Składniki: Pulpety: 1 kg mięsa drobiowego - filety z udźca kurczaka 1 (małe) jajko 4 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu cayenne około 4 łyżek mąki pszennej do obtoczenia Sos: 1,5 litra bulionu 250 dag pieczarek 1 duża cebula 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oleju pęczek natki pietruszki ewentualnie sól
Qchnia po prostuponiedziałkiem. Takiego dnia wolnego tylko na nadrabianie blogowych zaległości! Przepis pochodzi z broszury: "Domowy wypiek chleba". Składniki: na 8-10 średniej wielkości bułek 200 ml ciepłej wody 1/3 szklanki mleka w proszku 375 g mąki pszennej 2 łyżki miękkiego masła 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 35 g świeżych drożdży 1 jajko do posmarowania bułek: 1 żółtko 1 łyżka
bistro mamaKolejny udany wypiek, którym mogę się z wami podzielić. Bułeczki wychodzą mięciutkie, a zapach jaki pozostaje w domu jest nie do opisania! Polecam bardzo mocno
Smaczne Zdrowejajek 1/2 szklanki cukru 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki ziemniaczanej 1/4 szklanki mleka 1 i 1/2 łyżki oleju 180 g margaryny (w temperaturze pokojowej) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 400 g masy krówkowej (u mnie o smaku kukułek firmy Helio ) Dodatkowo: margaryna bułka(...)tarta cukier puder Margarynę dobrze ucieramy z cukrem i olejem. Dodajemy jajka i dalej mieszamy. Cały czas ucierając przesiewamy mąkę pszenną, dodajemy mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na końcu dodajemy mleko. Formę na babkę smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Wlewamy do niej ciasto 3/4 ciasta, na górę wykładamy masę krówkową. Całość przykrywamy resztą ciasta. Pieczemy 60 minut
PatiGotujedżemem lub prawdziwym masłem. Zachwycają chrupiącą skórką, nie kruszą się, a w środku są mięsiste. Od wyciągnięcia mąki z szafki do smarowania gotowych bułek masłem dzielą Was tylko dwie godziny. Składniki: 500g mąki pszennej (użyłam 650 bułkowej) 230ml ciepłego, tłustego mleka (użyłam 4%, łatwo dostępne jest również 3,8%) 1 łyżeczka soli 1 łyżka cukru 1 łyżka miękkiego masła
Gotowanie i blogowanieMięciutkie, delikatne, pięknie zarumienione bułki do burgerów to chyba najlepsze bułki jakie do tej pory piekłam. I tak szczerze mówiąc nadają się nie tylko do zrobienia burgerów, jako pieczywo na śniadanie, do pracy, szkoły czy na wycieczkę również się sprawdzą :) Składniki na ok. 8 sztuk: (Inspiracja: " Ósmy kolor tęczy " ok. 250 ml letniej(...)wody 1 opakowanie drożdży instant (7 g) 2 czubate łyżki cukru 1 duże jajko 3 łyżki oliwy (lub oleju) 1 łyżeczka soli 3 szklanki mąki pszennej 550 mleko i mak (lub sezam) do posypania bułek Do miski wlać wodę, wsypać drożdże i cukier, nie mieszać, odstawić na ok. 5-10 minut. Po tym czasie dodać
Simply FoodZakupiłam turecki chleb zwany Fladen. Fladenbrot to najpopularniejszy turecki chleb. Zawsze pszenny, puszysty i mięciutki - bardziej w smaku przypomina bułkę niż chleb, pieczony w formie dużego okrągłego niezbyt wysokiego placka, koniecznie oblepiony sezamem. Idealnie nadał się do zrobienia pizzy. Zachęcam do skorzystania z przepisu. Pizza na Fladen. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniegluten. Ten chlebek jest niesamowicie prosty, potrzebuje tylko czasu Zajrzyj też do: – chlebek z pesto – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – foccacia z rozmarynem – cebularze – chlebek pszenny – przepis podstawowy CHLEB Z SAMYCH ZIAREN Przygotowanie : około 1,5 h, oraz 36 h namaczania i rośnięcia Ilość porcji : 1 chleb
nietylkopasta.plochotę coraz częściej gotować właśnie tego typu rzeczy. Proste, smaczne i takie, które zje roczne dziecko :). Składniki: 250 g twarogu 3/4 szklanki mąki pszennej 1 jajko szczypta cynamonu 1 czubata łyżka bułki tartej 2 łyżki masła cukier (wg uznania) (przepis na 2 porcje) Ser rozdrabniamy widelcem. Dodajemy do niego mąkę, jajko i sól, zagniatamy ciasto. Jeśli się bardzo klei
KardamonovyKotlety z karkówki to pyszna alternatywa dla tradycyjnego schabowego. Jeśli wybierze się odpowiedniej jakości mięso, to kotlety wychodzą nawet o niebo lepsze niż zwykłe schabowe –
Kulinarne Przebojeteż na przekąskę na wynos. Świetnie sprawdzi się w lunchówce dla dziecka do szkoły. Ciasto składa się z płatków owsianych oraz mieszanki mąk razowej i pszennej więc to zdrowsza alternatywna do słodkich szkolnych bułek. Przepis można potraktować jako bazę i eksperymentować z owocowymi dodatkami.Świetnie sprawdzą się gruszki a w sezonie śliwki czy maliny. Owsiane muffinki z borówką i jabłkiem
Smaczny zeszytPlacki ziemniaczano -cukiniowe, wykonane w thermomiksie.Prosto, szybko i smacznie. 400 g ziemniaków 350 g cukinii 2 jajka 30 g bułki tartej 20 g cebuli 50 g mąki pszennej sól, pieprz, majeranek Do naczynia Thermomksa włożyć ziemniaki, cebulę i cukinię.Lekko rozdrobnić 7 s/obr.6 Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać około 25 s/ / obr.4 Smażyć na rozgr zanej patelni
Moje domowe kucharzeniemarcepanu i migdałów. Przepis jest prosty, jednak trzeba poświęcić odrobinę czasu, żeby samemu przygotować mak. Nie jestem fanka tych gotowych, bo zawierają zamiast maku często bułkę tartą. Czego potrzebujemy? Ciasto: 550 g mąki pszennej tortowej 150 ml mleka 150 ml oleju 120 g masła 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 25 g suchych drożdży ekstrakt waniliowy Masa
Cookery.plpoprzedniego obiadu. Kotlety ziemniaczane z serem żółtym i sosem czosnkowym to danie, które lubi mój mąż. Składniki: - gotowane poduszone ziemniaki - jajko - ser żółty tarty - mąka pszenna - sól himalajska - przyprawy: kurkuma, papryka słodka dodatki: - bułka tarta
Kuchnia co dniamarcepanu i migdałów. Przepis jest prosty, jednak trzeba poświęcić odrobinę czasu, żeby samemu przygotować mak. Nie jestem fanka tych gotowych, bo zawierają zamiast maku często bułkę tartą. Czego potrzebujemy? Ciasto: 550 g mąki pszennej tortowej 150 ml mleka 150 ml oleju 120 g masła 3 jajka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku dopieczenia 25 g suchych drożdży ekstrakt waniliowy Masa
Cookery.pl