Polecam! Składniki ( 4 porcje): 500 g mielonego mięsa indyka 1 mała czerstwa bułka (np. kajzerka); jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie można użyć jeszcze bułki tartej 1 cebula 2 łyżki posiekanego koperku 1 jajko mąka pszenna do obtoczenia olej do smażenia sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bułkę zalej mlekiem lub wodą, odstaw do namoczenia na około 5 – 10 minut
Oka w rosole czyli KaFka gotujeszklanki mąki pszennej 3/4 szklanki ciepłego mleka 3 łyżki cukru 1 duże jajko szczypta soli 60 g miękkiego masła 15 g świeżych drożdży 4 łyżeczki bułki tartej 400 g truskawek Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 60 g roztopionego masła Do miski wsypać drożdże i cukier. Rozcierać łyżeczką do czasu, aż drożdże zrobią się(...)płynne. Wlać ciepłe mleko i wymieszać. Dodać masło, sól, jajko i mąkę pszenną. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować okrągłe bułeczki, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, w dość sporych odległościach od siebie. Przykryć i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
Domowa cukiernia EwyKrążki przygotowane z cebuli, nadziane mozzarellą, panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Przekąska popularna w Stanach Zjednoczonych - bardzo smaczna i tania, choć kaloryczna. Przygotowanie takich krążków w domu jest niezwykle proste! Złociste i chrupiąca krążki cebulowe świetnie smakują na ciepło, podane z różnymi sosami. Można podać(...)samo jako przekąska np. do piwa lub jako dodatek do dań obiadowych. Składniki: 3 duże cebule 1 kula mozzarelli 4 jajka około 3/4 szklanki mąki pszennej około 1 i 1/2 szklanki bułki tartej około 500 ml oleju rzepakowego lub więcej (zależy o wielości patelni) sól, pieprz Wykonanie: Ser mozzarella odsączamy z wody i kroimy w słupki o grubości około
Kuchnia MagdaLenyKrążki przygotowane z cebuli, nadziane mozzarellą, panierowane w mące, jajku oraz bułce tartej i smażone na głębokim oleju. Przekąska popularna w Stanach Zjednoczonych - bardzo smaczna i tania, choć kaloryczna. Przygotowanie takich krążków w domu jest niezwykle proste! Złociste i chrupiąca krążki cebulowe świetnie smakują na ciepło, podane z różnymi sosami. Można podać(...)samo jako przekąska np. do piwa lub jako dodatek do dań obiadowych. Składniki: 3 duże cebule 1 kula mozzarelli 4 jajka około 3/4 szklanki mąki pszennej około 1 i 1/2 szklanki bułki tartej około 500 ml oleju rzepakowego lub więcej (zależy o wielości patelni) sól, pieprz Wykonanie: Ser mozzarella odsączamy z wody i kroimy w słupki o grubości około
Kuchnia MagdaLenyautorki bloga, ale są na prawdę bardzo smaczne. Na pewno do nich wrócę i postaram się by wyglądały lepiej :P Polecam! :) Składniki (na 4 bułki): Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej pół szklanki ciepłej wody 20 g świeżych drożdży pół łyżeczki cukru łyżeczka soli 2 łyżki oleju Wierzch bułeczek: 3,5 łyżki mąki kukurydzianej 3 łyżki wody szczypta soli(...)Drożdże rozdrabniamy i zalewamy ciepłą, ale nie gorącą wodą. Dodajemy sól i cukier i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i olej, zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części i formujemy bułki. Układamy na blasze i odstawiamy do wyrośnięcia na 40-60 minut. W czasie, gdy bułki rosną przygotowujemy masę do posmarowania wierzchu. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie razem. Gdy bułki urosną
