bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:79/587)

Kokosowy krem z bułkami do ciast i tortów 106

proporcji składników otrzymacie sporą porcję, którą możecie przełożyć grubą warstwą tort o średnicy 23 cm, dwukrotnie cieńszymi lub zrobić więcej przełożeń w mniejszych ciastach. Polecam! 2 suche bułki kajzerki (mogą być inne pszenne) 3 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml) 1/2 szklanki cukru 100g wiórków kokosowych 200g masła   125g margaryny (można zastąpić masłem lub zmniejszyć ilość)   Bułki namoczyć

Di gotuje
Bułki jogurtowe 444

ciasta drożdżowego z dodatkiem jogurtu. Bułeczki są miękkie i lekko słodkie, więc można je jeść same lub oprószone cukrem pudrem. Z poniższego przepisu można przygotować 16 sztuk. Bułki jogurtowe Składniki: 600g mąki pszennej 300g jogurtu naturalnego 150g cukru pudru 1 jajko 1 żółtko 25g drożdży 1 łyżka ekstraktu z wanilii 50g masła 1 białko do posmarowania bułek przed pieczeniem Wykonanie

Smakołyki Bereniki
Bajgle 183

Składniki na 8 sztuk bajgli: 500 g mąki pszennej typ 650 1 łyżka cukru 1,5 łyżeczki soli 20 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży

Przepisy na domowy ser i chleb
Bułki - chlebki pszenne ze słonecznikiem i płatkami owsianymi. 153

się pozbyć 43kg w 9 miesięcy, a mój metabolizm się przestawił, zwyczajnie białe zwykłe pieczywo przestało mi smakować. Używam wielu mąk do wypieku bułek, czy chleba m.in. owsianej, gryczanej, żytniej, kukurydzianej i tych pszennych pełnoziarnistych również. Coś mnie jednak naszło dziś i rzuciłem się na zwykłe białe bułki. Miały być bułki, ale tak wyrosły, że zrobiły się z tego małe(...)chlebki. Jak je przygotować? -3 kubki mąki pszennej TYP650 -3/4 kubka mleka podgrzanego temperatura ok. 39 stopni -60 gram drożdży świeżych -słonecznik i płatki owsiane do posypania -łyżeczka soli -mała garść cukru Mąkę przesiewamy z solą. Drożdże rozkruszamy i zasypujemy cukrem. Podlewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy do momentu, aż drożdże wyraźnie zaczną pracować. Taki zaczyn dolewamy do mąki

BaRepas
Drożdżówki z malinami i kruszonką 202

Dodatkowo: maliny lub inne owoce ewentualnie 4 i 1/2 łyżeczki bułki tartej (jeśli wykorzystujemy np. truskawki lub śliwki) 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania bułek Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru 60 g roztopionego masła cukier waniliowy Przesianą mąkę wymieszać z suchymi drożdżami lub z przygotowanym rozczynem z drożdży świeżych. Dodać resztę składników (zostawiając masło(...)będzie miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce przykryte ściereczką, aby podwoiło swoją objętość. Po tym czasie ponownie krótko zagnieść i podzielić na 9 równych części. Uformować okrągłe bułki i wyłożyć w sporych odległościach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i poczekać, aż podwoją swoją objętość. Następnie dnem szklanki zrobić w każdej bułce wgłębienie mocno przyciskając szklankę, ciasto powinno

talerz przyjemności
Kotlety schabowe po zbójnicku 595

oczywiście możecie użyć grubszych plastrów schabu) mielona słodka papryka do smaku szczypta mielonej ostrej papryki do smaku suszony czosnek do smaku mąka pszenna do panierowania kotletów 2 jajka do panierowania kotletów bułka tarta do panierowania kotletów 1 kulka mozzarelli (ok. 125 g po odsączeniu) 150 g wędzonego boczku surowego lub parzonego (wedle uznania) 1 średnia cebula

Kulinarne Przeboje
Bułki do kebaba 104

można mrozić, a następnie podpiec np. na grillu elektrycznym, dzięki czemu bułki do kebaba będą tak chrupiące jak w prawdziwym kebabie ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bułki do kebaba – Składniki: 600 g mąki pszennej (u mnie luksusowa, typ 550) 250 ml ciepłej wody (o temperaturze ok. 40 st. C) 50 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 150 g jogurtu naturalnego bardzo

Kulinarne Przeboje
Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i złotym siemieniem lnianym 174

wyjdą i przyznam się, że efekt mnie zadowolił. Bułki są delikatne, pierwszego dnia po upieczeniu lekko chrupiące, następnego dnia robią się miękkie i nie twardnieją, jak to z reguły bywa z pieczywem. Ich przygotowanie nie jest ani trudne, ani czasochłonne, więc... zapraszam do pieczenia :) Składniki: 300 g mąki pszennej , 1/2 szklanki płatków owsianych , 8 łyżek siemienia lnianego - użyłam złotego siemienia(...)tych kawałków w dłoniach uformować okrągłe bułeczki. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia. Ciasto jest dość ciężkie, więc bułki ostatecznie nie wyrastają tak jak klasyczne pszenne pieczywo, chyba że poukładamy je w foremkach. Ja piekę bardziej płaskie na tradycyjnej blasze. Podrośnięte bułki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i piec przez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Bułki śniadaniowe 201

