bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:159/587)

Bułki z cebulą i pieczarkami 117

przepisu wychodzi 8 pysznych bułek z kruchą skórką i aromatycznym farszem. Najsmaczniejsze są na ciepło. Co potrzeba na ciasto: 300 g mąki pszennej tortowej, ½ szklanki bardzo ciepłego mleka, 20 g świeżych drożdży, 40 g roztopionego masła, 1 jajko, 1 pełna łyżeczka cukru trzcinowego, 1 płaska łyżeczka soli Co potrzeba na farsz: 3 większe cebule, 4 duże pieczarki, 1 pełna łyżka(...)odmierzonej mąki, roztopione masło, zalewamy bardzo ciepłym mlekiem, mieszamy, odstawiamy na 15 minut. Dodajemy resztę mąki, sól. Jajko roztrzepujemy w miseczce, zostawiamy 1 łyżeczkę roztrzepanego jajka do posmarowania bułek a resztę wlewamy do ciasta. Wyrabiamy ciasto najpierw łyżką, a następnie ręką. Ciasto będzie bardzo delikatne, leciutkie i trochę będzie lepić się do ręki ale nie dosypujcie mąki. Wyrabiamy 5 minut

Bułka z Chlebem
Puszyste domowe bułeczki z ziarenkami 175

Your Daily Values may be higher or lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki (na 6 większych bułek) 1 szklanka ciepłej wody (250 ml) 1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml) 500 g mąki pszennej + do podsypania (około 3-4 łyżki) szczypta soli 25 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju mleko do posmarowania bułeczek(...)posypujemy ziarenkami. Ja często obtaczam całą bułeczkę w odrobinie mleka wylanej na spodku, dzięki temu uzyskuję dodatkową chrupkość bułeczki od spodu i łatwiejsze formowanie ciasta. W tym momencie zostawiamy bułki na blasze i ustawiamy temperaturę piekarnika na 180 stopni. Wkładamy blaszkę z bułeczkami na środkowy poziom i pieczemy, aż do zarumienienia bułek około 40 minut. Bułki podczas pieczenia rosną

Słodkie okruszki
Puszyste pszenne bułeczki z ziarenkami 163

bułeczki są jedynie delikatnie przyrumienione. Jeśli lubicie mocniej wypieczone bułki możecie je dłużej potrzymać w piekarniku. Składniki: (na 6większych bułek) 1 szklanka ciepłej wody (250 ml) 1/2 szklanki ciepłego mleka (125 ml) 500 g mąki pszennej + do podsypania (około 3-4 łyżki) szczypta soli 25 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 2 łyżki oleju mleko do posmarowania bułeczek mieszanka(...)posypujemy ziarenkami. Ja często obtaczam całą bułeczkę w odrobinie mleka wylanej na spodku, dzięki temu uzyskuję dodatkową chrupkość bułeczki od spodu i łatwiejsze formowanie ciasta. W tym momencie zostawiamy bułki na blasze i ustawiamy temperaturę piekarnika na 180 stopni. Wkładamy blaszkę z bułeczkami na środkowy poziom i pieczemy, aż do zarumienienia bułek około 40 minut. Bułki podczas pieczenia rosną

Słodkie okruszki
Przepis na domowe hamburgery 143

się Wam robić sosu, burgery możecie także podać z musztardą lub ketchupem.     Bułki do hamburgerów No a teraz pora na najważniejsze – bułeczki do burgerów. Najlepsze są oczywiście te domowe. I właśnie takie dziś zrobimy. Potrzebne nam będą: 0,5 kg mąki pszennej 8 dag drożdży w proszku 3 łyżki mleka w proszku 1,5 łyżeczki soli

Arbuziaki
Wilgotna babka cytrynowa 119

pieczenia: 45 min Całkowity czas: 60 min Ilość porcji: 8 porcji Babka cytrynowa – składniki: 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru 4 jajka 1 cytryna 200 g masła (cała kostka) 1 ½ łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka bułki tartej Lukier składniki: 1 szklanka cukru pudru lub sprawdź przepis na polewę czekoladową Sposób przygotowania: Przygotuj wszystkie składniki(...)masło podgrzewać, na bardzo delikatnym, wolnym ogniu. W przeciwnym razie możesz je przypalić. Zostaw kawałek masła do wysmarowania formy, w której będziesz wypiekał babkę cytrynową. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia zmieszaj ze sobą i przesiej przez sitko. Cytrynę dokładnie wyszoruj i umyj płynem do naczyń – cytrynę możesz również wyparzyć. Zetrzyj skórkę z całej cytryny i wyciśnij

