bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:88/587)

Chleb pszenno-żytni 97

Kolejny chleb na zakwasie żytnim. Zgodnie z opisem  w oryginalnym przepisie  jest to rzeczywiście prosty chleb pszenny na zakwasie żytnim. Mój zakwas był nieco

Czerwony Gupik
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z MALINAMI 146

łyżki roztopionego masła 3/4 szklanki  mleka 2 jajka 1/2 op. cukru wanilinowego 4 łyżki cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 4 czubate łyżki cukru 60 g miękkiego masła Dodatkowo : maliny - najlepiej świeże, jeśli korzystamy z mrożonych delikatnie rozmrażamy je.  Wykonanie:  Zrobić rozczyn: z rozkruszonych(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut

Walijskie Pichcenie
Szarlotka z budyniem i pianką 175

optymalna wielkość blachy to 33 cm na 23 cm: Ciasto kruche: 320 gr mąki pszennej (1 + 2/3 szklanki) (najlepiej krupczatki, ale jak nie ma, to może być typ 650) 150 gr masła zimnego 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki) 30 gr (1/3 szklanki) bułki tartej Warstwa owocowa: 1500 gr kwaśnych jabłek u mnie Boskop, może być też Szara Reneta(...)pianką listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Ciasto kruche: 320 gr mąki pszennej (1 + 2/3 szklanki) (najlepiej krupczatki, ale jak nie ma, to może być typ 650) 150 gr masła zimnego 20 gr cukru pudru (2 płaskie łyżki) 30 gr (1/3 szklanki) bułki tartej Warstwa owocowa: 1500 gr kwaśnych jabłek u mnie Boskop, może być też Szara Reneta

moj przepis na
Akademia Smaku Bosch. Warsztaty kulinarne z pieczenia chleba "Chlebem i solą" 127

prostu mąka, bez wdawania się w niepotrzebne szczegóły. Więc wybaczamy organizatorowi. Po paru sekundach konsternacji po prostu użyliśmy orkiszowej razowej i pszennej razowej, bo te mąki akurat były. Z tych mąk też wyszły pyszne bułki. No nieważne, jak wspomnieliśmy: chaos w kuchni dodaje kreatywności. Ale kontrolowany chaos oczywiście. Bo w kuchni zawsze nad wszystkim trzeba panować, wtedy jest dobrze. Potem(...)dziennym. Naprawdę smaczny dodatek do chleba. Polecamy wszystkim zapoznać się z tym tematem. Ale opowiemy wam po kolei… Główną część warsztatów zaczęliśmy od wspomnianych wcześniej bułek orkiszowych. Miały być z mąki orkiszowej jasnej i pszennej graham. Finalnie były z orkiszowej razowej i pszennej razowej, też wyszły doskonale. Na tyle dobrze, że kilka dni później powtórzyliśmy je w domu. Oczywiście mieliśmy

Marder&Marder Manufacture
Chrupiące bułeczki 98

długiej przerwie zapraszam na bułki, w środku mięciutkie, na zewnątrz niesamowicie chrupiące. Nie jadłam dawno tak dobrego pieczywa. Ciasto jest luźne i dość klejące, ale ja w takich wypadkach smaruje przy zagniataniu ręce olejem i to rozwiązuje mi klejenie:) Zapraszam i witam Was ponownie. Składniki: 3 i 1/2 szklanki mąki pszennej 14 g drożdży(...)świeżych 1 niepełna szklanka ciepłej wody 1/2 szklanki mleka 1 łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 jajko 1/4 szklanki oleju Składniki na pomadę do posmarowania bułek 100 ml wody 1 łyżka mąki pszennej Drożdże pokruszyć do miseczki, dodać cukier, 1 łyżkę mąki i ciepłe mleko. Wymieszać do połączenia, przykryć talerzykiem i odstawić na 10 min. Mąkę przesiać do dużej

dom-agi.pl
Tartaletki z jabłkiem i złocistą kruszonką 85

dojrzewającymi w słońcu jabłkami, uprażonymi z dodatkiem aromatycznego cynamonu to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 125g masła ekstra 70g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania foremek masło do wysmarowania formy Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Farsz jabłkowy: 500g jabłek (waga po obraniu(...)Owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek o średnicy 9 cm wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ponownie w piekarniku

Szalona Kuchnia Eweliny
Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżach 277

pszenno-żytni ze słonecznikiem. Do jego przygotowania wykorzystałam podstawowe składniki, których użyłam też do wypieku bułek, zamieniając płatki owsiane na słonecznik.Chleb piekłam w dwóch keksówkach o wymiarach 200x110x75 i 260x110x75. Chleb pszenno-żytni ze słonecznikiem na drożdżachSkładniki:250g mąki żytniej typ 720300g mąki pszennej typ 650375ml letniej wody1,5 łyżeczki soliłyżeczka cukru20g drożdży świeżych100g słonecznika łuskanego (plus trochę ziaren

Smakołyki Bereniki
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z JAGODAMI. 153

szklanki  mleka 2 jaja+2 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 60 g cukru 60 g miękkiego masła Na nadzienie: 2 00g jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystkie składniki wymieszać) Wykonanie:  Zrobić rozczyn(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki  sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut

