Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania bułeczki pszenne. Oczywiście jak to bywa w przypadku drożdży, wszystko od nich zależy, ale gdy już nam wyrosną, pozostałe czynności
Gosia gotujeWiedźmiński chleb na zakwasie pszennym Wiedźmiński chleb , to bardzo tajemniczy twór Oczywiście to zwykły pszenny chleb na zakwasie , także pszennym . Za to jego chronologia , jest taka
Ogrodnik w podróżycukru i masełko :). Z tej porcji wyło mi około 35 sztuk różnej wielkości. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g twarogu 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli truskawki Dodatkowo: 2 łyżki masła cynamon bułka tarta cukier trzcinowy Ziemniaki ugotowałam wcześniej, żeby ostygły. Następnie przepuszczamy je przez praskę, zgniatamy lub mielimy. Ja je zagniotłam. Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, sól
kruche babeczkisosie pieczarkowym. Pyszna odmiana zwykłego mielonego. Smacznego! Składniki: Klopsy: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe); 200 g pieczarek; 5 czubatych łyżek bułki tartej; 1 średnia cebula; 2 jaja; 1/4 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów; Olej do smażenia. Sos: 300 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 łyżka masła; 1 łyżka mąki pszennej + 100 ml zimnej(...)grube wiórki). Cebulę do mięsa obrać, bardzo drobno posiekać. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą, wodę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z powstałej masy mięsnej formować kotlety, obtaczać w mące pszennej i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju. Pieczarki do sosu umyć, osuszyć, pokroić w plastry
Gospodyni MiejskaPrzepisów na bułki według diety Dukana jest wiele. Ten jest moją modyfikacją wielu różnych znalezionych w Sieci. Na 8 bułek: 10 łyżek otrąb owsianych 5 łyżek otrąb pszennych 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki naturalnego jogurtu (koniecznie gęstego) 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego ( serek można zastąpić także jogurtem) 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól opcjonalnie: oregano, papryka(...)sezam. Otręby pszenne mielimy. Połowę otrąb owsianych mieszamy z jogurtem i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Gdy otręby napęcznieją dodajemy do nich pozostałe produkty i mieszamy. Nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem w odstępach. Na wierzchu posypujemy, np. sezamem lub kładziemy plasterek pomidora. Pieczemy w temperaturze 170 C około 25 minut (trzeb sprawdzać). Bułki wychodzą płaskie. Bułki
Humanistka w kuchnisłodki, wilgotny, intensywnie kokosowy – na pewno nie raz wrócicie do tego ciasta. Łabędzi puch – biszkopt: 6 średnich jajek ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa: 2 bułki “kajzerki” – świeże lub lekko czerstwe 3 szklanki mleka ½ szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 150 g wiórków kokosowych 200 g miękkiego
Poezja smakuselera korzeń - 1 mała pietruszka - 2 ziela angielskie - 2 listki laurowe - 1 pomarańcz - 500g mięsa z dorsza, mintaja - 1 jajko - 5 łyżek bułki tartej - świeże chili - sól morska - pieprz świeżo mielony - oliwa z oliwek - mąka pszenna do obtoczenia klopsików WYKONANIE: klopsiki rybne: Mięso z ryb zmiel w maszynce, dodaj jajko, bułkę tartą, sól i posiekane chili. Całość wyrabiaj przez
