bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:126/587)

Bułeczki pszenno-kukurydziane 152

lubię😋 i się skuszę! Ok na szczęście rzadko!    Wyśmienite👌 bułeczki... :) Składniki: 350g mąki pszennej pełnoziarnistej 200g mąki kukurydzianej 15g drożdży 3 łyżki letniej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 20g oleju 320g letniej wody sezam do posypania bułek Przygtowanie: Drożdże i cukier rozpuścić w 3 łyżkach wody. Oba rodzaje mąk, plus sól połączyć ze sobą i dodać

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Pulpeciki w sosie koperkowo marchwiowym 225

pieprz, majeranek, 2 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 marchwie, kawałek pora, 1 pietruszka, mała śmietana 18% ( 175g ), 2 łyżki mąki pszennej, 2 garście świeżego koperku. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, pokrojoną w kostkę cebulę, bułkę tartą, mleko, musztardę, sól, pieprz i majeranek. Wymieszać i formować małe pulpeciki. Następnie obtoczyć w mące. Do garnka nalać wodę ( u mnie

W kuchni u Moniki
Bułki na mleku z mąką ryżową 142

mąki ryżowej 1 szklanka ciepłego mleka 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 małe płaskie łyżeczki soli 4 łyżki oleju Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy masło lub margaryna do posmarowania blaszek Wykonanie pysznych bułek: 1. Obie mąki wsypujemy do miski. W ciepłym mleku rozpuszczamy cukier i drożdże. Wlewamy do mąki i dokładnie mieszamy widelcem. Nie zagniatamy. W razie

Izabelawkuchni
Knedle z truskawkami 162

pomysł na smaczny obiad w ciepłe letnie dni. Knedle z truskawkami Składniki: 500 g ugotowanych ziemniaków około 150 g – 200 g mąki pszennej (w zależności od chłonności ziemniaków) 1 jajko sól truskawki Dodatkowo: masło bułka tarta cukier Truskawki myjemy, odcinamy szypułki i pozostawiamy na durszlaku do odsączenia. Jeśli są duże najlepiej podzielić je na połówki. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez

PatiGotuje
Babka z brzoskwiniami 150

jajka - 5 szt cukier puder - 20 dag cukier waniliowy - 1 op mąka pszenna - 35 dag proszek do pieczenia - 2 łyżeczki kakao - 2 łyżeczki masło - 15 dag mleko - 100 ml brzoskwinie - 1 puszka tłuszcz do formy bułka tarta do formy Masło miękkie utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym, następnie stopniowo dodawać żółtka, utrzeć do połączenia się składników. Dodać stopniowo przesianą mąkę(...)pszenną i proszek do pieczenia, mieszając dolewamy mleko stopniowo. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z ciastem delikatnie. Połowe ciasta przekładamy do miseczki i dodajemy kakao, dokładnie mieszamy. Osączone brzoskwinie kroimy w kostkę i mieszamy z jasnym ciastem. Formę podłużną smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy do niej ciasto jasne z brzoskwiniami i dodajemy na wierzch ciemne. Wstawiamy

Camilla w kuchni
Biszkoptowa babka z mieszanką keksową i kandyzowanym pomelo. 170

przynajmniej babki, jednak gdyby ktoś potrzebował ekspresowej babki ta jest właśnie taka. Biszkoptowa z mieszanką keksową. Smaczna i szybka... Składniki; 5 jajek 5 łyżek cukru kryształu 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 10 dag mieszanki keksowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Do dekoracji; pół tabliczki białej czekolady 3 łyżki mleka kandyzowane pomelo Przygotowanie; Jajka oddzielić od żółtek(...)zmiksować do połączenia składników. Następnie porcjami dodawać mąki z proszkiem i delikatnie mieszać łyżką. Formę na babkę z kominem dokładnie natłuścić i obsypać bułką tartą lub kaszą manna. Mieszankę keksową połączyć z łyżką mąki pszennej i dokładnie wymieszać aby każdy kawałek skórki był obtoczony w mące. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać, przełożyć do foremki. Piec w temp

Radość kipiąca uśmiechem.
Babka kajmakowa 179

masy kajmakowej adwokat) - 100 g masła - 4 łyżki mleka - 50 g płatków migdałowych - tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przygotowania 1. 300 g masy kajmakowej przełożyć do garnka, dodać 100 g masła i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować) 2. 180 g mąki pszennej oraz 100 g mąki ziemniaczanej przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli(...)żółtka.Wszystko jeszcze chwilkę mieszać. 5. Następnie małym strumieniem wlewać kajmak z masłem i mieszać.Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 6. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. 7. Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą. 8. Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C. Polewa

