koperkowym. Pycha :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki ) - 1 średnia cebula - 1 jajko - 1 bułka sucha ( kajzerka) - 3 łyżki bułki tartej - pęczek koperku - pieprz, sól - litr bulionu drobiowego - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka masła Do miski wkładamy zmielone mięso, namoczoną kajzerkę (odciśniętą z wody) Wbijamy całe jajko , dodajemy drobno pokrojoną cebulkę
Różne smaki w kuchnikoperkowym. Pycha :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki ) - 1 średnia cebula - 1 jajko - 1 bułka sucha ( kajzerka) - 3 łyżki bułki tartej - pęczek koperku - pieprz, sól - litr bulionu drobiowego - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz - 1 łyżka mąki pszennej - 1 łyżka masła Do miski wkładamy zmielone mięso, namoczoną kajzerkę (odciśniętą z wody) Wbijamy całe jajko , dodajemy drobno pokrojoną cebulkę
Różne smaki w kuchnikoperkowym. Pycha :)Składniki- 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki )- 1 średnia cebula- 1 jajko- 1 bułka sucha ( kajzerka)- 3 łyzki bułki tartej- pęczek koperku- pieprz, sól- litr bulionu drobiowego- ziele angielskie , liśc laurowy, pieprz- 1 łyżka mąki pszennej- 1 łyzka masłaDo miski wkładamy zmielone mięso, namoczoną kajzerkę (odciśniętą z wody) Wbijamy całe jajko , dodajemy drobno pokrojoną cebulkę
Słodkości i nie tylkoWitam Kochani Dziś chcę Was zaprosić na bułki z pestkami dyni,są idealne do kanapek na pyszne śniadanie. Szczególnie chcę Wam polecić pestki dyni BIO firmy Polskie Młyny, która oferuje produkty najwyższej jakości. Polecam zapoznać się z ofertą na stronie http://polskiemlyny.pl/ SKŁADNIKI -mąka pszenna tortowa 400g -maka razowa 100g -125ml mleka -125ml ciepłej wody(...)łyżeczki soli -pół łyżki cukru -pestki dyni-polecam pestki dyni BIO Polskie Młyny -1 jajko do posmarowania bułek Do miski dajemy drożdże, ciepłe mleko,cukier oraz mąkę razową, mieszamy i odkładamy na 15 minut do podrośnięcia. Następnie dodajemy mąkę pszenną, sól,ciepłą wodę,rozpuszczone i przestudzone masło i zagniatamy ciasto. Wyrabiamy chwilę by było gładkie. Jeśli istnieje
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto podałam na talerzu Ambition . Składniki: Ciasto orzechowe: 8 jajek 3/4 szklanki cukru 30 dkg orzechów włoskich mielonych 4 łyżki bułki tartej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto kakaowe: 5 jajek pół szklanki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Krem: 2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki(...)mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 20 dkg masła Ciasto orzechowe: białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku, na koniec dajemy orzechy mielone, bułkę tartą i proszek do pieczenia. Cia sto wykładamy na formę o wymiarach 23x38 cm i pieczemy około 20-30 minut w temp. 180 stopni do suchego
Kuchnia u BietkiBył chleb z musztardą,a teraz pora na bułki.Przepis znaleziony tutaj...chlebek był jednak smaczniejszy niż bułki,.Ciasto na bułeczki robiłam w misce Tupperware.. 250 g maki pszennej 250 g mąki pszennej razowej 20 g drożdży piekarskich 100 g musztardy rosyjskiej Develey [dałam 3 łyżki] 1 łyżka miodu 200 ml ciepłej wody(...)sól , zamknęłam miskę, zakręciłam miską i odstawiłam.]Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Wyrośnięte ciasto lekko zarobić i formować małe bułeczki. Naciąć i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Bułki posmarować ciepłym mlekiem [zapomniałam] i odstawić na 20 do ponownego wyrośnięcia. Piec przez około 20 - 25 minut, aż bułki wyraźnie się zarumienią
Moje domowe kucharzeniebabkę piaskową. Ciasto : 25 dkg masła bez soli 20 dkg cukru 4 jajka 12 i 1/2 dkg mąki pszennej 12 i 1/2 dkg mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego dodatkowo masło i bułka tarta do formy Lukier : 1 szkl. cukru pudru sok z cytryny (około 5 łyżek) 1 łyżka tartej skórki cytrynowej(...)jajka (dodajemy po jednym jajku), szczyptę soli, ekstrakt waniliowy. W osobnej miseczce wymieszać mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Do masy jajecznej dodawać po trochu wymieszane, suche składniki, cały czas ucierając ciasto. Formę na babkę wysmarować masłem bądź margaryną i wysypać odrobiną bułki tartej. Do formy wlać ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza przez
mecooksmięsa mielonego. Przepis na zrazy faszerowane z mięsa mielonego. Składniki: 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 jajko ½ szklanki bułki tartej ½ szklanki mleka sól, pieprz, majeranek do smaku cebula 2 ogórki kiszone kawałek kiełbasy lub boczku natka pietruszki mąka pszenna olej rzepakowy papryka ostra Jak przygotować zrazy faszerowane z mięsa mielonego. Ogórki kiszone, cebulę i kiełbasę drobno siekamy. 1/2 szklanki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięobiad. 400 g mięsa mielonego wieprzowego 1 marchew 1 cebula 100 g ryżu 50 g kurek 100 g pieczarek 2 jajka 5 łyżek bułki tartej 10 liści kapusty 150 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej 250 ml wody 1 łyżeczka bazylii Sól Pieprz 1. Kurki oczyścić, pieczarki pokroić w kosteczkę. Wszystko usmażyć(...)chwilkę pogotować. Z liści skroić grube włókna przy końcach każdego liścia. 5. Mięso mielone dokładnie wymieszać z grzybami, cebulą, marchewką z ryżem, jajkami, bułką tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 6. Formować gołąbki i zawinąć w liście kapusty. Obsmażyć na patelni. Przełożyć do garnka. Wszystko zalać wodą
VioletoweKucharzenieNajprostszy na świecie - chleb pszenny na drożdżach. Z formy, więc nic nigdzie nie ucieknie. Bez żadnych dodatków, więc jest idealną bazą do wszelkich modyfikacji. Pachnie pięknie, jest mięciutki i delikatny. Smakuje wyśmienicie ze wszelkimi możliwymi dodatkami. Nie da się go zepsuć, więc będzie idealny na pierwszy własnoręcznie upieczony chleb. Znalazłam(...)niemalże pachnącej świeżym pieczywem książce, Bag brød. Potrzebowałam czegoś szybkiego, niewymagającego. Coś, co na pewno mi się uda. I co nie będzie bułkami, bo akurat mi się znudziły. Ten chleb jest naprawdę świetny.Chleb pszenny z formySkładniki:(na keksówkę 22x11 cm)300 ml letniej wody25 g świeżych drożdży1 łyżeczka soli1 łyżka oliwy450 g mąki pszennejDrożdże wkruszyć do dużej miski. Wlać
Pożeraczka, czyli raz adobrzeBabka drożdżowa na białkach , przepis z książki Marii Disslowej Jak gotować z 1930 roku. Babka jest ciastem mało słodkim, bardziej słodka bułka niż ciasto. Zdecydowanie polecam jeść ją z miodem, dżemem, lub z konfiturą różaną. 500 g mąki pszennej (u mnie krupczatka), 250 ml mleka, 10 g suchych drożdży, 80 g cukru pudru, 100 g masła, 4 białka, łyżeczka soli
królestwo garówBułki te piekę najczęściej. Są mięciutkie, puszyste i smaczne. Składniki na około 10 sztuk: 500 g. mąki pszennej 350 g. jogurtu naturalnego 2 łyżeczki drożdży instant lub 20 g. drożdży świeżych 2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki drobnej soli duże jajko + jajko do posmarowania bułek 50 ml. wody łyżka miękkiego masła Do miski przesiać mąkę, wkruszyć drożdże, dodać cukier, sól, jajko
Niebieski kubek z kawaprzypominały mi ciastka ze skwarkami. Czasami pomyłki wychodzą na dobre. Naprawdę polecam :-) Składniki: 250 g masła lub margaryny 500 g mąki pszennej ½ szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka 4 łyżki kwaśniej śmietany 4 łyżki bułki tartej Wszystkie składniki połączyć i zagnieść z nich ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i wstawić do lodówki na ok. 2 godziny
Na słodko lub wytrawniedanie podałam w własnoręcznie upieczonych chrupiących bułeczkach. Bardzo polecam Wam tak podane danie. Pysznie smakuje i ładnie wygląda. Smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na bułki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag masła lub margaryny 1 łyżeczka soli ewentualnie ciepłe mleko Dodatkowo: mąka pszenna(...)kminek mielony do smaku przyprawa do dań z fasoli do smaku 2 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego olej do smażenia Wykonanie pysznej potrawki z kiełbasy i fasolki: 1. Bułki: Drożdże rozcieramy z cukrem i mąką w ciepłym mleku. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce żeby rozczyn ,,ruszył''. Do mąki dajemy sól i masło lub margarynę, rozcieramy opuszkami palców
Izabelawkuchniszpinakiem, kurczakiem i grzybami. Uwielbiam to danie, bo można je modyfikować na wiele sposobów, ot choćby dodać szpinak do farszu czy białe pieczarki zamienić na brązowe. Można również pszenne naleśniki zamienić na naleśniki z mąki cieciorki . Mam zawsze nowy pomysł na krokiety, więc na pewno nam się nigdy nie znudzą. Nasze ulubione krokiety zawiera najczęściej mięso z kurczaka. Na ogół(...)przypraw i innych dodatków do farszu. Moje krokiety zawsze są dobrze doprawione i smaczne. Lubicie krokiety czyli naleśniki nadziewane farszem, panierowane w bułce i smażone na maśle? Krokiety na obiad 8 dużych Składniki: Ciasto naleśnikowe 150 g pszennej mąki 3 jajka ½ l mleka 1½ łyżeczki soli masło do smażenia Nadzienie do krokietów około ½ kg mięso z małego i gotowanego kurczaka
codojedzenia