Bułeczki orzechowe 246dzień, bo nigdy tak długo nie stały ;)Składniki:380 g mąki pszennej,210 ml mleka,1 jajko,20 g cukru,10 g drożdży,1,5 łyżeczki soli,70 g miękkiego masła,100 g zmielonych orzechów - użyłam tartych orzechów włoskich BackMit,dodatkowo odrobina mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem.Drożdże rozetrzeć z cukrem. Kiedy się rozpuszczą
Codzienna kuchnia niecodzienna
Słone paluchy śniadaniowe 321paluchów , to nie cała godzinka , a efekt powalający . Polecam , domowa piekarnia zawsze jest lepsza niż najlepsza , przemysłowa Składniki : 2 opakowania suszonych drożdży ( 2 x 7 g ) 1 kg mąki pszennej 2 szklanki wody ( w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej ) 2 łyżki cukru 1 czubata , łyżeczka soli 1 szklanka mleka 4 łyżki oleju kminek mielony i gruba sól morska(...)kawałków , które następnie formujemy w chude , długie wałki – paluchy ( ostrożnie z przenoszeniem , bo lubią się rwać ) , muszą być chude, bo mocno wyrosną i mogą łatwo zamienić się w bułki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut , następnie, smarujemy olejem , nacinamy w poprzek bardzo ostrym nożem i posypujemy grubą solą oraz
Ogrodnik w podróży
Jagodzianki 368ciepłego mleka 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 1 jajko 5 żółtek pól szklanki drobnego cukru do wypieków – ok. 100 g 100 g masła Składniki na nadzienie: ok. 300 g jagód 3 łyżki cukru 1 łyżka skrobi ziemniaczanej Dodatkowe składniki: żółtko + 1 łyżka mleka (do posmarowania bułek przed pieczeniem) opcjonalnie lukier lub cukier puder do oprószenia jagodzianek(...)mleka, dodać 1 łyżeczkę drobnego cukru (wybrać ją z tych 100 g drobnego cukru do wypieków) oraz 1 czubatą łyżkę mąki (również zabrać ją z tego pół kilograma mąki pszennej). Całość dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Przykryć miseczkę ściereczkę i ostawić na 15-20 minut w ciepłe miejsce, bez przeciągów, by drożdże wyrosły (pamiętajcie, by użyć odpowiednio większej miseczki
Kulinarne Przeboje
Muffiny marchewkowe 198mojprzepisna.pl | Muffiny marchewkowe Ciekawe czy po Świętach macie już dość słodyczy? A macie ochotę na małe, wytrawne co nie co? Gotowe w 40 min, już z
moj przepis na
Muffiny marchewkowe 256mojprzepisna.pl | Muffiny marchewkowe Ciekawe czy po Świętach macie już dość słodyczy? A macie ochotę na małe, wytrawne co nie co? Gotowe w 40 min, już z
moj przepis na
Mielone rolady w boczku z soczewicą w sosie grzybowym 194łyżki świeżej natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej 100 g boczku wędzonego w plastrach Sól Pieprz Czosnek granulowany Sos grzybowy: 1 cebula 10 małych pieczarek 20 g suszonych borowików 20 dag podgrzybków 2 kostki rosołowe drobiowe 150 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 400 ml wody Sól Pieprz Rolady: Soczewicę gotujemy do miękkości
VioletoweKucharzenie
Smerfny tort o smaku lodowych cukierków! 244żyją dzieci :-) Składniki na biszkopt małą tortownicę: 5 małych świeżych jaj 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej poznańskiej Lubella 3/4 szklanki drobnego cukru odrobinka (dosłownie na końcu łyżeczki) niebieskiego barwnika w proszku Blaszkę posmarować cienko masłem i posypać bułką tartą. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno. Stopniowo dodać stale miksując jedno po drugim żółtka, następnie łyżka(...)wewnątrz wypieku, dzięki czemu biszkopt nie opada - jest to pewniejsza metoda niż sztuczne napowietrzanie ciasta proszkiem do pieczenia. Składniki na krem: 0,5 l mleka 2,5 łyżki mąki pszennej 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru kostka masła o temperaturze pokojowej Z 0,5 litra mleka odlać pół szklanki, rozrobić w nim za pomocą rózgi mąki. Pozostałe mleko
Poezja Smaków - blog kulinarny
Bułki Dyniowe 200wychodzi ;) Jedynie w co musimy się uzbroić zanim zabierzemy się za pieczenie tych bułek to przygotowanie puree z dyni hokkaido. Dlaczego hokkaido? Jest pyszna i puree jest bardziej gęste, ja to tak widzę. Składniki na ok. 5-6 szt: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 650 1 łyżeczka soli 15 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżka płynnego
Blondynka Gotuje
Kopytka pietruszkowe 221mąki ziemniaczanej 1 jajko gałka muszkatołowa sól pieprz garść posiekanej natki pietruszki 2 łyżki masła 4 łyżki bułki tartej Dzień wcześniej ugotować i utłuc ziemniaki (lub wykorzystać te, które zostały po obiedzie). Następnego dnia ziemniaki jeszcze raz utłuc, dodać jajko, wsypać mąkę pszenną (jedną łyżkę zostawić do podsypywania) oraz ziemniaczaną, dodać pietruszkę, doprawić do smaku solą, pieprzem, startą gałką muszkatołową(...)garnku zagotować wodę, lekko posolić. Do gotującej się wody wrzucać kopytka, gdy wypłyną na wierzch gotować jeszcze ok. minuty. Kopytka wyjmować łyżką cedzakową, wykładać na talerz. Na patelni zrumienić bułkę, dodać masło, wymieszać, żeby masło się rozpuściło. Kopytka podawać ze zrumienioną na maśle bułką. Smacznego
Obiad gotowy
Drożdżowe buły nadziane pesto 187rukoli w sposób najbliższy memu sercu, czy raczej podniebieniu, mianowicie w formie drożdżowych bułek, które uwaga: na trzeci dzień są równie miękkie i puszyste co w dniu pieczenia. Smakują same jak i w postaci kanapki z pomidorkiem. Składniki na 8 sztuk: 450 g mąki pszennej 50 g otrębów 300 ml mleka sojowego niesłodzonego łyżeczka soli opakowanie
greenscarf
CUDNE GRAHAMKI ORKISZOWE, BEZ WYRABIANIA 283bułeczek orkiszowo-pszennych , które zauroczyły nam swym smakiem i to tak bardzo, że po wersji oryginalnej (była zaledwie 2 razy), powstała zdrowsza, na bazie samych mąk orkiszowych. Zastąpiłam mąkę pszenną pełnoziarnistą orkiszową i wszyscy są zadowoleni. Rodzinka, bo ma swoje ulubione bułeczki, a ja- bo po raz kolejny udało mi się przemycić im mąkę pełnoziarnistą. Z podanych ilości wychodzi(...)luzem na blaszce, są bardzo płaskie, ale mają swój urok. Ostatnio część była w formie płaskich placków, a część nałożyłam do formy na mini chlebki (babeczki). Powstały takie kształtne bułki. Jedne i drugie równie smaczne. Te bułki są cudowne, dzięki temu, że do pieczenia używa się bardzo małej ilości drożdży, bułki co prawda dłużej wyrastają, ale za to ich smak
Smaczne Zdrowe
Bułki kwiatki 182kolację. Idealne dla dzieci do szkoły na drugie śniadanie. Po więcej przepisów na smaczne bułki zapraszam do zakładki BUŁKI. Polecam! Ciasto 1 szklanka wody 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki oleju 8 g suchych drożdży 2 łyżki cukru pudru 4 szklanki mąki pszennej Nadzienie 200 g sera twarogowego 2 łyżki cukru Twaróg rozdrobnić widelcem i wymieszać z cukrem Dodatkowo 1 żółtko(...)ciasta uformować wałek i podzielić go na 8 równych części. Z każdego kawałka uformować kulkę i rozgnieść palcami na placek. Nałożyć 2 łyżeczki sera, zawinąć go do środka bułki tworząc kulę i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na papierze rozgnieść palcami bułki na placek i ponacinać tak jak pokazano niżej na zdjęciach. Każdy nacięty kawałek obrócić górą
O kuchni z uczuciem
Tarta śmietankowa ze szpinakiem 215tarty o średnicy 30 cm: Ciasto: 300 g mąki (u mnie po 100 g ryżowej, orkiszowej pełnoziarnistej i zwykłej pszennej) 150 g zimnego masła 1 całe jajko 1 żółtko 1/4 łyżeczki soli Formę do pieczenia wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Mąkę wysypać na stolnicę, masło pokroić na kawałki, posiekać mąkę z masłem, tak aby powstała kruszonka, dodać sól, posiekać, dodać
moj przepis na