mizerią :) Potrzebujemy: 6 jaj ugotowanych na twardo 1-2 surowe jaja (musicie sami stwierdzić na podstawie konsystencji masy, czy dodatkowe jajko będzie potrzebne) 1 łyżka mąki pszennej szczypiorek natka pietruszki sól pieprz bułka tarta olej rzepakowy do smażenia Jajka ugotowane na twardo siekamy, bądź kroimy w kosteczkę, wszystko zależy od Was samych ;) Do pokrojonych jaj dodajemy surowe jajko, posiekaną natkę
MamaOskarkamożna zrobić w większej ilości i zamrozić, bo po odmrożeniu i podgrzaniu w piekarniku lub na grillu elektrycznym są równie smaczne a nawet jeszcze bardziej przypominają bułkę z kupnych kebabów. 600g mąki pszennej 250ml ciepłej wody 50g drożdży 1 łyżeczka cukru 150g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli 2 łyżki oleju 1 jajko do posmarowania sezam 1. Do ciepłej
Szefowa kuchnigorąco z sałatą. Dla mnie numer jeden wśród przekąsek na gorąco. składniki na 3 porcje 2 okrągłe serki typu camembert 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 4 łyżki sezamu 3 łyżki bułki tartej olej do smażenia przepis Okrągłe serki typu camembert przekrawamy na 4 części. Jajka wbijamy do miseczki i rozkłócamy widelcem a w drugiej misce łączymy bułkę tartą
Smakowite Daniatruskawek cukier puder Sposób przygotowania: 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. 1/3 włożyć do woreczka i odstawić do zamrażalnika. 2. Tortownice wysmarować masłem i obsypać bułką tartą, kaszą manną lub otrębami pszennymi. 3. Przygotowaną blachę wyłożyć ciastem. 4.Truskawki obrać, umyć i pokroić na ćwiartki lub plasterki. Wyłożyć na ciasto. 5. Wyciągnąć odłożoną część ciasta i zetrzeć na tarce o grubych
A Ty Smakuj MniePrzepis jest wielokrotnie sprawdzony. Buły są puszyste, mięciutkie i można je modyfikować dodjąc zioła, suszone pomidory czy orzechy. Równie dobrze z ciasta można zamiast bułek uformować chlebek. Składniki: 400g mąki pszennej 200g zmielonych na miał płatków owsianych 220ml + 50ml ciepłej wody 30g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru łyżeczka suszonego oregano około 10 kawałków suszonych pomidorów + 2 łyżki oliwy
Pyry na Gazsięgam. Zazwyczaj nie podaję ich samych tylko staram się je jakoś urozmaicić. I oto jedna z moich propozycji. SKŁADNIKI: ciasto naleśnikowe mleko mąka pszenna 2 jajka szczypta soli olej bułka tarta Proporcje dobrane indywidualnie w zależności od tego ile naleśników chcemy otrzymać. Ważne, żeby ciasto nie było za gęste. farsz: cebula pieczarki sos sojowy sól, pieprz kukurydza papryka
Kuchnia w opałachprzyjemnością i apetytem. Składniki: - ok. 800g schabu- 2 jajka (+ 1 łyżka zimnej wody)- różowa sól himalajska- świeżo mielony pieprz czarny- ok. 3 łyżek mąki pszennej- ok. 2 łyżek mąki ziemniaczanej- bułka tarta- smalec Kupując schab, wybieramy – wąski, taki jest najlepszy. Co niektórzy, dodatkowo preferują schab z kostką. Kolejna rzecz - bułka tarta - u mnie domowa (wysuszone bułki trzemy
mojewypiekiinietylkodzieła!SKŁADNIKI :( 2 porcje )* ser biały – 250 g* masło – 30 g* małe jajko – 2 szt* kasza manna – 40 g* mąka pszenna – 20 g* sól – 1 szczypta* bułka tarta do posypaniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KNEDLE :Ser rozcieramy drewnianą łyżką.Dodajemy masło , roztrzepane 2 jajka , kaszę manną , sól i trochę mąki.Dokładnie razem mieszamy.Opruszonymi mąką dłońmi formujemy knedelki.Wrzucamy
