bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:119/587)

Delikatne pulpeciki w sosie 216

zarówno z gotowanymi ziemniakami, jak i frytkami. Składniki -500 g mięsa mielonego (zazwyczaj używam wieprzowego) -1 cebula -3-4 łyżki bułki tartej -1 jajko -mała pietruszka -1 marchewka -sól i pieprz -listek laurowy, ziele angielskie -2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie Pietruszkę i marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Włożyć do garna wraz z zielem angielskim i liściem laurowym. Zalać(...)przygotować klopsiki. Mięso włożyć do miski. Cebulę posiekać i dodać do mięsa. Wbić jajko, wsypać bułkę tartą. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można dodać ulubione zioła. Z masy formować pulpeciki i kłaść na gotujący się bulion. Całość dusić ok 20 minut. Mąkę pszenną rozrobić z 1/2 szkl. zimnej wody. Wlać do garnka. Gotować ok. 10min od czasu do czasu

Zielona Kuchnia
Pyszne domowe bułki razowe 118

Witajcie, Dzisiaj chciałbym Wam polecić smaczne bułki razowe według przepisu mojej Mamy.   Składniki: 350 g mąki pszennej razowej 600 g mąki wrocławskiej typ 500 lub mąki do wypieków drożdżowych typ 650 + do podsypania 100 g ziaren słonecznika i sezamu (może być 70 g słonecznika i 30 g sezamu lub jak kto lubi) 10 dag drożdży Babuni 1 łyżeczka soli(...)łyżka cukru 7 łyżek oleju rzepakowego 3 ½ szklanki letniej wody Jak ktoś lubi można dać 1 łyżeczkę kurkumy. Sprawi, że zmieni się kolor, a smak jest niewyczuwalny. Wykonanie: Mąkę pszenną razową wymieszać z 600 g mąki wrocławskiej z ziarnami oraz solą. W tym momencie można dodać kurkumę i wymieszać. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie z cukrem. Wlać do wymieszanych mąk

Przepisy Babci
Babka kajmakowa 213

użyłam masy kajmakowej adwokat)- 100 g masła- 4 łyżki mleka- 50 g płatków migdałowych- tłuszcz i bułka tarta do formyPrzygotowanie:300 g masy kajmakowej przełożyć do garnka , dodać 100 g masła i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować)180 g mąki pszennej oraz 100 g maki ziemniaczanej przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli.Białka oddzielić(...)połączą , dodać żółtka. Wszystko jeszcze chwilkę mieszać.Następnie małym strumieniem wlewać kajmak z masłem i mieszać..Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.Mieszać do uzyskania jednolitej masy.Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą.Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C.Polewa100 g masy kajmakowej podgrzać

Słodkości i nie tylko
Zrazy mielone w sosie cebulowym 246

zrazy: 700 g mięsa mielonego z łopatki 1 jajko 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej sól i pieprz do smaku 1 czerstwa bułka bułka tarta 5 małych ogórków kiszonych lub konserwowych 5 plastrów polędwicy surowej musztarda mąka pszenna olej do smażenia sos: 2 duże cebule 1 łyżka oleju 1 kostka bulionowa wołowa 70 ml śmietany  1 łyżka mąki pszennej(...)bułkę. Całość mieszamy, dodajemy bułkę tartą tyle by masa mięsna nie była zbyt luźna - całość wyrabiamy.  Ogórki kiszone zawijamy w plaster polędwicy.  Z masy mięsnej formujemy grubsze placki wielkości dłoni, smarujemy musztardą, układamy ogórek zawinięty w polędwicy i formujemy zrazy,  tak by ogórek był w ich środku.  Obtaczamy zrazy w mące pszennej. Na patelni rozgrzewamy olej

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Babka ziemniaczana z wkładką 217

zmielonej łopatki 3 duże cebule 3-5 jaj (użyłam 5 małych) 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki majeranku ewentualnie 2 łyżki mąki pszennej pieprz sól olej do smażenia masło do wysmarowania blaszki bułka tarta do obsypania blaszki Sposób przygotowania Mięso przesmażamy na 2 łyżkach oleju, pod koniec smażenia dodajemy posiekane 2 cebule i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, solimy i pieprzymy(...)Dużą blaszkę 36x25 smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Obrane ziemniaki zcieramy na tarce jak do placków. Przygotowujemy miskę i sito. Wygniatamy ziemniaki na sicie, aby dokładnie ociekły z wody. Wodę delikatnie wylewam z miski, gdyż na dnie osiadła skrobia ziemniaczana, którą dodaję do ziemniaków. Cebulę zcieramy lub bardzo drobno siekamy. Oddzielam żółtka od białek. Białka ubijam na sztywno

na moim stole...
Bułki drożdżowe makiem bogato nadziane 201

blachy . Drożdżówki nie zdążyły jeszcze dokładnie ostygnąć, a już zniknęły w nienasyconych żołądkach głodnych domowników ;) Składniki na 9-10 sztuk średnich bułek: ROZCZYN DROŻDŻOWY: 40g świeżych drożdży 75g masła 200ml mleka 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka mąki pszennej CIASTO: 500g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko ¼ łyżeczki soli NADZIENIE: 1/2 puszki gotowej masy makowej [425g] WIERZCH: 1 białko jaja

