się sos i dokładnie mieszamy. Tak przygotowane mięso układamy na bułkach i podajemy z sałatką colesław (przepis) . Przepis na bułki poniżej:) BUŁKI zaczyn: 20 g drożdży 2 łyżki cukru 100 ml ciepłego mleka 100 g mąki pszennej typ 750 ciasto właściwe: 100 ml śmietany 30% 3 żółtka 80 g miękkiego masła 350 g mąki pszennej(...)godziny do pierwszego wyrastania. Ciasto jest gotowe, gdy co najmniej podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto przekładamy na obsypaną mąką stolnicę, lekko zagniatamy i dzielimy na 8 równych bułek o wadze około 100 g. Najlepiej zważyć każdą na wadze. Z każdej porcji ciasta formujemy okrągłą bułeczkę i delikatnie spłaszczamy. Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Odstawiamy na około 30 minut
Smakowity Blog Kulinarnytartaletek o średnicy 9 cm, przepis wystarcza na 12 szt. Co potrzeba: 1 szklanka mąki pszennej tortowej, 2 jajka, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżki mleka, 4 łyżki cukru, 6 połówek brzoskwiń z syropu, 100 g masła + trochę do posmarowania foremek, bułka tarta do posypania foremek Wykonanie: Foremki smarujemy masłem, posypujemy bułką tartą, a następnie obracamy foremką
Bułka z Chlebemswoją wersję potrawy. Teraz akcja "Wypiekanie na śniadanie", czyli robimy bułki pszenno-orkiszowe na drożdżach. Akurat temat pieczywa, jak być może wiecie, jest bliski memu sercu, więc radośnie zakasałem rękawy i przystąpiłem do dzieła. Przepis źródłowy pochodzi od Buszującej w Kuchni i wygląda następująco: 225 g maki pszennej 150 g mąki orkiszowej 7 g drożdży instant 1,5 łyżeczki(...)ściereczką i zostawiamy na 40 minut do ponownego wyrośnięcia. Ostrym nożem robimy nacięcie wzdłuż bułek i posypujemy posypujemy pozostałym parmezanem. Pieczemy przez 20 minut w 200 stopniach. I żeby uściślić: Buszująca w Kuchni nie sprecyzowała jakich mąk użyła. Ja więc zastosowałem orkiszową typ 2000 i pszenną typ 550. Razem ze mną udział w akcji brali: Łucja z Fabryki Kulinarnych Inspiracji
Marder&Marder Manufacturesmakowały naprawdę bajecznie. Bardzo polecam! Składniki: 700 g ziemniaków 200 g puree z dynii 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej mąka pszenna orkiszowa jasna cukier trzcinowy lub ksylitol dodatkowo: szklanka jeżyn 3 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: ugotuj ziemniaki i przygotuj puree z dyni ( z przepisu tutaj ). Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i ostudź. Upieczną dynię zblenduj
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kalarepek 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 małe marchewki pęczek natki pietruszki 2 łyżki tartej bułki 1 jajko sól pieprz 0,5 l bulionu pół szklanki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej pół pęczku koperku Sposób przygotowania: Kalarepki umyć. Jeśli są stare, łykowate i zdrewniałe należy je obrać ze skórki, jeśli jest młoda(...)cedzakową. Cebulę i czosnek pokroić w kosteczkę, zeszklić na łyżce masła i łyżce oliwy. Dodać startą na tarce marchewkę, chwilkę podsmażyć. Do mięsa dodać jajko, posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą, ostudzone warzywa z patelni, doprawić farsz solą i pieprzem. Kalarepki nadziać farszem, przykryć kapeluszami, przełożyć do rondla, zalać bulionem, w którym wcześniej się gotowały i dusić na małym ogniu
na moim stole...wzmocnić ich grzybowy smak do panierki wsypuję zmielone suszone grzyby. Panierka w proporcjach 15/20 gramów suszonych grzybów + 150 gramów bułki tartej jajko wymieszane z 2/3 łyżkami wody Ciasto na naleśniki ok. 2 szklanki mąki pszennej ok.1 szklanka mleka ok.1 szklanka wody może być gazowana 2 jajka 50 ml. oleju sól Farsz 600/700 gramów kapusty kiszonej(...)kropel magi ale to już według uznania. Całość mieszamy. Gotowy farsz rozkładamy równomiernie na naleśniku, boki zawijamy do środka i zwijamy w rulon. Suszone grzyby mielimy i mieszamy z bułką tartą. Następnie panierujemy i smażymy na średnio rozgrzanym tłuszczu. Musimy bardzo uważać aby się nie przypaliły panierka z suszonymi grzybami szybko ciemnieje podczas smażenia. Smacznego
Andzia Pichcikroku przygotować domowe bułeczki do burgerów - to tylko 3 kroki;) Składniki: 0,5 kg przesianej mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 150 ml letniego mleka 150 ml wody łyżka cukru 2 łyżki letniego roztopionego masła płaska łyżeczka soli jajko do posmarowania bułek sezam do posypania bułeczek Przygotowanie: KROK 1: W misce połącz mąkę z wodą, mlekiem, drożdżami, roztopionym masłem, dodaj
