Rogaliki maślane z makiem – to propozycja na rogale śniadaniowe i nie tylko. Sprawdzą się również na kolację. Idealnie smakują z dżemem domowej roboty. Gorąco zachęcam
Kulinarne Przeboje4 października to dzień cynamonowych bułeczek, np. Kanelbullar , Korvapuusti czy japońskich bułeczek Hokkaido . Na ten dzień upiekłam dla koleżanek i kolegów z pracy tradycyjne Kanelbullar. A
Weekendy w domu i ogrodzieNazywany jest również kotletem szwajcarskim . Można go zrobić praktycznie z każdego mięsa (schabu wieprzowego, piersi kurczaka czy cielęciny ). Cordon Bleu to nic innego jak złożony na
Kulinarne Przebojearomatycznego wędzonego łososia, który idealnie komponuje się ze słodkością gruszki i żurawiny oraz wyrazistym smakiem sera pleśniowego. Składniki: Ciasto kruche: 190g mąki pszennej 95g masła extra 1 jajko 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli bułka tarta do oprószenia formy masło do wysmarowania formy Nadzienie: 150g wędzonego na zimno łososia Mowi (6 plastrów) 170g sera camembert 2 gruszki
Szalona Kuchnia Ewelinydrożdży. Niestety ale na zrobienie dobrego chleba potrzeba jest trochę czasu. Jako, że już mąż mi marudził, że dawno nie piekłam żadnych bułek czy chleba przygotowałam zakręcony chlebek z sosem pieczarkowym. Chleb jest na drożdżach, klasyczny pszenny. Środek to pyszny sos pieczarkowy. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 op. drożdży 150 ml letniej wody 150 ml letniego mleka
Kuchnia w oparachziemniaków. Składniki: ok. 0,5 kg ziemniaków ok. 150g wędzonego boczku 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól i pieprz ok. 150g żółtego sera pół szklanki bułki tartej do panierowania olej do smażenia *** Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i dusimy lub przepuszczam przez praskę. Odkładamy do przestudzenia. Boczek wędzony
Blog z Apetytemsezonie takie pierogi są u mnie obowiązkowym daniem. My lubimy je posypane cukrem, ale można je polać masełkiem z bułką tartą lub śmietaną, jak kto lubi :) Ciasto na pierogi: 2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Nadzienie: ok 300g wiśni bez pestek cukier trzcinowy Ciasto: Mąkę przesiać do miski
Smakołyki Asiskładniki na około 20 kotletów 250 g kaszy gryczanej prażonej 150 g żółtego sera 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 szklanki mąki pszennej 1 cebula 2- 3 jajka olej do smażenia +1 łyżka do gotowania kaszy bułka tarta do panierowania czarny pieprz sól przepis W garnku z lekko osolonym wrzątkiem i dodatkiem oleju gotujemy kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu
Smakowite Daniaskładniki: 2-3 cebule 150 g mąki orkiszowej lun pszennej 250 ml mleka 1 jajko 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka proszku do pieczenia bułka tarta tłuszcz go głębokiego smażenia wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w krążki ok. 3-4 mm grubości. Obtaczamy je w mące. Do garnka przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy sól, mleko oraz jajko i dokładni
Domowy Smak JedzeniaMięciutkie i delikatne pszenne pieczywo. Wiem , że w zależności od regionu ma różne nazwy. Zwana jest angielka, bułką paryską, francuzem, kawiarką i nie wiem jak jeszcze :) Dla mnie to po prostu weka. Polecam szczególnie jeśli macie dzieci. Na pewno przypadnie im do gustu. Małe mięciutkie kanapeczki to coś co dzieciaki bardzo lubią :) Składniki: 600 g. mąki 3/4 szklanki ciepłego mleka
Agusiowe smakołykiczuć szpinaku! Polecam jest naprawdę pyszne. Składniki: ciasto: 3 jajka 1/2 szkl cukru 1/2 szkl oleju rzepakowego 1 i 1/2 szkl mąki pszennej 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego Hortex 1 łyżeczka proszku do pieczenia masło i bułka tarta do formy krem: 1 szkl śmietanki słodkiej 12% 1 op. śnieżki w proszku 250 g mascarpone galaretka: 200 g mrożonych truskawek
