bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:106/587)

Bułki z kapustą i pieczarkami. 173

Musiałam tylko znaleźć dobry przepis na ciasto by zrobić idealne bułki. Długo nie szukałam, przepis znalazłam na blogu  Pani Doroty . Efektem są przepyszne bułki z farszem. Składniki:   1. Ciasto: 500g mąki pszennej, 1/2 szklanki letniego mleka, 1/2szklanki letniej wody, 2 łyżki oleju słonecznikowego, 1 jajko, 1 łyżeczka soli, 12g suchych drożdży (3 łyżeczki) lub 25g świeżych drożdży

W kuchni u Moniki
Chleb pszenny na jogurcie 217

Uważam ten chleb za najlepszy z pszennych, które do tej pory upiekłam. Bardzo lubię dodatek jogurtu w wypiekach - bułkach, muffinkach, więc spróbowałam dodać ten składnik do chleba. Zrobiłam to tak: Odmierzyłam 3 szklanki mąki pszennej typ 650, przesiałam do miski, dolałam 360 ml. ciepłej wody i wymieszałam. Ciasto wyszło luźne. Całość przykryłam i odstawiłam na 20 minut. Po tym czasie

apetytnapieczenie
Sezon na węgierki - Knedle :) 141

nasz mega klasyczny przepis i cieszcie się smakiem super śliwek węgierek :) Knedle ze śliwkami (4-5 osób) Składniki : 3/4 kg ziemniaków czubata łyżka maki pszennej 2 łyżki maki ziemniaczanej 2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 1 żółtko 1/2 kg śliwek cukier sól Ziemniaki obrać, opłukać i ugotować w osolonej wodzie. Po ugotowaniu jeszcze gorące przecisnąć przez praskę(...)mąki pszennej i ziemniaczanej, jajka, żółtka szczypty soli i ziemniaków zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałki ok. 4 cm średnicy i następnie odcinamy kawałki ok. 2 cm. Spłaszczamy je w dłoniach i na środku kładziemy połówki śliwek, posypujemy śliwkę cukrem. Zlepiamy ciasto dokładnie, żeby nie otworzyło nam się w gotowaniu i formujemy ładne kuleczki :) Knedle wrzucamy do gotującej lekko osolonej

vegetanie
Bułki drożdżowe z borowikami, kminkiem i rozmarynem 201

nawet bez dodatku cukru. W mojej kuchni cukier nie ma prawa egzystencji. Ale zawsze korzystam ze świeżych drożdży a nie instant. Miłego formowania kulek na bułki i pieczenia :D Składniki Ciasto 350 g mąki pszennej 35 g świeżych drożdży(do zaczynu nie dodaję cukru) 250 ml ciepłego mleka 3/4 łyżeczki soli 2 jajka 100 g miękkiego masła żółtko + 1 łyżka

Bon Appetit Małgorzaty
Bułki pszenno -orkiszowe 181

Idealne na śniadanie, bułki pszenno -orkiszowe. Miękkie, pachnące i proste do zrobienia. Składniki (6 małych bułek): 125 g mąki orkiszowej (polecam Skworcu ) 125 g mąki pszennej (typ 650) 150 ml ciepłej wody łyżeczka miękkiego masła łyżeczka miodu 15 g drożdży 1 płaska łyżeczka soli -------------------------- sezam do posypania bułek Wykonanie : Składniki bułek umieszczamy w misce i wyrabiamy około 6 - 8 minut

Smak mojego domu
Mielone z kapustą i kaszą jaglaną prażoną 284

mielonego z szynki wp. 350g poszatkowanej kapusty białej 100g kaszy jaglanej prażonej (1 woreczek) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżka margaryny np. Palma sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Sos pomidorowy: 1 kostka rosołowa drobiowa (lub wcześniej ugotowany wywar drobiowo-warzywny) 400ml zimnej wody 1 słoiczek koncentratu pomidorowego (190g) 2 łyżki(...)śmietany 18% 2 łyżki mąki pszennej ew. pieprz do smaku Dodatkowo: olej do smażenia kotlecików natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: 1. Kaszę jaglaną gotujemy al dente wg opisu na opakowaniu (ok 10 minut). Przelewamy zimną wodą i dobrze odcedzamy. Kapustę drobno szatkujemy, zaparzamy wrzącą wodą ok 2 minuty, a następnie dokładnie odcedzamy z wody. Drobno posiekaną cebulkę z czosnkiem

Kuchnia w czekoladzie
Bułeczki pszenne z ziemniakami na drożdżach 131

Pyszne i bardzo łatwe do przygotowania bułeczki pszenne. Oczywiście jak to bywa w przypadku drożdży, wszystko od nich zależy, ale gdy już nam wyrosną, pozostałe czynności

Gosia gotuje
Wiedźmiński chleb na zakwasie pszennym 100

Wiedźmiński chleb na zakwasie pszennym Wiedźmiński chleb , to bardzo tajemniczy twór Oczywiście to zwykły pszenny chleb na zakwasie , także pszennym . Za to jego chronologia , jest taka

Ogrodnik w podróży
Knedle z truskawkami 119

cukru i masełko :). Z tej porcji wyło mi około 35 sztuk różnej wielkości. Składniki: 1 kg ziemniaków 250 g twarogu 2 jajka 2 szklanki mąki pszennej szczypta soli truskawki Dodatkowo: 2 łyżki masła cynamon bułka tarta cukier trzcinowy Ziemniaki ugotowałam wcześniej, żeby ostygły. Następnie przepuszczamy je przez praskę, zgniatamy lub mielimy. Ja je zagniotłam. Na stolnicę dajemy przesianą mąkę, sól

kruche babeczki
Klopsy w sosie pieczarkowym 224

sosie pieczarkowym. Pyszna odmiana zwykłego mielonego. Smacznego! Składniki: Klopsy: 500 g mięsa mielonego (u mnie drobiowe); 200 g pieczarek; 5 czubatych łyżek bułki tartej; 1 średnia cebula; 2 jaja; 1/4 szklanki zimnej wody; Sól; Pieprz; Mąka pszenna do obtoczenia pulpetów; Olej do smażenia. Sos: 300 g pieczarek; 1 średnia cebula; 1 łyżka masła; 1 łyżka mąki pszennej + 100 ml zimnej(...)grube wiórki). Cebulę do mięsa obrać, bardzo drobno posiekać. Mięso mielone przełozyć do miski. Dodać starte pieczarki, posiekaną cebulę, jaja, bułkę tartą, wodę, sól, pieprz i dokładnie wyrobić. Z powstałej masy mięsnej formować kotlety, obtaczać w mące pszennej i smażyć z obu stron na lekko złoty kolor, na rozgrzanym na patelni oleju. Pieczarki do sosu umyć, osuszyć, pokroić w plastry

Gospodyni Miejska
Otrębowe bułki Dukana 140

Przepisów na bułki według diety Dukana jest wiele. Ten jest moją modyfikacją wielu różnych znalezionych w Sieci. Na 8 bułek: 10 łyżek otrąb owsianych 5 łyżek otrąb pszennych 3 łyżki mąki kukurydzianej 2 łyżki naturalnego jogurtu (koniecznie gęstego) 2 łyżki serka homogenizowanego naturalnego ( serek można zastąpić także jogurtem) 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sól opcjonalnie: oregano, papryka(...)sezam. Otręby pszenne mielimy. Połowę  otrąb owsianych mieszamy z jogurtem i odstawiamy na 10 minut do napęcznienia. Gdy otręby napęcznieją dodajemy do nich pozostałe produkty i mieszamy. Nakładamy łyżką na blaszkę wyłożoną papierem w odstępach. Na wierzchu posypujemy, np. sezamem lub kładziemy plasterek pomidora. Pieczemy w temperaturze 170 C około 25 minut (trzeb sprawdzać). Bułki wychodzą płaskie.  Bułki

Humanistka w kuchni
Łabędzi puch 215

słodki, wilgotny, intensywnie kokosowy – na pewno nie raz wrócicie do tego ciasta. Łabędzi puch – biszkopt: 6 średnich jajek ¾ szklanki drobnego cukru ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mąki ziemniaczanej szczypta soli Masa: 2 bułki “kajzerki” – świeże lub lekko czerstwe 3 szklanki mleka ½ szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią 150 g wiórków kokosowych 200 g miękkiego

Poezja smaku
Rybacka zupa krem z pomidorów niczym prosto z kutra! Pomidorowa inaczej! 159

selera korzeń - 1 mała pietruszka - 2 ziela angielskie - 2 listki laurowe - 1 pomarańcz - 500g mięsa z dorsza, mintaja - 1 jajko - 5 łyżek bułki tartej - świeże chili - sól morska - pieprz świeżo mielony - oliwa z oliwek - mąka pszenna do obtoczenia klopsików WYKONANIE: klopsiki rybne: Mięso z ryb zmiel w maszynce, dodaj jajko, bułkę tartą, sól i posiekane chili. Całość wyrabiaj przez

SMYKWKUCHNI
Kotleciki rosołowe 109

mnie z wiejskiego koguta) 1 marchewka z rosołu 0,5 cebuli 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka musztardy 1 małe jajko 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz do smaku 0,5 łyżeczki majeranku mąka pszenna do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Z podudzi oddzieliłam mięso. Skóry i kości odrzuciłam. Mięso zmieliłam razem z marchewką i cebulą(...)maszynce do mięsa. Dodałam jajko, majonez, musztardę, bułkę tartą (1-2 łyżki w zależności od gęstości masy). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem i roztartym majerankiem. Wszystko wymieszałam na jednolitą masę. Z masy odrywałam nieduże kawałki, formowałam z nich kulki i lekko spłaszczałam tworząc krążek. Tak uformowane kotleciki panierowałam w mące pszennej i układałam na patelni na gorącym oleju. Kotleciki smażyłam

Waniliowe Improwizacje
KOPERKOWE KOTLETY MIELONE Z QUINOA 153

nich zrobić rewelacyjnego, zdrowego burgera! Polecam! SKŁADNIKI: * mięso mielone ( u mnie mielone łopatka ) – 250 g * kasza quinoa – 0.5 szkl * chleb pszenny – 2 kromki * duże jajko – 1 szt * koperek – 1 pęczek * bułka tarta 4 łyżki * papryka czerwona – 0,5 szt * sol , pieprz , chili , czosnek SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Kaszę quinoa gotujemy kilkanaście minut w osolonej wodzie, przecedzamy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania