Cordon bleu to klasyka wszystkich restauracji. Jest to danie mięsne składające się z sera i szynki owiniętych w sznycel. Z czasem powstała wersja z kurczakiem i
Tylko pyszniełyżki cukru pudru starta skórka z 1/2 cytryny Wierzch: 500g świeżych truskawek 3 łyżki cukru 1/2 laski wanilii Kruszonka: 120g mąki pszennej 60g masła extra 60g cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W letnim mleku rozrobić drożdże, a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać
Szalona Kuchnia Ewelinycukru pudru starta skórka z 1/2 cytryny Wierzch: 350g rabarbaru 3cm świeżego imbiru 3 łyżki cukru Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g masła extra 50g cukru Dodatkowo: cukier puder do posypania ciasta masło do wysmarowania formy bułka tarta do posypania formy Wykonanie: 1. Ciasto: W letnim mleku rozrobić drożdże a masło i cukier rozpuścić w rondelku. Mąkę przesiać
Szalona Kuchnia Ewelinypunktem imprezowego menu. Potrzebujemy: 600 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania 4 łyżki masła 2 drobno posiekane cebule 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz Do panierowania: mąka 2 jaja bułka tarta/panko Do smażenia: olej roślinny Przepis wymaga od nas troszeczkę cierpliwości, ponieważ składa się z dwóch etapów. W rondelku rozgrzewamy masło
MamaOskarkaHej! Jak zrobić wspaniałą rybę na obiad? Prosty przepis, mało skomplikowany uraduje niejedną panią domu. Potrzebujemy: Czytaj więcej »
Tylko pysznieSkładniki: 6 jajek 1 szklanka cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 6 łyżek oleju 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia krem: 2,5 szklani mleka 3 bułki 1 opakowanie wiórków kokosowych 3/4 szklanki cukru … Czytaj dalej Rafaello Babci Marysi
czarrna od kuchnimiodu (np. rzepakowy), 50 ml oleju rzepakowego, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 opakowanie budyniu śmietankowego 40 g, 150 g mąki pszennej, 100 g kandyzowanych skórek z pomarańczy, ok. 80 g rodzynek, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta lub mąka do obsypania formy, cukier puder. Przygotowanie: Suche składniki : mąkę mieszamy z budyniem i proszkiem do pieczenia. Jaja miksujemy
Moniki Smakołykijakiegoś powodu zostanie Wam kilka klusek z obiadu, pamiętajcie, że mogą być równie wspaniałą kolacją. Wystarczy podsmażyć kluski na masełku z bułką tartą Smacznego! Składniki na kluski: 1kg ziemniaków 250g świeżych liści szpinaku 2-3 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej sól do smaku Przygotowanie klusek: Kluski najczęściej przygotowuję z ziemniaków ugotowanych dnia poprzedniego. Jeśli jednak takich nie macie
NiePieprz.plłyżeczka waniliowego ekstraktu 3 jajka 75 g masła, stopione 2 łyżki amaretto 1 łyżka otartej skórki z cytryny 150 g pszennej mąki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 120 g zmielonych migdałów 50 g migdałów, połówek tłuszcz i bułka do posmarowania formy Syrop amaretto 250 ml wody 1 łyżka ekstraktu waniliowego, u mnie z alkoholem 60 ml amaretto 220 g cukru Odważ
codojedzenialatin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Kluski kładzione Składniki: Mąka pszenna – ¾ szklanki Kasza manna – ¼ szklanki Jajko – 1 sztuka Sól – szczypta Woda – 4-5 łyżek + masło i bułka tara do posypania Wykonanie: W miseczce wymieszać jajko z wodą i solą, a następnie dodać mąkę i kaszę manną. Wszystko dokładnie wymieszać
Kuchnia Bon AppetitPyszne, można je dosłodzić wedle własnego gustu albo posypać kruszonką, dodać odrobinę czekolady itp. Można wykorzystać borówki (jak kto woli: jagody) lub borówki amerykańskie, choć te
Czerwony Gupikmąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: wyrośnięty zaczyn z powyższego przepisu 100 ml śmietanki 30% 3 żółtka 350 g mąki pszennej typ 500 1/2 łyżeczki soli (5 g) 80 g miękkiego masła Dodatkowo: białko do posmarowania bułek sezam do posypania Przygotowanie: Zaczyn: Składniki dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na około 30-60 minut
Nastoletnie Wypiekaniedrożdży 1/2 szklanki mleka 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru (użyłam waniliowego) szczypta soli Kruszonka: 1/2 kostki masła 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki kardamonu Dodatkowo: owoce (użyłam mrożone wiśnie) tłuszcz do wysmarowania blaszki bułka tarta Drożdże łączymy w kubku z łyżką cukru i letnim mlekiem. Gdy podwoją objętość w większym naczyniu łączymy je z mąką, jajkami
Wrzosowa Polanacukru są znakomitym dodatkiem do mięsnych sosów. Polecam. Składniki na ok. 20szt: 60dkg ziemniaków ugotowanych z płaską łyżeczką soli 30dkg mąki pszennej 1 jajko śliwki węgierki 10szt cukier i cynamon trochę mąki do podsypywania masło i trochę bułki tartej do polania Ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę lub zemleć w maszynce do mięsa. Dodać mąkę, jajko i wyrobić. Ciasto nie powinno
Maślane ciasteczkowięc jak by to powiedział Karol Okrasa kolejny złamany przepis. Składniki: 70 dkg zmielonej łopatki wieprzowej 1 jajko 1 bułeczka pszenna garść suszonych podgrzybków 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia kotletów olej kujawski do smażenia 1 cebula do pokrojenia na patelnię 1 łyżka masła kilka gałązek świezego tymianku Sposób
Gosia gotujestudenckich stołach często goszczą dania z parówek. Poniżej przedstawiam jeden z najlepszych parówkowych przepisów. Składniki: Ciasto: -szklanka mleka -100 g mąki pszennej (trochę ponad pół szklanki) -jajko -sól -tłuszcz do smażenia Farsz: -parówki -żółty ser Panierka: -jajko -bułka tarta Przygotowanie: Składniki ciasta mieszamy, najlepiej mikserem. Odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie wylewamy małe ilości ciasta na patelnie i smażymy
Tanie przepisy studenckieSKŁADNIKI: 1,5 l wody 2 kiełbaski cieniutkie np cielęce 200 ml białego barszczu – zaczynu (z czosnkiem ) 1 łyżka mąki pszennej liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól 2 jajka 200 ml śmietany pieprz bagietka bądź bułka paryska szczypiorek PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewamy wodę, dodajemy do smaku soli, wrzucamy ziele angielskie i liść laurowy i zagotowujemy. Kiełbaski kroimy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkibardzo dobry i bardzo szybko „wyparował” Składniki: 1 duża puszka masy makowej 250 g masła lub margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki kwaśniej śmietany 4 łyżki bułki tartej 4 duże jabłka Sposób wykonania: Mąkę przesiać a następnie dodać do niej masło lub margarynę, proszek do pieczenia, śmietanę, cukier
Na słodko lub wytrawniektórą trzymamy nad garnkiem z gotującą się wodą (dzięki temu biszkopt będzie pulchniejszy). Do ubitych jajek dodajemy przesiane mąki (ziemniaczaną i pszenną) wraz z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na tortownicę (22 cm) wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 170 stopniach. Robiąc biszkopt zwróćcie uwagę na mąkę ziemniaczaną, czy czasem nie jest
Aga w kuchniTradycyjne indyjskie pieczywo podawane do dań głównych. Są to płaskie chlebki z białej mąki z dodatkiem czarnego kminu, czyli czarnuszki. Przepis pochodzi z książki Anny Wrońskiej
wyzwania kuchennecieszy mnie to tym bardziej, że przepis na ciasto wymyśliłam sobie sama, bez zerkania w inne przepisy :-) znaczy się bułki są całkowicie autorskie :-) Nam smakowały bardzo, mam nadzieję, że Wam też będą ;-) SKŁADNIKI Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka 60 g masła 50 g świeżych drożdży 3 jajka 5 łyżek miodu 1 cukier wanilinowy 1 cukier(...)jajka dodajemy do mąki i wyrabiamy ciasto do chwili, aż będzie łatwo odchodziło od ręki (jeśli będzie się bardzo lepiło możecie dodać trochę mąki, ale nie za dużo, żeby bułki nie wyszły twarde). Odstawiamy na ok 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem w osobnych miseczkach i odstawiamy na 30 minut, a następnie odcedzamy. Jabłka obieramy
Czary - gary w kuchnimiruna – 3 szt) 100 g płatków kukurydzianych (3 szklanki) 100 g bułki tartej (2/3 szklanki) 2 łyżki mąki 1 jajko ½ szklanki mleka ½ łyżeczki masła łyżeczka oliwy szczyptę soli, pieprzu i papryki Dip: 250 ml mleka (1 szklanka) 1 łyżki mąki pszennej skórka z ¼ pomarańczy sok z 1/6 pomarańczy 1 ½ łyżki musztardy 1 łyżki posiekanej natki pietruszki
KuchniaWeDwoje.plgalaretka cytrynowa 1 szt, masło 1 łyżka, bułka tarta 2 łyżki, bakalie( rodzynki, ananasy suszone, papaja) 25 dag, cukier do smaku, Sposób przygotowania: Margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodajemy surowe żółtka, a następnie ugotowane i przetarte przez sito. Następnie dodajemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz śmietanę. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy. Dzielimy(...)kroimy w plastry. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy jabłka, dodajemy 3 łyżki wody i dusimy pod przykryciem. Jabłka zdejmujemy z palnika i dodajemy suchą galaretkę, mieszamy. Dodajemy bakalie oraz bułkę tartą. Jabłka wykładamy na rozwałkowanym cieście. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy i kroimy paseczki, które układamy na cieście pod skosem najpierw w jedną stronę, a później w drugą, tak aby powstała
kulinarne odsłony pati