SMYKWKUCHNImnie z wiejskiego koguta) 1 marchewka z rosołu 0,5 cebuli 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 małe jajko 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku 0,5 łyżeczki majeranku mąka pszenna do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Z podudzi oddzieliłam mięso. Skóry i kości odrzuciłam. Mięso zmieliłam razem z marchewką i cebulą(...)maszynce do mięsa. Dodałam jajko, majonez, musztardę, bułkę tartą (1-2 łyżki w zależności od gęstości masy). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Wszystko wymieszałam na jednolitą masę. Z masy odrywałam nieduże kawałki, formowałam z nich kulki i lekko spłaszczałam tworząc krążek. Tak uformowane kotleciki panierowałam w mące pszennej i układałam na patelni na gorącym oleju. Kotleciki smażyłam
Waniliowe Improwizacjenich zrobić rewelacyjnego, zdrowego burgera! Polecam! SKŁADNIKI: * mięso mielone ( u mnie mielone łopatka ) – 250 g * kasza quinoa – 0.5 szkl * chleb pszenny – 2 kromki * duże jajko – 1 szt * koperek – 1 pęczek * bułka tarta 4 łyżki * papryka czerwona – 0,5 szt * sol , pieprz , chili , czosnek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę quinoa gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie, przecedzamy
Ostra na Słodkołyżek mąki ziemniaczanej 5 jajek 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 4 łyżki rodzynek 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bułka tarta do oprószenia formy Wykonanie: Jajka bardzo dokładnie ubić z cukrem. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dalej ubijać. Masło roztopić w garnuszku, zagotować i gorące wlewać do ciasta małym strumieniem cały czas miksując
O kuchni z uczuciemproste w przygotowaniu i zachęcam do własnego wypieku . Przepis podstawowy pochodzi z książki J.Hamelman „Chleb” . Będziemy potrzebować : z podanych proporcji upiekłam 6 bułek po około 120 g 300 g mąki pszennej typ 650 150 g mąki pszennej ( poznańskiej ) 35 g cukru 2 żółtka 1 całe jajko 34 g oleju 140 g wody ciepłej 8 g soli 5 g drożdży instant
Uwaga Babcia Piecze ChlebPiekę domowe bułki, chleby, rogale. Nie ma to jak domowe pieczywo. A do tego jeśli można upiec rano i mieć świeżutkie na weekendowe śniadanie... to już pełnia szczęścia, prawda? Tak właśnie zrobiłam w ostatnią sobotę. Ale szukając nowych smaków, postanowiłam upiec chleb ze zmieszanymi dwoma rodzajami mąki, dodałam jeszcze otręby owsiane i ziarna słonecznika. Pomyślałam, że skoro robię coś nowego(...)się do pracy. Przekonajcie się jak pięknie i szybko powstał chleb. Wizualnie można go ocenić, ale smak... uwierzcie na słowo, że warto go było upiec Składniki: 400 g mąki pszennej Typ 650 400 g mąki pszennej Typ 550 3 łyżki oleju 25 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 100 g otrąb owsianych (niepełna szklanka) 50 g ziarna
Kuchnia u KrysiChrupiące z zewnątrz i mięciutkie w środku. Pyszne na zimno jak i na ciepło. SKŁADNIKI : 1 kg ziemniaków ( zważonych po ugotowaniu ) 1/2 szklanka bułki tartej 2 jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz, słodka i ostra papryka do smaku olej do smażenia
Kulinarne Fantazje Mariolistanowi dla niej jednocześnie kontrę jak i uzupełnienie. Bardzo udany wypiek. Biszkopt orzechowy: 8 jajek 8 łyżek cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka kaszy manny 3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem kawowy: 500 ml śmietanki 30% lub 36% 2 i 1/2 łyżki żelatyny 4 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 puszka mleka
Smaki Na Talerzuczekoladowa przełamana orzeźwiającymi brzoskwiniami tworzą rewelacyjny Bożonarodzeniowy deser. Składniki: Ciasto makowe: 8 jaj 300g suchego maku 1i 1/2 szklanki cukru pudru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 1 olejek migdałowy Poncz: 3/4 szklanki mocnej kawy rozpuszczalnej 40ml Amaretto Masa śmietanowo- czekoladowa
