bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:96/587)

Ekspresowe bułki bez drożdży (na proszku do pieczenia) 92

bułek i chleba . Ograniczy to nasze wizyty w sklepie oraz przy okazji wyjdzie na zdrowie. A że drożdże są towarem deficytowym to polecam Wam właśnie bułki na proszku do pieczenia . Są mięciutkie, pachnące i choć odrobinę "cięższe" od klasycznych bułek to bardzo smaczne. Kto z Was skorzysta z przepisu? Ekspresowe bułki bez drożdży - składniki: (6 sztuk) 350g mąki pszennej

Di gotuje
Pai Bao z żurawiną - słodkie bułeczki z Hongkongu 191

Rodzaj długich, słodkich azjatyckich bułeczek, ułożonych w rzędach i pieczonych w prostokątnych, lub kwadratowych foremkach. Są delikatnie słodkie, miękkie i puszyste, na dodatek cieszą oko nietypową

Grahamka, weka i kajzerka
Kotleciki ziemniaczane z sosem pieczarkowym 173

każdą postacią. Dzisiaj moja propozycja na kotleciki z sosem pieczarkowym. 60 min 9 kotlecików składniki: kotlety: 1 kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej oliwa z oliwek do smażenia lub masło sól, pieprz gałka muszkatołowa bułka tarta sos pieczarkowy: 6 dużych pieczarek 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 mała cebulka 3 łyżki masła 1 łyżka mąki pszennej wykonanie: Ziemniaki ugotować w mundurkach

Ania i Marcin gotują
Maminkowe zapiekanki z kaszanką i sosem grzybowym 175

każdą porę roku.     Składniki: -0,8 kg ziemniaków -0,3 kg kaszanki -1 duża cebula -2 jajka -ok. szklanka mąki pszennej -sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi -olej, łyżeczka masła -bułka tarta -sos grzybowy Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i jeszcze ciepłe zgniatamy w prasce lub gnieciuchem. Ugniatamy w miseczce, dzielimy na 4 części, jedną wyjmujemy(...)miejsce wsypujemy mąkę pszenną. Dodajemy jedno jajko i 1/2 roztrzepanego wcześniej jajka. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Kaszankę pozbawiamy osłonek i kroimy w plastry. Cebulę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z masłem, połowę cebuli dodajemy do masy ziemniaczanej a na patelnię wrzucamy kaszankę. Kaszankę podsmażamy. Do smaku przyprawiamy pieprzem. Do masy ziemniaczanej dodajemy 2 solidne szczypty czosnku niedźwiedziego i wyrabiamy

Maminek kulinarny
Knedelki Bułczano - Szpinakowe 128

dobrze :) Składniki na 2 osoby: 200 gr czerstwych bułek ( miękkich, środków kajzerek ) 100 g szpinaku (np. mrożonego) 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki mąki pszennej 1 jajko 2 łyżki tartego sera 2 łyżki bułki tartej 2-3 łyżki wody do zwilżenia środków bułek sól, pieprz do smaku 1. Szpinak rozmrażamy, odciskamy. 2. Środki z bułek rwiemy na drobne kawałeczki

Gotowanie...to proste !
Grahamki 188

Pyszne i zdrowe bułeczki, które łatwo zrobić. Idealne na śniadanie i kolację. Mi z podanych poniżej składników wyszło 11 bułek po 100 g. SKŁADNIKI Na podmłodę 220 ml wody 3-4 g drożdży 220 g mąki pszennej chlebowej typ 750 Na ciasto właściwe 200 ml wody(...)drożdży 100 g otrębów pszennych (u mnie 60 g pszennych, 40 g orkiszowych) 300 g mąki pszennej chlebowej typ 750 100 g mąki pszennej razowej 10 g soli płatki owsiane do posypania bułek WYKONANIE Dzień przed pieczeniem bułek (przygotowanie podmłody). Do miski wlać wodę, dodać drożdże i wymieszać żeby się rozpuściły. Następnie dodać mąkę, ponownie wymieszać i odstawić w temperaturze

Passions hobbies life
Bułeczki pszenne razowe 133

tyle czasu, żeby piec na każdy dzień bułki, czy chleb, ale niedziela jest idealnym dniem na takie wypieki. Tym bardziej, że świeże można dostać jedynie kajzerki, a inne pieczywo jest twarde lub gumiaste. Zapraszam Was dzisiaj na proste w przygotowaniu i bardzo smaczne bułeczki razowe. Składniki: - 1 ½ szklanki mąki pszennej; - 1 ½ szklanki mąki pszennej razowej; - 1 ½ szklanki wody; - 15g świeżych(...)prostokąt. Dla ułatwienia ręce i blat można posmarować delikatnie olejem. Podzielić ciasto na 8–9 porcji, każdą obtaczamy w ziarnach słonecznika i układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułki odstawiamy na 30 minut do wyrastania. Do piekarnika włożyć na dno naczynie żaroodporne z lodem lub wodą. Piec w temperaturze 180ºC przez ok. 15 do 20 minut. Smacznego function load(url, callback

dom-agi.pl
Proziaki 1977

Proziaki – to tradycyjna potrawa z Podkarpacia. Swoją nazwę zawdzieczają sodzie oczyszczonej, która kiedyś nazywana była “prozą”. Proziaki mają też wiele innych nazw: prozioki

