cukru i masełko :). Z tej porcji wyło mi około 35 sztuk różnej wielkości. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g twarogu 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli truskawki Dodatkowo: 2 łyżki masła cynamon bułka tarta cukier trzcinowy Ziemniaki ugotowałam wcześniej, żeby ostygły. Następnie przepuszczamy je przez praskę, zgniatamy lub mielimy. Ja je zagniotłam. Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, sól
kruche babeczkisosie pieczarkowym. Pyszna odmiana zwykłego mielonego. Smacznego! Składniki: Klopsy: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe); 200 g pieczarek; 5 czubatych łyżek bułki tartej; 1 średnia cebula; 2 jaja; 1/4 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów; Olej do smażenia. Sos: 300 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 łyżka masła; 1 łyżka mąki pszennej + 100 ml zimnej(...)grube wiórki). Cebulę do mięsa obrać, bardzo drobno posiekać. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą, wodę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z powstałej masy mięsnej formować kotlety, obtaczać w mące pszennej i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju. Pieczarki do sosu umyć, osuszyć, pokroić w plastry
Gospodyni MiejskaPrzepisów na bułki według diety Dukana jest wiele. Ten jest moją modyfikacją wielu różnych znalezionych w Sieci. Na 8 bułek: 10 łyżek otrąb owsianych 5 łyżek otrąb pszennych 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki naturalnego jogurtu (koniecznie gęstego) 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego ( serek można zastąpić także jogurtem) 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól opcjonalnie: oregano, papryka(...)sezam. Otręby pszenne mielimy. Połowę otrąb owsianych mieszamy z jogurtem i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Gdy otręby napęcznieją dodajemy do nich pozostałe produkty i mieszamy. Nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem w odstępach. Na wierzchu posypujemy, np. sezamem lub kładziemy plasterek pomidora. Pieczemy w temperaturze 170 C około 25 minut (trzeb sprawdzać). Bułki wychodzą płaskie. Bułki
Humanistka w kuchnisłodki, wilgotny, intensywnie kokosowy – na pewno nie raz wrócicie do tego ciasta. Łabędzi puch – biszkopt: 6 średnich jajek ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa: 2 bułki “kajzerki” – świeże lub lekko czerstwe 3 szklanki mleka ½ szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 150 g wiórków kokosowych 200 g miękkiego
Poezja smakuselera korzeń - 1 mała pietruszka - 2 ziela angielskie - 2 listki laurowe - 1 pomarańcz - 500g mięsa z dorsza, mintaja - 1 jajko - 5 łyżek bułki tartej - świeże chili - sól morska - pieprz świeżo mielony - oliwa z oliwek - mąka pszenna do obtoczenia klopsików WYKONANIE: klopsiki rybne: Mięso z ryb zmiel w maszynce, dodaj jajko, bułkę tartą, sól i posiekane chili. Całość wyrabiaj przez
SMYKWKUCHNImnie z wiejskiego koguta) 1 marchewka z rosołu 0,5 cebuli 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 małe jajko 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku 0,5 łyżeczki majeranku mąka pszenna do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Z podudzi oddzieliłam mięso. Skóry i kości odrzuciłam. Mięso zmieliłam razem z marchewką i cebulą(...)maszynce do mięsa. Dodałam jajko, majonez, musztardę, bułkę tartą (1-2 łyżki w zależności od gęstości masy). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Wszystko wymieszałam na jednolitą masę. Z masy odrywałam nieduże kawałki, formowałam z nich kulki i lekko spłaszczałam tworząc krążek. Tak uformowane kotleciki panierowałam w mące pszennej i układałam na patelni na gorącym oleju. Kotleciki smażyłam
