bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:86/587)

Kotlety z fasoli i kiszonej kapusty 124

sosem koperkowym lub pieczarkowym. 240 gramów białej fasoli wcześniej ugotowanej lub z puszki  200 gramów kiszonej kapusty 1 mała cebulka ok.50 gramów 1 łyżka bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej lub kukurydzianej pół łyżeczki majeranku sól pieprz opcjonalnie wegeta 1 małe jajko 2 łyżki koperku Fasolę zalać wodą i zostawić na noc następnie w tej samej wodzie ugotować(...)przekładamy do miski i miksujemy za pomącą blendera. ( możemy też rozgnieść za pomocą tłuczka do ziemniaków) To nie musi być idealny gładki mus  Dodajemy posiekaną kapustę kiszoną, mąkę, bułkę tartą, jajko, koperek oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakieś 10/15 minut Na patelni rozgrzać tłuszcz do smażenia. Z przygotowanej masy fasolowej formujemy kotlety najlepiej to robić lekko

Andzia Pichci
Roladki z młodą kapustą 175

schabu ·        Olej do smażenia ·        2 jajka ·        Bułka tarta do panierki ·        Mąka pszenna do obtoczenia ·        Sól ·        Pieprz ·        Cebula(...)Zanurzamy w roztrzepanym jajku. 13.                     Panierujemy w bułce tartej. 14.                     Smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju

Kulinarna Chwila
Hamburgery drobiowe 262

Rafex . Polecam na obiad lub kolację. Składniki: Podwójna pierś z kurczaka 1 łyżka musztardy sarepskiej Roleski Przyprawa z curry do kurczaka Rafex Sól, pieprz Olej do smażenia Bułki: Zaczyn: 250 gram mąki pszennej 250 ml. letniej wody 20 gram świeżych drożdży Ciasto właściwe: Cały zaczyn 250 gram mąki pszennej 50 ml. letniej wody 30 gram mleka w proszku 1 łyżeczka(...)wyrabiamy gładkie ciasto. Dodajemy roztopione masło i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Pozostawiamy do wyrośnięcia pod przykryciem na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na osiem części, formujemy okrągłe bułki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy sezamem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni, upieczone studzimy

Bajeczna Kuchnia
NAJLEPSZE HOT-DOGI Z GRILLA I 7 TRIKÓW, DZIĘKI KTÓRYM KAŻDY Z WAS ZOSTANIE MISTRZEM GRILLOWANIA 87

której nie zabrakło pysznych kiełbasek, chrupiących, grillowanych warzyw, węgierskich langoszy, kaszanki i sałatek. Głównym jednak bohaterem tej grillowej uczty były przepyszne HOT-DOGI w takiej wersji XXL! Chrupiąca bułka, soczysta grillowana kiełbaska, warzywa, prażona cebulka , musztarda, ketchup i szczypiorek z własnego ogródka. Pysznie i mega sycąco! Do tworzenia takich Hot-dogów zainspirowała mnie moja ukochana marka Kielecki , z którą(...)Fantastyczne dodatki do mięs, wędlin i kanapek. Nie tylko tych z grilla! Wypróbujcie i dajcie znać jak smakowało! Gorąco polecam! SKŁADNIKI: (ilość produktów zależy od ilości osób ) * bułki hot-dogowe lub pszenne bagietki * dobrej jakości kiełbaski grillowe * cebula i biała czerwona * świeże pomidory * ogórki gruntowe * kukurydza ( kolba ) + masło i sól * Ketchup Extra Kielecki Pikantny * Musztarda Kielecka Grillowa * prażona cebula * świeży

Ostra na Słodko
Burger z parowaru 300

smakowały świetnie, ale nie wyglądały na górze już tak ładnie jak te upieczone, także w przepisie i zdjęciach są te z piekarnika :) Składniki na bułki ( 8 bułek) :  3,5 szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej  1,5 szklanki wody 50g świeżych drożdży  1 łyżka soli  1 łyżka cukru  1/3 szklanka oliwy  1 łyżka ziaren sezamu białego(...)pomidorków cherry: zebra, żółte, czerwone  2 łyżki oliwy extra vergine  garść kolendry  sok z 1 limonki  świeżo zmielony pieprz zielony  pieprz czarny  Przygotowanie bułek  Wodę przelewamy do garnka i podgrzewamy do temperatury, w której swobodnie możemy włożyć palec :) ( ja się zagapiłem i później włożyłem do prawie wrzątku ;) , więc uważajcie :D  ) Dodajemy

