długo nie tracą nic ze swojej świeżości, nadzienie maja bogate i pożywne. Taką bułą zdecydowanie da radę się najeść :) Składniki na 9 dużych bułek: 80g masła 1 szkl. mleka [250ml] 30g świeżych drożdży 500g mąki pszennej - u mnie tortowa typ 450 80g cukru szczypta soli 2 łyżeczki czosnku granulowanego + do posypania przy nadziewaniu 1 żółtko 9 parówek - długich kilka(...)ketchupu, parówka - ilość poszczególnych składników dostosowana do preferowanego smaku i stopnia nadziania bułeczek. Placki zawijać, tak aby objęły całą parówkę wraz z nadzieniem - końcówki podłożyć pod spód każd ej bułki, wtedy farsz n ie wypadnie przy pieczeniu . Drożdżówki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - w dość luźnych odstępach, gdyż mocno urosną przy pieczeniu . Blachę z bułeczkami przykryć ściereczką
Grunt to przepis!Składniki: mięso mielone drobiowe 75 dag, jajka 1 sztuka "L", cebula 1 sztuka, kasza manna 2 łyżki, bułka tarta 3/4 szklanki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, koperek 1 pęczek, kucharek 2 łyżeczki, mąka pszenna 2 szklanki, woda 2 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 1 sztuka, śmietana gęsta 200 ml, warzywa - w opisie, ziemniaki - w opisie, przyprawa
W Mojej Kuchni Lubięswoich potrzeb, m.in.do używanej przez nas mąki. Z podanych ilości wychodzi ok.12 sporych bułek lub 20-24 małych, choć te duże chyba jednak smaczniejsze. Choć przygotowywałam je już wiele razy, to zawsze były na mące orkiszowej, jednak podaję także ilość mąki pszennej (choć osobiście nie testowałam, to myślę, że może się komuś przydać). Składniki: - 550g mąki orkiszowej typ750(...)500g pszennej chlebowej typ650) - 180g mleka (u mnie bez laktozy) - 100g masła (u mnie z ukwaszonej śmietanki, bez laktozy) w oryginale było 80g - 2 jajka - 7g suchych drożdży (daję 15g świeżych) - 50g cukru (daję trzcinowy) - 1/2 płaskiej łyżeczki soli (używam himalajskiej) dodatkowo: 1jajko + 1łyżeczka mleka do smarowania bułek Drożdże rozkruszam do kubeczka, dodaję 1-2 łyżki mąki
Smaczne Zdrowejajka -5 łyżek mąki ziemniaczanej -łyżka natki z pietruszki -vegeta do smaku -pieprz do smaku -1 szkl mąki pszennej (jeśli ciasta bardzo się klei można dodać trochę więcej) DODATKOWO -ser żółty PANIERKA -2 jajka -sól, pieprz -trochę wody -bułka tarta -olej do smażenia SOS GRZYBOWY -200g grzybów mrożonych -1 mała cebula -łyżka masła -1 szklanka wody -łyżka(...)wszystko mieszamy, dodajemy mąkę pszenną tak by powstało ciasto. Ręce moczymy w wodzie ( by ciasto nam się do nich nie kleiło) i urywamy kawałek ciasta, rozpłaszczamy, dajemy do środka kawałek żółtego sera, i składamy zalepiając boki tak by powstał krokiet. Krokiety panierujemy w jajku z solą i pieprzem i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoty kolor. SOS Grzyby
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuPULPETY 500 g mięsa mielonego / cielęcego z udźca lub wieprzowego z szynki 1 cebula starta na tarce 1 jajko 1 mała czerstwa bułka kajzerka 1 pełna łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu mąka pszenna olej do smażenia SOS DYNIOWY 500 ml bulionu lub wody 2 szklanki dyni obranej i pokrojonej w kostkę(...)WYKONANIE SOS : W płytkim, ale szerokim garnku zagotowujemy bulion lub wodę. Dodajemy pokrojoną dynię, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy na małym gazie pod przykryciem przez około 10 minut. PULPETY: Bułkę kruszymy do małej miski, zalewamy ok. 1/3 szklanki mleka lub wody. Odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Po 5 minutach mieszamy. Do większej miski wkładamy mięso mielone, tartą cebulę, jajko
cool and mintywieprzowej 1 łyżka świeżej natki pietruszki 1 cebula 1/3 czerwonej papryki 1/3 żółtej papryki 2 marchewki 1 duże jajko 2 łyżki bułki tartej Chilli pieprz cayenne Galeo Sól Pieprz 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki świeżego koperku 50 g serka topionego śmietankowego W garnku zagotowujemy bulion drobiowy. Dodajemy suszoną natkę pietruszki oraz obraną i startą
VioletoweKucharzeniecebula 1 sztuka, kapusta kiszona 15 dag, olej rzepakowy 10 łyżek, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, cukier 1 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, bułka tarta 1 łyżka NALEŚNIKI: mąka razowa 2000 z Kopytowa 2 szklanki, mąka pszenna 500 z Kopytowa 1 szklanka, jajka 2 sztuki, mleko 3,2% 1,5 szklanki, woda gazowana 1,5 szklanki, olej rzepakowy 5 łyżek(...)pocję ciasta wcześniej ugotowaną kaszę jęczmienną średnią i pokrojoną kapustę kiszoną wymieszać na patelni z usmażonymi drobno pokrojonymi pieczarkami z cebulą, przyprawić pieprzem, cukrem i wymieszać wszystko z tartą bułką - na każdy naleśnik nakładać farszu tyle ile lubimy i zawijać naleśniki naleśniki najlepiej smakują z czerwonym barszczem do picia lub z czym się lubi................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięcebula 1 pęczek posiekanego koperku sól i pieprz Panierka: 1 roztrzepane jajko bułka tarta Olej do smażenia Cebulę siekamy, podsmażamy lekko, dodajemy mięso i razem smażymy doprawiając do smaku solą i pieprzem. Przestudzamy i dodajemy starty ser oraz koperek. Mieszamy. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy mąkę pszenną i mąkę ziemniaczaną oraz jajko, solimy do smaku i wyrabiamy ciasto. Odrywamy
