bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:102/587)

Opiekana ryba w zalewie pomidorowo-octowej 129

wyglądem. Do jej przygotowania możemy użyć dowolnej, ulubionej ryby, na przykład miruny, mintaja czy dorsza.     Składniki: 600g filetów rybnych (u mnie mintaj) 1 szklanka bułki tartej 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej olej do smażenia 250ml soku pomidorowego pół szklanki wody 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 cebule (użyłam białej i czerwonej cebuli) 8 łyżek octu(...)Rybę kroimy na średniej wielkości kawałki (ja użyłam kostek z mintaja) i przyprawiamy z dwóch stron solą oraz pieprzem cytrynowym *** *** Kawałki ryby panierujemy w mące, rozmieszanych jajkach i bułce tartej *** *** Smażymy na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor *** *** Usmażoną rybę przekładamy do wysokiego naczynia *** *** Cebulę kroimy w pół krążki *** *** Papryki kroimy w paseczki *** *** Cebulę oraz paprykę wkładamy

Blog z Apetytem
Pudding chlebowy (otrębowy) 169

samego początku nie pasował mi tu chleb (puste węglowodany), zastąpiłam go otrębową bułką z mikrofali, więc można powiedzieć, że jest to pudding bułkowy ;) Składniki: bułka: 1 jajko 3 (spore)  łyżki otrębów pszennych firmy Kupiec 3 łyżki dość gęstego jogurtu naturalnego 0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia sos: 1 jajko 2 łyżki dość gęstego jogurtu naturalnego(...)mało słodkie dlatego polałam jeszcze gotowy wypiek miodem;)) 1,5 łyżeczki cynamonu jako dodatek garść rodzynek, idealnie pasuje też żurawina ;) Sposób przygotowania: Mieszamy dokładnie wszystkie składniki na bułkę otrębową przekładamy ciasto do pojemnika lub miski która może być używana w mikrofalówce "pieczemy" przez około 7 minut w mikrofali (czas uzależniony jest od mikrofalówki, w niektórych bułka

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Tymiankowe schabowe z papryką 125

Pieprz ·        ½ łyżeczki czosnku ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Mąka pszenne do obtoczenia ·        Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, rozbijamy. 2.    Doprawiamy(...)Zanurzamy w roztrzepanym jajku. 11.                     Panierujemy w bułce tartej. 12.                     Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron

Kulinarna Chwila
Zupa z dyni na mleku z zacierkami 117

chcemy rozrzedzić zupę) pół łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru bułka (kajzerka) – może być lekko czerstwa 2 łyżki masła Zacierki: 4 lekko czubate łyżki mąki pszennej 1 duże jajko szczypta soli Wykonanie: W garnku roztapiamy masło. Bułkę kroimy na kawałki i podsmażamy na maśle do zrumienienia. Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę (lub puree) i razem dusimy (można lekko podlać wodą). Jeśli

MyCookBook.pl
Wegetariańskie burgery z hummusem 117

puszki, natomiast bułeczki można przygotować sobie dzień wcześniej na wieczór, a rano na świeżo tylko je przełożyć. Z podanej porcji wyjdzie bułeczek na kilka dni... Składniki: Bułki: 3-3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki soku z buraka 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 jajko 4 łyżki masła 1 łyżeczka soli czarnuszka Hummus(...)ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki zimnej wody (lub więcej) szczypta kuminu sól, pieprz Dodatki: pomidor awokado ogórek kiełki rzodkiewki sałata sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Bułki: Mleko podgrzewamy do temperatury 25-30 stopni. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aby urósł. Mąkę przesiewamy

Kuchnia MagdaLeny
Wegetariańskie burgery z hummusem 117

puszki, natomiast bułeczki można przygotować sobie dzień wcześniej na wieczór, a rano na świeżo tylko je przełożyć. Z podanej porcji wyjdzie bułeczek na kilka dni... Składniki: Bułki: 3-3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mleka 3/4 szklanki soku z buraka 20 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 jajko 4 łyżki masła 1 łyżeczka soli czarnuszka Hummus(...)ząbek czosnku 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki zimnej wody (lub więcej) szczypta kuminu sól, pieprz Dodatki: pomidor awokado ogórek kiełki rzodkiewki sałata sól, pieprz zioła prowansalskie Wykonanie: Bułki: Mleko podgrzewamy do temperatury 25-30 stopni. W ciepłym mleku rozpuszczamy drożdże oraz cukier. Rozczyn przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10-15 min., aby urósł. Mąkę przesiewamy

