Post Bułeczki / kluski na parze, knedliczki, pampuchy, paruchy, buchty, parowańce, czyli pyzy wielkopolskie pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojedrożdżówki, bułki czy pizzy.A oto sprawca całego zamieszania :) SKŁADNIKI: CIASTO DROŻDŻOWE ( z ciasta uzyskamy ok 16 bułek, jeżeli nie potrzebujemy taką ilość część cista zawsze możemy zamrozić i mieć skrócony czas przygotowania na inną okazję)- mąka pszenna - 750g- drożdże 15g- sól 15g- woda 520 ml(tem. pokojowa)- jajko 1szt NADZIENIE- mięso mielone 0,5 kg- przecier(...)pomidorowy (dodałam 300 ml)- pieprz świeżo zmielony- sól morska- bazylia- tymianek- olej (pomidory, bazylia, czosnek)- mozzarella 1 szt- suszone pomidory 4 szt- trochę rozpuszczonego masła do posmarowania bułek- odrobina wody do posmarowania Tym razem zrobiłam wersje łagodną bardziej pod dzieci ale robię też wersję bardziej na ostro z papryczką chili oraz czosnkiem. SPOSÓB WYKONANIA: - składniki z ciasta drożdżowego mieszam
Basia w kuchniłyżek płatków ryżowych błyskawicznych 2 szklanki wody 1 jajko 1 cebula sól, pieprz, przyprawa uniwersalna 2 łyżki posiekanego koperku bułka tarta około pół szklanki olej do smażenia Sos pieczarkowy; 20 dag pieczarek przyprawa uniwersalna 1 łyżka maki pszennej sól, pieprz 1 łyżka masła 1 cebula Przygotowanie; Na gotującą wodę wrzucić płatki ryżowe i gotować 3-4 minuty(...)podsmażyć na złoto na oleju. Dodać do masy ryżowej. Dodać także jajo, koperek a także doprawić do smaku. Jeśli masa jest zbyt rzadka wtedy możemy dodać łyżkę lub więcej bułki tartej. Masę wyrabiamy a następnie formujemy niewielkie zraziki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoto na oleju. Podajemy z surówką i sosem pieczarkowym. Sos; Pieczarki obieramy i kroimy
Radość kipiąca uśmiechem.cytrynowym . Przepis na blachę 25x36cm. ciasto: 1/2 kg mąki pszennej 200 g masła 5 żółtek 6 łyżek cukru 15 g proszku do pieczenia masa makowa: 1 duże opakowanie masy makowej 100 g suchego mielonego maku białka ubite na sztywną pianę z 5 sztuk jajek wykorzystanych do ciasta 3 łyżki bułki tartej 2 łyżki miodu bakalie (posiekane rodzynki, skórka pomarańczowa, siekane(...)cukrowe gwiazdki do dekoracji Masę makową przekładamy do miski, dodajemy suchy, mielony mak, bakalie, miód, oraz bułkę tartą, mieszamy masę, na końcu dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Delikatnie mieszamy całość, aż masa równomiernie się połączy. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Mąkę pszenną, posiekane masło, cukier, proszek do pieczenia, żółtka siekamy razem, a następnie zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięWyszły śliczne, były pyszne, ciasto było znakomite, świetnie się formowało. Ciasto wyrabiałam w maszynie do chleba. Przepis na bułki, jak zwykle, z niezawodnej strony Moje WypiekiSkładniki na 12 bułeczek:475 g mąki pszennej chlebowej2 łyżki miękkiego masła1 łyżeczka cukru1 łyżeczka soli1 i ¼ łyżeczki suchych drożdży (5 g) lub 10 g drożdży świeżych275 ml wodyPonadto:żółtko(...)końcu wsypać drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta (około 1,5 h łącznie z wyrastaniem), wyjąć, ukształtować bułeczki i dalej postępować wg przepisu.Smacznego !Uwagi : Moje bułki piekły się dłużej - ok 20 min. Po 10 były bardzo blade. Ale wyszły na prawdę pyszne.Wpis dołączam do kwietniowej listy Na zakwasie i na drożdżach, prowadzonej
Stare Garyząbek czosnku 250 g kurek (świeżych lub mrożonych) 150 ml śmietany kremówki 1/3 szklanki wody + 2 łyżeczki mąki pszennej 1 łyżeczka masła 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki WYKONANIE: Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, dodaj odciśniętą i rozdrobnioną bułkę, pół pokrojonej w drobniutką kostkę cebuli, majeranek, paprykę, sól i pieprz. Wyrób dokładnie mięso na gładką masę i uformuj