Waniliowe Improwizacjenich zrobić rewelacyjnego, zdrowego burgera! Polecam! SKŁADNIKI: * mięso mielone ( u mnie mielone łopatka ) – 250 g * kasza quinoa – 0.5 szkl * chleb pszenny – 2 kromki * duże jajko – 1 szt * koperek – 1 pęczek * bułka tarta 4 łyżki * papryka czerwona – 0,5 szt * sol , pieprz , chili , czosnek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę quinoa gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie, przecedzamy
Ostra na Słodkołyżek mąki ziemniaczanej 5 jajek 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki rodzynek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bułka tarta do oprószenia formy Wykonanie: Jajka bardzo dokładnie ubić z cukrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dalej ubijać. Masło roztopić w garnuszku, zagotować i gorące wlewać do ciasta małym strumieniem cały czas miksując
O kuchni z uczuciemproste w przygotowaniu i zachęcam do własnego wypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około 120 g 300 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki pszennej ( poznańskiej ) 35 g cukru 2 żółtka 1 całe jajko 34 g oleju 140 g wody ciepłej 8 g soli 5 g drożdży instant
Uwaga Babcia Piecze ChlebPiekę domowe bułki, chleby, rogale. Nie ma to jak domowe pieczywo. A do tego jeśli można upiec rano i mieć świeżutkie na weekendowe śniadanie... to już pełnia szczęścia, prawda? Tak właśnie zrobiłam w ostatnią sobotę. Ale szukając nowych smaków, postanowiłam upiec chleb ze zmieszanymi dwoma rodzajami mąki, dodałam jeszcze otręby owsiane i ziarna słonecznika. Pomyślałam, że skoro robię coś nowego(...)się do pracy. Przekonajcie się jak pięknie i szybko powstał chleb. Wizualnie można go ocenić, ale smak... uwierzcie na słowo, że warto go było upiec Składniki: 400 g mąki pszennej Typ 650 400 g mąki pszennej Typ 550 3 łyżki oleju 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 100 g otrąb owsianych (niepełna szklanka) 50 g ziarna
Kuchnia u KrysiChrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pyszne na zimno jak i na ciepło. SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków ( zważonych po ugotowaniu ) 1/2 szklanka bułki tartej 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku olej do smażenia
Kulinarne Fantazje Mariolistanowi dla niej jednocześnie kontrę jak i uzupełnienie. Bardzo udany wypiek. Biszkopt orzechowy: 8 jajek 8 łyżek cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 500 ml śmietanki 30% lub 36% 2 i 1/2 łyżki żelatyny 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 puszka mleka
Smaki Na Talerzuczekoladowa przełamana orzeźwiającymi brzoskwiniami tworzą rewelacyjny Bożonarodzeniowy deser. Składniki: Ciasto makowe: 8 jaj 300g suchego maku 1i 1/2 szklanki cukru pudru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 1 olejek migdałowy Poncz: 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej 40ml Amaretto Masa śmietanowo- czekoladowa
Szalona Kuchnia EwelinyMiękkie, lekkie, pełnoziarniste bułeczki drożdżowe. Zdrowsze niż tradycyjne bułki przygotowane wyłącznie ze zwykłej białej mąki pszennej. Możecie przygotować je tylko z pełnoziarnistej mąki Typ 1850 (bułeczki będą cięższe i mniej wyrośnięte) lub użyć skomponowanej przez siebie mieszanki mąk pszennych. Swoje bułeczki przygotowałam z mąki pszennej typ 450 i pełnoziarnistej typ 1850, w proporcji 1:1. Dokładnie
cool and mintyułożyła pani Elżbieta, czyli Elżbieta Kiewnarska, autorka wielu książek i broszur kulinarnych z okresu międzywojennego. Przepis trochę zmieniłam, pozbyłam się glutenu jednocześnie obniżając IG. Zamiast mąki pszennej użyłam mąkę gryczaną, którą zastąpiłam również bułkę tartą. 300 g (ml) kaszy gryczanej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła, 200 ml mąki gryczanej, 1 jajko, farsz : 50 g grzybów suszonych, 2 średnie cebule
królestwo garów