Kulinarne Przeboje
Chrupiący kurczak w pikantnej panierce 156

prosty i smaczny obiad. :) Chrupiący kurczak: 2 piersi z kurczaka (ok. 600 g) 1-2 jajka (w zależności od wielkości) pół szklanki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3 łyżki mąki kukurydzianej (polenty) 3 łyżki bułki tartej pół łyżeczki chilli pół łyżeczki ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy kebab-gyros Kurczaka myjemy, pozbywamy się wszystkich chrząstek i tłuszczu. Każdą pierś kroimy(...)rozbijamy dość cienko. Następnie każdą część doprawiamy z każdej strony solą i pieprzem. Potrzebne będą 4 talerze: na jeden wsypujemy mąkę pszenną, na drugim rozbijamy jajka, na trzecim mieszamy ze sobą mąkę ziemniaczaną, kukurydzianą oraz bułkę tartą i wszystkie przyprawy.  Każdą pierś przyprawioną solą i pieprzem obtaczamy najpierw w mące, następnie maczamy w jajku i panierujemy w mieszance

Cooking Monster
Roladki Groszkowo marchewkowe 161

Sól ·        Olej do smażenia ·        Bułka tarta do panierki ·        2 jajka ·        Mąka pszenna do panierki Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, solimy. 2.   Układamy na każdym kawałku mięsa plasterek sera i łyżkę

Kulinarna Chwila
Kotlety ziemniaczane z sosem pieczarkowym 471

Składniki: Kotlety: 1,5 kg ziemniaków 2 jajka 6 łyżek mąki pszennej 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz  1/2 szklanki bułki tartej olej do smażenia Sos: 0,5 kg pieczarek 1 cebula 300 ml przegotowanej wody 3 łyżki oleju 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól, pieprz ziołowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki Sposób wykonania: Kotlety: Ziemniaki

Qchnia po prostu
Pulpety zapiekane w sosie śmietanowo-serowym 299

porcje: Pulpety: 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki mielonej słodkiej papryki  1 jajko 2-3 łyżki bułki tartej sól, pieprz kilka łyżek mąki pszennej  Sos: ok. 300-330 ml śmietany 18% 150 g tartego żółtego sera kilka łyżek mleka 1 łyżeczka suszonego oregano sól, pieprz   W misce dokładnie

Simply Food
Japońskie hamburgery Menchi Katsu 210

kotlety , obtoczone w panko i smażone w głębokim tłuszczu. Panko to japońska tarta bułka grubo mielona. W odróżnieniu od tartej bułki, którą uciera się na sucho, panko przyrządza się ze świeżego pieczywa. To nic trudnego zrobić panko samemu. Pszenny chleb pozbawiam skórki, tnę w malakserze, a następnie suszę. W ten sposób otrzymuję grubo mielone panko. Obtoczone w panko japońskie hamburgery(...)małych 500 g mielonej wieprzowiny, najmniej 30% tłuszczu 50 g cebuli, drobno pokrojonej 1½ łyżeczki soli biały pieprz do smaku 1 duże jajko pszenna mąka i panko do obtoczenia olej do smażenia 4 -8 hamburgerowych bułek, tutaj przepis musztarda gruboziarnista do posmarowania sos katsu, tutaj przepis frytki do podania Surówka z kapusty po japońsku 350 g białej lub pekińskiej kapusty

codojedzenia
Podwójny kotlet 115

mną podwójny kotlet wg. Magdy Gessler ze zasmażanymi ziemniaczkami i colesławem. SKŁADNIKI: 4 plastry schabu środkowego 4 plastry karkówki 2 średnie cebule 3-4 łyżki mąki pszennej 3 jajka 6-8 łyżek bułki tartej sól,pieprz smalec do smażenia WYKONANIE: karkówkę i schab rozbić tłuczkiem na cienkie plastry (przed rozbijaniem warto przykryć je kawałkiem folii spożywczej, dzięki czemu kawałki mięsa

Kuchnia Beaty
Szarlotka z chleba i resztek pieczywa 136

Szarlotkę możecie też polać miodem, syropem klonowym lub z agawy, albo podać z lodami i bitą śmietaną. To co? Do dzieła! Składniki: 8-10 kromek chleba pszennego. Można wykorzystać też kawałki suchych bułek, drożdżówek, chałek itp. 3 jajka 2 szklanki mleka 2 łyżki miodu 2 łyżki masła – plus łyżeczka do smarowania formy do pieczenia 2 jabłka Cynamon, gałka muszkatołowa

Niedzielny kucharz

Proponowane wyszukiwania