Szalona Kuchnia EwelinyMiękkie, lekkie, pełnoziarniste bułeczki drożdżowe. Zdrowsze niż tradycyjne bułki przygotowane wyłącznie ze zwykłej białej mąki pszennej. Możecie przygotować je tylko z pełnoziarnistej mąki Typ 1850 (bułeczki będą cięższe i mniej wyrośnięte) lub użyć skomponowanej przez siebie mieszanki mąk pszennych. Swoje bułeczki przygotowałam z mąki pszennej typ 450 i pełnoziarnistej typ 1850, w proporcji 1:1. Dokładnie
cool and mintyułożyła pani Elżbieta, czyli Elżbieta Kiewnarska, autorka wielu książek i broszur kulinarnych z okresu międzywojennego. Przepis trochę zmieniłam, pozbyłam się glutenu jednocześnie obniżając IG. Zamiast mąki pszennej użyłam mąkę gryczaną, którą zastąpiłam również bułkę tartą. 300 g (ml) kaszy gryczanej, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka masła, 200 ml mąki gryczanej, 1 jajko, farsz : 50 g grzybów suszonych, 2 średnie cebule
królestwo garówsuszonych grzybów 2 cebule (około 140 g) olej do smażenia 2 łyżki masła do smaku sól, pieprz i jeżeli farsz byłby za luźny to można dodać bułkę tartą na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 żółtka (jajka L) 200 ml letniej wody 2 łyżki oleju (około 30 ml) szczypta soli (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem: Uszka
Uwaga Babcia GotujePORCJE 400 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków 30 g masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 4 płaskie łyżki mąki - zwykłej pszennej lub np. jaglanej, z ciecierzycy (opcjonalnie bułki tartej) PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta gałki muszkatołowej, 1 łyżeczka ziaren różowego pieprzu 1 łyżka posiekanego koperku DODATKOWO: 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko roztrzepane
cool and mintynieziemski aromat. Dodatek sera i prażonych jabłek sprawia, że w środku są cudownie miękkie, a otacza je chrupiąca skórka. Czy wyobrażacie sobie smaczniejszy sobotni poranek? 😉 Bułki można przygotować także tylko z mąki pszennej, będą równie smaczne. Zamiast oleju możecie użyć masła, ciasto drożdżowe będzie delikatniejsze i cudownie maślane, ale nie jest to konieczne. Bułeczki cynamonowo-miodowe: 250ml mleka 80ml oleju
Cooking MonsterSłodka chałka z rodzynkami, z zewnątrz chrupiąca a w środku puszysta i maślana. Przepis kuchni żydowskiej, który pochodzi z opracowania zbiorowego Magazynu Kuchnia pt.:"Domowy chleb, bułki i bułeczki". Składniki: 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 80 g cukru 1/2 szkl. mleka jajko 3 żółtka szczypta soli 150 g masła 50 g rodzynek łyżka stopionego masła do posmarowania
wyzwania kuchennedanie główne. Składniki: 1/2 kg ziemniaków 250 g mielonego mięsa (może być wołowe, wieprzowe, mieszane – jak komu pasuje) 1 cebula 2 jajka 1 łyżeczka mąki pszennej 1 kieliszek białego wina sól pieprz bułka tarta oliwa olej do głębokiego smażenia Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić, obrać i zgnieść. Dodać mąkę i 8 łyżeczek roztrzepanego jajka, sól i pieprz do smaku
stajnia gołębie od kuchnidzieła! Przepis znalazłam na stronie Sióstr ADIHD , a w oryginale pochodzi on od Soni Bohosiewicz. Składniki (na tortownicę o średnicy 23cm): - 1 szklanka mąki (dowolnej - użyłam pszennej) - 0,5 szklanki cukru - 1 szklanka bułki tartej/kaszy manny - 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia - 500-700g jabłek - 200g masła (zimnego prosto z lodówki) - cynamon - opcjonalnie: cukier waniliowy/ekstrakt waniliowy Piekarnik nagrzać