słodkie i nie tylko historie kulinarnecukier - 1 szkl maka pszenna - 2,5 szkl woda gazowana - 1 szkl olej - 1 szkl proszek do pieczenia - 2 lyżeczki mąka pszenna - 3 łyżki kakao - 3 łyżki cukier puder jabłka - 4 szt tłuszcz i tarta bułka do formy Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie wsypujemy powoli cukier oraz dodajemy po 1 żółtku. Mąkę przesiać z proszkiem
Camilla w kuchnimasła 1 łyżka suszonej bazylii liść laurowy Składniki na ciasto : 1 l mleka 3 i 1/2 szklanki m ą ki pszennej Wrocławskiej Młynów Stoisław 2 jajka szczypta soli 2 łyżki oleju olej do smażenia bułka tarta do obtaczania krokietów 4 jajka Wykonanie : Kapustę zalewamy wodą z łyżką soli, dodajemy liść laurowy i gotujemy do miękkości, następnie
Sama słodycz i szczypta chiliwczorajszego , by nie zmarnować daru nieba - naszego polskiego chleba . Składniki: 10 kromek chleba 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej zielony koperek sól, pieprz olej do smażenia 1 szklanka ciepłego mleka 1 cebula bułka tarta PRZYGOTOWANIE: Chleb moczymy w mleku. Cebulę drobno kroimy i dusimy na oleju. Wszystkie składniki (jajka, duszoną cebulę, obie mąki, koperek, sól
Z notatnikawarto z nich korzystać. Ależ się rozpisałam, a tu pora na przepis: Składniki: 7 jaj 1/2 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżka oleju 1 cukier waniliowy szczypta soli 700 g jabłek 3 łyżki bułki tartej cynamon Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Nie przerywając
Cynamonowe szczęścieSzczerze muszę napisać, że bardzo lubię to połączenie. Kozi ser z czerwoną cebulą na pysznej mięciutkiej bułce to bardzo udane połączenie. Upieczcie koniecznie,nie będziecie żałować. ciasto : 850 g mąki pszennej 400 g serka homogenizowanego 4 jajka 160 g miękkiego masła 30 g drożdży 2 łyżeczki soli cebula : 4 czerwone cebule 2 łyżki oleju
Polska ZupaZachciało mi się maślanych bułeczek. No to już, na podstawie tego przepisu powstały szybko maślane rogaliki. Jedno co, to mocno czuć w nich posmak
Czerwony GupikProste bułeczki drożdżowe, chrupiąca skórka, miękki środek. Oryginalny przepis pochodzi [stąd] . Wykorzystałam połowę proporcji i wyszło mi 4 duże bułeczki, idealne dla 1 osoby na
Czerwony GupikKolejna wersja bułeczek, tym razem mleczne. Wyjątkowo lekkie i smaczne, doskonałe na słodko i na słono. A przede wszystkim rzeczywiście łatwo się je robi. Oryginalny przepis
Czerwony Gupiknieco. Delikatny, lekki, słodki z kwaśna nutką kolorowych ogonków liściowych. Biszkopt z rabarbarem 2 duże jajka po 100 g cukru i mąki pszennej 2 ogonki liściowe rabarbaru, umyty i obrany cukier puder do posypania masło i bułka tarta do przygotowania formy Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Forme smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. W misce ubijamy jajka z cukrem
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: PULPETY: mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, cebula 1 sztuka, czosnek niedźwiedzi 2 łyżeczki, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 2-3 łyżki, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, mąka pszenna 4 łyżki ZUPA: woda 3 litry, zupa kalafiorowa mrożonka 2 opakowania, ziemniaki 6 sztuk, kostka rosołowa 2 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki z podanych