Czerwona PorzeczkaSurimi w cieście naleśnikowym – Składniki: 12 paluszków krabowych 100 ml mleka 1 jajko pół szklanki mąki pszennej tortowej – ok. 80g (ciasto naleśnikowe powinno wyjść dość gęste) pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 czubata łyżeczka bułki tartej sól i pieprz do smaku Dodatkowo: mała patelnia o średnicy 23cm olej rzepakowy do smażenia(...)folii, osuszyć. W miseczce wymieszać mleko z jajkiem. Dodać szczyptę soli, szczyptę pieprzu, pół łyżeczki papryki słodkiej, pół łyżeczki czosnku granulowanego oraz jedną czubatą łyżeczkę bułki tartej, wymieszać. Na koniec dodać mąkę pszenną przesianą z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać. Każdy paluszek krabowy otoczyć dokładnie w cieście naleśnikowym i od razu układać na patelni na rozgrzanym oleju. Smażyć
Kulinarne Przebojejajka · 3 łyżki mleka · 3 łyżki bułki tartej oraz do panierki · 3 łyżki mąki pszennej · Olej do smażenia · Sól · Pieprz
Kulinarna Chwiladużych kotletów) - 1 szklanki startej marchewki, - 1 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej, - 1/2 szklanki słonecznika, - 1/2 szklanki siemienia lnianego, - 1 cebula, - 1/2 szklanki bułki tartej, - 1/4 szklanki oleju, - 3 łyżki mąki pszennej, - 2 łyżki sosu sojowego, - łyżeczka suszonego imbiru, - 1/2 łyżeczki ostrej papryki, - sól, pieprz do smaku. Oprócz tego: - bułki do hamburgerów (pyszne są z TEGO przepisu), - sałata lub szpinak
Co na wege obiad?Moje bułki jak grahamki wyglądają, bo kolorystycznie je przypominają. Jednak ciasto z samej mąki pszennej przygotowałam, ale dużo zmiksowanego, prażonego słonecznika dodałam. To dzięki niemu kolor został zmieniony, a smak pieczywa wzbogacony. Bułki z wyglądu, może nieidealne, ale w smaku przepyszne, genialne. Składniki 10 szt.: 40 g świeżych drożdży, 100 g płatków owsianych zwykłych, 400 g mąki pszennej(...)niewielką ilość mąki, ma być elastyczne i miękkie. Ciasto dzielimy na 10 równych części. Formułujemy bułeczki, składając ciasto do środka, aby jak najwięcej złapać powietrza (takie ciasto lepiej rośnie). Bułki układamy na blasze od piekarnika, podsypanej mąką. Wierzch zwilżamy wodą, i nacinamy X za pomocą ostrego noża. Bułki przykrywamy bawełnianą ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia, czas ok. 30 min. Pieczemy
Moniki Smakołykiinnego przepisu, który pochodzi z bloga Kuchennymi Drzwiami ze względu na udział w zabawie na forum Wędliny Domowe gdzie piekliśmy bułki z przepisu, który wybrała Halinka . Składniki: 2 szklanki mąki pszennej chlebowej 3/4 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki soli 20 g świeżych drożdży 60 ml wody 60 ml mleka 50 ml oliwy Dodatkowo(...)jajko i łyżka mleka do posmarowania bułek Przygotowanie: Wieczorem, dzień przed pieczeniem bułek: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i zostawić na chwilkę aż ruszą i zaczną się pienić. W misie miksera umieścić mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, sól, wodę, oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione ciasto zostawić na 5-10 minut, po czym ponownie wyrobić około
Kocham..lubię..gotuję..dzieła! Polecam wam też mój koktajl z truskawek słodzony liczi . Film Składniki – Truskawki w kokilkach z kruszonką kilogram truskawek 200 g cukru brązowego cztery łyżeczki bułki tartej Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g miękkiego masła ewentualnie lukier Przepis – Truskawki w kokilkach z kruszonką Truskawki kroimy na kostkę. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na którą(...)kolor i pierwotne kształty. Aby przygotować kruszonkę łączymy mąkę, cukier i masło. Całość ucieramy, aż powstaną grudki. Kruszonka musi być sypka. Podsmażone truskawki dodajemy do kokilek. Następnie posypujemy truskawki bułką tartą. Następnie sypiemy nasz kruszonkę. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy maksymalnie 10 minut, aż truskawki zaczną wrzeć. Gotowe. Możemy też użyć lukru . Koszt
Kuchennyviral.pldzieła! Polecam wam też mój koktajl z truskawek słodzony liczi . Film Składniki – Truskawki w kokilkach z kruszonką kilogram truskawek 200 g cukru brązowego cztery łyżeczki bułki tartej Kruszonka: 200 g mąki pszennej 100 g cukru 100 g miękkiego masła ewentualnie lukier Przepis – Truskawki w kokilkach z kruszonką Truskawki kroimy na kostkę. Całość wrzucamy na rozgrzaną patelnię, na którą(...)kolor i pierwotne kształty. Aby przygotować kruszonkę łączymy mąkę, cukier i masło. Całość ucieramy, aż powstaną grudki. Kruszonka musi być sypka. Podsmażone truskawki dodajemy do kokilek. Następnie posypujemy truskawki bułką tartą. Następnie sypiemy nasz kruszonkę. Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy maksymalnie 10 minut, aż truskawki zaczną wrzeć. Gotowe. Możemy też użyć lukru . Koszt
Kuchennyviral.pldługo szukałam przepisu który w 100% oddawałaby smak moich ulubionych bułek ... Jednak opłacało się szukać ... Dziś idealnym przepisem dla mnie dzielę się z Wami :) Bułki wrocławskie SKŁADNIKI : 1/2 kg mąki pszennej + do podsypania 13 g świeżych drożdży 1 jajko 1 łyżka masła 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 230 ml ciepłego mleka PRZYGOTOWANIE : Drożdże wkruszam(...)wbijamy jajko, dodajemy masło i wlewamy wyrośnięte drożdże oraz pozostałe ciepłe mleko. Całość wyrabiamy na gładkie ciasto. Przykrywamy miskę folią i odstawiamy na godzinę. Następnie formujemy około 7 bułek, obtaczamy je w mące, układamy na przygotowanej do pieczenia blaszce. Odstawiamy na ponowną godzinę. W bułkach robimy głęboki przedziałek. Pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczosnek w proszku słodka papryka w proszku pieprz sól chili w proszku (opcjonalnie) (ewentualnie możemy dodać przyprawę do kurczaka) panierka: 100 g płatków kukurydzianych 7 łyżek bułki tartej 2,5 łyżki mąki pszennej mąka do obtaczania jajko rozbełtane z ok. 2 łyżkami mleka olej do smażenia dowolne sosy Domowe Nuggetsy w Płatkach Kukurydzianych - Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka kroimy(...)dodać większą ilość). Dokładnie mieszamy, tak aby pokryć przyprawami każdy kawałek mięsa. Płatki kukurydziane kruszymy (w food procesorze lub np. za pomocą wałka kuchennego). Dodajemy mąkę oraz bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka kolejno maczamy w: mącę, jajku z mlekiem, a następnie w przygotowanej panierce starając się pokryć nią każdy fragment mięsa. Kawałki kurczaka smażymy na średnim
Słodka Stronawychodzi 10 bardzo dużych bułek, ale można oczywiście zrobić je odrobinę mniejsze. Polecam serdecznie Bułki drożdżowe z owocami, serkiem i kruszonką Składniki na 10 bardzo dużych bułek: Ciasto drożdżowe: – 500 g mąki pszennej – 250 ml mleka – 40 g drożdży świeżych – 1 jajko – 125 g cukru – 70 ml oleju rzepakowego Nadzienie serowe(...)mnie nie było zbyt dużej różnicy) – łyżka cukru pudru – łyżka mąki pszennej – około 250 g dowolnych owoców Kruszonka : – 50 g zimnego masła – 100g mąki pszennej – 50 g drobnego cukru Zaczynamy od ciasta drożdżowego. Mleko podgrzewam delikatnie w mikrofali tak żeby było ciepłe. Przelewam je do docelowej misy w której będę później robić ciasto. Dorzucam
Relaxtime