Kolejny chleb na zakwasie. Wzorowałam się na tym przepisie . Źle wymierzyłam proporcje i chleba było za dużo na moją blaszkę (10x21 cm), więc upiekłam go
Czerwony GupikPochodzę z okolic Krakowa, a jak wiadomo Kraków słynie z pysznych obwarzanków, więc i na moim blogu musi się pojawić
KuchniaWeDwoje.plpostanowiłam je przygotować właśnie w ten sposób. Wyszły pyszne, polecam :) Obiad podałam na talerzu "Jesień" od Porcelany Bogucice. 3 ugotowane udka z rosołu Panierka: szkl bułki tartej 2 jajka 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 łyżeczki papryki słodkiej odrobina pieprzu olej rzepakowy do smażenia Przygotować panierkę. W jednej miseczce rozbełtać jajka z papryką i pieprzem. Do drugiej przesypać mąkę
Smakołyki Asibardzo prosty i co najważniejsze nie trzeba długo czekać na pałaszowanie ;) Bułki są cudownie mięciutkie i świetnie sprawdzą się na leniwe weekendowe poranki z rodziną :) Zapraszam! Bułki śniadaniowe drożdżowe Składniki: 200g mąki pszennej 130g słonecznika, pestek dyni itp 20g suchych drożdży 1 łyżka cukru 1,5 łyżki soli 4 łyżki oleju słonecznikowego 1 jajko Przygotowanie: Mąkę wymieszać z 100g ziaren(...)Następnie rolujemy, nie rozciągając zbytnio. tak przygotowany wałek tniemy na porcje z których formujemy w dłoniach bułeczki. Te z kolei kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy reszta ziaren. Ostrym nożem nacinamy krzyżyk. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 200'C góra-dół lub 180'C w termoobiegu. Pieczemy 20 minut, jeśli chcemy mieć mocniej
Tagebuch po polskutypowo jesienne. Jednak, gdy jest coś smacznego to jedzmy to przez cały rok. Składniki: Biszkopt orzechowy: 6 jajek 6 łyżek zmielonych orzechów 4,5 łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru 1,5 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Ciasto jabłkowe: 1 kg jabłek 6 żółtek 20 dag margaryny 45 dag mąki pszennej 1,5 łyżka cukru pudru
Salonik smakówSkładniki (na 8 bułek): 2 łyżeczki suchych drożdży instant; 3/4 szklanki letniej wody; 3 szklanki mąki pszennej; 1 duże jajo (klasy L) + 1 żółtko (białko należy zachować do posmarowania bułek); 2 łyżki oleju (lub roztopionego masła); 1 łyżeczka soli; 1/4 szklanki białego cukru. DODATKOWO: 1 białko jaja; 2 łyżki zimnej wody; Blacha z wyposażenia piekarnika; Papier do pieczenia. 1 szklanka(...)Sposób przygotowania: Do miski (u mnie misa od miksera) dodać wszystkie składniki ciasta w podanej powyżej (w liście składników) kolejności tj. suche drożdże instant, letnią wodę, mąkę pszenną, jajo oraz żółtko, olej (lub roztopione masło), sól oraz cukier. Zagnieść mikserem (przy pomocy haka/haków do ciasta drożdżowego, przez około 7 minut) lub ręcznie (przez około 15 minut), gładkie
Gospodyni MiejskaKolor bawi i cieszy. Propozycja dla naszych małych Tadków Niejadków, aby ich skusić do jedzenia, albo też chlebek w sam raz do zabawnych przekąsek na KinderParty
Grahamka, weka i kajzerkaMiałam okazję skorzystać z normalnego piekarnika, to wykorzystałam go maksymalnie do pieczenia chleba. Tym razem skorzystałam z tego przepisu na chleb żytni z oliwkami. Chleb
Czerwony GupikPierwszy w pełni udany chleb na zakwasie ( przepis na zakwas ), urósł tak jak potrzeba, upiekł się tak jak trzeba no idealnie. Tylko niesłony, bo pominęłam sól
