natrzecie ręce oliwą z oliwek, ciasto nie będzie się do nich lepić . Po tym czasie bułki powinny podwoić swoją objętość . Nagrzewamy piekarnik do 200 C i do gorącego wstawiamy bułki . Pieczemy do momentu aż będą miały złoty kol ( około 20 minut w zależności od wielkości
Ogrodnik w podróży