W Mojej Kuchni Lubięserem: składniki dla 2 osób na małą okrągłą formę ok. 20 cm: 1 jajko 25 ml oliwy ½ szklanki jogurtu 1 szklanka mąki pszennej szczypta cukru szczypta soli ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka masła + 1 łyżka bułki tartej do foremki Na obłożenie: 100 g żółtego sera kawałek kiełbasy 1 pomidor 1 cebula kawałek wędzonego boczku Cebulę siekamy i podsmażamy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędodatkowo po 3 łyżki: - siekanej gorzkiej czekolady - żurawiny suszonej - rodzynek - moreli krojonych w paseczki - orzechów włoskich - kandyzowanej skórki pomarańczowej* - 1 łyżka mąki pszennej - 5 łyżek cukru pudru - sok z 1/4 cytryny Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą/mąką. Bakalie obsypać mąką. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywno w połowie ubijania dodając połowę cukru i sól
kawawszklanceSkładniki na około 25 sztuk: 600 g ziemniaków (ugotować w mundurkach, ja standardowo wykorzystałam parowar) 200 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej płaska łyżeczka soli jeden dojrzały banan około 1 kg śliwek do podania: bułka tarta, masło kokosowe, cynamon, brązowy cukier Przygotowanie: Banana zblendować Dodawać kolejno ugotowane ziemniaki obrane ze skórki i blendować Dodać sól i stopniowo mąkę
greenscarfmoje fanki-czytelniczki Grażyny :) Przesłała mi na blogowego maila przepis razem ze zdjęciem. Już jeden przepis od Grażyny mam na blogu, na bułki grahamki . Znaczy się widać miłośniczka mąki graham :) I Grażyna mówi: 240 g mąki pszennej graham typ 1850 260 g mąki pszennej typ 650 40 g świeżych drożdży 200 ml mleka 1/2 szklanki wody 50 ml oleju
Marder&Marder Manufacturenadzienie: 700 - 800 g rabarbaru 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki cukru łyżka cukru waniliowego Kruszonka: 100 g masła 70 g mąki pszennej 70 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru Formę wysmarować masłem i delikatnie wysypać bułką tartą . Jeśli używacie formy prostokątnej - użyjcie takiej o wymiarach zbliżonych do 20x30 cm. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm. Do miski przesiać
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!lubicie. Sernik ze śmietaną i owocami SKŁADNIKI: 500 g serka na serniki 1/2 szklanki cukru 4 jajka 1 czubata łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 g herbatników 100 g płatków owsianych 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki cukru 120 g masła 50 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiustach bułeczki, które idealnie pasują zarówno do hamburgerów oraz dżemu, ale najlepsze są jeszcze ciepłe z masłem i kubkiem mleka. Bardzo polecam! Bułki mleczne (przepis na nie znalazłam na stronie White Plate) 2,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 1/2 szklanki mleka w proszku 2 łyżki masła roztopionego masła 1 łyżka płynnego miodu 15g drożdży 1 jajko
Zapiski Młodej Żonymałymi dodatkami.Składniki:-podwójny filet z piersi kurczaka-20 dkg fasolki szparagowej-1/2 czerwonej papryki-1 marchewka-1 jajko-1 łyżka maki pszennej-2 łyżki mleka-sól, pieprz, przyprawa warzywna-olej do smażenia-bułka tarta Filety kroimy na płaty. Delikatnie rozbijamy przez folie spożywczą. Przyprawiamy sola i pieprzem i pozostawiamy na czas przygotowania
Maminek kulinarnygrzybów -5 dkg grzybów suszonych-3 cebule-sól, pieprz-pieprz ziołowy-olej Składniki na ciasto naleśnikowe:-1,5 szklanki mąki pszennej-2 szklanki mleka-1/4 łyżeczki cukru-1 łyżka oleju-2 jajka-bułka tarta Grzyby suszone moczymy.Cebulę kroimy w grube półplastry i delikatnie solimy. Cebulę podsmażamy na oleju, do zeszklenia, zdejmujemy
Maminek kulinarnyznacznie mniej kaloryczna. Wyśmienicie smakuje z ciemnym pieczywem, cykorią i papryką, tworząc prawidłowo zbilansowany posiłek. Zawiera białko soi niemodyfikowanej genetycznie oraz białko pszenne, a nie zawiera tłuszczu zwierzęcego, ani konserwantów. Jest przede wszystkim bardzo smaczna. Tak bułkę jak małe kanapki wzbogaciłam dodatkowo sałatą lodową, rzodkiewką, bazylią, ogórkiem gruntowym, suszonymi pomidorami, grzybkami marynowanymi. Mogę zagwarantować ,że szynka wehetariańska może być
Z Kuchni Do KuchniPyszne bułki z pieczarkami w środku.. 50 dkg pieczarek 2 cebule 50 dkg mąki pszennej 250 ml ciepłego mleka 7 g drożdży suchych 1 jajko 2 żółtka 2 łyżki roztopionego masła sól, pieprz Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dusić pod przykryciem, aż puszczą wodę. Doprawić solą i pieprzem, podsmażać, aż cały płyn odparuje. Do miski wsypać
Moje domowe kucharzeniePost Bułeczki / kluski na parze, knedliczki, pampuchy, paruchy, buchty, parowańce, czyli pyzy wielkopolskie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojedrożdżówki, bułki czy pizzy.A oto sprawca całego zamieszania :) SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE ( z ciasta uzyskamy ok 16 bułek, jeżeli nie potrzebujemy taką ilość część cista zawsze możemy zamrozić i mieć skrócony czas przygotowania na inną okazję)- mąka pszenna - 750g- drożdże 15g- sól 15g- woda 520 ml(tem. pokojowa)- jajko 1szt NADZIENIE- mięso mielone 0,5 kg- przecier(...)pomidorowy (dodałam 300 ml)- pieprz świeżo zmielony- sól morska- bazylia- tymianek- olej (pomidory, bazylia, czosnek)- mozzarella 1 szt- suszone pomidory 4 szt- trochę rozpuszczonego masła do posmarowania bułek- odrobina wody do posmarowania Tym razem zrobiłam wersje łagodną bardziej pod dzieci ale robię też wersję bardziej na ostro z papryczką chili oraz czosnkiem. SPOSÓB WYKONANIA: - składniki z ciasta drożdżowego mieszam
Basia w kuchniłyżek płatków ryżowych błyskawicznych 2 szklanki wody 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, przyprawa uniwersalna 2 łyżki posiekanego koperku bułka tarta około pół szklanki olej do smażenia Sos pieczarkowy; 20 dag pieczarek przyprawa uniwersalna 1 łyżka maki pszennej sól, pieprz 1 łyżka masła 1 cebula Przygotowanie; Na gotującą wodę wrzucić płatki ryżowe i gotować 3-4 minuty(...)podsmażyć na złoto na oleju. Dodać do masy ryżowej. Dodać także jajo, koperek a także doprawić do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka wtedy możemy dodać łyżkę lub więcej bułki tartej. Masę wyrabiamy a następnie formujemy niewielkie zraziki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto na oleju. Podajemy z surówką i sosem pieczarkowym. Sos; Pieczarki obieramy i kroimy
Radość kipiąca uśmiechem.cytrynowym . Przepis na blachę 25x36cm. ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 duże opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki miodu bakalie (posiekane rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane(...)cukrowe gwiazdki do dekoracji Masę makową przekładamy do miski, dodajemy suchy, mielony mak, bakalie, miód, oraz bułkę tartą, mieszamy masę, na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy całość, aż masa równomiernie się połączy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Mąkę pszenną, posiekane masło, cukier, proszek do pieczenia, żółtka siekamy razem, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWyszły śliczne, były pyszne, ciasto było znakomite, świetnie się formowało. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis na bułki, jak zwykle, z niezawodnej strony Moje WypiekiSkładniki na 12 bułeczek:475 g mąki pszennej chlebowej2 łyżki miękkiego masła1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych275 ml wodyPonadto:żółtko(...)końcu wsypać drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (około 1,5 h łącznie z wyrastaniem), wyjąć, ukształtować bułeczki i dalej postępować wg przepisu.Smacznego !Uwagi : Moje bułki piekły się dłużej - ok 20 min. Po 10 były bardzo blade. Ale wyszły na prawdę pyszne.Wpis dołączam do kwietniowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej
Stare Garyząbek czosnku 250 g kurek (świeżych lub mrożonych) 150 ml śmietany kremówki 1/3 szklanki wody + 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki WYKONANIE: Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, dodaj odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, pół pokrojonej w drobniutką kostkę cebuli, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Wyrób dokładnie mięso na gładką masę i uformuj
Słodko-Słony Świat Ilonystronie King Arthur Flour przepis na słodki chleb marchewkowy. Dokonałam w przepisie kilku zmian i tak oto powstały te bułeczki :) Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 12 szt. zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze(...)gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę, 2 szklanki mąki pszennej 650, cukier brązowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od ręki. Zagnieść
Posadzone i zjedzonePrzepis na te bułeczki znalazłam na blogu Szampan i truskawki . W smaku przypominają mi tatarskie drożdżówki, które można kupić w Jurcie Tatarskiej w Kruszynianach. W kanelbullar
Weekendy w domu i ogrodzietakich daniach. Składniki: ok 300 g makaronu 500 g mięsa wołowego mielonego 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 1 puszka pomidorów 1 mniejsza cukinia 4 łodygi selera naciowego 2 cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia 2 liście laurowe 3 ziarenek ziela angielskiego zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Jedną(...)mniejszą cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, 2 czosnki przeciśnięte przez praskę, jajka, bułkę tartą, 5 łyżek wody oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wyrobić rękami. Z masy formujemy małe pulpety, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pulpety, obsmażyć z każdej strony. Pulpety zdjąć z patelni, wrzucić cebulę pokrojoną
magiczna kuchnia Kasizjadać. I nie wiem, jak to się stało, że do tej pory na blogu nie ma żadnego przepisu na bułki. Naprawiam ten błąd i dzielę się sprawdzonym przepisem z użyciem mąki pełnoziarnistej. Składniki: 350g mąki pszennej pełnoziarnistej 150g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżki śmietany 18% 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka czarnuszki(...)zwilżyć dłonie wodą. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pieczywo podgrzaną śmietanką i posypujemy np. płatkami owsianymi. Pieczemy bułki przez 20 minut, następnie na 3 minuty włączamy termoobieg, aby się zarumieniły. Smacznego
Wrzosowa Polanamarchewka z rosołu 1 mała pietruszka z rosołu 1/2 pora z rosołu 2 cebule pieprz sól bułka tarta do obtaczania olej rzepakowy do smażenia Na sos pieczarkowy 350 g pieczarek 2 cebule 1 łyżka masła 300 g śmietany 13% 1 łyżeczka mąki pszennej sól pieprz 2 łyżki natki pietruszki Mięso wołowe i drobiowe oddzielić od kości i wraz(...)formować kulkę, a następnie placuszek. Na ziemniaczany placek nakładać porcje farszu i dokładnie formować zgrabne kotleciki zawijając brzegi placuszka, tak aby farsz znalazł się w środku. Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stronna średnim ogniu, tak aby kotlety zrobiły się złote i chrupiące, a ziemniaki w środku "doszły" i nie były surowe. Za duży płomień palnika może
Krylowa Kuchnia