Parowar Faceta
Węgierskie bułki 117

wilgotne. Idealne na śniadanie lub kolację. Może się skusicie i upieczecie takie smakołyki, a później podzielicie się swoją opinią w komentarzach. Więcej przepisów znajdziecie w zakładce BUŁKI. Ciasto 350 g mąki pszennej 2 żółtka 25 g świeżych drożdży 250 g mleka szczypta soli 1 łyżka cukru Mąkę przesiać do miski, dodać żółtka rozbełtane z mlekiem. Drożdże pokruszyć i wymieszać(...)cukru Wszystko razem utrzeć  i posmarować rozwałkowane ciasto. Zwinąć w rulon i pociąć w 5 cm kawałki. Formę o średnicy 26 cm posmarować masłem i układać bułki przecięciem do góry. Odstawić do wyrośnięcia. 300 g mleka 3 łyżki cukru Mleko wymieszać z cukrem. Połowę mleka z cukrem wlać do formy z bułki i piec w piekarniku nagrzanym

O kuchni z uczuciem
Pomarańczowiec 369

karze jeść od razu całej blachy... Składniki na ciasto:   3 duże lub 4 mniejsze pomarańcze 15 jajek 1½ szklanki cukru kryształu 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1½ szklanki zmielonych orzechów włoskich Składniki na krem: 3 jajka 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka zagotowanej wody(...)owoce mielimy w maszynce do mięsa. Białka ubijamy ze szczyptą soli, dodajemy cukier kryształ, cały czas ubijając wrzucamy po jednym żółtku aż do ich wykorzystania. Składniki suche: kakao, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Kolejno dodajemy pomarańcze, a na końcu zmielone orzechy. Spód blaszki wykładamy papierem

Kuchnia w czekoladzie
Bułki na jogurcie naturalnym 127

Idealnie miękkie, puszyste i delikatne - bułki na bazie jogurtu naturalnego z sezamową posypką. Zachowują świeżość przez 2-3 dni.   Składniki na 12 bułek: niepełne 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 500) 2 jajka mały jogurt naturalny (około 200 g) 1/2 szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1 opakowanie drożdży suszonych (7 g suszonych lub 15 g świeżych drożdży) 1/4 kostki(...)sobą wymieszać.  3. Przygotowaną masę przełożyć na blat delikatnie obsypany mąką. Wyrobić miękkie i gładkie ciasto (ja swoje ciasto wyrabiałam ręcznie przez około 10 minut). Następnie ciasto na bułki przełożyć z powrotem do miski, przykryć czystym ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce. Ciasto drożdżowe musi dwukrotnie podwoić swoją objętość. 4. Gdy ciasto wyrośnie, ponownie przełożyć je na blat

Ugotować
Domowy longer prawie jak z KFC 274

dodałam do nich pomidora oraz ogórka.  Na prawdę nie będziecie zawiedzeni poniższym przepisem. Domowe longery na pewno posmakują fanom fast foodów :) Składniki dla 3-4 osób: bułki longery 500 g mąki pszennej tortowej 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 45 g miękkiego masła 190 ml mleka + 100 ml przegotowanej wody 1 łyżka zwykłego cukru 1 jajko szczypta soli(...)sezam na panierkę 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki mleka szczypta soli + mąka do obtoczenia piersi z kurczaka  dodatkowo 1 podwójny filet z kurczaka pieprz cayenne papryka słodka sól olej do smażenia sałata pomidory ogórek konserwowy ketchup Na samym początku przygotować ciasto na longery. Do miski wsypać mąkę, dodać suche drożdże i całość ze sobą wymieszać. Następnie wbić jajko

Ugotować
Vermont Sourdough i bułki, czyli bajeczne pieczywo na zakwasie 175

wypustkami, te drugie urosły ładnie, były rumiane, chrupiące i miały piękne dziurki ale jednocześnie pozostały mocno wilgotne :)  Przepis znalazłam u  Trufli . Vermont Sourdough i bułki zaczyn: 150 g maki pszennej chlebowej 188 g wody 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego. Wszystkie skladniki wymieszac, zakryc szczelnie folia zostawic na 12-16 godzin. ciasto właściwe: 750 g mąki pszennej chlebowej(...)części uformowałam bułeczki i ułożyłam w formie do pieczenia. Chleb w koszyczku zostawiamy w temp. pokojowej na 2 godz, po czym pieczemy w 240 st.C przez 30-35 min. Bułki pieczemy po ok 1,5 godziny (powinny wyraźnie zwiekszyc objętośc przed włożeniem do pieca). Piekałam je ok 15 minut. Zarówno chleb jak i bułki studziłam na kratce

