bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:144/587)

Puszyste bułeczki jogurtowe 241

wciąż były mięciutkie, pulchne i bardzo smaczne. Nie wiem jak smakują po dłuższym okresie przechowywania, gdyż niestety nie było mi dane sprawdzić     Składniki: 450 g mąki pszennej (użyłam mąki typ 550 ) + mąka do posypania 8 g suchych drożdży ( można użyć 15g drożdży świeżych ale wówczas trzeba zrobić zaczyn ) 200 ml gęstego jogurtu naturalnego 100 ml ciepłej (nie gorącej(...)chrupiącej skórki *** *** Bułeczki pieczemy przez 12 – 15 minut w temperaturze 200’C *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: MINI BAGIETKI CZOSNKOWE PRZEPIS TUTAJ PALUCHY SEROWE Z WĘDZONYM BOCZKIEM PRZEPIS TUTAJ BUŁKI DROŻDŻOWE PRZEPIS TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI PRZEPIS TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY NA PRZEKĄSKI, DANIA I PRZYSTAWKI KLIKNIJ TUTAJ DANIA JEDNOGARNKOWE! SZYBKIE I PYSZNE OBIADY KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE POMYSŁY

Blog z Apetytem
Bułki do burgerów 129

Miękkie i delikatne bułki do burgerów. Idealne do domowych fast foodów. Porcja wystarcza na około 8 dużych bułek. 1 szklanka ciepłej wody 2 jajka + 1 żółtko 4,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka w proszku 3 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka mleka około 2 łyżeczek ziaren sezamu Masło rozpuścić. Wymieszać(...)ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować placek. Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami sezamu. Piec około 13 minut w temperaturze

Bullio
Królewiec pyszny, mięciutki :-) 348

polewamy polewą.  Jest niezwykle efektywne, pyszne i proste w przygotowaniu. No ale dość tej pisaniny, zaczynamy :-) SKŁADNIKI:   *przepis na dużą blachę SPODY MIODOWE: -3 szkl mąki pszennej tortowej -1 jajko  -2 żółtka *białka zostawiamy do biszkopta -5 łyżek miodu płynnego ( ja używałam miodu sztucznego) -3/4 szkl cukru pudru -3 łyżki kwaśnej śmietany -1 łyżeczka sody(...)jest mięciutki, wysoki. Mi tak wyrósł, że chyba nawet za bardzo :-) Przygotowujemy blaszkę taką jak na spody miodowe. Smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. -5 jajek  -2 białka ze spodów miodowych -3/4 szkl mąki pszennej -2 łyżki mąki ziemniaczanej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -0,5 szkl cukru -cukier waniliowy Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Bułki do burgerów 114

Miękkie i delikatne bułki do burgerów. Idealne do domowych fast foodów. Porcja wystarcza na około 8 dużych bułek. 1 szklanka ciepłej wody 2 jajka + 1 żółtko 4,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka w proszku 3 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka mleka około 2 łyżeczek ziaren sezamu Masło rozpuścić. Wymieszać(...)ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować placek. Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami sezamu. Piec około 13 minut w temperaturze

Bullio
Bułki do burgerów 153

Miękkie i delikatne bułki do burgerów. Idealne do domowych fast foodów. Porcja wystarcza na około 8 dużych bułek. 1 szklanka ciepłej wody 2 jajka + 1 żółtko 4,5 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mleka w proszku 3 łyżki masła 2 łyżeczki cukru 20 g drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżka mleka około 2 łyżeczek ziaren sezamu Masło rozpuścić. Wymieszać(...)ciasto podzielić na 8 równych części. Z każdej uformować placek. Ułożyć na formie do pieczenia wyłożonej papierem. Placki rozpłaszczyć dłonią i odstawić na około 20 minut do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki posmarować żółtkiem wymieszanym z łyżką mleka i posypać ziarnami sezamu. Piec około 13 minut w temperaturze

Bullio
Szybkie, łatwe i smaczne bułeczki – jogurtowe scones z nutą wanilii 83

się świeżymi i smacznymi bułkami. Mieszamy suche składniki, wcieramy masło, dodajemy jogurt, wyrabiamy i mamy gotowe ciasto. Z ciasta możemy, tak jak ja wycinać kółka, ale możemy również rozwałkowany placek pokroić podobnie jak pizzę i upiec bułeczki trójkąty. Składniki na około 20 bułek 260 g mąki ( u mnie 150 g orkiszowej tortowej i 110 g pszennej(...)stolnicę i wałkujemy placek o grubości od 1,5 – 2 cm. Wykrawamy kółka i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 – 18 minut, aż bułki nabiorą złotego koloru. Smacznego

Tajemnice Smaku
Czosnkowe bułki z parówką i ketchupem 369

długo nie tracą nic ze swojej świeżości, nadzienie maja bogate i pożywne. Taką bułą zdecydowanie da radę się najeść :) Składniki na 9 dużych bułek: 80g masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 500g mąki pszennej - u mnie tortowa typ 450 80g cukru szczypta soli  2 łyżeczki czosnku granulowanego + do posypania przy nadziewaniu 1 żółtko 9 parówek - długich kilka(...)ketchupu, parówka - ilość poszczególnych składników dostosowana do preferowanego smaku i stopnia nadziania bułeczek. Placki zawijać, tak aby objęły całą parówkę wraz z nadzieniem - końcówki podłożyć pod spód każd ej bułki, wtedy farsz n ie wypadnie przy pieczeniu . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu .  Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką

Grunt to przepis!
pulpety drobiowe koperkowe w sosie śmietanowym... 160

Składniki: mięso mielone drobiowe 75 dag, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 3/4 szklanki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, koperek 1 pęczek, kucharek 2 łyżeczki, mąka pszenna 2 szklanki, woda 2 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, śmietana gęsta 200 ml, warzywa - w opisie, ziemniaki - w opisie, przyprawa

W Mojej Kuchni Lubię
MLECZNE BUŁECZKI ŚNIADANIOWE 240

swoich potrzeb, m.in.do używanej przez nas mąki. Z podanych ilości wychodzi ok.12 sporych bułek lub 20-24 małych, choć te duże chyba jednak smaczniejsze. Choć przygotowywałam je już wiele razy, to zawsze były na mące orkiszowej, jednak podaję także ilość mąki pszennej (choć osobiście nie testowałam, to myślę, że może się komuś przydać). Składniki: - 550g mąki orkiszowej typ750(...)500g pszennej chlebowej typ650) - 180g mleka  (u mnie bez laktozy) - 100g masła (u mnie z ukwaszonej śmietanki, bez laktozy) w oryginale było 80g - 2 jajka - 7g suchych drożdży  (daję 15g świeżych) - 50g cukru (daję trzcinowy) - 1/2 płaskiej łyżeczki soli (używam himalajskiej) dodatkowo: 1jajko + 1łyżeczka mleka do smarowania bułek Drożdże rozkruszam do kubeczka, dodaję 1-2 łyżki mąki

Smaczne Zdrowe
Krokiety ziemniaczane z serem i sosem grzybowym 2838

jajka -5 łyżek mąki ziemniaczanej -łyżka natki z pietruszki  -vegeta do smaku -pieprz do smaku -1 szkl mąki pszennej (jeśli ciasta bardzo się klei można dodać trochę więcej) DODATKOWO -ser żółty  PANIERKA -2 jajka -sól, pieprz -trochę wody -bułka tarta -olej do smażenia SOS GRZYBOWY -200g grzybów mrożonych -1 mała cebula -łyżka masła -1 szklanka wody -łyżka(...)wszystko mieszamy, dodajemy mąkę pszenną tak by powstało ciasto.  Ręce moczymy w wodzie ( by ciasto nam się do nich nie kleiło) i urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy, dajemy do środka kawałek żółtego sera, i składamy zalepiając boki tak by powstał krokiet. Krokiety panierujemy w jajku z solą i pieprzem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. SOS Grzyby

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
PULPETY W SOSIE DYNIOWYM 153

PULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kajzerka 1 pełna łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu mąka pszenna  olej do smażenia SOS DYNIOWY 500 ml bulionu lub wody  2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w kostkę(...)WYKONANIE SOS : W płytkim, ale szerokim garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Dodajemy pokrojoną dynię, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem przez około 10 minut. PULPETY: Bułkę kruszymy do małej miski, zalewamy ok. 1/3 szklanki mleka lub wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po 5 minutach mieszamy. Do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę, jajko

cool and minty
Gotowana rolada z mięsa mielonego z białym sosem 221

wieprzowej 1 łyżka świeżej natki pietruszki 1 cebula 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki 2 marchewki 1 duże jajko 2 łyżki bułki tartej Chilli pieprz cayenne  Galeo Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki świeżego koperku 50 g serka topionego śmietankowego W garnku zagotowujemy bulion drobiowy. Dodajemy suszoną natkę pietruszki oraz obraną i startą

VioletoweKucharzenie
razowe naleśniki z kaszą jeczmienną,pieczarkami,kapustą... 168

cebula 1 sztuka, kapusta kiszona 15 dag, olej rzepakowy 10 łyżek, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cukier 1 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta 1 łyżka NALEŚNIKI: mąka razowa 2000 z Kopytowa 2 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, woda gazowana 1,5 szklanki, olej rzepakowy 5 łyżek(...)pocję ciasta wcześniej ugotowaną kaszę jęczmienną średnią i pokrojoną kapustę kiszoną wymieszać na patelni z usmażonymi drobno pokrojonymi pieczarkami z cebulą, przyprawić pieprzem, cukrem i wymieszać wszystko z tartą bułką - na każdy naleśnik nakładać farszu tyle ile lubimy i zawijać naleśniki naleśniki najlepiej smakują z czerwonym barszczem do picia lub z czym się lubi................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Krokiety ziemniaczane z farszem – kuchnia podkarpacka 947

cebula 1 pęczek posiekanego koperku sól i pieprz Panierka: 1 roztrzepane jajko bułka tarta Olej do smażenia Cebulę siekamy, podsmażamy lekko, dodajemy mięso i razem smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudzamy i dodajemy starty ser oraz koperek. Mieszamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko, solimy do smaku  i wyrabiamy ciasto. Odrywamy

Trzeci talerz
Czereśniaki- bułki z kompotem czereśniowym 168

uroku. Puszyste i delikatne, po prostu znakomite czereśniaki!! :)     Składniki: (na 12 sztuk)   Ciasto: 1 szkl ciepłego kompotu z czereśni 20 g świeżych drożdży 560 g mąki pszennej 1/2 szkl cukru kilka kropel aromatu waniliowego 2 małe jajka szczypta soli 1/2 kostki masła (100 g), stopionego i przestudzonego   Nadzienie: 500 g czereśni z kompotu 5 łyżek(...)cukru pudru kilka łyżek kompotu z czereśni   Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek     Przygotowanie:   Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłego kompotu z czereśni, dodać 3 łyżki mąki pszennej. Całość wymieszać łyżką, aż powstanie gęsta masa, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoi swoją objętość

Nastoletnie Wypiekanie