Słodko-Słony Świat Ilonystronie King Arthur Flour przepis na słodki chleb marchewkowy. Dokonałam w przepisie kilku zmian i tak oto powstały te bułeczki :) Bułki marchewkowe na zaczynie drożdżowym 12 szt. zaczyn: 3/4 szkl. wody* 1,25 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej 5 g świeżych drożdży ciasto właściwe: 15 g świeżych drożdży 3 średniej wielkości marchewki ugotowane na parze (lub w wodzie, lecz dobrze(...)gotujemy w wodzie, marchewkę trzeba dobrze odparować, aby nie była zbyt wilgotna). Zmiksować blenderem na gładkie puree i wystudzić. Do zaczynu dodać pokruszone drożdże, marchewkę, 2 szklanki mąki pszennej 650, cukier brązowy i sól. Wszystko dobrze wyrobić. Jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt luźne, dodać trochę więcej mąki. Ciasto po wyrobieniu jest gładkie i odchodzi od ręki. Zagnieść
Posadzone i zjedzonePrzepis na te bułeczki znalazłam na blogu Szampan i truskawki . W smaku przypominają mi tatarskie drożdżówki, które można kupić w Jurcie Tatarskiej w Kruszynianach. W kanelbullar
Weekendy w domu i ogrodzietakich daniach. Składniki: ok 300 g makaronu 500 g mięsa wołowego mielonego 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 1 puszka pomidorów 1 mniejsza cukinia 4 łodygi selera naciowego 2 cebule 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia 2 liście laurowe 3 ziarenek ziela angielskiego zioła prowansalskie sól, pieprz Wykonanie: Jedną(...)mniejszą cebulę pokroić w drobną kostkę. Mięso przełożyć do miski, dodać cebulę, 2 czosnki przeciśnięte przez praskę, jajka, bułkę tartą, 5 łyżek wody oraz sól i pieprz do smaku. Całość dobrze wyrobić rękami. Z masy formujemy małe pulpety, obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić pulpety, obsmażyć z każdej strony. Pulpety zdjąć z patelni, wrzucić cebulę pokrojoną
magiczna kuchnia Kasizjadać. I nie wiem, jak to się stało, że do tej pory na blogu nie ma żadnego przepisu na bułki. Naprawiam ten błąd i dzielę się sprawdzonym przepisem z użyciem mąki pełnoziarnistej. Składniki: 350g mąki pszennej pełnoziarnistej 150g mąki żytniej pełnoziarnistej 2 łyżki śmietany 18% 30g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 250ml ciepłej wody 2 łyżki oleju 1 łyżeczka czarnuszki(...)zwilżyć dłonie wodą. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy pieczywo podgrzaną śmietanką i posypujemy np. płatkami owsianymi. Pieczemy bułki przez 20 minut, następnie na 3 minuty włączamy termoobieg, aby się zarumieniły. Smacznego
Wrzosowa Polanamarchewka z rosołu 1 mała pietruszka z rosołu 1/2 pora z rosołu 2 cebule pieprz sól bułka tarta do obtaczania olej rzepakowy do smażenia Na sos pieczarkowy 350 g pieczarek 2 cebule 1 łyżka masła 300 g śmietany 13% 1 łyżeczka mąki pszennej sól pieprz 2 łyżki natki pietruszki Mięso wołowe i drobiowe oddzielić od kości i wraz(...)formować kulkę, a następnie placuszek. Na ziemniaczany placek nakładać porcje farszu i dokładnie formować zgrabne kotleciki zawijając brzegi placuszka, tak aby farsz znalazł się w środku. Kotlety obtaczać w bułce tartej i smażyć z obu stronna średnim ogniu, tak aby kotlety zrobiły się złote i chrupiące, a ziemniaki w środku "doszły" i nie były surowe. Za duży płomień palnika może
Krylowa KuchniaSkładniki: 300 g mięsa z piersi indyka 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 żółtko jaja 2 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i ziół prowansalskich oraz: 600 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietanki 18% 1 czubata łyżka mąki ryżowej (lub pszennej) pół pęczka koperku sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Mięso z piersi indyka opłukujemy w wodzie, osuszamy i kroimy
słodkie i nie tylko historie kulinarnenaleśnikach, posypujemy startym serem, następnie zawijamy krokiety. Każdy krokiet moczymy w roztrzepanym jajku i panierujemy w bułce tartej. Krokiety z pieczarkami i żółtym serem smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor z każdej strony. Ciasto na naleśniki: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 jajko 2 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli Wykonanie: Wszystkie
Blondynka GotujeNa smaczne śniadanie polecam domowe bułki :). Przez trzy dni są całkiem świeże...czwartego dnia świetnie sprawdziły się w roli spodu do zapiekanek. Jeżeli przygotowałaś/eś
Przepisy Aleksandrymojprzepisna.pl | Bułeczki dynie z makiem bez jajek Bułeczki zrobione z dodatkiem puree z dyni, są mięciutkie, puszyste, długo zostają świeże i świetnie smakują zarówno z wędliną
moj przepis na