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki nadziewane leczem 112

doskonały farsz do roladek ze schabu. Wyszły pyszne. Składniki: ·        ½ kg schabu ·        Bułka tarta do panierki ·        Mąka pszenna do obtoczenia ·        2 jajka ·        1 laska kiełbasy podwawelskiej(...)paski papryki konserwowej ·        Chili ·        Przecier pomidorowy ·        2 łyżeczki mąki pszennej Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, rozbijamy. 2.    Doprawiamy pieprzem oraz solą. 3.    Kiełbasę kroimy drobno, obsmażamy na rozgrzanym oleju. 4.    Pieczarki również

Kulinarna Chwila
kotlety schabowe po hawajsku 121

owskich restauracji. Ananas oczywiście był z puszki. Ja użyłam świeżego ananasa. W ten sam sposób przygotowywano kotlety z piersi kurczaka.  4 kotlety schabowe, 2 jajka, bułka tarta (około 80 gram), mąka pszenna, sól, pieprz, smalec do smażenia, 4 plastry ananasa, 4 plastry sera żółtego Kotlety roztłuc oprószyć solą i pieprzem. Jajka rozmącić w głębokim talerzu. Bułkę wysypać na duży

królestwo garów
KOPYTKA 163

Składniki: 1 kg ziemniaków mąka pszenna mąka ziemniaczana sól masło tarta bułka Sposób wykonania: Ziemniaki umyj, obierz i ugotuj. Odlej wodę i dobrze rozgnieć. Wygładź utłuczone ziemniaki do gładkiej i równej powierzchni. Podziel na 4 równe części. Dwie przeciwległe części wyjmij na talerz i w wolne miejsca wsyp odpowiednio - do jednego mąkę ziemniaczaną, do drugiego mąkę pszenną do wysokości górnej

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Bułeczki śniadaniowe (nocne) 146

pichcę ...” http://atinabc.blox.pl/2008/09/Nocne-buleczki.html . Autorka napisała, że przepis jest na 12 bułeczek ale ja zrobiłam 16 małych. Ilość jaka wyjdzie z przepisu oczywiście jest uzależniona od wielkości bułek. Składniki: 3 szklanki mąki pszennej typ 650 (szklanka - 250 ml) (ja dałam typ 550 i też wyszły dobre bułeczki) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka cukru 40 g drożdży 1/2 szklanki wody(...)szklanki mleka 1 łyżeczka soli 1/3 szklanki oleju Dodatkowo: 1 jajko i odrobinę mleka - do posmarowania sezam, mak, siemię, dynia - do posypania jak kto lubi Wieczorem: Mąkę (pszenną i ziemniaczaną) przesiać do miski. W kubku rozkruszyć drożdże i zasypać je cukrem. Poczekać, aż się rozpuszczą (jeżeli nie mogą "ruszyć", to można im pomóc rozgniatając je i mieszając łyżeczką). Do mąki

IMPRESJA SMAKU
Bułki śniadaniowe 130

przepisów na bułki śniadaniowe. Przepis wzięłam z  tej strony .. Wspaniałe pachnące bułeczki, długo zachowujące swoją świeżość. Polecam, naprawdę są przepyszne. Z podanego przepisu wychodzi ok. 14 bułek. Składniki: 4 szklanki mąki pszennej 1 i ¼ szklanki letniego mleka ¾ łyżeczki soli 1 jajko 1 łyżka cukru 2 łyżki roztopionego masła 7 g suchych drożdży lub 15 g świeżych. Dodatkowo: 1 roztopiona(...)pozostawić w ciepłym miejscu przykryte ściereczką na 1,5 – 2 godzin aż do podwojenia objętości. Gotowe wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić, podzielić na 14 części i z każdej uformować bułkę.   Gotowe bułeczki układać na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przed wstawieniem bułeczek do piekarnika wysmarować je roztopionym masłem. Wstawić

Na słodko lub wytrawnie