Smaczne bułki, które łatwo można zrobić w domu. W środku nie są nadmuchane, tylko raczej gęste. Przepis pochodzi z książki Piotra Kucharskiego "Chleb. Domowa piekarnia", którą zresztą bardzo polecam ;-) SKŁADNIKI Na podmłodę 200 ml wody w temperaturze pokojowej 2 g drożdży 200 g mąki pszennej chlebowej(...)ciasto 200 ml letniej wody 10 g drożdży 400 g mąki pszennej chlebowej typ 750 10 g soli dodatkowo mąką pszenna chlebowa typ 750 do podsypywania stolnicy i rąk WYKONANIE Dzień przed pieczeniem bułek (przygotowanie podmłody). Do miski wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać żeby się rozpuściły. Później dodać mąkę, ponownie wymieszać do połączenia składników i odstawić w temperaturze pokojowej
Passions hobbies lifepołowy cytryny ksylitol fiński Kłos -Pol 1 szklanka proszek do pieczenia 1 łyżeczka Dodatkowo: margaryna bułka tarta do obsypania naczynia cukier puder Wykonanie: Do misy wbiłam jaja, zaczęłam miksować, wsypywałam partiami cukier i nadal miksowałam. Przesiałam obie mąki pszenną i krupczatkę z proszkiem do pieczenia . Dodałam do zmiksowanych jaj i mieszałam . Teraz dodajemy majonez nadal mieszamy . Wsypujemy skórkę
Różowa kuchniaSkładniki: mielone mięso z indyka 70 dag, bułka czerstwa 1 sztuka, bułka tarta 3/4 szklanki, cebula smażona 1 sztuka, marchew duszona z obiadu 2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, pieprz mielony 1 łyżeczka, papryka ostra 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka "L", mąka pszenna 1 szklanka, smalec wieprzowy 3/4 kostki Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na smalcu na złocisto, ugotowaną marchewkę(...)pieprz mielony, paprykę ostrą, kucharka. Wszystko dodać do mielonego mięsa z indyka, wsypać bułkę tartą, odciśniętą z wody bułkę, jajko, wszystko dokładnie ręką wyrobić na kleistą masę. Ręką zwilżoną wodą formować kotlety ok 2 cm grubości, obtoczyć je w mące pszennej. Na gorący smalec (kotlety smażone na smalcu wieprzowym są lepsze w smaku) kłaść kotlety, lekko je widelcem spłaszczyć, smażyć
W Mojej Kuchni Lubiętruskawkami. Wyszło mi w sumie 15 sztuk. Składniki: 250 g twarogu półtłustego lub tłustego 300 g mąki pszennej 2 jajka szczypta soli truskawki 3-4 łyżki tartej bułki 4-5 łyżek masła ew. cukier do posypania Przygotowanie: Ser mielimy lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy mąkę, jajka i sól
bistro mamaPuszyste, mięciutkie i maślane bułki pachnące czosnkiem, cebulą oraz koperkiem. Składniki: 20 g drożdży, 2 i pół szklanki maki pszennej, 150 ml mleka, 1 jajko, 80 g masła duża szczypta soli, łyżeczka cukru, 100 g masła, 3-4 ząbki czosnku, pół małej cebuli, koperek sól, pieprz jajko do posmarowania bułek Przygotowanie: Podgrzewamy mleko, musi być ciepłe, ale nie gorące
Lena GotujeBułeczki drożdżowe – z miękkim wnętrzem i chrupiącą skórką. W moim rejonie powszechnie nazywa się je bułkami poznańskimi , a u Was? Gorąco zachęcam do wypróbowania mojego
Kulinarne PrzebojeJajko · Mąka pszenna do panierki · Olej do smażenia · Sól · Majeranek · Papryka ostra · Bułka tarta · Sos włoski w słoiczku
Kulinarna ChwilaKluski leniwe, czyli leniwe pierogi z twarogu, mąki i jajek. Poniżej znajdziecie idealne proporcje na kluski leniwe, dzięki którym wychodzą one przepyszne i idealnie mięciutkie. W
Kulinarne PrzebojePrzepis na pyszne “bułki z przedziałkiem” . W moim rejonie powszechnie nazywa się je bułkami poznańskimi , a u Was? Inspiracja: Kulinarne szaleństwa Margarytki Domowe bułki
Kulinarne PrzebojeŁatwe w wykonaniu, szybkie i pyszne pełnoziarniste bułeczki ze słonecznikiem – polecam! :) Mój narzeczony pochłonął wszystkie na poczekaniu! No prawie wszystkie – jedną zostawił dla mnie
Kulinarne Przebojekulki ziemniaczane. ------------------------------------------------------------- Liczba porcji : 4 Czas przygotowania : 1 godzina 20 minut ------------------------------------------------------------- Składniki na kulki ziemniaczane: 800g ziemniaków 2 surowe jajka 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku szczypta cukru pudru bułka tarta do panierowania kuleczek tłuszcz do smażenia * do kuleczek ziemniaczanych możemy dodać posiekany koperek, natkę pietruszki lub przyprawę do ziemniaków, a także inne ulubione
Moja Książka Kucharska350g kajmaku o smaku orzechowym 100g masła 50g cukru pudru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 2 łyżki soku z cytryny 150g mąki ziemniaczanej 150g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia masło do wysmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Polewa: 60 białej czekolady 1 łyżka masła 4 łyżki kajmaku o smaku orzechowym 2 łyżki śmietany 30% 2 łyżki orzechów laskowych
Szalona Kuchnia Ewelinyswojskiego” – chrupiące nóżki z kurczaka w kukurydzianej panierce. Składniki: 3-4 nóżki z kurczaka (w zależności od wielkości) 150 g mąki pszennej 100 ml mleka 1/2 szklanki płatków kukurydzianych 1/2 szklanki bułki tartej 3 jajka około 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki sól i pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Nóżki myjemy, osuszamy i oprószamy solą i pieprzem. Wkładamy
Słodkie okruszkiMałe chlebki idealnie pasują do wielkanocnego koszyczka. W dzień powszedni mogą być pyszna podłużną bułką. Są puszyste i delikatne w smaku. 550 g mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka soli 1,5 szklanki mleka 2 łyżeczki cukru 15 g drożdży 2 jajka 80 g margaryny Do misy miksera przesiewamy mąkę pszenną oraz wsypujemy sól. Mleko podgrzewamy. W ciepłym rozpuszczamy cukier oraz
VioletoweKucharzenie