bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:121/587)

Bułki z patelni 113

W poszukiwaniu na inne zastosowanie zakwasu, w szczególności nie wymagające piekarnika, znalazłam  ten przepis . Wypróbowałam i "wypiek" okazał się bardzo udany. Proporcje na 4 bułeczki

Czerwony Gupik
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką 132

masła 2 jajka szczypta soli 1 cukier waniliowy Nadzienie jabłkowe: 2 kg jabłek 3 łyżki cukru 1 spora łyżeczka cynamonu   1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 100 g masła 100 g cukru 180 g mąki pszennej    Kruszonka: Podane składniki zagnieść ze sobą na kruszonkę i włożyć do lodówki. Ciasto drożdżowe: Przygotować zaczyn: mleko podgrzać w rondelku. Do ciepłego(...)ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę). Jabłka: W międzyczasie przygotować nadzienie. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać cukier, cynamon oraz bułkę tartą i dokładnie wymieszać. Podane składniki na kruszonkę dobrze ze sobą zagnieść i odstawić. Blachę wysmarować delikatnie masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić i rozwałkować

My simple kitchen
Lepionki -bułki 144

Zdjęcia Waszych potraw również mile widziane. Składniki 150 ml ciepłej wody 100 g mleka 100 g cukru 80 g roztopionego masła 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 1 białko (żółtko do posmarowania bułek) Do ciepłej wody wkruszyć drożdże dodać 1 łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Wszystko wymieszać dokładnie i odstawić aż rozczyn zacznie rosnąć. Mąkę wsypać

O kuchni z uczuciem
Pulpeciki w sosie pieczarkowym 393

mielonego mięsa (np. z indyka lub szynki wieprzowej), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 łyżka sosu sojowego, 3 łyżki bułki tartej, 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego, 1/2 łyżeczki papryki w proszku. Dodatkowo: mąka pszenna,  mąka ziemniaczana,  2-3 łyżki śmietanki 30%, oliwa,  sól, pieprz i papryka. Dzisiejszą moją propozycją na danie obiadowe(...)papryką w proszku i smażyć przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Odstawić. Do mięsa z cebulą dodać bułkę tartą, jajko, sos sojowy, sól i pieprz - dokładnie wyrobić. Następnie wilgotnymi dłońmi uformować około 8 pulpecików. Obtoczyć je delikatnie w mące pszennej i obsmażyć na oliwie (na patelni lub w garnku). Po podsmażeniu wlać do pulpecików gorący bulion i zagotować. Przykryć

Świat Domowej Kuchni
Bułki pszenno-kukurydziane 117

tymi bułkami to było sporo śmiechu. Choć najpierw to były nerwy. Na samą siebie, na swoje gapiostwo. Znalazłam ciekawy przepis na chleb , a że zawsze pod ręką mam prawie każdy rodzaj mąki, to postanowiłam go upiec. Przeliczyłam sobie składniki na ilość szklanek i dawaj do roboty. Odmierzyłam potrzebną ilość mąki, dosypałam co trzeba, wlałam wodę i wbiłam jajko. Jakże zdziwiona(...)powstały bułeczki pszenno-kukurydziane. Siłą rzeczy przepis zmodyfikowałam, ale na pewno wrócę do oryginalnego i powstanie chleb. Składniki na około 20 bułek: 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 3 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 450) paczka suchych drożdży (7 g) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju lub oliwy 1 jajko 2 i 1/2 szklanki ciepłej

Codzienna kuchnia niecodzienna
zupa pieczarkowa z klopsikami i makaronem... 126

Składniki: łopatka bez kości 60 dag, jajka 2 sztuki, włoszczyzna 6 łyżek/starta, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, woda gazowana 3/4 szklanki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, woda 4 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, pieczarki 1/2 kg, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna(...)następnie do osobnej miski zmielić na tym sitku obrane pieczarki mięso zmielone wymieszać dokładnie z jajkami, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem zmielonym, startą włoszczyzną z porą na tarce grubsze oczka, wodą gazowaną,pokrojoną drobno cebulą formować klopsy średniej wielkości, obtaczać je w mące pszennej wodę zagotować w większym garnku, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, wkładać do wrzątku łyżką klopsy, gdy wypłyną

W Mojej Kuchni Lubię
Dyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzim 175

zastąpione dynią.Ta dyniowa zapiekanka jest przygotowana z tartej dyni, mąki, cebuli, boczku, z dodatkiem tymianku i czosnku niedźwiedziego.  Formę żaroodporną przed włożeniem dyniowej masy posmarowałam oliwą i obsypałam bułką tartą, a potem całość zapiekłam w piekarniku.Polecam też przepis na ziemniaczane zapiekanki:babka ziemniaczana (kartoflak)Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniakówBabka ziemniaczana do perliczkiDyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzimSkładniki(...)łyżek mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, trochę soli do smaku,  oraz  trochę przypraw: czosnek niedźwiedzi, tymianek, pieprz i odrobinę pieprzu cayenne. Najpierw podsmażamy pokrojony w kostkę (ok. 250 g) boczek, cebulę. Po przestudzeniu dodajemy to do masy dyniowej (część boczku zostawiamy do dekoracji), mieszamy po czym ciasto przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i obsypanego bułką tartą, wyrównujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki do hamburgerów. 193

oczywiście w przeciwieństwie do tych, które można kupić w sklepie – nie zawierają konserwantów. Bułki dobrze smakują też na słodko np. z dżemem. Uwaga - rozcinamy bułki nożem dopiero kiedy ostygną.   Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 12 g świeżych drożdży  2/3 szklanki mleka w proszku 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła 2 łyżki cukru(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, musi podwoić swoją objętość.  Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułki. Każdy kawałek ciasta przez chwile ugniatamy w dłoniach, kształtujemy ładne, gładkie kulki i delikatnie je spłaszczamy. Bułki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką

Symfonia smakowa
Czeski knedlik 108

przepisie użyłam jednej bułki, ale śmiało możecie użyć dwóch lub zamienić je na chleb czy wekę. Czeski knedlik Składniki: 300 g mąki pszennej około 200 ml ciepłego mleka 10 g świeżych drożdży jajko 1 łyżka oleju 1 bułka (np. kajzerka) łyżeczka cukru sól Bułkę kroimy w kostkę i wysuszamy na suchej patelni na grzanki. Drożdże zasypujemy w kubeczku cukrem, dokładnie

PatiGotuje
Pierogi z mąki gryczanej z tartymi jabłkami 161

ulokowaniu w naczyniu, dodajemy do jabłek cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia.  Składniki na ciasto: - 200 gram mąki gryczanej - 200 gram mąki pszennej - 125 mililitrów wrzątku - 50 mililitrów zimnej wody - 1/2 łyżeczki soli - masło i bułka tarta /lub/ cukier i cynamon Przygotowanie ciasta: Mąkę gryczaną przesiewamy na blat/stolnicę i w powstałym z niej kopcu robimy dołek(...)być raczej luźne). W następnej kolejności dodajemy mąkę pszenną oraz zimną wodę i ponownie zagniatamy. Wałkujemy, wycinamy krążki o średnicy około 5 bądź 6 centymetrów, nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotujemy pod przykryciem do wypłynięcia. Potem pokrywkę zdejmujemy i gotujemy jeszcze 2 lub 3 minuty. Podajemy z zasmażoną na maśle, bułką tartą lub z cukrem wymieszanym z cynamonem. Voila! Smacznego