Zasmakuj Kuchnipyszny! Delikatność jogurtu, posmak kawy... to co lubię najbardziej:) No i to słowo w nazwie... tort. Ciasto: 2 łyżki bułki tartej; 125g masła; 80g cukru pudru; 4 łyżeczki cukru waniliowego; szczypta soli; 2 jajka; 100g mąki pszennej; 50g mąki ziemniaczanej; 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia; Biały krem: 750g jogurtu naturalnego; 90g cukru pudru; 5 łyżeczek żelatyny(...)kawy rozpuszczalnej; 4 łyżeczki żelatyny; 2 łyżki gorącej wody; kakao do dekoracji; Wykonanie: Piekarnik nagrzać do 200 o C. Tortownicę o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Miękkie masło ucieramy z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i szczyptą soli na kremową masę. Ucierając dodajemy po jednym całym jajku. Następnie przesiewamy do masy obie mąki i proszek
In my kitchenkrokietów, naleśników, zapiekanek. Smacznie i tanio! Składniki knedle: 1 kg ugotowanych ziemniaków, 2 jajka, mąka ziemniaczana, ½ szkl. mąki pszennej sól. Składniki farsz: 500 g ugotowanego, posiekanego mięsa ze schabu 1 duża cebula sól pieprz majeranek posiekany szczypiorek 2 łyżki bułki tartej. Dodatkowo: 2 cienkie wędzone kiełbaski i Szczypiorek z cebulką, 1 łyżka oleju rzepakowego Przygotowanie mięsa: Wykorzystałam mięso, które jest(...)doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem, dodajemy posiekany szczypiorek, bułkę tartą i mieszamy. Z farszu robimy kulki wielkości orzechów włoskich. Przygotowanie knedli: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Wkładamy do miski i wyrównujemy. Wyjmujemy z miski 1/4 ziemniaków i w ich miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Wbijamy jajka, dodajemy mąkę pszenną i wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na części
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięJak zrobić dobre i pożywne danie bez mięsa? Jak zaspokoić podniebienia domowników ? Jak połączyć kasze z warzywami ?Za robiłam gołąbki
kolorowotorcikowocebula 150 g pieczarek Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki wody 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem oraz natką pietruszki. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Z wyrobionej masy formujemy małe pulpeciki. W garnku podgrzewamy wcześniej przygotowany bulion drobiowy
VioletoweKucharzenieproste do przyrządzenia danie. W wersji bezmlecznej można je zrobić z tofu naturalnym. Ja najbardziej lubię podawać je podsmażoną bułką tartą i cukrem. kostka tofu (ok. 180 g) 2 małe jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 6 łyżek maki pszennej 1/2 łyżeczki soli Tofu rozgniatamy dokładnie widelcem, albo praską do ziemniaków. Dodajemy jajka, skrobię ziemniaczaną, mąkę pszenną i sól. Wszystkie składniki
Dieta bez mlekamięsa mielonego dupka cebuli starta na najmniejszych oczkach na tarce 1 żółtko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli, natka pietruszki lub koperku, mąka do obtoczenia Sos koperkowy: pęczek koperku 2-3 łyżki śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, warzywa suszone bez soli około 1 litra wody kawałek korzenia pietruszki, selera 1. Nastawiamy wodę
Gotowanie...to proste !przepis; przygotowałam te szarlotkę w niedzielne przedpołudnie i jeszcze przed obiadem kosztowaliśmy pierwsze cieplutkie, pachnące kawałki ;). Tanie, proste, pyszne ciasto, czego chcieć więcej? :) Bardzo polecam! Składniki: 300 g mąki pszennej tortowej 220 g masła, zimnego 6 łyżek cukru białego lub brązowego pół łyżeczki proszku do pieczenia opakowanie cukru wanilinowego lub cukru z prawdziwą wanilią Nadzienie jabłkowe: około(...)łyżki cukru - opcjonalnie ( jeżeli jabłka są bardzo kwaśne ) 1-2 łyżeczki cynamonu - opcjonalnie Dodatkowo: 2 płaskie łyżki bułki tartej lub mielonych migdałów lub orzechów Wykonanie: Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm - spód wyłożyć papierem do pieczenia. W naczyniu wymieszać przesianą mąkę pszenną, proszek do pieczenia i oba cukry. Dodać pokrojone w kosteczkę masło i wyrobić do momentu aż składniki zaczną
Opowieści z piekarnikaW kwietniowej piekarni Amber zaproponowała nam upieczenie wieńca na zakwasie. Ciasta zakwasowego używałam wcześniej do pieczenia muffin. Tym razem postanowiłam upiec chałkę, przy okazji do jednego
Weekendy w domu i ogrodzie