CookYourselfsałatka z pomidorów. Polecam szczerze! Kotlety ziemniaczane z twarogiem 800 g ugotowanych ziemniaków 2 mała cebula 200 g twarogu półtłustego 1 duże jajko 2 łyżki mąki pszennej sól, pieprz, gałka muszkatołowa do smaku bułka tarta do obtoczenia olej do smażenia Ziemniaki, twaróg i cebulę mielimy w maszynce do mielenia. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Wbijamy jajko i wsypujemy mąkę. Wyrabiamy
Dzieje kuchennej Wiewiórydomowa bułeczka :) Myślę, że większość z Was spokojnie znajdzie w domu składniki do przygotowania takich bułek. Składniki: 2-2,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki dowolnego musli 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki suszonych drożdży 1 łyżeczka miodu 1 szklanka ciepłej wody Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypać mąkę, sól, płatki, drożdże i miód. Wymieszać. Powoli wlewać ciepłą wodę i cały
Kuchnia domowa Aniśmietaną i z cukrem. Ale żeby nie przedłużać więcej zapraszam dalej po przepis :). Składniki: 1,5 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 cebula 3 łyżki bułki tartej sól pieprz olej do smażenia Dodatkowo: śmietana 18% cukier Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub w maszynce do ścierania ziemniaków
Gotuj z Mąkąfiletów z białej ryby (waga po odmrożeniu, razem z lodem to jakieś 500-550g) 2 płaskie łyżeczki przyprawy tex-mex, np. do fajita ½ dużej czerstwej bułki zmielone w malakserze 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko S olej do smażenia, np. ryżowy SOS MAJONEZOWO-PAPRYKOWO-LIMONKOWY 2 czubate łyżki majonezu 2 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego 3 łyżki
Karo in the Kitchenmięsem i surówką/sałatką. Składniki: 1 kg ugotowanych i odparowanych ziemniaków 2 jajka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 do 1 szklanki mąki pszennej sól, pieprz, czosnek granulowany, ostra papryka bułka tarta tłuszcz do smażenia Pyszne aromatyczne i złociste kuleczki ziemniaczane:) Wykonanie: Ostudzone ziemniaki przepuść przez praskę, dodaj jajka i obie mąki, dokładnie wymieszaj na gładką masę
Zasmakuj Kuchnipomidorami suszonymi. Przepis na podstawowy hummus znajdziecie TU , wystarczy dorzucić 4 suszone pomidorki z zalewy, zmiksować i będzie miał jeszcze wspanialszy smak i kolor! Pszenno-orkiszowe bułki i pomidorowy hummus 250 g maki pszennej typ 650 120 g maki orkiszowej pełnoziarnistej 100 ml mleka (może być roślinne) 120 ml ciepłej wody 20 g świeżych drożdży po 1 łyżeczce soli
Dzieje kuchennej Wiewiórywersji solo oraz jako dodatek do obiadu. Serowa panierka jest po prostu cudowna i idealnie komponuje się z cukinią. 1 cukinia sól, pieprz Dodatkowo: mąka pszenna 2 łyżki startego parmezanu 2 jajka bułka tarta Ponadto: olej do smażenia Umytą cukinię pokroić (ze skórką) w słupki (wielkości frytek). Całość oprószyć solą i pieprzem. Jajka dokładnie rozmieszać, a bułkę tartą połączyć
Di gotujepieczenia, 1 łyżka oleju Ciasto orzechowe: 4 białka, 0,5 szkl. cukru, 20 dag zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 1 łyżka bułki tartej, 2 łyżki miodu, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 1 kostka masła, 1 puszka masy krówkowej kakaowej, 2 łyżki spirytusu Polewa
słodki bratekRóżowe bułki buraczane Przepis na ok. 14-16 bułek Potrzebujemy: 3 małe buraki 1-1,5 szklanki mleka sojowego niesłodzonego (odrobinę z tego zostawiamy do posmarowania bułek na koniec) 4-5 szklanek mąki pszennej 50 g drożdży świeżych 5 łyżek oleju sól 1,5 łyżeczki cukru 1/3 szklanki ciepłej wody sezam + opcjonalnie nasiona lnu do posypania Przygotowanie
