nawozów i środków chemicznych. Jednymi słowy – zdecydowanie jest zdrowsza nie tylko od mąk pszennych, ale również orkiszowych. Za sprawą zwiększonej ilości popiołu i innych składników mineralnych, wypieki z płaskurki są ciemniejsze i mają lekko orzechowy posmak (kocham!). No to zacznijmy od bułek. Niestety podczas miesięcznego chorowania i doglądania innych chorujących, zmarnowałam swój zakwas i zanim zabiorę się(...)robienia i karmienia kolejnego, pozostały mi drożdże. Bułki z płaskurki Składniki na ok. 10 bułek: 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru trzcinowego (zamiennie z brązowym lub białym) 250 g ciepłej wody 500 g mąki płaskurki (oczywiście, że można użyć zwykłej pszennej) + do podsypywania 40 g oleju dobrej jakości 1 łyżeczka soli opcjonalnie: żółtko do posmarowania, pestki słonecznika, bądź
gutfutdrożdży świeżych 2 łyżeczki cukru 2 małe płaskie łyżeczki soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: 1 jajko pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania blaszki Wykonanie pysznych bułek: 1. Obie mąki wsypujemy do miski. Drożdże i cukier rozpuszczamy w ciepłym mleku. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. Przykrywamy ściereczką
IzabelawkuchniDobre przepisy należy wykorzystywać, eksperymentować z nimi, szukać inspiracji i odnajdywać nowe smaki i zapachy. Dlatego też po znalezieniu i wypróbowaniu przepisu Adama Piekarza na przepyszne
Grahamka, weka i kajzerkacebule 1 ząbek czosnku 40 g suszonych borowików “ Leśne Skarby “ 2 gałązki tymianku 15 ml oliwy z oliwek sól pieprz 3 łyżeczki bułki tartej PALUCHY 450 g mąki typ 500 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 20 g świeżych drożdży 350 ml ciepłej wody 15 ml oliwy z oliwek 1/2 łyżeczki soli DODATKOWO mąka do podsypania na stolnicę jajko(...)oliwę na patelni smażymy cebulę, czosnek i listki tymianku. Dodajemy posiekane grzyby, podlewamy wodą z grzybów i smażymy do momentu odparowania prawie całej wody. Doprawiamy sola i pieprzem. Dodajemy bułkę tartą, mieszamy i odstawiamy. PALUCHY Do miski wlewamy 350 ml ciepłej wody, dodajemy drożdże, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę typ 500, mąkę pełnoziarnistą i sól. Wszystko wyrabiamy, dodajemy oliwę z oliwek
Tajemnice Smakuzjedzą. Polecam dla dzieci i osób na diecie. pulpety: 40 dkg cielęciny 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/4 brokuła 1 jajko 1/2 bułki 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy jaglanej ugotowanej sól, pieprz przyprawa do mięsa mąka pszenna sos: 1 łyżka masła 1 łyżeczka mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 żółtko 1 garść liści bazylii sól, pieprz czerwony Cielęcinę, obraną
wesoła kuchniaporcje dla 4 osób: 0,5 kg twarogu półtłustego około 250 g obranych ziemniaków, np. z dnia poprzedniego 1 szklanka mąki pszennej + trochę do posypania 1 duże jajko szczypta soli do polania 3 łyżki masła trochę bułki tartej cukier do smaku Ziemniaki ugotować i lekko ostudzić. Twaróg i ziemniaki zmielić w maszynce na małych oczkach. Do miski przełożyć
UgotowaćSmak dzieciństwa, domowy obiad jak u mamy :) Zastanawiam się czemu tak rzadko je robię? Przecież ja uwielbiam sos koperkowy! Do mięsa dodałam dziki czosnek, który urozmaicił
Bon Appetit Małgorzatykrokiety ziemniaczane z pieczarkami (około 10 sztuk) 800 g ziemniaków 2 łyżki masła jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej mały pęczek natki pietruszki pieprz, sól Dodatkowo cebula około 350 g pieczarek 2 jajka bułka tarta olej Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree. Odstawiamy do wystudzenia(...)jajko, mąkę pszenną i ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki, pieprz i sól do smaku. Wszystko razem mieszamy, aby powstało ciasto. Rękami namoczonymi w wodzie, odrywamy porcje ciasta wielkości mandarynki. Formujemy kulę, którą rozpłaszczamy, dajemy do środka łyżkę farszu z pieczarek i cebuli i składamy, zalepiając boki, tak by powstał krokiet. Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażymy
e-PrzepisyKulinarneszklanki suchej czerwonej soczewicy 100 g ryżu do risotto Sonko 1/2 szklanki orzechów włoskich 1/2 szklanki tartego żółtego sera 1 cebula 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz bułka tarta lub panko Soczewicę płuczemy na sicie, wrzucamy do garnka, zalewamy pełną szklanką wody, dodajemy odrobinę soli i gotujemy do momentu, aż soczewica wchłonie cały płyn. Odstawiamy do przestygnięcia. Ryż gotujemy(...)Doprawiamy solą i pieprzem. W razie gdyby masa wydawała Wam się zbyt rzadka, w zasadzie nie powinna, ale jeśli, możecie dosypać mąki pszennej lub ryżowej. Z masy formujemy płaskie burgery. obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na złoty kolor z obydwu stron. Mi najbardziej smakowały na chrupkim pieczywie sowicie skropione keczupem. Mniam! :) Wioleta Gargula
MamaOskarkacukru waniliowego 3,5 łyżki cukru pudru 1 jajko 3 żółtka 110 g. masła 3 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 łyżki bułki tartej 500 g. truskawek 3/4 szkl. poziomek Kruszonka 40 g. masła 1 żółtko 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki kokosowej 3 łyżki cukru kryształu Oraz cukier puder do posypania (opcjonalnie) Składniki na kruszonkę wymieszaj w misce(...)śmietanę i zagnieć jednolite ciasto. Ciasto rozwałkuj na placek o wymiarach dna blaszki (22 cm/28 cm.) i wyłóż do natłuszczonej blaszki. Zrób w cieście kilkanaście nakłuć widelcem i posyp bułką tartą. Na bułce rozłóż truskawki. Między truskawki (oraz częściowo na truskawki) rozsyp kruszonkę. Na wierzchu rozłóż po całym cieście poziomki. Piecz w 180°C przez około 40 minut, do zrumienienia
Delicious PlaceDziś zapraszam na pyszne, domowe bułki. Piekłam je z dziewczynami z grupy, Domowa Piekarnia. Przyznam, że pierwszy raz, piekłam bułki w ten sposób. Wieczorem, robimy podmłodę, (jest to kilkunastogodzinny zaczyn pszenny), a rano, dodajemy resztę składników. Podczas pieczenia, na dnie piekarnika, ustawiamy naczynie z wodą, żeby zaparować piekarnik. Dzięki temu bułeczki są miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz(...)Oryginalny przepis, pochodzi z książki Piotra Kucharskiego,"Chleb. Domowa piekarnia." Składniki: Podmłoda: 2 g. świeżych drożdży 200 ml. ciepłej wody 200 g. mąki pszennej Ciasto właściwe: 400 g. mąki pszennej 200 ml. ciepłej wody 10 g. drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli Wykonanie : Wieczorem przygotować podmłodę. Do miski wlać ciepłą wodę, wkruszyć drożdże i dodać mąkę. Wymieszać. Przykryć
Agusiowe smakołykipatenty, jeden zauroczył mnie specjalnie, kluski z sosem z bułki tartej. Trochę go zmodyfikowałem, ale core został ten sam. Po prostu wykorzystałem jego potencjał. Składniki: - ziemniaki wczorajsze - mąka - mąka ziemniaczana - bułka tarta - przyprawy, bo przecież sos musi mieć jakiś smak :) Wykonanie: Ziemniaki tłuczemy i dodajemy mąki ziemniaczanej i pszennej w stosunku objętościowym 8 : 1 : 1. Ugniatamy i formujemy kulki
Kryzysowa Książka KucharskaSkładniki: 750g mięsa mielonego, 1/2 dużej cebuli, 1,6l bulionu, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 100ml mleka, ok.230g serka topionego naturalnego/śmietankowego ( ja używałam trójkącików 13x17,5g), woda + mąka pszenna, porządna garść posiekanego koperku, majeranek, sól ( vegeta, przyprawa uniwersalna lub gotowa przyprawa do kotletów mielonych), pieprz. Przygotowanie: Mięso wymieszać z jajkiem, pokrojoną w kostkę cebulą, bułką tartą, mlekiem
W kuchni u MonikiChlebek już robiłam i przepis jest bardzo podobny ,jednak lubię skórkę z pieczywa a w chlebie jest jej mało :) dlatego zrobiłam bułki trochę modyfikując przepis . Składniki na 20 sztuk średnich bułeczek : - 500 g maki pszennej typ 650 - 750 - 40 g masła - 2 duże łyżki cukru trzcinowego - 5 g soli ( 1 mała łyżeczka ) - 25 g świeżych drożdży - 4 łyżki kawy
Wypieki Rene