Składniki : 50 dkg mąki pszennej typ 2000 4 łyżki otrębów żytnich, owsianych lub innych 400 ml wody 1 łyżka cukru lub miodu 1 łyżeczka soli
Przepisy i porady kulinarneSkładniki : 50 dkg mąki pszennej razowej typ 2000 350 ml letniej wody 1 łyżeczka miodu 3 dkg drożdży 1 łyżka oliwy lub oleju rzepakowego 1
Przepisy i porady kulinarnePyszne, tradycyjne, domowe bułeczki pszenne. Znikają od razu po wystudzeniu. Następnym razem zrobię z dwóch porcji, a nawet z trzech. Jeżeli macie chwilę czasu, zachęcam
Wołowina od rekinaskładniki: 280 g mąki pszennej 1 łyżeczka suchych drożdży 1 i 1/4 łyżki cukru 1 jajko 30 g masła 25 ml wody, letniej 80 ml mleka
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 450 g mąki pszennej orkiszowej 50 g mąki razowej orkiszowej 1 jajo 1 łyżeczka sody 1 łyżka miodu naturalnego 1 łyżeczka soli ok. 250 ml
Domowy Smak JedzeniaDomowe bułki na hamburgery Składniki: ciasto: - 2 szklanki mąki pszennej - 10g świeżych drożdży - 1/3 szklanki mleka - 1/3 szklanki wody - 1 łyżka rozpuszczonego masła - 1 łyżeczka cukru - 1/2 łyżeczka soli na wierzch: - jajko roztrzepane z mlekiem - 1 łyżka sezamu Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Rozkruszam drożdże i zasypuje je cukrem. Odstawiam do rozpuszczenia. Dodaję resztę składników(...)minut. Smaruję jajem z mlekiem. Posypuję sezamem. Wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 15 minut, po 10 minutach wyłączyć dolną grzałkę Tak przygotowane bułki przekrawam na pól jeszcze ciepłe i robię z nich swoje ulubione hamburgery
Kuchnia co dniazeszkloną cebulką. W każdym wydaniu są smaczne :) Kluski leniwe z serka homogenizowanego Składniki: opakowanie 500 g serka homogenizowanego naturalnego 2 jajka około 3 szklanek mąki pszennej sól olej 4 łyżki masła sklarowanego 3 łyżki bułki tartej cukier cynamon mielony Wykonanie: Do miski wyłożyłam serek, wbiłam jajka i wsypałam 2 szklanki mąki. Bardzo dokładnie wymieszałam łyżką, dosypując partiami resztę mąki, żeby
Kuchenne zapiski Edytygóry, powoli, centralnie na kalafiora. Powinien go dokładnie oblepić i otulić – to jest naprawdę okrutnie gęsta odmiana beszamelu. Posypujemy kalafiora z wierzchu resztą startego sera i łyżeczką bułki tartej, wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180⁰C na 35-45 minut – sos na górze się zapiecze, w naczyniu będzie mocno bulgotał i całość się zezłoci. Tak podany kalafior może stanowić samodzielne(...)kalafiora. SKŁADNIKI 1 świeży, średni kalafior, taki około 20cm średnicy 1/6 kostki masła (ok. 35g) + 2 łyżki do wysmarowania formy 2 pełne łyżki mąki pszennej (40g), TYP 500 lub 550 2 łyżki bułki tartej do wysypania formy + 2 do posypania kalafiora ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 320ml mleka + 1 szklanka mleka do gotowania kalafiora 100g miękkiego, wyrazistego żółtego sera, takiego, który
Karo in the KitchenZastanawiam się tak po cichutku czy nadejdzie dzień, w którym na sole już na stałe zagoszczą tylko dania wegetariańskie... Niestety pan M. kiepsko się na to
Magiczna kuchnia Dariimasła i zrumienionej bułki tartej). Składniki na 3-4 porcje: 0,5 kg twarogu 3 jajka około 1,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowo mąka do posypania blatu szczypta soli 1 łyżka masła do polania bułka tarta masło cukier do smaku Twaróg zmielić na drobnych oczkach. Białka oddzielić od żółtek. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić
UgotowaćPo raz kolejny pora na porzeczki. Tym razem w bułeczkach twarogowo-drożdżowych. Już od kilku dni za mną chodziły i w końcu udało mi się je
