Zapraszam :) Składniki na 12 niewielkich kotlecików: 300 g ugotowanych ziemniaków (całych lub tłuczonych) 100 g twarogu 1 jajko 1-2 łyżki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) 1/2 łyżeczki pieprzu 1 płaska łyżka majeranku sól do smaku kilka łyżek bułki tartej do panierowania olej do smażenia Ziemniaki i twaróg mielimy. Dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz i majeranek i dobrze mieszamy. Nawilżonymi dłońmi
Trzeci talerzJuż dwie propozycje indyjskich chlebków są na blogu. Dzisiaj pszenne chlebki posmarowane jogurtem i posypane makiem. Mięciutkie i takie pozostają nawet kolejnego dnia, jeśli jakiś placek
Polska ZupaDzisiaj proponuję szarlotkę z bezą kokosową na kruchym cieście . Ciasto pięknie pachnie i bardzo smakuje.Polecam. Składniki na ciasto: 30 dag mąki pszennej 15 dag masła 3 żółtka 4-5 łyżek cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka bułki tartej tłuszcz i bułka tarta do tortownicy Masa jabłkowa: ok. 1 kg jabłek 10 dag cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego
Gorący kąsekprostu rozpusta . Składniki : 0,3 kg dorsza lub innej białej ryby 1 łyżka masła 6 średnich ziemniaków 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1/2 pęczka koperku sól , pieprz biały do smaku 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej bułka tarta do obtoczenia – około 1 szklanki Ziemniaki obieramy , gotujemy w osolonej wodzie jak do obiadu . Następnie odcedzamy jak już będą miękkie
Ogrodnik w podróży"A wszystko to za sprawą dodanych do ciasta zarodków pszennych i siemienia lnianego. O zaletach tego ostatniego już pisałam przy okazji innych bułeczek. Dziś chciałabym
Wiem co jemkilkanaście kropli zapachu pomarańczowego – można dać samą otartą skórkę z pomarańczy, ale ja musiałam ją wykorzystać do czegoś innego 1 szklanka mąki pszennej tortowej 1 średnio czubata łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego masło i bułka tarta do foremki OBŁOŻENIE: 250 g śmietany kremówki 30% 1 łyżka cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny nie wymagającej namaczania 2 pomarańcze
Kuchenne zapiski Edytysera, a tutaj mamy i parówkę, i ciągnący się ser i do tego wszystko w przepysznej bułeczce. 'bułka z parówką' Składniki: - 25g świeżych drożdży lub 1 op (7g) drożdży instant - 250g mąki pszennej - 1 jajko - 2 łyżki oleju - 100ml mleka - 1 łyżka cukru - 8 małych parówek lub 4 normalnej wielkości - mozzarella lub ser żółty - przecier pomidorowy - oregano
CookYourselfZnakomity pomysł na kolację bądź spotkanie ze znajomymi. Smaczny farsz owinięty ciastem drożdżowym. Wyglądem przypomina ogromną bułkę z nadzieniem. Stromboli swoimi korzeniami sięga do Stanów Zjednoczonych. Ciasto drożdżowe: 2 szklanki maki pszennej 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki cukru 3 łyżki oleju 35 g świeżych drożdży 200 ml letniej wody Farsz: Keczup Oregano 5 plastrów wędliny 0,5 czerwonej
VioletoweKucharzenieśrednim ogniu. Dołożyć pieczarki i poddusić razem. Przyprawić solą, pieprzem i papryką. Przestudzić. Bułeczki: 2 i pół szklanki mąki pszennej + mąką do podsypywania ciasta, 6 łyżek mąki ziemniaczanej , 1 szklanka mleka + odrobina do posmarowania bułek, 4 dkg świeżych drożdży , 2 łyżki cukru , 1,5 łyżeczki soli , 1 jajko , 4 łyżki masła , kawałeczek żółtego sera do posypania bułek. Drożdże
Codzienna kuchnia niecodziennakapusty ( najlepiej włoskiej ) 15 dkg ryżu 2 ząbki czosnku ( czosnek drobno siekamy ) sól,pieprz,majeranek natka pietruszki bułka tarta (do panierowania ) olej ( do smażenia ) Składniki - sos : 3 łyżki koncentratu pomidorowego 400 ml wody 1 1/2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka cukru sól,pieprz Sposób wykonania : Kapustę drobno szatkujemy,gotujemy 10 minut i studzimy. Ryż gotujemy z wodą(...)dodajemy przestudzoną kapustę, ryż i oczywiście wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę i formujemy gołąbki. ( 1 szt. waży około 15 dkg,wyjdzie nam 9-10 szt.) Panierujemy w bułce tartej, nie za dużo aby się nam nie przypalała podczas smażenia. Na patelnię z rozgrzanym olejem wkładamy nasze gołąbki i smażymy z obu stron na złoty kolor. Gdy już
Przepisy i porady kulinarneżytnim zakwasie powoli się kończy. Trzeba zatem pomyśleć nad jakimś pieczywem na nadchodzący weekend. Kupiłem mąkę owsianą, więc zrobimy śniadaniowe bułki na bazie tej mąki z dodatkiem siemienia lnianego. Czego użyłem? -150 gram mąki owsianej -80 gram mąki pszennej TYP550 -200 gram mąki żytniej TYP720 -40 gram drożdży świeżych -łyżeczka cukru -kubek mleka ciepłego, temperatura ok 39 stopni(...)mąki dodajemy otręby, zalewamy wodą i mlekiem z drożdżami. Wyrabiamy ciasto, na koniec dodając siemienia lnianego. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne i nie będzie się kleiło. Formujemy bułki. Układamy na papierze do pieczenia na blasze, przykrywamy ścierką i odstawiamy na 40 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie nacinamy je z góry wg uznania i smarujemy roztrzepanym białkiem
BaRepascytrynowym lukrem.Zapraszam!Składniki:125 g margaryny + do wysmarowania formy na babkę.;1 szklanka białek;1 szklanka białego cukru;1 szklanka mąki pszennej;1 szklanka suchego maku; Łyżeczka cukru wanilinowego;Łyżeczka aromatu migdałowego;Łyżeczka proszku do pieczenia;Bułka tarta do wysmarowania formy na babkę.Lukier:1 szklanka cukru pudru;Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny.Dodatkowo:1 czubata łyżka dekoracyjnych perełek cukrowych - opcjonalnie.Spos
Gospodyni MiejskaTykwanik ,to placek bułgarski i jak wynika z nazwy pieczemy go z tykwy czyli dyni.Ciasto: 1,5 szkl. mąki pszennej25 dag masła2 jajka3/4 szkl cukru pudru1
Kulinarny karnet ChristopheraMożna je przyrządzić o każdej porze roku. Dzisiaj są ze śliwkami. To wcale nie jest takie trudne. Przepis jest prosty i każdy powinien dać radę zrobić
Salonik smakówłyżki kakao 2 łyżki śmietany 30% Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i dalej ubijać. Następnie dodać mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką prostokątnej formy o wymiarach 25 na 36 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 25 minut w temperaturze 180 °C. Ostudzić
Moje domowe kucharzenie