mielonego mięsa (np. z indyka lub szynki wieprzowej), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 jajko, 1 łyżka sosu sojowego, 3 łyżki bułki tartej, 1 i 1/2 szklanki bulionu drobiowego, 1/2 łyżeczki papryki w proszku. Dodatkowo: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, 2-3 łyżki śmietanki 30%, oliwa, sól, pieprz i papryka. Dzisiejszą moją propozycją na danie obiadowe(...)papryką w proszku i smażyć przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Odstawić. Do mięsa z cebulą dodać bułkę tartą, jajko, sos sojowy, sól i pieprz - dokładnie wyrobić. Następnie wilgotnymi dłońmi uformować około 8 pulpecików. Obtoczyć je delikatnie w mące pszennej i obsmażyć na oliwie (na patelni lub w garnku). Po podsmażeniu wlać do pulpecików gorący bulion i zagotować. Przykryć
Świat Domowej Kuchnitymi bułkami to było sporo śmiechu. Choć najpierw to były nerwy. Na samą siebie, na swoje gapiostwo. Znalazłam ciekawy przepis na chleb , a że zawsze pod ręką mam prawie każdy rodzaj mąki, to postanowiłam go upiec. Przeliczyłam sobie składniki na ilość szklanek i dawaj do roboty. Odmierzyłam potrzebną ilość mąki, dosypałam co trzeba, wlałam wodę i wbiłam jajko. Jakże zdziwiona(...)powstały bułeczki pszenno-kukurydziane. Siłą rzeczy przepis zmodyfikowałam, ale na pewno wrócę do oryginalnego i powstanie chleb. Składniki na około 20 bułek: 1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej 3 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 450) paczka suchych drożdży (7 g) 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 3 łyżki oleju lub oliwy 1 jajko 2 i 1/2 szklanki ciepłej
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: łopatka bez kości 60 dag, jajka 2 sztuki, włoszczyzna 6 łyżek/starta, kucharek 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, woda gazowana 3/4 szklanki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, mąka pszenna - ile potrzeba, woda 4 litry, ziele angielskie 4 sztuki, liście laurowe 2 sztuki, kostka rosołowa 2 sztuki, pieczarki 1/2 kg, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna(...)następnie do osobnej miski zmielić na tym sitku obrane pieczarki mięso zmielone wymieszać dokładnie z jajkami, tartą bułką, kucharkiem, pieprzem zmielonym, startą włoszczyzną z porą na tarce grubsze oczka, wodą gazowaną,pokrojoną drobno cebulą formować klopsy średniej wielkości, obtaczać je w mące pszennej wodę zagotować w większym garnku, wsypać ziele angielskie, liście laurowe, wkładać do wrzątku łyżką klopsy, gdy wypłyną
W Mojej Kuchni Lubięzastąpione dynią.Ta dyniowa zapiekanka jest przygotowana z tartej dyni, mąki, cebuli, boczku, z dodatkiem tymianku i czosnku niedźwiedziego. Formę żaroodporną przed włożeniem dyniowej masy posmarowałam oliwą i obsypałam bułką tartą, a potem całość zapiekłam w piekarniku.Polecam też przepis na ziemniaczane zapiekanki:babka ziemniaczana (kartoflak)Babka ziemniaczana z gotowanych ziemniakówBabka ziemniaczana do perliczkiDyniowa zapiekanka z boczkiem i czosnkiem niedźwiedzimSkładniki(...)łyżek mąki pszennej i 2 łyżki mąki ziemniaczanej, trochę soli do smaku, oraz trochę przypraw: czosnek niedźwiedzi, tymianek, pieprz i odrobinę pieprzu cayenne. Najpierw podsmażamy pokrojony w kostkę (ok. 250 g) boczek, cebulę. Po przestudzeniu dodajemy to do masy dyniowej (część boczku zostawiamy do dekoracji), mieszamy po czym ciasto przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego oliwą i obsypanego bułką tartą, wyrównujemy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięoczywiście w przeciwieństwie do tych, które można kupić w sklepie – nie zawierają konserwantów. Bułki dobrze smakują też na słodko np. z dżemem. Uwaga - rozcinamy bułki nożem dopiero kiedy ostygną. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 2 jajka 12 g świeżych drożdży 2/3 szklanki mleka w proszku 1 szklanka ciepłej wody 3 łyżki rozpuszczonego, ostudzonego masła 2 łyżki cukru(...)przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę, musi podwoić swoją objętość. Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 równych części i formujemy bułki. Każdy kawałek ciasta przez chwile ugniatamy w dłoniach, kształtujemy ładne, gładkie kulki i delikatnie je spłaszczamy. Bułki układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, ponownie przykrywamy ściereczką