ugotuj-przepis.pl
Pulpety w białym sosie chrzanowym 195

Dzisiejsze święto narodowe zainspirowało mnie do przygotowania czegoś w stylu typowo "domowego obiadku". Czyli pulpety wieprzowe w aromatycznym, kremowym sosie chrzanowym. Podałem je z kaszą gryczaną

kulinarnyJa
Hiszpańskie krokiety z ziemniaczanym puree z ziołami i czosnkiem 170

ZIOŁAMI I CZOSNKIEM Składniki na krokiety: - 350 gram ugotowanej ryby, szynki lub mortadeli (ja wymieszałam pstrąga i mortadelę) - 2 jajka - bułka tarta - olej do smażenia - 750 mililitrów mleka - 2 łyżki oleju słonecznikowego - 2 łyżki masła - 4 łyżki mąki pszennej - gałka muszkatołowa - sól Przygotowanie: Z ryby wyciągamy ości i rozgniatamy widelcem. Szynkę tudzież mortadelę kroimy w paseczki lub słupki. Przygotowujemy beszamel(...)gęsty). Rybę i mięso dodajemy do beszamelu, łączymy i odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Po tym czasie w jednym głębokim talerzu roztrzepujemy dwa jajka, a w drugim umieszczamy bułkę tartą. Z mieszanki beszamelowej formujemy kotlety, obtaczamy w bułce, moczymy w jajku i znowu obtaczamy  w bułce. Kładziemy na patelnię z rozgrzanym olejem. Wcinamy zaraz po podaniu! :) Składniki

Życie zamknięte w smaku
DUSZONE W GLINIANKACH PIEROGI Z MIESEM 162

wołowiny, wieprzowiny, jagnięciny lub filety z kurczaka albo kaczki 3 duże cebule 1 marchew, kawałek korzenia pietruszki,  3 łyżki tartej bułki ok. 4 łyżki masła sól, pieprz ziołowy, majeranek do smaku ciasto na pierogi: 550g mąki pszennej ok. 1 szklanka bardzo ciepłej wody 1 jajko 1 łyżka oleju szczypta soli  Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski(...)kroję na kawałki, mielę wraz z podsmażoną cebulą, pieczoną marchewką oraz pietruszką - mieszam z sosem spod pieczenia mięsa i warzyw, doprawiam farsz solą oraz pieprzem - w razie potrzeby dosypuję bułki tartej. Porcje ciasta na pierogi rozwałkowuję, wykrawał kółka, nakładam na nie farsz i zalepiam brzegi ciasta. Gotowe pierożki bardzo powoli gotuję w osolonej wodzie - około 3 minuty od wypłynięcia

Moja Książka Kucharska
Bułeczki drożdżowe z marmoladą 201

cyklu wypieki domowe przedstawiam prosty i szybki przepis na pyszne bułki drożdżowe. Składniki na ciasto - 1 szklanka cukru - 1 opakowanie drożdży - 2 szklanki mleka - 7 żółtek - 6 szklanek mąki pszennej  - 1/2 szklanki oleju - marmolada i 1 białko (do wykończenia bułeczek) Składniki na kruszonkę - 1/2 szklanki mąki - 4 łyżki cukru - 50g masła Przepis na ciasto: Do miski dodajemy mąkę, żółtka(...)mleku, dodajemy pokruszone drożdże, rozczyn przelewamy do miski z mąką, żółtkami i olejem. Z całości wyrabiamy ciasto. Przepis na kruszonkę: Wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy. Bułeczki: W dłoniach formujemy bułki z wyrobionego ciasta.  W kształtnej już bułeczce robimy dziurkę i do dołka umieszczamy marmoladę.  Gotowe bułki smarujemy białkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy w piekarniku góra/dół

upichcona
Torcik orzechowy z krakersami 238

obchodzą urodziny podwójnych życzeń i prezentów :) Składniki: ciasto - 6 jajek - 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki bułki tartej - 1/2 szklanki cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka mąki - 1 łyżka kakao masa - 1 i 1/2 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 4 żółtka - 1/2 litra mleka - 1/2 szklanki cukru - 300 g masła - 120 g capuccino śmietankowego

Zainspirowana w kuchni
Drobiowe pulpeciki w sosie grzybowo-śmietanowym 189

leśnych grzybów mieszanych (poza sezonem można użyć mrożonych) -200 ml słodkiej śmietanki UHT 18% -1 jajko -4-5 łyżek bułki tartej -1/2 cebuli -ząbek czosnku -zioła prowansaskie -listek laurowy, ziele angielskie -sól, pieprz -2-3 łyżki mąki pszennej -2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie Olej rozgrzać w garnku. Cebulę drobno posiekać i przełożyć na rozgrzany olej. Dodać przeciśnięty przez praskę(...)angielskie. Na gotującą się wodę włożyć oczyszczone i pokrojone w duże kawałki grzyby. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować 15 minut. Mięso przełożyć do miski. Wbić jajko, dodać bułkę tartą. Przyprawić delikatnie solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Wyrobić na jednolitą masę. Jeśli mięso będzie zbyt klejące można dodać jeszcze trochę bułki tartej. Z masy formować małe pulpeciki. Wkładać

Zielona Kuchnia
MUSAKA Z CIELĘCINĄ BEZ GLUTENU, ALE Z BESZAMELEM :) 121

szczególnie jesienią i zimą. Tym razem padło na musakę, którą przygotowałam z mieloną cielęciną. Musaka zawiera sos beszamelowy, który w oryginalnej recepturze zawiera mąkę pszenną, a ja unikam mąki pszennej. Wymyśliłam dwie opcje na sos beszamelowy bez glutenu, wybór należy do Was. Ja opcji nr 1. a nr 2 zostawiłam do zapiekanki z warzyw. Składniki: 500 mielonej cieleciny 4 duże(...)cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz, oregano, szczypta mielonego kminku, szczypta cukru garść mielonych migdałów (lub dla glutenowców - bułki tartej) opcjonalnie: ser do posypania (ci, którzy mogą)/ ser wegański oliwa z oliwek do smażenia Oczywiście możecie zrobić zwykły sos mieszając mąkę pszenną, masło, mleko, sól i gałkę muszkatołową. Sos nr 1: 100 g masła 3 łyżki skrobi kukurydzianej mleko ryżowe

Cytryna&Co.
Kopytka z serem 230

smaki dzieciństwa. Kopytka z twarogiem na słodko z dodatkiem zrumienionej na maśle bułce tartej, zawsze lubiłam a teraz serwuję moim domownikom.  Robią się bardzo szybko i są zawsze smaczne i szybko znikają. Składniki: 800 g ziemniaków 250 g twarogu półtłustego 1,5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól szczypta Przygotowanie: Ziemniaki obrać i ugotować(...)Jeśli ciasto będzie się kleić dosypać mąki. Odrywać po kawałku i na blacie oprószonym mąką pszenną i ziemniaczaną uformować wałek. Pokroić na ukos na kawałki około 2 cm. Zagotować wodę, wrzucić kopytka i gotować od wypłynięcia1 minutę. Wyjąć łyżką cedzakową i polać zrumienioną bułką tartą na maśle

Ala piecze i gotuje
Drożdżowe serduszka z dżemem 170

smak rekompensował wszystko. Gwarantuje, że obdarowana osoba będzie zadowolona z takiego prezentu "od serca". Polecam!;)     Składniki: 300g mąki pszennej 170ml mleka 30g masła 15g drożdży 2 łyżki cukru pół łyżeczki soli jajko mleko do posmarowania bułek ulubiony dżem W około 50-100ml letniego mleka rozpuszczamy drożdże. Dodajemy cukier, mieszamy i odstawiamy, aż mieszanina zacznie się delikatnie pienić

Czerwona Porzeczka
Bułki pszenno-kukurydziane z ziarnami słonecznika 135

Bułki pszenno-kukurydziane z ziarnami słonecznika Składniki: 1 szklanka mąki kukurydzianej 2 i 1/3 szklanki mąki pszennej szczypta soli 2 całe jajka + 1 żółtko 1/4 kostki drożdży (tj. 25 g) 4 łyżeczki cukru 180 ml mleka 85 g masła ziarna słonecznika 1. Do szklanki dodać drożdże, cukier i letnie mleko. Wszystko ze sobą wymieszać i poczekać, aż masa zacznie lekko(...)masa dwukrotnie urośnie (na około 1-1,5 godz). 3. Z ciasta drożdżowego wyrobić dwa wałki i naciąć na około 6 kawałków. Z każdego wylepić kulkę. Przygotowane bułki umieścić na formie do pieczenia wyłożonej papierem i ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do podrośnięcia (na około 30 minut). 4. Po wyrośnięciu bułki posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami słonecznika. Piec

Ugotować

Proponowane wyszukiwania