Życie zamknięte w smaku
Bułki z melasą i mielonym kminkiem 176

wiedząc, że moi niektórzy domownicy są do niego uprzedzeni, postanowiłam nie dodawać go do bułek w całości, a w postaci zmielonej. Ten smak ahhh... musicie wypróbować poniższy przepis!  Składniki: (na 12 sztuk) Zaczyn 10-godzinny: 150 ml ciepłej wody 150 g mąki pszennej 3 g świeżych drożdży Ciasto właściwe: cały powyższy zaczyn 100 ml ciepłego mleka(...)ciepłej wody 50 g melasy z trzciny cukrowej 25 g świeżych drożdży 1 łyżka kminku 2 łyżeczki soli 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej typ 720 Dodatkowo: otręby orkiszowe do posypania bułek Przygotowanie: Zaczyn 10-godzinny: Wieczorem dnia poprzedniego przygotować w dużej misce zaczyn. W tym celu w ciepłej wodzie rozpuścić drożdże. Wsypać mąkę i dokładnie wymieszać. Miskę

Nastoletnie Wypiekanie
DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE 171

zakwasie ;-) Ostatnio dużo na moim blogu przepisów na chleb, bo i dużo chleba piekę. Przestałam kupować pieczywo, i ciągle coś piekę, jak nie bułki, to chleby, to w formie, to na kamieniu, to bagietki, to pszenne, to graham i tak w kółko. A pytań o pieczenie chleba dostaje od Was najwięcej. Ostatnio nagrałam dla Was filmik o tym jak zrobić

SMYKWKUCHNI
Chleb pszenny na zakwasie 69

Dopiero jakiś czas temu rozpoczęłam swoją przygodę z pieczeniem na zakwasie, ale wiem, że ten chlebek pszenny stanie się jednym z moich ulubionych. Genialny smak, prostota wykonania i piękne dziurki w środku. Ten chlebek to idealny balans pomiędzy klasycznym wypiekiem z piekarni bez dziurek o gładkim wnętrzu, a mega dziurawymi chlebami które teraz coraz częściej proponują małe piekarnie-manufaktury wypieków(...)garnka –  chlebek z pesto –  przepis na bajgle –  chleb z samych ziaren bezglutenowy –  chlebek z cukinii –  focaccia z pomidorami –  bułki do hamburgerów –  focaccia z rozmarynem –  chleb cebulowy CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 h zaczyn, 7 h wyrastanie i około 40 minut pieczenie SKŁADNIKI ZACZYN: – 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego

nietylkopasta.pl
Bułki ziemniaczane 107

Instagrama. Piekłam podobne już kiedyś ( klik ), ale nie miały tak ładnego kształtu. Zmieniłam go nieco w porównaniu z propozycją autorki przepisu. Składniki (na 9 bułek): 250-270 g ugotowanych ziemniaków 600 g mąki pszennej (użyłam orkiszowej typ 630) 100 ml zimnego mleka 200 ml gorącej wody 25 g świeżych drożdży 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu lub innego słodziwa(...)ciasto podzielić na 9 części. Każdą z części zrolować w wałek długości ok. 30 cm. Zwinąć tak jaki pokazuje zdjęci obok. Dłuższy koniec przeciągnąć przez oczko i złączyć końcówki. Bułki ułożyć na blasze złączeniem do dołu. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ok 40-60 min) . Piekarnik nagrzać do 220°C, piec 15-20 min, spryskując wodą bułeczki i piekarnik zaraz

Weekendy w domu i ogrodzie
Bułeczki drożdżowe z borówkami 346

przygotować 6 bułek. Bułeczki drożdżowe z borówkamiSkładniki:ciasto 250g mąki pszennej15g drożdży świeżych125ml mleka1 żółtko2,5 łyżki cukru30g masłaszczypta solinadzienie 180g borówek4 łyżeczki cukru1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek Wykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- połowę mleka podgrzać tak, by było letnie, rozpuścić w nim drożdże, dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej i pół(...)się znajdować na spodzie)- gotowe bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawić pod przykryciem na 20 minut do napuszenia- jajko rozmieszać z mlekiem, pędzelkiem posmarować wierzch bułeczek- bułki piec w 180-190 stopniach przez około 20-25 minut- gotowe bułeczki wyjąć z piekarnika Drożdżowe wypieki najlepiej przechowywać pod przykryciem, dzięki temu na drugi dzień po upieczeniu będą smakować

Smakołyki Bereniki