Symfonia smakowaprzepisie użyłam jednej bułki, ale śmiało możecie użyć dwóch lub zamienić je na chleb czy wekę. Czeski knedlik Składniki: 300 g mąki pszennej około 200 ml ciepłego mleka 10 g świeżych drożdży jajko 1 łyżka oleju 1 bułka (np. kajzerka) łyżeczka cukru sól Bułkę kroimy w kostkę i wysuszamy na suchej patelni na grzanki. Drożdże zasypujemy w kubeczku cukrem, dokładnie
PatiGotujeulokowaniu w naczyniu, dodajemy do jabłek cukier i mieszamy do jego rozpuszczenia. Składniki na ciasto: - 200 gram mąki gryczanej - 200 gram mąki pszennej - 125 mililitrów wrzątku - 50 mililitrów zimnej wody - 1/2 łyżeczki soli - masło i bułka tarta /lub/ cukier i cynamon Przygotowanie ciasta: Mąkę gryczaną przesiewamy na blat/stolnicę i w powstałym z niej kopcu robimy dołek(...)być raczej luźne). W następnej kolejności dodajemy mąkę pszenną oraz zimną wodę i ponownie zagniatamy. Wałkujemy, wycinamy krążki o średnicy około 5 bądź 6 centymetrów, nakładamy farsz i formujemy pierogi. Gotujemy pod przykryciem do wypłynięcia. Potem pokrywkę zdejmujemy i gotujemy jeszcze 2 lub 3 minuty. Podajemy z zasmażoną na maśle, bułką tartą lub z cukrem wymieszanym z cynamonem. Voila! Smacznego
Życie zamknięte w smakuzakwasie ;-) Ostatnio dużo na moim blogu przepisów na chleb, bo i dużo chleba piekę. Przestałam kupować pieczywo, i ciągle coś piekę, jak nie bułki, to chleby, to w formie, to na kamieniu, to bagietki, to pszenne, to graham i tak w kółko. A pytań o pieczenie chleba dostaje od Was najwięcej. Ostatnio nagrałam dla Was filmik o tym jak zrobić
SMYKWKUCHNIDopiero jakiś czas temu rozpoczęłam swoją przygodę z pieczeniem na zakwasie, ale wiem, że ten chlebek pszenny stanie się jednym z moich ulubionych. Genialny smak, prostota wykonania i piękne dziurki w środku. Ten chlebek to idealny balans pomiędzy klasycznym wypiekiem z piekarni bez dziurek o gładkim wnętrzu, a mega dziurawymi chlebami które teraz coraz częściej proponują małe piekarnie-manufaktury wypieków(...)garnka – chlebek z pesto – przepis na bajgle – chleb z samych ziaren bezglutenowy – chlebek z cukinii – focaccia z pomidorami – bułki do hamburgerów – focaccia z rozmarynem – chleb cebulowy CHLEB PSZENNY NA ZAKWASIE CZAS PRZYGOTOWANIA: 12 h zaczyn, 7 h wyrastanie i około 40 minut pieczenie SKŁADNIKI ZACZYN: – 3 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
nietylkopasta.plInstagrama. Piekłam podobne już kiedyś ( klik ), ale nie miały tak ładnego kształtu. Zmieniłam go nieco w porównaniu z propozycją autorki przepisu. Składniki (na 9 bułek): 250-270 g ugotowanych ziemniaków 600 g mąki pszennej (użyłam orkiszowej typ 630) 100 ml zimnego mleka 200 ml gorącej wody 25 g świeżych drożdży 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżeczka miodu lub innego słodziwa(...)ciasto podzielić na 9 części. Każdą z części zrolować w wałek długości ok. 30 cm. Zwinąć tak jaki pokazuje zdjęci obok. Dłuższy koniec przeciągnąć przez oczko i złączyć końcówki. Bułki ułożyć na blasze złączeniem do dołu. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia (ok 40-60 min) . Piekarnik nagrzać do 220°C, piec 15-20 min, spryskując wodą bułeczki i piekarnik zaraz