Kuchnia MagdaLeny
Wegetariańskie pierożki à la coxinhas 136

pietruszki ćwiartka selera mała cebula pół łyżeczki kozieradki łyżeczka suszonego lubczyku suszona papryczka sól Ciasto 600 ml bulionu 2 łyżki masła 600 ml mąki pszennej uniwersalnej + mąka do podsypania 2 żółtka Dodatki jajko 2 białka bułka tarta ok. 700 ml oleju do smażenia ewentualnie: sos pomidorowy Soczewice dobrze wypłukać. Zalać 300 ml wrzątku i gotować do zniknięcia płynu. Do gorącej

Weekendy w domu i ogrodzie
Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką 242

cukru 500 g mąki pszennej tortowej szczypta soli ziarenka z 1/2 laski wanilii 50 g roztopionego masła 2 jajka 350 g śliwek 1 łyżka bułki tartej szczypta cynamonu Składniki na kruszonkę: 50 g mąki pszennej 40 g cukru 40 g masła CZAS PRZYGOTOWANIA: 110 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Do ciepłego (NIE gorącego!) mleka wsypujemy cały cukier i łyżkę mąki(...)między palcami aż do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki i pozostawiamy tam aż do ostatniej chwili przed pieczeniem. Przygotowujemy również śliwki - myjemy, osuszamy, przekrawamy na pół, wyrzucamy pestki. Bułkę tartą mieszamy z cynamonem, a następnie obtaczamy w niej śliwki. Odstawiamy na bok. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat podsypany mąką. Rozwałkowujemy na grubość około 2-3 cm. Przy pomocy

My Culinary Art
Serowy garnek 134

świderki 5 trójkątnych serków topionych chohland śmietankowych 100 gram sera żółtego, u mnie gouda przyprawy: sól, pieprz, słodka papryka, przyprawa do mięsa mielonego, 2 łyżki bułki tartej 1 jajko olej do smażenia, mąka pszenna do obtoczenia pulpetów (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: pora kroimy w półplasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę podsmażamy na oleju aż ładnie się zeszkli, do miski przekładamy

Blog kulinarny S9.PL
Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem 317

przygotowania można wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego. Wystarczy do ziemniaków (ok. 600 g) przeciśniętych przez praskę dodać 1 jajko, sól do smaku i 2 łyżki bułki tartej do środka lub 1 łyżkę mąki pszennej i 1 łyżkę mąki ziemniaczanej. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, łączymy, spłaszczamy na dłoni, na środek kłądziemy łyżeczkę farszu, zlepiamy i formujemy okrągłe kotleciki, które panierujemy najpierw

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Klopsiki z indyka , nadziewane serem 198

śmietanki 12 % 3 ząbki czosnku ( można mniej jak ktoś nie lubi ) 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz biały do smaku 1/2 szklanki bułki tartej kilka plastrów masła 1 jajko 1/2 szklanki mąki pszennej do obtaczania Mięso mielone przekładamy do miski , robimy w nim dołek ręką , wbijamy do niego jajko , wsypujemy bułkę tartą , sól , pieprz oraz 4 łyżki wody

Ogrodnik w podróży
Ciabatta 141

zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 520 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wymieszać(...)podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne boki bułek, które powstaną w trakcie krojenia zawinąć pod spód. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzać do 220ºC. Piec 20-25 minut (aż skórka stanie się lekko

Bullio
Ciabatta 168

zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 520 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 1,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wymieszać(...)podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne boki bułek, które powstaną w trakcie krojenia zawinąć pod spód. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzać do 220ºC. Piec 20-25 minut (aż skórka stanie się lekko

Bullio
Ciabatta 257

zewnątrz i delikatne w środku. Nadają się do zapieczenia i zrobienia panini. Dobrze smakują również świeże, wyjęte prosto z piekarnika. Porcja na sześć dość dużych bułek lub dwa bochenki. 320 g mąki pszennej (+ do podsypywania) 2 łyżki mleka 3 łyżki oliwy 3 łyżeczki soli 2,5 szklanki ciepłej wody 50 g świeżych drożdży Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie. Wymieszać(...)podsypać mąką i rozwałkować na grubość około 1,5-2 cm. Podzielić nożem na sześć prostokątnych kawałków lub dwa większe (jeśli wolimy upiec je w formie chleba). Nierówne boki bułek, które powstaną w trakcie krojenia zawinąć pod spód. Zostawić na 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie piekarnik nagrzać do 220ºC. Piec 20-25 minut (aż skórka stanie się lekko

Bullio
Pulpety z serkiem topionym w sosie koperkowym 267

bułki tartej lub 1 namoczona w mleku i odciśnięta bułka kajzerka -sól, pieprz -majeranek, zioła prowansalskie -1 opakowanie serka topionego w kostce (opakowanie 100 g) * -bułka tarta do obtoczenia kotletów -1-2 łyżki mąki pszennej -olej do smażenia -pęczek posiekanego koperku -natka pietruszki Przygotowanie --> Do miski przekładamy mięso mielone, wcześniej pokrojoną w kostkę i podsmażoną cebulę, jajko, bułkę tartą

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania