Spakowani, niemal gotowi do drogi. Ostatnie zerknięcia, odhaczanie pozycji na liście do zabrania. Zamykanie okien, karkołomne skoki Ptysi, która koniecznie chce o sobie przypomnieć, znoszenie bagaży
Pożeraczka, czyli raz adobrzewolne popołudnie, to dlaczego nie wykorzystać czasu na upieczenie tych słodkości? ;) Składniki (na ok. 26 bułeczek): 100 ml gorącej wody 100 ml zimnego mleka ok. 600 g mąki pszennej + mąka do podsypania 2 małe jajka + jedno do smarowania 50 g drożdży ok. 70 g masła 120 g cukru + łyżeczka do drożdży 15 g cukru wanilinowego ok. pół litra jagód(...)krążka wykładać łyżkę jagód. Zlepiać brzegi krążka, chowając do środka jagody. Uformować w podłużną bułeczkę. Bułeczki odkładać na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Odczekać ok. 10 minut i posmarować bułki rozbełtanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Piec 25 minut na ładny brązowy kolor. Przy drugiej turze może wystarczyć tylko 20 minut. Upieczone bułeczki wyjąć na kratkę
Weekendy w domu i ogrodziezmielone/posiekane goździki Mąki wymieszać, dodać masło. Posiekać wszystko nożem, a następnie rozcierać palcami do uzyskania wyglądu bułki tartej. Dodać pozostałe składniki, ugnieść ciasto. Powycinać ciasteczka, piec 10-12 minut w 200 st. C. SMACZNEGO! Myślę, że mąkę żytnią spokojnie można zamienić na pszenną wedle uznania. Ciasteczka nie są typowo FIT, ale są na pewną zdrowszą wersją kruchych ciasteczek
Vroblewska-fitlifesłodka 1 łyżka, kucharek 2 łyżki, pieprz mielony 1 łyżeczka, cebula smażona 2 sztuki, smalec 1/4 kostki, bułka sucha moczona w wodzie 1 sztuka, kapusta młoda 2 główki większe, woda 1,5 litra, sok pomidorowy 1/2 litra, śmietana 12% 100 gram, mąka pszenna 3 łyżki, natka pietruszki 1 pęczek Z młodej w kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i gotować
W Mojej Kuchni LubięPyszne maślane bułeczki pachnące kminkiem i czarnuszką ,z podanej porcji wychodzi aż 13 sztuk średniej wielkości. Bułki mają miękką skórkę dlatego też idealnie nadają się do np. hamburgerów czy faszerowanych dużą ilością składników kanapek :) Składniki na 13 sztuk : - 430 g mąki pszennej ( u mnie typ 750 ) - 26 g świeżych drożdży - 2 duże łyżki masła - 10 g soli
Wypieki Renesztuk, Chrzan śmietankowy Smak 2 łyżki, mięso mielone indycze 60 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, cebula 1 mała, olej do smażenia - ile potrzeba, woda 2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, śmietana 2 łyżki, przyprawa w płynie - do smaku, kasza gryczana 2 saszetki buraczki ugotować
W Mojej Kuchni Lubięciasta np. pieczarki, paprykę, tarty ser, cebulę lub szczypior, koperek. Kotlety ziemniaczane SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 1 duże jajko sól, pieprz do smaku olej do smażenia dodatkowo panierka: 1 duże jajko, bułka tarta Uwagi do przepisu: Ziemniaki ważone były przed obraniem. Do smażenia użyłam oleju rzepakowego, możecie użyć dowolnego roślinnego lub masła klarowanego (kotlety nabiorą
Zasmakuj Kuchnidomu, więc z nudów zabieramy się za rzeczy, na które wcześniej brakowało nam czasu. I tak fora i grupy zasypywane są pytaniami o to jak zrobić samodzielnie chleb, bułki, ciasta. Ludzie wymieniają się przepisami i poradami. Wniosek z tego taki, że na co dzień kupujemy produkty, które teraz, siedząc w domach, możemy przygotować samemu nie narażając się na niepotrzebne wizyty(...)jaki macie lub jaki wolicie Przepisy z wykorzystaniem drożdży Na koniec zostawiam Was z pysznymi przepisami, w których możecie wykorzystać drożdże Bułki drożdżowe z gruszką i kruszonką Drożdżowe rogaliki Cynamonowe bułeczki Bułeczki czosnkowe Foccacia Chleb gryczany Chleb pszenny Artykuł Dlaczego w sklepach nie ma drożdży? pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni
365 dni dookoła kuchnidomowych hamburgerach. Ten, który jest na zdjęciu to mój egzemplarz. Od pozostałych różni się tym, że zamiast klasycznego sosu do burgerów, zrobiłam sobie sos truflowy , a jak! Upiekłam bułki, mąż przygotował mięso (pręga wołowa, trochę musztardy, sól i pieprz), podsmażył boczek, pokroił resztę dodatków i zostało złożenie w całość. A teraz o kolorach. Od zawsze naturalne było dla mnie(...)nadzieję, że jest więcej jest takich osób. Zostawiam więc na blogu kolorowego domowego burgera, z bułką domowego wypieku. Składniki na bułki: 50 g świeżych drożdży 300 ml ciepłego mleka 1 płaska łyżeczka cukru 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 50 g masła 2 jajka 1 czubata łyżeczka soli 2 łyżki sezamu
bistro mamapolane mleczną czekoladą i posypane chrupiącymi, prażonymi orzeszkami to świetna propozycja deseru o smaku słynnego batonika. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 150g masła ekstra 60g cukru pudru 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli bułka tarta masło do wysmarowania formy 400g masy krówkowej kajmak 140g mlecznej czekolady 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 36% 180g orzechów ziemnych
Szalona Kuchnia Ewelinyodstawiłam do przestygnięcia. Następnie przestudzoną soczewicę zmieliłam razem z grzybami i cebulą w maszynce do mięsa. Do zmielonego farszu dodałam łyżkę bułki tartej i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem i wszystko wymieszałam. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Mąkę pszenną tortową wsypałam do miski. Dodałam szczyptę soli. W szklance gorącej wody rozpuściłam masło i wlałam do mąki. Składniki wymieszałam łyżką
Waniliowe ImprowizacjeKrokiety z kapustą i grzybami (pieczarkami) – z barszczem (przepis) , czy bez – smakują idealnie! U nas takie krokiety to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Wtedy
Kulinarne PrzebojeBabka świąteczna została upieczona przez mojego Chłopaka ;-) Początkowo wyglądała jak ‘babka-grzyb’ , ale doprowadziliśmy ją do ‘poprawnego’ stanu ;) Składniki Masło 125g Cukier
Kulinarne Przebojeżółtku. Do ubitych jajek z cukrem dodajemy majonez i startą skórkę z cytryny, miksujemy. K Dodajemy powoli mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy dokładnie silikonową szpatułką. Formę smarujemy masłem i wysypujemy lekko bułką tartą lub kaszą manną. Ciasto przelewamy do formy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni z termoobiegiem przez
bistro mamaCordon bleu to klasyka wszystkich restauracji. Jest to danie mięsne składające się z sera i szynki owiniętych w sznycel. Z czasem powstała wersja z kurczakiem i
Tylko pysznie