bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:139/587)

ZRAZY Z WĄTRÓBKI Z KASZĄ JAGLANĄ 189

drobiowa – 200 g* cebula – 2 szt* kasza jaglana – 1 szkl* marchew – 1 szt* duże jajko – 1 szt* bułka tarta do panierowania* mleko do moczenia wątróbki – ok. 0,5 szkl* mąka pszenna do obtoczenia wątróbki – 3 łyżki* sól * pieprz * papryka * olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy ( usunie to goryczkę ) , zalewamy(...)masy dodajemy ugotowaną kaszę i startą na grubych oczkach marchewkę.Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką , a następnie wbijamy jajko i bardzo dokładnie mieszamy.Formujemy zraziki , a następnie obtaczamy w bułce tartej.Smażymy na wolnym ogniu na złoto.Podajemy gorące – solo lub z sosem grzybowym!Smacznego

Ostra na Słodko
Dyniowe knedle z serem i pachnącym cynamonem 144

pomysł na sycący obiad z kluskami w roli głównej. Składniki: 350g dyni 400g ziemniaków 1 jajko 230g mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej sól oliwa Farsz: 350g białego sera 2 żółtka 4 łyżki cukru skórka starta z jednej cytryny Dodatkowo: bułka tarta masło cynamon Wykonanie: 1. Dynię pokroić w kostkę, przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego oliwą i piec w piekarniku

Szalona Kuchnia Eweliny
Domowe ziemniaczane kulki alternatywa dla frytek 9180

różnymi sosami. Do takich kulek możemy zaangażować dzieci, uśmiech maluszków gwarantowany :) SKŁADNIKI : ok. 1 kilogram obranych ziemniaków  1 szklanka mąki pszennej  2 łyżki mąki ziemniaczanej  sól do smaku świeżo zmielony pieprz do smaku  bułka tarta do panierowania  olej do głębokiego smażenia    SPOSÓB WYKONANIA : Ziemniaki obrać, umyć. Ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i rozgnieść

Basia w kuchni
Klasyczne burgery 171

ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Klasyczne burgery Składniki – bułeczki – 6 sztuk: Mąka pszenna – 400g Mąka żytnia – 200g Drożdże – 20g Woda – 400ml Olej rzepakowy – 50ml Sól – 1 łyżeczka Cukier – ½ łyżeczki Żółtko – 1 sztuka Sezam do posypania + białko do posmarowania Składniki: Mięso mielone wołowe (lub wieprzowo(...)Jogurt naturalny – 4 łyżki Passata pomidorowa – 4 łyżki Czosnek – 2 ząbki Dodatkowo: Ser – 6 plastrów Sałata Pomidory – 3 sztuki Kiełki Wykonanie – bułki: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, dodajemy zaczyn z drożdży, olej i żółtko jaja. Ciasto zagniatamy tak długo, aż zacznie „odchodzić od ręki”.. Ciasto pozostawiamy

Kuchnia Bon Appetit
Klopsiki w pikantnym sosie lutenica 280

wieprzowego z łopatki, 1/2 litra sosu lutenica 3 łyżki pikantnego Ajwaru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szt. jajko 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki płatków kukurydzianych sól morska pieprz majeranek 1 cebula 2 łyżki oleju 2 łyżki mąki pszennej 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 łyżeczka zielonego pieprzu Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na 1 łyżce oleju, studzimy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto agrestowe 253

agrestowe: 500 g agrestu 1 opakowanie budyniu śmietankowego (lub waniliowego) 50 g cukru 375 ml mleka Kruszonka: 150 g mąki pszennej 100 g cukru 20 g cukru waniliowego duża szczypta cynamonu 100 g masła (lub margaryny) Dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej cukier puder do posypania ciasta Wykonanie: Ciasto twarogowo-olejowe: Mąkę wraz z proszkiem do pieczenia przesiewamy do miski. Dodajemy(...)budyń studzimy. Kruszonka: Mąkę pszenną przesiewamy do miski, następnie dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, cynamon oraz masło. Wyrabiamy ręcznie (lub mikserem) do uzyskania dużych „okruchów”. Tortownicę o średnicy ok. 28-30 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), a boki natłuszczamy. Ciastem dokładnie wylepiamy spód, wyrównujemy jego powierzchnię i posypujemy 2 łyżkami tartej bułki. Ostudzony budyń rozprowadzamy na cieście

MyCookBook.pl
Bagietki na zakwasie pszennym! 235

DOMOWE BAGIETKI NA ZAKWASIE PSZENNYM! BAGIETKI Z CIENKĄ CHRUPIĄCĄ SKÓRKĄ Domowe pieczywo, to moja pasja, niewątpliwie wypiekanie chleba czy też bułek sprawia mi ogromną przyjemność. Lubię zapach świeżego pieczywa. Rozchodzi się po domu, w kilka chwil. I daje taką wspaniałą atmosferę. Ponadto smak, bije kupne pieczywo na głowę. Swoją przygodę z wypiekaniem w domu, zaczęłam bardzo dawno. Dużo się nauczyłam(...)wszystkim tego, że dobry chleb czy bułki wymagają trochę czasu, dopieszczenia i odpowiedniego procesu. A wszystko po to aby skórka na chlebie była idealnie cienka i chrupiąca. A miąższ miał niezrównany smak. Wszystkie moje wypieki zazwyczaj były na zakwasie żytnim. To mój pierwszy ( i już wiem, że nie ostatni!) wypiek an zakwasie pszennym. Zakwas pszenny to trudny temat, naczytałam się

