bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:149/587)

Odrywane bułki maślane 239

własnej kuchni, bez specjalistycznych narzędzi i maszyn.  Akcję organizuje na swoim blogu    Zorra  i dzisiejszymi bułkami do Jej akcji chciałabym dołączyć.   inspiracja  King Arthur Flour składniki  - 15 szt 418 g pszennej mąki 2 łyżeczki drożdży instant 21 g mąki ziemniaczanej  21 g mleka w proszku 25 g cukru ( dałam(...)minut, aż podwoi swoja objętość. Wyrośnięte ciasto delikatnie odgazować i przenieść na lekko natłuszczony blat. Podzielić na 15 równych części,  z każdej uformować okrągła bułkę. Posmarować   formę 25 x 30 cm ułożyć bułki w niej bułki w 3 rzędach po 5 bułek Przykryć blaszkę ściereczką i pozostawić bułki do wyrośnięcia  na około 60 do 90 minut. Wyrośnięte

Stare Gary
BUŁKI JOGURTOWE 158

Zamiast lecieć do sklepu można samemu upiec takie pyszne bułki. Nie potrzeba nam żadnych kulinarnych zdolności tylko trochę wolnego czasu i oczywiści produkty do ich wykonania. Takie własnoręcznie przygotowane bułeczki, smakują  wyjątkowo. Polecam :) SKŁADNIKI NA  10 - 12 SZTUK: 40 dag mąki pszennej 10 dag mąki orkiszowej* 3 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli(...)odstawiamy na 20-30 minut do napuszenia. Piekarnik nagrzewamy na 200 st. C ustawienie góra dół. Bułki nacinamy i smarujemy mlekiem lub wodą. Posypujemy ulubionymi ziarnami Pieczemy 15- 20 minut na rumiany kolor. Smacznego :) MAŁA RADA* Mąkę orkiszową można zastąpić zwykłą mąką pszenną

Pani na deser
Norweskie bułeczki skoleboller 152

stron świata Składniki Ciasto 70 g roztopionego masła 300 ml letniego mleka 8 g suszonych drożdży 50 g cukru 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kardamonu mielonego 500 g mąki pszennej Do miski przesiać mąkę, wsypać drożdże, kardamon, sól cukier i wymieszać. Wlać mleko, roztopione masło i wymieszać drewnianą łyżką, a następnie wyrobić ciasto ręcznie. Uformować kulę włożyć do miski. Nakryć(...)każdej bułce zrobić kciukiem dołek na dwa palce szeroki. Wlać łyżeczką budyń i posmarować każdą bułkę roztrzepanym białkiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C przez około 15 minut. Bułeczki powinny być rumiane. Masa budyniowa 250 ml mleka 2 łyżki mąki pszennej 2 żółtka 2 łyżki cukru waniliowego Żóltka utrzeć z cukrem waniliowym, dodać mąkę i wymieszać, a następnie

O kuchni z uczuciem
Knedle ze śliwkami 141

jeść knedli ze śliwkami - jak mnie naszło, to nie mogłam ich nie zrobić! :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 1 kg śliwek 4 łyżki cukru  Dodatkowo: masło, bułka tarta, cynamon, cukier puder - wedle uznania Śliwki poprzekrawać na połówki i wyrzucić pestki - tu od razu zaznaczę - wybierzcie nieduże śliwki

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Bułki pszenne kajzerki 135

Składniki: (szklanka 250 ml) (porcja na 8 bułek) Rozczyn: Drożdże świeże 15 g (można użyć suszonych 2 łyżeczki - pomijamy przygotowanie rozczynu) Mąka pszenna łyżka Mleko letnie 100 ml Cukier 1/2 łyżeczki Ciasto właściwe: Mąka pszenne typ 650 450 g Jajko Masło 20 g Mleko 1/2 szklanki (125 ml) Sól pełna łyżeczka Przygotowanie: W misce wymieszać wszystkie składniki na rozczyn, przykryć(...)pomocą robota kuchennego. ( wyrabiamy kilka minut). Ciasto jest elastyczne. Odkładamy do miski lekko posmarowanej olejem. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę.  Wyjmujemy z miski dzielimy na 8 części formujemy bułki odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Robimy nacięcia nożem, przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie wkładamy bułeczki do nagrzanego piekarnika do temperatury 190 stopni

Kulinarne przygody
mielone zrazy z łopatki z buraczkami i kaszą gryczaną... 202

Składniki: łopatka bez kości 60 dag, jajko 1 sztuka, bułka namoczona w mleku 1 sztuka, bułka tarta 1/2 szklanki, boczek wędzony 15 dag, cebula 1 sztuka, ogórek kiszony 2 sztuki, musztarda francuska 3 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, olej rzepakowy 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, kostki rosołowe Kucharek 1 sztuka, przyprawa w płynie - do smaku

W Mojej Kuchni Lubię
Kopytka z Kaszy Jaglanej 256

podanych proporcji wyjdzie około 60 kopytek 400 g kaszy jaglanej (przed gotowaniem) 3 jajka 150 g mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki usiekanej natki pietruszki sól do smaku (około 1 łyżeczki) kopytka możemy podać z masłem i bułką tartą, sosem grzybowym lub sosem pomidorowym Link do filmu z przygotowania: Kopytka z kaszy jaglanej Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotuję według(...)opakowaniu i odstawiam do wystudzenia. Następnie wystudzoną kaszę mielę w maszynce do mielenia mięsa, użyłam sitka o średnich oczkach. Do zmielonej kaszy jaglanej dodaję natkę pietruszki, jajka, mąkę pszenną, ziemniaczaną, sól i całość wyrabiam dłonią tak żeby powstała jednolita masa. Następnie ciasto wykładam na blat podsypany mąką, przerabiam kilka razy, formuję kulę i odcinam kawałek ciasta. Z odciętego kawałka formuję