Domowe bułki z mąką pełnoziarnistą, nie tylko na śniadanie.Składniki:200 ml ciepłej wody (niepełna szklanka)3 łyżki mleka20 gram świeżych drożdży1 łyżeczka cukru3 szklanki mąki pszennej (lub graham)1 szklanka mąki żytniej3 łyżki oleju2 jajka1 łyżka soliewentualnie odrobina masła(...)oleju na wierzchDrożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem mleka i cukru. Odstawiamy je na chwilę a w tym czasie odmierzamy resztę składników do dużej miski. Bułki można zrobić w całości z mąki pszennej. Ja dodałam do 2 szklanek mąki pszennej typu 650 jeszcze 1 szklankę mąki żytniej i 1 szklankę mąki pszennej typu graham. Wyrobione ciasto jest dość papkowate

prawdziwe jedzenie
Najlepsza Szarlotka mojej mamy 116

skórka starta z połowy cytryny, dodatkowo: jabłka 1,5 kg, cynamon do posypania jabłek, cukier do posypania jabłek, mąka do podsypywania ciasta, cukier puder do posypania ciasta, bułka tarta, Sposób przygotowania: Mąkę pszenną przesiewamy, dodajemy pozostałe składniki ciasta i siekamy go nożem, a następnie zagniatamy rękami. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich wkładamy do lodówki. Drugą część

kulinarne odsłony pati
Kalafior w panierce 125

tartą to smaczna klasyka.Dla odmiany polecam równie pyszne danie z tym warzywem w roli głównej czyli kalafior panierowany. 1 średniej wielkości kalafior 2 jajka pół szklanki mąki pszennej ok. pół szklanki wody Bułka tarta Olej do smażenia Kalafior umyć i rozdzielić na większe różyczki. W garnku zagotować wodę z odrobiną soli i cukru. Na wrzątek włożyć przygotowane różyczki kalafiora

Andzia Pichci
Bułki z pieczarkami, czyli pieczarzanki 138

pieczarkami zyskały nazwę pieczarzanek ;) Doskonałe na ciepło z filiżanką czystego barszczyku na obiad, wytrawny podwieczorek lub kolację. Chociaż muszę przyznać, że są świetne również na zimno. Składniki na 12 bułek: Zaczyn 100 ml mleka 2 łyżki mąki 20 g drożdży* Przygotować zaczyn. Drożdże pokruszyć, rozpuścić w letnim mleku, dodać 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 15 minut w ciepłe(...)zmniejszy się ich objętość. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać z posiekaną natką pietruszki. Odstawić do ostudzenia. Ciasto 500 g mąki pszennej 150 ml wody 1 jajo 1 łyżeczka soli 30 g roztopionego masła dodatkowo jajko do posmarowania bułek przed pieczeniem Mąkę przesiać do misy miksera lub na stolnicę i wymieszać z solą. Na środku zrobić dołek dodać zaczyn, zasypując mąką

Pełny talerz
Lecytal - wyborowy chleb pszenny 181

Dzisiaj coś z tradycyjnego polskiego piekarnictwa - chleb pszenny „Lecytal” AD 1959, produkowany na drożdżach z dodatkiem lecytyny, margaryny, cukru i soli, przygotowywany w formach, i w

Grahamka, weka i kajzerka
Ciasto Łabędzi Puch | Zdrowsza Wersja | 117

wersji lżejszej, bardziej dietetycznej i trochę odchudzonej. Nie jest to ciasto niskokaloryczne, ale na pewno ma mniej kalorii od swojej oryginalnej wersji i jest zdrowsze (z oryginału zabrałam mąkę pszenną, cukier oraz sporą ilość masła i [o zgrozo!] margaryny).  Biszkopt:  5 jajek 1/2 szkl. erytrolu/ksylitolu/cukru 1 szkl. mąki orkiszowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)mokrą masą. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i boki smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Pieczemy przez 30 - 40 min. Uchylamy piekarnik i studzimy.  Masa: 3 bułki (dwie grahamki i jedna zwykła pszenna) 3 szkl. mleka 0,5 szkl. ksylitolu/erytrolu 3/4 kostki miękkiego masła Esencja/aromat waniliowy 100 g wiórków kokosowych Bułki zalewamy 2 szklankami zimnego mleka, odstawiamy aby zmiękły

Czarnawisienka
Mleczne bułki śniadaniowe z mąką pełnoziarnistą 193

Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na wyśmienite bułeczki mleczne. Świeżutkie bułki na śniadanie, czy można chcieć rano czegoś więcej ? ;)Składniki na 6 średniej wielkości bułek: 150g mąki typ 450 90g mąki pszennej razowej typ 1850 150ml ciepłego mleka + 2 łyżki do posmarowania bułek przed pieczeniem 30g miękkiego masła 8g świeżych drożdży 1,5 dużej łyżki cukru (można dodać

Ze smakiem i z pasją