Pełny talerzbułeczki więc sobie wymyśliłam :) a wyszły pachnące i chrupiące a środek mięsisty ..... zapach w całym domu jak w piekarni :) PRZEPYSZNE :) Składniki : na 10 dużych bułek - 200 g mąki orkiszowej - 210 g mąki pszennej razowej typ 1850 - 300 g mąki pszennej typ 750 - 50 g świeżych drożdży - 50 ml oleju ( u mnie ryżowy ) - 300 ml letniego mleka(...)oliwy i włożyć ciasto , przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Po tym czasie wyrabiamy krótko ciasto, i dzielimy na porcje ok 150g na duże bułki, formujemy bułki , robimy nacięcia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut , piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni ,bułki smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem i posypujemy ziarnami , wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Wypieki RenePost Domowe bułki wrocławskie (poznańskie) – przepis pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojeświeżych drożdży 50 g cukru (+ 1 łyżeczka do przygotowania rozczynu) 4 łyżki masła (roztopionego) 1 jajko (+ 1 jajko rozmącone do posmarowania wierzchu bułek) 1/2 łyżeczki soli kruszonka (50 g masła, 60 g mąki pszennej, 50 g cukru) Wykonanie: Mleko lekko podgrzać, dodać do niego pokruszone drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżkę mąki. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia(...)ciepłe miejsce, żeby wyrosło i uzyskało podwojoną objętość (około 2 godzin). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz przez chwilę wyrabiać, a następnie podzielić na 10 równych części. W dłoniach uformować bułki. Bułki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia (ok. 1 godziny). Z podanych składników przygotować kruszonkę. Wierzch wyrośniętych bułek posmarować rozmąconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w piekarniku
zadanie-gotowaniebyły to kotlety ziemniaczane nadziewane farszem jajecznym. Składniki: 1 kg ugotowane ziemniaki , 6 szt jajka , 1 szt cebula , 100 gram mąka pszenna , 2 łyżki mąka ziemniaczana , do smaku Sól , do smaku pieprz , do smażenia olej , do panierowania bułka tarta , 1 łyżka majonez Sposób wykonania: Farsz: 4 jajka ugotować na twardo , przestudzić , pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem i łyżką(...)jajka,dodać sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie można dodać jeszcze troszeczkę mąki pszennej. Ciasto podzielić na 14 równych części. Każdą część spłaszczyć, na środek położyć pastę jajeczną, złożyć i formować kotlety. Obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , na rumiano. Można podawać z sosem
Darcia w kuchniPost Kanapka a’la Longer KFC pojawił się poraz pierwszy w KulinarnePrzeboje.pl.
Kulinarne Przebojełyżeczki proszku do pieczenia 1 torebka cukru wanilinowego otarta skórka z jednej cytryny 2 łyżeczki aromatu waniliowego szczypta soli cukier puder do posypania ciasta bułka tarta do posypania formy Do miski przesiałam mąki: ziemniaczaną i pszenną. Dodałam proszek do pieczenia. Miękkie masło utarłam z cukrem i cukrem wanilinowym. Dodałam żółtka, aromat waniliowy i startą skórkę z cytryny. Wlewałam(...)dokładnie się połączyły. Białka ubiłam na sztywno ze szczyptą soli. Dodałam je do masy i delikatnie wymieszałam łyżką. Formę do keksówki o długości 26 cm natłuściłam i posypałam bułką tartą. Przelałam do niej ciasto. Ciasto wstawiłam do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam 50-60 minut. Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy. Po wystudzeniu na kratce, posypałam cukrem pudrem. Smacznego
potrawyregionalnetakim śniadaniu czy kolacji warto spędzić czas z rodziną. Najczęściej piekę pieczywo drożdżowe ponieważ jest bardzo proste w wykonaniu. Moje przepisy są sprawdzone i pieczone bułki zawsze się udają. Do wypieku używam różnych mąk, pszennej, krupczatki i orkiszowej, często dodaję różne dodatki np. płatki owsiane, sezam, amarantus, pestki słonecznika czy dyni. Kto jeszcze nie piekł domowych bułeczek to polecam się
Izabelawkuchni