bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:144/587)

Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem 374

długo nie tracą nic ze swojej świeżości, nadzienie maja bogate i pożywne. Taką bułą zdecydowanie da radę się najeść :) Składniki na 9 dużych bułek: 80g masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 500g mąki pszennej - u mnie tortowa typ 450 80g cukru szczypta soli  2 łyżeczki czosnku granulowanego + do posypania przy nadziewaniu 1 żółtko 9 parówek - długich kilka(...)ketchupu, parówka - ilość poszczególnych składników dostosowana do preferowanego smaku i stopnia nadziania bułeczek. Placki zawijać, tak aby objęły całą parówkę wraz z nadzieniem - końcówki podłożyć pod spód każd ej bułki, wtedy farsz n ie wypadnie przy pieczeniu . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu .  Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką

Grunt to przepis!
pulpety drobiowe koperkowe w sosie śmietanowym... 164

Składniki: mięso mielone drobiowe 75 dag, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 3/4 szklanki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, koperek 1 pęczek, kucharek 2 łyżeczki, mąka pszenna 2 szklanki, woda 2 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, śmietana gęsta 200 ml, warzywa - w opisie, ziemniaki - w opisie, przyprawa

W Mojej Kuchni Lubię
MLECZNE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 243

swoich potrzeb, m.in.do używanej przez nas mąki. Z podanych ilości wychodzi ok.12 sporych bułek lub 20-24 małych, choć te duże chyba jednak smaczniejsze. Choć przygotowywałam je już wiele razy, to zawsze były na mące orkiszowej, jednak podaję także ilość mąki pszennej (choć osobiście nie testowałam, to myślę, że może się komuś przydać). Składniki: - 550g mąki orkiszowej typ750(...)500g pszennej chlebowej typ650) - 180g mleka  (u mnie bez laktozy) - 100g masła (u mnie z ukwaszonej śmietanki, bez laktozy) w oryginale było 80g - 2 jajka - 7g suchych drożdży  (daję 15g świeżych) - 50g cukru (daję trzcinowy) - 1/2 płaskiej łyżeczki soli (używam himalajskiej) dodatkowo: 1jajko + 1łyżeczka mleka do smarowania bułek Drożdże rozkruszam do kubeczka, dodaję 1-2 łyżki mąki

Smaczne Zdrowe
Krokiety ziemniaczane z serem i sosem grzybowym 2843

jajka -5 łyżek mąki ziemniaczanej -łyżka natki z pietruszki  -vegeta do smaku -pieprz do smaku -1 szkl mąki pszennej (jeśli ciasta bardzo się klei można dodać trochę więcej) DODATKOWO -ser żółty  PANIERKA -2 jajka -sól, pieprz -trochę wody -bułka tarta -olej do smażenia SOS GRZYBOWY -200g grzybów mrożonych -1 mała cebula -łyżka masła -1 szklanka wody -łyżka(...)wszystko mieszamy, dodajemy mąkę pszenną tak by powstało ciasto.  Ręce moczymy w wodzie ( by ciasto nam się do nich nie kleiło) i urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy, dajemy do środka kawałek żółtego sera, i składamy zalepiając boki tak by powstał krokiet. Krokiety panierujemy w jajku z solą i pieprzem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. SOS Grzyby

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
PULPETY W SOSIE DYNIOWYM 157

PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kajzerka 1 pełna łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu mąka pszenna  olej do smażenia SOS DYNIOWY 500 ml bulionu lub wody  2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w kostkę(...)WYKONANIE SOS : W płytkim, ale szerokim garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Dodajemy pokrojoną dynię, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem przez około 10 minut. PULPETY: Bułkę kruszymy do małej miski, zalewamy ok. 1/3 szklanki mleka lub wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po 5 minutach mieszamy. Do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę, jajko

cool and minty
Gotowana rolada z mięsa mielonego z białym sosem 230

wieprzowej 1 łyżka świeżej natki pietruszki 1 cebula 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki 2 marchewki 1 duże jajko 2 łyżki bułki tartej Chilli pieprz cayenne  Galeo Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki świeżego koperku 50 g serka topionego śmietankowego W garnku zagotowujemy bulion drobiowy. Dodajemy suszoną natkę pietruszki oraz obraną i startą

VioletoweKucharzenie
razowe naleśniki z kaszą jeczmienną,pieczarkami,kapustą... 177

cebula 1 sztuka, kapusta kiszona 15 dag, olej rzepakowy 10 łyżek, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cukier 1 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta 1 łyżka NALEŚNIKI: mąka razowa 2000 z Kopytowa 2 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, woda gazowana 1,5 szklanki, olej rzepakowy 5 łyżek(...)pocję ciasta wcześniej ugotowaną kaszę jęczmienną średnią i pokrojoną kapustę kiszoną wymieszać na patelni z usmażonymi drobno pokrojonymi pieczarkami z cebulą, przyprawić pieprzem, cukrem i wymieszać wszystko z tartą bułką - na każdy naleśnik nakładać farszu tyle ile lubimy i zawijać naleśniki naleśniki najlepiej smakują z czerwonym barszczem do picia lub z czym się lubi................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety ziemniaczane z farszem – kuchnia podkarpacka 955

cebula 1 pęczek posiekanego koperku sól i pieprz Panierka: 1 roztrzepane jajko bułka tarta Olej do smażenia Cebulę siekamy, podsmażamy lekko, dodajemy mięso i razem smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudzamy i dodajemy starty ser oraz koperek. Mieszamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko, solimy do smaku  i wyrabiamy ciasto. Odrywamy

Trzeci talerz
Czereśniaki- bułki z kompotem czereśniowym 172

uroku. Puszyste i delikatne, po prostu znakomite czereśniaki!! :)     Składniki: (na 12 sztuk)   Ciasto: 1 szkl ciepłego kompotu z czereśni 20 g świeżych drożdży 560 g mąki pszennej 1/2 szkl cukru kilka kropel aromatu waniliowego 2 małe jajka szczypta soli 1/2 kostki masła (100 g), stopionego i przestudzonego   Nadzienie: 500 g czereśni z kompotu 5 łyżek(...)cukru pudru kilka łyżek kompotu z czereśni   Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłego kompotu z czereśni, dodać 3 łyżki mąki pszennej. Całość wymieszać łyżką, aż powstanie gęsta masa, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoi swoją objętość

Nastoletnie Wypiekanie
Chrupiące wegańskie bułeczki 98

mogłam się oprzeć, żeby nie upiec.  Pracy przy pieczeniu niewiele, a zachcianka spełniona. Z podanej porcji wyszło mi 13 średnich bułek. Może i Wy skusicie się na śniadaniowe bułeczki. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru 30 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 3 łyżki oleju Do  kubeczka wlać(...)Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto , zrobić wałek, podzielić na części i z każdej uformować bułeczkę. Mi wyszło 13 bułeczek. Na blaszce wyłożonej papierem ułożyć bułki w odstępach.  Przykryć ściereczką i ponownie poczekać aż wyrosną (20 minut) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni  C do momentu aż będą lekko rumiane. chrupiące bułki

O kuchni z uczuciem
ZRAZY Z WĄTRÓBKI Z KASZĄ JAGLANĄ 159

drobiowa – 200 g* cebula – 2 szt* kasza jaglana – 1 szkl* marchew – 1 szt* duże jajko – 1 szt* bułka tarta do panierowania* mleko do moczenia wątróbki – ok. 0,5 szkl* mąka pszenna do obtoczenia wątróbki – 3 łyżki* sól * pieprz * papryka * olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy ( usunie to goryczkę ) , zalewamy(...)masy dodajemy ugotowaną kaszę i startą na grubych oczkach marchewkę.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką , a następnie wbijamy jajko i bardzo dokładnie mieszamy.Formujemy zraziki , a następnie obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na wolnym ogniu na złoto.Podajemy gorące – solo lub z sosem grzybowym!Smacznego

Ostra na Słodko
Dyniowe knedle z serem i pachnącym cynamonem 119

pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej. Składniki: 350g dyni 400g ziemniaków 1 jajko 230g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól oliwa Farsz: 350g białego sera 2 żółtka 4 łyżki cukru skórka starta z jednej cytryny Dodatkowo: bułka tarta masło cynamon Wykonanie: 1. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piec w piekarniku

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowe ziemniaczane kulki alternatywa dla frytek 9149

różnymi sosami. Do takich kulek możemy zaangażować dzieci, uśmiech maluszków gwarantowany :) SKŁADNIKI : ok. 1 kilogram obranych ziemniaków  1 szklanka mąki pszennej  2 łyżki mąki ziemniaczanej  sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku  bułka tarta do panierowania  olej do głębokiego smażenia    SPOSÓB WYKONANIA : Ziemniaki obrać, umyć. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść

Basia w kuchni
Klasyczne burgery 147

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Klasyczne burgery Składniki – bułeczki – 6 sztuk: Mąka pszenna – 400g Mąka żytnia – 200g Drożdże – 20g Woda – 400ml Olej rzepakowy – 50ml Sól – 1 łyżeczka Cukier – ½ łyżeczki Żółtko – 1 sztuka Sezam do posypania + białko do posmarowania Składniki: Mięso mielone wołowe (lub wieprzowo(...)Jogurt naturalny – 4 łyżki Passata pomidorowa – 4 łyżki Czosnek – 2 ząbki Dodatkowo: Ser – 6 plastrów Sałata Pomidory – 3 sztuki Kiełki Wykonanie – bułki: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, dodajemy zaczyn z drożdży, olej i żółtko jaja. Ciasto zagniatamy tak długo, aż zacznie „odchodzić od ręki”.. Ciasto pozostawiamy

Kuchnia Bon Appetit
Klopsiki w pikantnym sosie lutenica 253

wieprzowego z łopatki, 1/2 litra sosu lutenica 3 łyżki pikantnego Ajwaru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szt. jajko 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych sól morska pieprz majeranek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka zielonego pieprzu Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżce oleju, studzimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Proponowane wyszukiwania