Walijskie Pichcenie
PUSZYSTE JAGODZIANKI Z KRUSZONKĄ 173

szklanki  mleka 2 jaja+2 żółtka 1 łyżka domowego cukru waniliowego 1/2 szkl. cukru szczypta soli kilka kropli aromatu cytrynowego 1 jajko (do posmarowania bułek)   Na kruszonkę: 120 g mąki pszennej 60 g cukru 60 g miękkiego masła Na nadzienie: 2 00g jagód 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej (wszystkie składniki wymieszać) Wykonanie:  Zrobić rozczyn(...)równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki   sklejeniem do dołu na  blaszce uprzednio  wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą  i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłoconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 minut

Walijskie Pichcenie
Drożdżówka ze śliwkami 141

szklanki cukru 1 jajko 2 żółtka otarta skórka z jednej cytryny 1/2 łyżeczki pasty waniliowej szczypta soli 1 kg śliwek połówek bez pestek 1 łyżkę bułki tartej Kruszonka 180 g mąki pszennej 140 g brązowego cukru 130 g roztopionego masła cukier waniliowy 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie) Masło rozpuśćcie i połączcie z mąką cukrem i cynamonem. Rozetrzeć między palcami. Wykonanie(...)najmniej 1 do 2 godzin. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.  Wyrośnięte ciasto przełóżcie na wysmarowaną tłuszczem formę.  Możecie lekko rozwałkować lub rozciągnąć w dłoniach.  Posypcie wierzch bułką tartą i ułóżcie połówki śliwek rozcięciami do góry, aby sok nie wsiąkał w ciasto. Odstawcie do wyrośnięcia- powinno solidnie się napuszyć. U mnie trwało to około 75 minut. Posypcie kruszonką

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Domowy Chikker jak z McDonald's 1885

nieduże piersi z kurczaka czosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól (ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka) panierka: 75 g płatków kukurydzianych 6 łyżek bułki tartej 1,5 łyżki mąki pszennej 2 jajka ok. 4 łyżki mleka ok. pół szklanki mąki sałata lodowa olej do smażenia Sos Miodowo-Musztardowy: łyżka miodu 2 łyżki musztardy delikatesowej 4 łyżki majonezu(...)następnie formujemy w podłużne kształty. Pozostawiamy pod przykryciem na kolejne 30 minut. Bułeczki tuż przed pieczeniem przekrawamy w poprzek (nie do końca) tworząc charakterystyczne dla chikkera wyżłobienie na szczycie bułki (oczywiście czynność tę możemy pominąć). Bułeczki smarujemy mlekiem (możemy je także posypać kaszką kukurydzianą charakterystyczną dla chikkera). Pieczemy w temperaturze ok. 200 stopni przez ok. 10 minut

Słodka Strona
Pomarańczowe bułeczki 126

Ciasta i chlebki drożdżowe ostatnio u mnie królują, ale dzisiaj wersja słodkich bułeczek z dodatkiem soku pomarańczowego. Sok fajnie podkręca smak bułek. Składniki: - 500 g mąki pszennej - 150 ml ciepłego mleka - 20 g świeżych drożdży - 200 ml soku z pomarańczy - 2 łyżki oliwy z oliwek - 2 łyżki miodu - 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku z 1 łyżką

Zainspirowana w kuchni
Bułki do hamburgerów 72

przygotowujemy sobie fastfoodowe jedzenie w domowej, bardziej zdrowej wersji. Już wypiekaliśmy placki na tortille, piekliśmy pizze na własnym spodzie, a teraz przyszedł czas na bułki do hamburgerów . Składniki na bułki do hamburgerów 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 1 / 2 szklanki wody 30 g masła 1 czubata łyżeczka soli 1 łyżka cukru Dodatkowo: olej(...)ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką pszenną, krótko wyrobić. Zrobić wałek, podzielić go na 8 równych części. Formować okrągłe bułeczki, zawijając brzegi ciasta pod spód, lekko je spłaszczyć. Ponownie przykryć ściereczką, odstawić na 40 minut. Wyrośnięte bułki do hamburgerów posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać ziarnami sezamu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

niecodziennikpary
Domowe pieczywo – paluchy z sezamem 84

Spróbujcie. P.s. Oczywiście, jeśli nie lubicie sezamu drożdżowe paluchy możecie śmiało przygotować z makiem, czarnuszką, ulubionymi ziarnami lub bez dodatków. Szukając przepisu na bułki jak z piekarniki polecam Wam ten: Domowe bułki Składniki: 4 szklanki mąki pszennej – u mnie typ 500 TOTA 1 szklanka ciepłego mleka (nie gorącego!) 1 jajko klasy M 25 g świeżych drożdży 4-5 płaskich

Słodkie okruszki
Zdrowe kanapki z łososiem i oliwkami 126

zdrowych składników odżywczych, między innymi kwasów tłuszczowych omega-3. Taka kanapka doda nam też wiele energii na cały dzień. Użyjcie do ich przygotowania dowolnego pieczywa – bułki, pieczywa razowego, albo zwykłego pszennego. Zobacz również: Dietetyczna kanapka z twarożkiem Składniki dowolne pieczywo wędzony łosoś (możecie użyć również łososia kanapkowego – jest on znacznie tańszy) odrobina masła garść rukoli czarne oliwki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!