Uwaga Babcia Gotuje
Ryba panierowana z sosem curry + film 222

jedno podniebienie. składniki na 4 porcje 4 filety z ryby np. morszczuka 2 jajka bułka tarta olej do smażenia czarny pieprz sól                    sos 2 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soku(...)orzechy włoskie rozdrabniamy na mniejsze kawałki. Do miski wbijamy jajka doprawiamy odrobiną soli oraz pieprzu i rozkłócamy widelcem. Umyte filety z ryby moczymy w jajkach a następnie panierujemy w bułce tartej. Rybę smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Gotowe ryby przekładamy na talerz i polewamy niewielką ilością sosu, posypujemy natką pietruszki i orzechami włoskimi

Smakowite Dania
Pulpety faszerowane brukselką w sosie koperkowym 169

mięsa mielonego z łopatki wieprzowej sól pieprz czosnek granulowany szczypta majeranek ok. 100/150 ml. wody 2 łyżki bułki tartej  4 kulki ziela angielskiego 2 liście laurowe wegeta brukselka 8 szt. Sos koperkowy 1 czubata łyżka masła lub margaryny 2 łyżki mąki pszennej  150 ml. wywaru od gotowania pulpetów 150 ml. wody 3 lub 4 łyżki posiekanego koperku opcjonalnie

Andzia Pichci
Kotleciki z białej kiełbasy w aromatycznym sosie chrzanowym 125

Składniki: Kotleciki: 650g surowej białej kiełbasy 3 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ostrej papryki pieprz sól bułka tarta olej świeża natka z pietruszki do posypania dania Sos chrzanowy: 3 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej 200ml  bulionu drobiowego 4 łyżki chrzanu 3 łyżki śmietany 18% sól pieprz Wykonanie: 1. Kotleciki: Białą kiełbasę wycisnąć z flaka

Szalona Kuchnia Eweliny
Bułki z ricottą i oregano 192

najlepsze jeszcze ciepłe. Przepis z książki  Christine Ingram &Jennie Shapter "The bread and bread machine bible".   składniki ( 12 bułek) 225 ml  wody  25 g masła 60 ml - 4 łyżki - ricotty 450 g mąki pszennej chlebowej 3 łyżki mleka w proszku 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka drożdży instant do posmarowania(...)bułeczki na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem  blasze do pieczenia, przykryć ściereczką  i  pozostawić  do wyrośnięcia na około 30 minut, aż bułki podwoją swoja wielkość.  Piekarnik nagrzać do temperatury 220 st.C.  Posmarować wyrośnięte  bułki  żółtkiem wymieszanym z wodą, posypać część pieprzem.  Piec przez 15 do 18 minut

Stare Gary
Bułki drożdżowe faszerowane 258

salami i żółtego sera. Farsz dajemy w takiej ilości jak lubimy.  Przygotowałam już wcześniej  roladki z szynką parmeńską i pizza rolls. Bułki drożdżowe faszerowane są smaczne i sycące, doskonale zastępują kanapki na kolację. Składniki: 3 szkl mąki pszennej, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 250 ml wody 1 op. suszonych drożdży, 3 łyżki oleju, pasta paprykowa ser żółty kiełbasa salami(...)czerwona i żółta zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: W rondelku mieszamy wodę z olejem i 2 łyżeczkami cukru i 1 łyżeczką soli, lekko podgrzewamy.  Do misy robota wsypujemy 3 szklanki mąki pszennej i mieszamy z suszonymi drożdżami,  wlewamy płynne składniki, ciasto wyrabiamy za pomocą haka do pizzy 5 minut. Wstawiamy stalową misę robota z ciastem do nagrzanego piekarnika do temp. 50 stopni

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki grahamki 179

Dzisiaj mój kolejny udział w "Wypiekaniu na śniadanie" . Po raz kolejny Paweł i Magda zaproponowali przepis. Tym razem bułki grahamki. Bułki może nie wyglądają zbyt ładnie ale zapewniam Was, że smakują wybornie. Składniki: 170 g mąki pszennej chlebowej typ 650 Młyn Kopytowa 320 g mąki graham typ 1850 Młyn Kopytowa 315 ml letniej wody 2 łyżeczki drożdży instant* 2 łyżeczki(...)gładkie ciasto. Misę z ciastem przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto podzielić na 8 równych części i uformować podłużne bułki.  Ułożyć je na blachę wyłożoną matą silikonową lub papierem dopieczenia. Ponownie przykryć ściereczką i odłożyć na 1 godzinę do wyrośnięcia. Włożyć do piekarnika nagrzanego na 220 stopni i piec

Ala piecze i gotuje
BURGERY WOŁOWO-JAGLANE Z MANGO 146

szklanki kaszy jaglanej 1/2 kostki rosołowej 1 jajko 1 szklanka mąki 2 łyżki otrębów pszennych 1 ząbek czosnku 1/2 cebuli sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka mielona olej do smażenia Dodatkowo: 1/2 mango 1 pomidor 1 ogórek kilka listków sałaty ser żółty bułki do burgerów →  przepis ketchup, majonez, ulubiony sos Wykonanie: Kaszę jaglaną płuczemy kilkakrotnie pod bieżącą wodą. Przenosimy(...)pokrojoną cebulę, jajko, otręby pszenne, 2 łyżki mąki oraz przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie i paprykę mieloną. Mieszamy dokładnie dłonią, aż wszystkie składniki się połączą i formujemy kotlety. Pozostałą ilość mąki wysypujemy na talerz i obtaczamy w niej uformowane kotleciki. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron na małym ogniu, aż zbrązowieją. Bułkę do burgerów przecinamy

Kuchnia MagdaLeny