Grunt to przepis!
Kajzerki 122

domowych bułek i uważam je za bardzo udane. A unoszący się podczas ich pieczenia zapach jest niepowtarzalny :) Przepis pochodzi z książki " Chleby i bułki" wydawnictwa Olesiejuk. Składniki na 10 kajzerek: 50 dag mąki pszennej typ 550 200 ml ciepłej wody 1,5 dag świeżych drożdży 2 łyżki miękkiego masła 1 i 1/2 łyżeczki cukru 1 i 1/2 łyżeczki soli Rozkruszone(...)godzinę. Z ciasta uformować kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko je spłaszczyć. Ponownie przykryć ściereczką i pozostawić do napuszenia na 30 minut. Bułki na wierzchu ponacinać w gwiazdę i piec w temperaturze 200 stopni przez 20-25 minut aż będą złociste

My simple kitchen
Kopytka 219

obiedzie zostały wam ugotowane ziemniaki. Składniki: (Na około 13 sztuk) 500 g ugotowanych ziemniaków (lekko osolonych) 1 łyżka masła 100 g mąki pszennej + do podsypania 1 jajko Dodatkowo: 2 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej cukier - wedle uznania (cynamon) Przygotowanie: Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, dodać (roztopione i ostudzone) masło, jajko oraz przesianą mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić

My sweet a life
Domowe knedliczki z truskawkami 186

bułką tartą z masełkiem to doskonały pomysł na prosty, ale smaczny i sycący prawdziwy domowy obiad. Składniki: 1kg obranych ziemniaków 2 szklanki pszennej mąki 2 łyżki ziemniaczanej mąki 1 jajko 500g dużych truskawek cukier 4 łyżki masła bułka tarta sól Wykonanie: 1. Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Przełożyć do dużej miski, dodać mąki, jajko, sól

Szalona Kuchnia Eweliny
Gołąbki z cukinią pieczone w piekarniku na kaszy jęczmiennej 132

szklanki soczewicy 3 suszone pomidory 450 ml wody Sól Pieprz Sos pomidorowy: 500 ml wody 190 g koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej Sól Pieprz Gołąbki: Mięso mielone przekładamy do miski. Wbijamy jajka i dodajemy bułkę tartą. Dokładamy również obraną i pokrojoną w kosteczkę cukinię oraz cebulę. Kapustę szatkujemy na bardzo drobne piórka, dodajemy do mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem(...)Płyn powinien nam wyparować a kasza z soczewicą powinny być miękkie. Suszone pomidory siekamy na bardzo małe kawałeczki, mieszamy z kaszą. Przyprawiamy pieprzem. Sos pomidorowy: Koncentrat mieszamy z mąką pszenną. Wlewamy do gotującej się wody. Doprawiamy solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na dnie wykładamy kaszę jęczmienną z soczewicą. Na wierzchu układamy podsmażone gołąbki. Całość zalewamy sosem pomidorowym. Naczynie

VioletoweKucharzenie
Knedle ze śliwkami 179

wyśmienity efekt, że od teraz będę je robić już tylko tak. Polecam bardzo! 500 g ziemniaków 1 jajko ok. 100-150 g mąki pszennej sól 250 g śliwek węgierek cynamon cukier puder Dodatkowo: 6 łyżek bułki tartej 6 łyżek masła 400 g gęstej śmietany 18% 1 łyżka cukru wanilinowego 2 łyżki cukru   Obrane ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie

Smaki Na Talerzu
Roladki drobiowe z serem i szpinakiem 555

sałatką z pomidorków koktajlowych.składniki:1 duża podwójna pierś z kurczakakilka liści szpinakukawałek żółtego sera ok 100 gsezam i bułka tarta do panierowania1-2 jajkaolej do smażeniasól,pieprzdodatki300 g pomidorków koktajlowych1 mała cebula1 łyżka posiekanego koperkuolej sezamowy do skropieniapesso pszenno-gryczane WodzisławPierś kurczaka pokroić wzdłuż w niezbyt cienkie paski. Następnie lekko rozbić i oprószyć solą z pieprzem. Ser żółty pokroić

Monia miesza i gotuje
Babka ziemniaczana z warstwą mięsa mielonego 177

upieczeniu oraz następnego dnia - odsmażana! 1,5 kg ziemniaków 2-3 jajka 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej majeranek sól, pieprz Warstwa mięsna: 1/2 kg mięsa mielonego 1 cebula 1 sucha bułka namoczona w mleku 1 jajko 1 łyżka majeranku sól, pieprz Ziemniaki zetrzeć na drobnych oczkach tarki (lub maszynką - z cebulą) i posypać łyżką mąki

Di gotuje
pikantne roladki z piersi z pieczarkami i serem... 255

kurczaka, 10 mniejsze pieczarki, 1 sztuka cebula czerwona, 3 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżeczka vegeta, 3/4 łyżeczki chilli suszone zmielone, 2 łyżki tarta bułka,- ile potrzeba ser żółty gouda, 4 łyżki olej rzepakowy, 1 łyżka mąka pszenna do obsypania, 5 szklanek woda, 1 kubek śmietana, 2 łyżki mąka pszenna, 2 łyżki natka pietruszki na oleju zeszklić czerwoną cebulę i dodać

W Mojej Kuchni Lubię