Bananowe PoleSkładniki: mąka pszenna 2 łyżki, jajka 1 sztuka "XL", bułka tarta 60 gram, ser camembert 2 krążki, masło klarowane 3 łyżki, konfitura żurawinowa - ile potrzeba, pieprz kolorowy ziarnisty - do smaku, natka pietruszki - do przybrania sery krążki camembert przekroić na połowę, jajko roztrzepac widelcem z ciut pieprzem kolorowym zmielonym, ser maczać w jajku+w mące+w jaku+ w tartej bułce smażyć
W Mojej Kuchni Lubięłyżeczka suszonego tymianku 4 łyżki drobno startego parmezanu olej do smażenia – słonecznikowy, rzepakowy, ryżowy sól pieprz DO PODANIA garstka świeżych listków bazylii i natki pietruszki 2 bułki typu ciabatta, półbagietka lub ½ małego czerstwego pszennego chleba 1 łyżka startego parmezanu oliwa z oliwek do grzanek
Karo in the Kitchenwegetariańskim, często podawane w towarzystwie warzyw gotowanych na parze oraz bułeczek baozi z jeszcze szerszą gamą wypełnienia od nadzienia mięsnego, przez warzywne, aż do słodkich bułek deserowych. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki gorącej wody szczypta soli Farsz: 500 g mielonego mięsa wieprzowego 250 g krewetek 2 łyżki tartego świeżego imbiru pęczek szczypiorku, drobno posiekany 2 ząbki
Smakowity Blog Kulinarnypewno są zdrowsze i tańsze niż w nie jednej restauracji typu Fast Food. Smacznego :) SKŁADNIKI: 2 filety z kurczaka 5 łyżek mąki pszennej 5 łyżek mąki ziemniaczanej 2 łyżki bułki tartej gruboziarnisty pieprz czarny sól 2 jajka 3 łyżk i mleka olej rzepakowy dowolny sos do nuggetsów SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety myjemy, kroimy w grube paski
Gotowanie Patkiszklanki oleju 6 jajek ( 3 całe i 3 żółtka) 50 gram drożdży świeżych Kruszonka kokosowa: 3/4 kostki margaryny 3/4 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki pszennej 100 gram wiórek kokosowych Dodatkowo: śliwki Bułka tarta tłuszcz Sposób przygotowania: Z drożdży ,niewielkiej ilości mleka mąki i cukru zrobić zaczyn ,pozostawić do wyrośnięcia pod przykryciem.Do zaczynu dodać pozostałą mąkę,mleko ,cukier olej
Bajeczna KuchniaSkładniki: 500 g różyczek brokułów 10-15 szt. kuleczek mini-mozarelli pół puszki zielonego groszku lub 100 g groszku mrożonego Panierka: 1 jajko 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka ziół prowansalskich 1/2 szklanki bułki tartej ok. 1/3 łyżeczki soli pieprz Wykonanie: W garnku zagotowujemy osoloną wodę. Wrzucamy do niej różyczki brokułów i gotujemy ok. 10-15 minut. Jeśli używamy groszku
MyCookBook.plszklanka czerwonej + 2 szklanki wody 1/2 średniej cukinii 200 gram obranej dyni 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu ziołowego szczypta gałki muszkatołowej 2 jajka 3 łyżki bułki tartej (lub siemienia lnianego lub otrębów pszennych) 100 gram prażonych, solonych migdałów Soczewicę gotujemy w podanej ilości wody do miękkości. Następnie miksujemy ugotowaną marchew i soczewicę na pastę. Dynię i cukinię ścieramy na tarce
Mango PapajaSkładniki: 500 g twarogu 2 jajka szklanka mąki pszennej 4 łyżki masła masła 2 łyżki bułki tartej cukier Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Twaróg rozgnieść widelcem, dodać żółtka, mąkę, wymieszać. Białka ubić na pianę i połączyć z masą serową. Masa będzie się lepić, ale nie dosypujemy mąki. Stolnice oprószyć mąką. Z ciasta uformować wałeczki, lekko spłaszczyć. Pokroić
magiczna kuchnia Kasi