Ostra na Słodkopanierce jest mięsem wilgotnym, kruchym i chrupiącym.Składniki:-kilka plastrów karkówki ( my mamy 3 plastry )-2 jajka-3 ząbki czosnku-4 łyżki mleka-3 łyżeczki mąki pszennej-przyprawa barbecue i sól-olej-bułka tarta lub płatki kukurydziane do panierki Karkówkę układamy na desce do krojenia i owijamy folią spożywczą. Ponieważ karkówka jest delikatna rozbijamy ją dłonią
Maminek kulinarnyPrzygotowanie pierogów jest trochę czasochłonne ale uważam, że warto się poświęcić. My do pierogów z truskawkami mamy koktajl ale można również podać z roztopionym masłem z bułką tartą. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 żółtko 1 płaska łyżka miękkiego masła 230 ml gorącej wody sól szczypta truskawki Przygotowanie: Mąkę, sól, żółtko, masło rozetrzeć dolewać gorącą wodę i mieszać. Zagnieść
Ala piecze i gotujeDomowe bułki orkiszowe z mąką jaglaną / Spelt Millet Kaiser Rolls Dziś zapraszam na zdrowszą wersję popularnych kajzerek (przepis TUTAJ ) , czyli domowe bułki orkiszowe z mąką jaglaną . Są fantastyczne do stworzenia pysznych kanapek. W związku z tym, że do kajzerek dodajemy również mąkę jaglaną, nie są aż tak puszyste i lekkie jak te upieczone na zwykłej, jasnej mące pszennej(...)też zmieszać pół na pół z mąką pełnoziarnistą. Jeśli szukacie przepisu na domowe , zdrowe i smaczne bułki z mąką jaglaną , koniecznie spróbujcie upiec te kajzerki . Smacznego:) Przepis na domowe bułki orkiszowe z mąką jaglaną: Na 8-10 bułeczek: szklanka mąki pszennej (lub orkiszowej), szklanka mąki orkiszowej, szklanka mąki jaglanej, ¾ szklanki ciepłej wody, 7 g suchych drożdży, 1 i ½ łyżeczki cukru
Lekcje w kuchnipodmłodę: 10 g świeżych drożdży 100 g letniej przegotowanej wody 100 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Składniki na podmłodę dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką, zostawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin. Składniki na ciasto właściwe: 400 g mąki pszennej chlebowej 100 g otrębów pszennych 200 – 300 g letniej przegotowanej wody 10 g soli Podmłodę wymieszać, odstawić(...)ściereczką, odstawić w ciepłe, nieprzewiewne miejsce do napuszenia na 2-3 godziny. Ciasto ma podwoić lub potroić objętość. W trakcie wyrastania można naciągnąć każdy bok ciasta do środka, wówczas bułki będą bardziej puszyste. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz krótko wyrobić, podzielić na 10 równych części. Bułki ułożyć na posypanej mąką blaszce, przykryć ściereczką, odstawić do drugiego wyrastania. Bułeczki powinny mocno się
moj przepis nasmaczniejsze. Może więc warto zrobić je już dzień wcześniej? ;-) SKŁADNIKI Na pulpety: 500 g mięsa wieprzowego z szynki 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 czerstwa bułka 1 jajko sól, pieprz, majeranek mąka pszenna (np. Wrocławska) do obtoczenia klopsów olej rzepakowy do smażenia Na sos: 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów 200 ml śmietanki 30% 2 ząbki czosnku
Passions hobbies lifeCiasto bardzo ładnie się formuje, ma dobrą konsystencję. Tak jak zalecił autor, nacięłam bułki zaraz po uformowaniu, przed wyrastaniem. Myślę, że można to zrobić później, zaraz przed wstawieniem do piekarnika. bardzo polecam! przepis znalazłam na tej stronie składniki (9 szt) zaczyn: 100 g mąki pszennej typ 550 100 g letniej wody 35 g zakwasu ciasto właściwe(...)mąki pszennej typ 550 1/2 łyżeczki cukru 4 g suchych drożdży 11 g soli 5 g miękkiego masła (dałam 10g) 200 g letniej wody 235 g zaczynu (całość) przygotowanie Wieczorem wymieszać w misce składniki zaczynu (mąkę, wodę, zakwas), pozostawić na noc, przykryte folią w temperaturze pokojowej (u mnie było to ok 12 godzin). Następnego dnia zaczyn powinien być aktywny
Stare Gary