Trzeci talerzuroku. Puszyste i delikatne, po prostu znakomite czereśniaki!! :) Składniki: (na 12 sztuk) Ciasto: 1 szkl ciepłego kompotu z czereśni 20 g świeżych drożdży 560 g mąki pszennej 1/2 szkl cukru kilka kropel aromatu waniliowego 2 małe jajka szczypta soli 1/2 kostki masła (100 g), stopionego i przestudzonego Nadzienie: 500 g czereśni z kompotu 5 łyżek(...)cukru pudru kilka łyżek kompotu z czereśni Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Przygotowanie: Ciasto: Drożdże rozpuścić w 1/4 szkl ciepłego kompotu z czereśni, dodać 3 łyżki mąki pszennej. Całość wymieszać łyżką, aż powstanie gęsta masa, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż rozczyn podwoi swoją objętość
Nastoletnie Wypiekaniemogłam się oprzeć, żeby nie upiec. Pracy przy pieczeniu niewiele, a zachcianka spełniona. Z podanej porcji wyszło mi 13 średnich bułek. Może i Wy skusicie się na śniadaniowe bułeczki. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżka cukru 30 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 3 łyżki oleju Do kubeczka wlać(...)Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu ponownie zagnieść ciasto , zrobić wałek, podzielić na części i z każdej uformować bułeczkę. Mi wyszło 13 bułeczek. Na blaszce wyłożonej papierem ułożyć bułki w odstępach. Przykryć ściereczką i ponownie poczekać aż wyrosną (20 minut) Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż będą lekko rumiane. chrupiące bułki
O kuchni z uczuciemdrobiowa – 200 g* cebula – 2 szt* kasza jaglana – 1 szkl* marchew – 1 szt* duże jajko – 1 szt* bułka tarta do panierowania* mleko do moczenia wątróbki – ok. 0,5 szkl* mąka pszenna do obtoczenia wątróbki – 3 łyżki* sól * pieprz * papryka * olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy ( usunie to goryczkę ) , zalewamy(...)masy dodajemy ugotowaną kaszę i startą na grubych oczkach marchewkę.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką , a następnie wbijamy jajko i bardzo dokładnie mieszamy.Formujemy zraziki , a następnie obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na wolnym ogniu na złoto.Podajemy gorące – solo lub z sosem grzybowym!Smacznego
Ostra na Słodkopomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej. Składniki: 350g dyni 400g ziemniaków 1 jajko 230g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól oliwa Farsz: 350g białego sera 2 żółtka 4 łyżki cukru skórka starta z jednej cytryny Dodatkowo: bułka tarta masło cynamon Wykonanie: 1. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piec w piekarniku
Szalona Kuchnia Ewelinyróżnymi sosami. Do takich kulek możemy zaangażować dzieci, uśmiech maluszków gwarantowany :) SKŁADNIKI : ok. 1 kilogram obranych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia SPOSÓB WYKONANIA : Ziemniaki obrać, umyć. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść
Basia w kuchniascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Klasyczne burgery Składniki – bułeczki – 6 sztuk: Mąka pszenna – 400g Mąka żytnia – 200g Drożdże – 20g Woda – 400ml Olej rzepakowy – 50ml Sól – 1 łyżeczka Cukier – ½ łyżeczki Żółtko – 1 sztuka Sezam do posypania + białko do posmarowania Składniki: Mięso mielone wołowe (lub wieprzowo(...)Jogurt naturalny – 4 łyżki Passata pomidorowa – 4 łyżki Czosnek – 2 ząbki Dodatkowo: Ser – 6 plastrów Sałata Pomidory – 3 sztuki Kiełki Wykonanie – bułki: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, dodajemy zaczyn z drożdży, olej i żółtko jaja. Ciasto zagniatamy tak długo, aż zacznie „odchodzić od ręki”.. Ciasto pozostawiamy
Kuchnia Bon Appetitwieprzowego z łopatki, 1/2 litra sosu lutenica 3 łyżki pikantnego Ajwaru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szt. jajko 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych sól morska pieprz majeranek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka zielonego pieprzu Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżce oleju, studzimy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię