zmieniło. Pozostaję sobą. Tylko taką trochę pełniejszą i radośniejszą wersją :) Uczcijmy to leniwymi pierogami :) PIEROGI LENIWE Składniki: - 700 gramów twarogu - 7 jajek - 550-600 gramów mąki pszennej pełnoziarnistej - 60 gramów masła - bułka tarta - cukier Przygotowanie: Twaróg mielimy, Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z masłem i twarogiem, a białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodajemy mąkę
Życie zamknięte w smakukupiłam kalafior, którego nie jadłam od bardzo dawna. Pół porcji wykorzystała moja mama, a drugą postanowiłam wykorzystać na kotleciki. :) Składniki: 500g kalafiora 1 jajko 3 łyżki mąki pszennej graham T1850 3 łyżki bułki tartej pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie, kurkuma, świeża natka pietruszki olej do smażenia Sposób przygotowania: Kalafiora dzielimy na różyczki, myjemy i wrzucamy na wrzącą i osoloną wodę. Gotujemy
Truskawkowa FiestaKnedle na słodko :) z tegorocznymi truskawkami! Idealne na Dzień Dziecka :) Składniki: 20 dag mąki pszennej, ½ kg truskawek, 10 dag bułki tartej, ½ szklanki mleka, 1 łyżka masła, 3 żółtka, sól do smaku, cukier waniliowy do posypki. Wykonanie: Truskawki obrać, przepłukać, pokroić i wymieszać z bułką tartą. Masło utrzeć z żółtkami, połączyć z mąką, bułką tartą, wlać mleko, posolić i zagęścić ciasto
Tradycyjna KuchniaTWAROGIEM. Składniki: 420 g ugotowanych ziemniaków 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 duże jajko 100 g twarogu 100 g kaszy manny około 25 g mąki pszennej sól pieprz olej tarta bułka Sposób przyrządzania: Ugotowane ziemniaki rozgnieść widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Twaróg rozgnieść widelcem. W dużej misce wymieszać starannie rozdrobnione ziemniaki, posiekaną natkę pietruszki oraz twaróg. Dodać całe jajko
Zakątek rozkoszy kulinarnychSkładniki: 1/2 kg ziemniaków 100 g maki pszennej lub ziemniaczanej 2 jajka bułka tarta ( do obtaczania ) przyprawy do doprawienia: czosnek, pieprz, oregano, papryka Oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już w pełni ugotowane ugniatamy na puree, dodajemy 2 jajka i mąkę. Dalej ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowa
ClauditteMissCookingmoja babcia i mama. U nas najczęściej podawane z sosem pieczarkowym. Coś a'la kopytka. Spróbujcie bo warto;) Składniki: 1 kg ugotowanych, wystudzonych ziemniaków 200 gram maki pszennej 1 jajko szczypta soli bułka tarta masło klarowane do smażenia 2 łyżki roztopionego masła Wykonanie: Wystudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do czosnku bądź maszynkę do mielenia mięsa. Następnie połączyć
Krakowskie smaki Animoje zdanie! Aby się przekonać, które drożdżowe bułeczki są smaczniejsze musicie sami je upiec i ocenić! Bułeczki z rukolą i serem: Składniki na 9 dużych bułek: 2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie drożdży instant (8 g) 2 łyżki roztopionego masła ponadto: garść rukoli ½ łyżeczki oliwy mały
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjedzenia przed TV. Prosto i pysznie… smacznie, zdrowe (bo pełnoziarniste) jeszcze ciepłe drożdżowe bułeczki z dodatkiem ajwaru popijamy np. zimnym mlekiem. Składniki na 9 dużych bułek: 2,5 szkl. mąki pszennej pełnoziarnistej 170 ml letniej wody 1 jajko 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 1 opakowanie suchych drożdży (8 g) 2 łyżki roztopionego masła ponadto: ajwar mleko Przygotowanie: Masło
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępewno wskazałabym na te wspaniałe bułeczki. Niesamowicie puszyste i delikatne. Naprawdę polecam. Przepis troszkę zmodyfikowałam gdyż autorka podaje większą ilość produktów. Przepis na około 35 bułek: Składniki: 500 g mąki pszennej 100g cukru 100 g masła lub margaryny + 50 g do smarowania placków 2 op suszonych drożdży po 7 g ( 14 g) 250 ml mleka ( 1 szklanka
Na słodko lub wytrawniebardziej smakowały. Składniki: 80 g cukru brązowego, 1 opakowanie cukru waniliowego, 50 g świeżych drożdży, 300 g mleka, 2 żółtka, 50 g miękkiego masła, 500 g mąki pszennej, 1 jajko do posmarowania bułek, olej rzepakowy, masło do smarowania, dżem Łowicz. Przygotowanie: Do naczynia wysokiego włóż cukier, cukier waniliowy, drożdże i mleko, wszystko wymieszaj. Następnie dodaj żółtka, miękkie masło i całość
Moniki Smakołykiwłoskie...mniam...po orzechy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.plSkładniki na ciasto: 3 duże pomarańcze 15 jaj 1 i 1/2 szk cukru kryształu 3 łyżki kakao 15 łyżek bułki tartej 6 łyżek mąki pszennej 3 łyżki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki orzechów włoskich mielonych Pomarańcze w całości umyć, włożyć do garnka i gotować przez 10 minut, następnie odcedzić
Apetyczna babeczkajajka, 1 ząbek czosnku 1 1/2 łyżki przyprawy Pomysł na … Soczystego kurczaka w ziołach z nutą cytryny pieprz do smaku, olej do smażenia, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej bułka tarta Przygotowanie : Udka kurczaka luzujemy ze skóry i kości. Mięso przekładamy do misy robota, wbijamy jajka i dodajemy czosnek, siekamy w szatkownicy, Do masy mięsnej dodajemy przyprawę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwykonaniu. Obiad gotowy w 20 minut! SKŁADNIKI: - 500g ugotowanych młodych ziemniaków - 2 jaja - 1 żółtko - 2 małe cukinie - 1/2 cebuli - 5 łyżek natki pietruszki - 1 łyżka bułki tartej - 2 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - sól, pieprz WYKONANIE: - cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól pozostaw na 15 minut, po tym czasie wyciśnij cukinię i odlej powstały
SMYKWKUCHNIPlacki z cukinii są dla mnie zawsze rarytasem. Wychowana na "plyndzach" poznańskich, uwielbiam każdą wersję placków,niekoniecznie właśnie ziemniaczanych. Robi się je szybko, można wykorzystać
W kuchni Karmel-itkiPewnie każdy z Was ma na nie swój przepis. Ja wrzucam swój – może takie też Wam zasmakują. 1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 mała bułka (np. kajzerka) 2 łyżki otrębów pszennych lub owsianych 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 suszona czuszka (lub inna ostra papryka) 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz
kuchcikownia