Weekendy w domu i ogrodzieprzygotować 6 bułek. Bułeczki drożdżowe z borówkamiSkładniki:ciasto 250g mąki pszennej15g drożdży świeżych125ml mleka1 żółtko2,5 łyżki cukru30g masłaszczypta solinadzienie 180g borówek4 łyżeczki cukru1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej1 jajko i 1 łyżka mleka do posmarowania bułeczek Wykonanie:- składniki powinny mieć temperaturę pokojową- połowę mleka podgrzać tak, by było letnie, rozpuścić w nim drożdże, dodać 1 łyżeczkę mąki pszennej i pół(...)się znajdować na spodzie)- gotowe bułeczki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, pozostawić pod przykryciem na 20 minut do napuszenia- jajko rozmieszać z mlekiem, pędzelkiem posmarować wierzch bułeczek- bułki piec w 180-190 stopniach przez około 20-25 minut- gotowe bułeczki wyjąć z piekarnika Drożdżowe wypieki najlepiej przechowywać pod przykryciem, dzięki temu na drugi dzień po upieczeniu będą smakować
Smakołyki Berenikipoprzednia) 150 g mąki pszennej typu 500 8 g soli 20 g oleju rzepakowego Wszystkie składniki ciasta mieszaj 20 minut. Podziel na 8 części (po 100 g) i uformuj kulki. Następnie każdą z nich przetnij na pół. Teraz każdą połówkę delikatnie zroluj aby nabrały długości i obtocz w płatkach owsianych lekko dociskając. Tak przygotowane bułki pozostaw na 50 minut
Weekendy w domu i ogrodzieporcji Potrzebujemy: 1 kubek zielonej soczewicy 1/4 papryki 1/2 cebuli 1 garści świeżej rukoli 1 garść świeżej natki pietruszki 1 łyżkę bułki tartej 1 łyżkę mąki ziemniaczanej 1 łyżkę mąki pszennej 2 łyżki sezamu 1 łyżka pestek słonecznika 1 łyżeczka musztardy Przyprawy: 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka mielonej papryki chilli(...)przekładamy do miski. 4. Kroimy paprykę na drobną kosteczkę, rukolę i natkę pietruszki siekamy. Całość dodajemy do reszty. 5. Ugotowaną soczewicę dodajemy do naszej masy. Wsypujemy przyprawy, bułkę tartą, mąki i odrobinę musztardy. Całość ugniatamy widelcem, dokładnie mieszając. Możemy sobie pomóc również rękami. Jeżeli mamy czas warto odstawić przygotowaną masę do lodówki na 2 godzinki (wtedy smaki fajnie
Bananowe Poleżytniego zakwasu, jest wilgotny i bardzo smaczny. Składniki 300 g mąki żytniej pełnoziarnistej TYP 2000 300 g mąki pszennej pełnoziarnistej TYP 1850 100 g zakwasu żytniego 500 ml serwatki (lub wody) 1 czubata łyżeczka soli Dodatkowo: margaryna do natłuszczenia keksówki bułka tarta do posypania keksówki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Mąkę żytnią wsypać do miski, wlać lekko podgrzaną serwatkę lub wodę(...)zakwas, dobrze wymieszać drewnianą łyżką. Przykryć ściereczką, odstawić na 3 godziny w ciepłe miejsce. Do poprzednich składników wsypać mąkę pszenną oraz sól, wyrobić ręką jednolite ciasto. Ponownie przykryć ściereczką, pozostawić w ciepłym miejscu na 1 godzinę. Keksówkę natłuścić margaryną, posypać bułką tartą, następnie przełożyć do niej ciasto na chleb i równomiernie je rozłożyć. Po raz trzeci przykryć ściereczką i odstawić
niecodziennikparynich ma inne właściwości, inaczej się zachowuje. Jedne mąki są bardziej suche w masie, inne mają większą wilgotność przez wysoką zawartość tłuszczu czy białka. Zachowują się inaczej niż mąki pszenna czy żytnia i potrafią wchłonąć więcej płynu, mniej płynu, kruszyć się, ciemnieć, pękać. Wymagają przy ich używaniu większej ilości środków spulchniających czy łączących, nadających ciastu plastyczności i zwartej konsystencji(...)desery, placuszki i kluski. Jest najbardziej naproteinowaną mąką posród mąk niechlebowych – warto ją wykorzystywać do pieczenia elastycznych ciast, jak ciasto drożdżowe na słodkie i wytrawne bułki oraz chleb – będzie się zachowywać jak średnioglutenowa mąka pszenna. Grubiej mielona jest idealna do panierowania produktów przed smażeniem. Można nią zagęszczać zupy i sosy. Na runku dostępna jest też mąka kukurydziana biała – pozbawiona żółtych
Karo in the Kitchen