Różne smaki w kuchni
Babka kajmakowa 143

masy kajmakowej adwokat) - 100 g masła - 4 łyżki mleka - 50 g płatków migdałowych - tłuszcz i bułka tarta do formy Sposób przygotowania 1. 300 g masy kajmakowej przełożyć do garnka, dodać 100 g masła i podgrzewać na małym ogniu (nie gotować) 2. 180 g mąki pszennej oraz 100 g mąki ziemniaczanej przesiać z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia i szczyptą soli(...)żółtka.Wszystko jeszcze chwilkę mieszać. 5. Następnie małym strumieniem wlewać kajmak z masłem i mieszać.Wsypać mąkę pszenną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. 6. Mieszać do uzyskania jednolitej masy. 7. Formę z tuleją do pieczenia babki, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą. 8. Ciasto przełożyć do blaszki i piec ok. 50 minut w temp. 180 C. Polewa

Różne smaki w kuchni
Korvapuusti i "Zerwa" 144

cynamonowe. Smakują tak samo jak tatarskie drożdżówki cynamonowe lub jak szwedzkie Kanelbullar , ale mają zupełnie inny kształt. Składniki (na 12 bułek): Ciasto 250 ml ciepłego mleka 26 g świeżych drożdży 60 g cukru szczypta soli 500 g mąki pszennej (typ 480) + mąka do podsypania łyżeczka mielonego kardamonu jajko 80 g masła Nadzienie 100 g miękkiego masła 50 g cukru

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki z gulaszem i klopsikami grzybowymi 194

bułki tartej mąka do obtoczenia placki ziemniaczane: 500 g ziemniaków 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 3 łyżki mąki pszennej typ 500 olej do smażenia Klopsy: Pierś z kurczaka,, cebule obraną miele maszynką do mięsa. Dodaję jajko, bułkę tartą, natkę drobno pokrojoną, pieprz, sól, puder grzybowy i mieszam. Formuję małe klopsiki i obtaczam w mące. Gulasz: Bakłażana, cukinię, kroję

wesoła kuchnia
TORCIK KAWOWO - WANILIOWY 165

waniliowy bardzo delikatny w smaku i w sam raz do ulubionej kawy. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki cukru kryształ 1/4 szklanki kawy rozpuszczalnej szczypta soli 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki maki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Nasączenie: 3 - 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 350 ml gorącej wody 2 - 3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku wanilii Krem waniliowy(...)szklanki cukru kryształ Przygotowanie: Biszkopt - na spód tortownicy o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papier do pieczenia, zaś boki posmarować masłem i obsypać bułką tartą. Kawę rozpuszczalną rozetrzeć w moździerzu. Do miski przesiać mąkę pszenną  i mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, sól i kawę. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki

Ciastka - domowe słodkości
Kluski leniwe – słodki obiad nie tylko dla leniuchów 10425

leniwe kluski i posypujemy cukrem. To porcja dla dwóch głodnych dorosłych osób. SKŁADNIKI 500g dobrego, tłustego lub półtłustego twarogu 2/3 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki mąki ziemniaczanej 2 jajka rozmiaru M sól 1/6 kostki masła 3 łyżki bułki tartej cukier do podania

Karo in the Kitchen
Rustykalne bułki z kapustą i grzybami leśnymi 202

duża cebula 1 duży ząbek czosnku 1 łyżka stołowa majeranku 1 łyżeczka cząbru szczypta lubczyku sól, pieprz do smaku olej (do smażenia) Składniki (na bułki): 320 gramów letniej wody  150 gramów + 350 gramów mąki pszennej 40 gramów świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1,5 łyżeczki soli 3 łyżki oleju (do ciasta) plus odrobina (do smażenia) 1 jajko ½ dużej czerwonej(...)wyrośnięciu ciasto podziel na 16 części.  Z każdego kawałka uformuj owalny placek, nałóż na środek około 2 łyżki stołowe farszu i zlep brzegi ciasta (jak pierogi). Gotową bułkę przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Przykryj szmatką i pozostaw do wyrośnięcia na pół godziny. Następnie posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem, posyp usmażoną czerwoną cebulą.  Nagrzej piekarnik

Garniec Magalie
Drożdżowe ósemki z porzeczkami, twarożkiem i kruszonką  137

mają wagi kuchennej. Składniki na 12 bardzo dużych drożdżówek: 5 szklanek mąki pszennej typ 650 1 szklanka mleka 1 szklanka jajek 1/2 szklanki oleju 1/2 szklanki cukru 1 łyżka ekstraktu waniliowego 1/4 kostki świeżych drożdży (25 g) Nadzienie porzeczkowe: 2 szklanki porzeczek (360 g) 2 łyżki bułki tartej Nadzienie serowe: 250- 350 g twarożku 1 jajko 3 łyżki miękkiego masła

moj przepis na
Bułka dwukolorowa 97

gorące kakao i już nic więcej nie potrzeba. Na blogu znajdziecie również przepis na chałkę z kruszonką oraz inne smaczne pieczone bułki. Może i wy się skusicie na kawałek buły. Składniki 3,5 szklanki mąki pszennej 1 jajko 1 szklanka mleka 30 g świeżych drożdży 5 łyżek  cukru kryształu 100 g roztopionego masła sól Dodatkowo 2 łyżki kakao

O kuchni z uczuciem

Proponowane wyszukiwania