Czerwony GupikSkładniki: 400g mięsa mielonego, ziarna słonecznika, 4 łyżki sezamu, 3 jajka, bułka tarta, sól, pieprz, majeranek, 1 łyżka musztardy sarepskiej, mąka pszenna, 2 łyżki mleka, olej. Przygotowanie: Do mięsa mielonego dodać jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki mleka, sól, pieprz, majeranek i wymieszać. Uformować mniejsze kulki. 2 jajka roztrzepać widelcem. 4 łyżki sezamu wymieszać
W kuchni u Monikiletniego mleka 3 łyżki cukru 60 g miękkiego masła 10 g świeżych drożdży 1 jajko szczypta soli Kruszonka: 40 g masła zimnego 80 g mąki pszennej 40 g cukru Dodatkowo: 300 g truskawek bułka tarta 1 jajko roztrzepane, do posmarowania drożdżówek Przygotowanie: 1. Ciasto: Drożdże rozpuścić w małej ilości ciepłego mleka ze szczyptą cukru oraz mąki pszennej. Dobrze wymieszać(...)Kruszonka: Wszystkie składniki wyrobić palcami. 3. Gdy bułeczki wyrosną, dnem okrągłej szklanki zrobić w każdej wgłębienie, dociskając szklankę prawie do samej blaszki. W powstałe wgłębienie wsypać troszkę bułki tartej, a następnie umieścić pokrojone truskawki. Drożdżówki wysmarować roztrzepanym jajkiem i obficie posypać kruszonką. Piec w 190 st.C około 20 minut do zarumienienia. Upieczone wyjąć i przestudzić na kratce
Nastoletnie WypiekanieKolejny chleb na zakwasie. Urósł mi jak szalony, aż wykipiał z blaszki, więc można go tez spróbować upiec w nieco większej niż moja (21 x 10
Czerwony GupikSkładniki na 9 sztuk: 3 bardzo duże, pojedyncze filety z piersi kurczaka (wagowo 1 kg!) 1 kostka miękkiego masła (200 g) 1/2 pęczka koperku sól, pieprz bułka tarta 2-3 jajka mąka pszenna olej do smażenia Filety umyć, osuszyć i każdy przekroić na 3 części (najlepiej wykroić tzw. polędwiczkę, a pozostały filet przekroić wzdłuż na 2 części). Mięso rozbić(...)Masło musi być "ukryte" w mięsie. Jajka wbić do głębokiego talerza, przyprawić je solą oraz pieprzem i roztrzepać za pomocą widelca. Przygotowane roladki panierować w mące, roztrzepanym jajku i bułce. Czynność panierowania powtórzyć. Olej wlać do patelni/garnka i rozgrzać go. Przygotowane dewolaje smażyć na lekko głębokim tłuszczu. Roladki usmażyć z każdej strony, aż do uzyskania złotego koloru panierki (około
Ugotowaćodstawiacie na godzinę do wyrośnięcie i pieczecie. Bułeczki są puszyste i cebulowe - czyli tak jak najbardziej lubimy. Cebula i czosnek nam nie straszny ;) Składniki (na 5 bułek wielkości kajzerki): - 2 szklanki mąki pszennej - 3/4 szklanki ciepłej wody - 1 łyżeczka suszonych drożdży (8g świeżych) - 0,5 łyżeczki soli - 1 cebula - 2 łyżki oleju - 1 jajko małe - mak do posypania Cebulę pokrój(...)wyrośnięcia. Gotowe ciasto podziel na 5 sztuk. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Każdą bułeczkę posmaruj rozkłóconym jajkiem i posyp makiem. Bułki piecz 15-20 min w piekarniku nagrzanym do 200 C (bez termoobiegu). Upieczone bułki wystudź na kratce. Smacznego
CookYourselfPogaca to proste do zrobienia, smaczne i puszyste bułeczki z wytrawnym nadzieniem. Jest to tradycyjne pieczywo popularne w Turcji i krajach bałkańskich. Istnieją różne wersje pogaca
Przepisy na domowy ser i chleb