SMYKWKUCHNI
Tartaletki z gruszkami i twarogiem 143

oraz kruchego, pełnoziarnistego ciasta. Do tego zdrowego połączenia idealnie pasują dojrzałe, słodkie gruszki. Obowiązkowy wypiek dla wszystkich uwielbiających gruszki. Składniki (na 4 tartaletki o średnicy ok. 12cm): szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej zytniej 1 duże jajko 1/3 szklanki cukru pół łyżeczki proszku do pieczenia 100g zimnego masła Na masę twarogową: 250g chudego twarogu 2 łyżki cukru łyżeczka budyniu(...)łyżki cukru 50g zimnego masła Dodatkowo: 2 średnie, dojrzałe gruszki łyżka soku z cytryny odrobina masła do wysmarowania foremek bułka tarta do wysypania foremek   Zaczynamy od przygotowania ciasta – do miski lub na stolnicę przesiewamy mąkę pszenną, pełnoziarnistą oraz proszek do pieczenia. Dodajemy cukier i pokrojone w kostkę masło. Zaczynamy wyrabiać ciasto palcami, aż ciasto zacznie przypominać lekko mokry

Smaczna Strona
Babka piaskowo - makowa 216

przepis dedykuję Iwonie :)   Składniki: 200 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła (dałam 200 g, czyli kostkę) 4 jajka 250 g cukru (tu również dałam mniej, bo około 180-200 g) 200 g mąki ziemniaczanej 1 szklanka maku 1/3 szklanki mleka Dodatkowo: masło i bułka tarta do wysypania formy W jednej misce dokładnie mieszamy(...)jednym jajku. Jak masa będzie gładka i zbieleje - dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną i mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Jak wszystkie składniki się połączą dodajemy mak i mleko. Ucieramy wszystko do całkowitego połczenia się składników, po czym przelewamy ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 170 topni przez 50 minut. Po upieczeniu można posypać babką

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Prosty chleb pszenny 117

jedynie mąkę pszenną, chleb był więc jasny ze złocistą skórką. My najczęściej robimy go zastępując część zwykłej mąki typem pełnoziarnistym i otrzymujemy nieco ciemniejszy, ale zdrowszy chleb pszenny. W takiej wersji podajemy ten przepis, jednak wybór należy do Was. Składniki 200 g mąki pszennej 200 g mąki pszennej pełnoziarnistej TYP 1850 1 / 2 szklanki otrąb pszennych 40 g drożdży(...)składniki, wkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać. Dolewać powoli wodę i mieszać łyżką drewnianą, aż składniki się połączą. Keksówkę posmarować margaryną, posypać bułką tartą, włożyć ciasto, wygładzić je łyżką maczaną w wodzie. Ciasto na chleb można posypać otrębami pszennymi, sezamem, siemieniem lnianym, ziarnami słonecznika lub dyni. Wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 60 o C, następnie zwiększyć temperaturę

niecodziennikpary
Burgery z omletem jajecznym, burakami i awokado 142

latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Burgery z omletem jajecznym, burakami i awokado Składniki – bułeczki – 6 sztuk: Mąka pszenna – 400g Mąka żytnia – 200g Drożdże – 20g Woda – 400ml Olej rzepakowy – 50ml Sól – 1 łyżeczka Cukier – ½ łyżeczki Żółtko – 1 sztuka Sezam do posypania + białko do posmarowania Składniki: Jajka – 5 sztuk Mleko(...)ulubione zioła Składniki - sos: Musztarda np. miodowa – 4 łyżki Jogurt naturalny – 4 łyżki Passata pomidorowa – 4 łyżki Czosnek – 2 ząbki Wykonanie – bułki: Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru i soli. Do dużego naczynia przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, dodajemy zaczyn z drożdży, olej i żółtko jaja. Ciasto zagniatamy tak długo, aż zacznie „odchodzić od ręki”.. Ciasto pozostawiamy

Kuchnia Bon Appetit
BUŁKI Z OREGANO, CZOSNKIEM I SEREM 171

pachnące jak pizzerinki bułki. Można je posmarować tylko masłem i zajadać , polecam.                                                                          SKŁADNIKI : 500 g  mąki pszennej Wrocławskiej Lubella(...)tartym serem. Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia,  Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 190 *C, przez około 25 minut, po 15 minutach zmniejszamy temperaturę do 170* C. Kiedy bułki są ładnie wypieczone wyciągamy z piekarnika i studzimy. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Precle w kwietniowej piekarni 150

Od dawna myślałam o upieczeniu domowych precli. Nigdy tego nie robiłam, choć za preclami przepadam (szczególnie bawarskimi). Z przyjemnością zatem dołączyłam do grupy wypiekającej wspólnie raz

Weekendy w domu i ogrodzie
Kluski leniwe 607

kluski leniwe? (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Inspiracja: Kulinarne przeboje . Składniki na kluski leniwe: 500 g twarogu półtłustego 2 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 1 opakowanie cukru waniliowego 1/4 łyżeczki soli do polania: 4 łyżki masła i 2 łyżki bułki tartej (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie klusek leniwych: Ser zmielić w maszynce do mięsa lub przełożyć do miseczki i dokładnie podusić widelcem

Danka Pichci