Kiedy tylko zobaczyłam przepis na te bułeczki z batatami czyli słodkimi ziemniakami w książce C.Bretherton „Baking”, od razu wiedziałam, że muszę go wypróbować… Bułeczki aż
UgotujmyTo.plsłowo - poniższe bułki są pyszne! Wiem, że przygotowanie drożdżowego ciasta jest nieco czasochłonne, jednak smak jagodzianek wszystko wynagrodzi. Polecam poniższy przepis :) Składniki na 16 jagodzianek: słodkie bułki 2 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 750 (340 g) 1 szklanka mąki tortowej (160 g) 1 opakowanie suszonych drożdży (7 g) 1/2 szklanki zwykłego cukru (115 g) 3 łyżeczki cukru wanilinowego(...)należy spłaszczyć. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżkę jagód. Za pomocą dłoni zlepić ciasto. Uwaga: nie należy zbyt mocno rozciągać ciasta! W przeciwnym razie, farsz jagodowy może "wypaść". Uformowane bułki przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą bułkę delikatnie spłaszczyć. Ponownie przykryć ręcznikiem i odstawić na 30-40 minut. Po tym czasie jagodzianki posmarować mlekiem. Piec w 200ºC
UgotowaćWymyśliłam sobie bułki drożdżowe napakowane owocami kandyzowanymi… bardzo napakowane Tak bardzo, że trzeba się napracować, żeby je wgnieść w ciasto! Ale uwielbiam takie połączenia ciasta
UgotujmyTo.pljest na 12 sporych bułek, jeśli nie zjecie wszystkich w ciągu dwóch dni, zróbcie z połowy przepisu, bo bułeczki są pyszne, ale najlepsze świeże Co potrzeba na bułki: 400 g mąki pszennej tortowej, 25 g świeżych drożdży, 2 czubate łyżki cukru, ¾ szklanki ciepłego mleka, 50 g stopionego masła, 1 jajko + 1 do posmarowania Co potrzeba na masę serową(...)grubości 1 cm. Jeśli jest taka potrzeba, to podsypujcie mąkę. Placki układamy na dwie płaskie blachy z piekarnika wyłożone papierem do pieczenia. Zostawcie spore odległości między plackami. Tak przygotowane bułki zostawiamy na 20 minut do napuszenia. Po tym czasie dnem szklanki robimy wgłębienia na środku bułek, dociskając szklankę prawie do końca grubości bułki. Wgłębienie wypełniamy serem troszkę ponad bułkę
Bułka z Chlebemsałatka zamknięta w bułce/chlebie to absolutny klasyk w rejonach Nicei, we francuskiej Prowansji. Sprawdzi się i na śniadanie, i na lunch, ale też na obiad czy na kolację – świetna do zapakowania w piknikowy kosz. Spróbujcie, kanapka nicejska smakiem nie ma sobie równych! Jak wiele potraw tak i ta była na początku jedzeniem prostych ludzi , w szczególności rybaków i pracowników(...)zróbcie jak Wam wygodnie, wykorzystajcie albo świeżą, albo wczorajszą bagietkę, albo mały chleb – najlepiej na zakwasie, z grubą skórką i z miąższem o dużych oczkach. Marketowa pszenna bagietka czy ‘dziabane bułki’ do tego przepisu się nie nadają! Bagietkę rozcinamy wzdłuż na pół i wyskubujemy jej miąższ, zostawiając skórkę z centymetrową warstwą miąższu. Smarujemy wnętrze bagietki oliwą z oliwek przy
Karo in the Kitchenprostu poziom niżej w piekarniku wstawiamy naczynie żaroodporne z wodą ) mają apetycznie chrupiącą skórkę. Rzecz jasna nadają się nie tylko na śniadanie ;). Polecam. Składniki na około 15 bułek: 600 g mąki pszennej chlebowej typ 750 ( użyłam mąki pszennej typ 650 ) 150 ml letniego mleka 260 ml letniej wody 24 g świeżych drożdży 1 i 3/4 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki(...)każdej bułeczki głęboki "przedziałek", prawie do samej blachy. Piekarnik nagrzać do temperatury 210° - 220°C. Poziom lub dwa poziomy niżej ( to zależy od wielkości piekarnika ) niż mają być pieczone bułki, umieścić niezbyt głębokie naczynie żaroodporne ( lub blaszkę ) wypełnione gorącą wodą. Bułki wstawić do piekarnika i piec około 15 - 20 minut. Upieczone bułki wyjąć i przełożyć na kratkę, wystudzić. Smacznego
Opowieści z piekarnikamleko i drożdży tradycyjnych na drożdże suche . W nadzieniu też pobuszowałam, bo dodałam czerwoną paprykę i więcej cebuli , którą wprost uwielbiam. Składniki na 8 sztuk średnich bułek: CIASTO: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa 50g mąki pszennej pełnoziarnistej - graham drobna, typ 1850 50g mleka w proszku 200ml mleka - w przepisie oryginalnym była woda 60g masła - ja rozpuściłam w garnuszku, zamiast(...)300g pieczarek 100g suszonych pomidorów z zalewy 50g czerwonej papryki - u mnie 1/2 niewielkiej sztuki 2 cebule - średnie 3 łyżki oleju sól, pieprz - do smaku Do miski przesiać mąkę pszenną, dodać mąkę pełnoziarnistą, sól i suche drożdże. W garnuszki rozpuścić masło z łyżeczką cukru. Dolać mleko i lekko podgrzać, aby było ciepłe. Roztwór maślano-mleczny wlać do miski z suchymi
Grunt to przepis!łyżki majonezu · 2 łyżki mąki pszennej · Sól · Papryka ostra · Bułka tarta do panierki olej do smażenia · Vegeta Natur do mięsa mielonego Zobacz Tutaj Sposób przygotowania: 1. Mięso bardzo
Kulinarna ChwilaKolejny przepis na „trochę” lżejszy obiad. Kotlety schabowe z piekarnika, pieczone z odrobiną masełka w kąpieli wodnej aby nie były suche. Osobiście nie przepadam
moj przepis naząbki czosnku około 1 szklanki młodych listków pokrzywy lub 4 łyżeczki pokrzywy pasteryzowanej <- klik sól, pieprz, słodka papryka 1 jajko 1 łyżka masła maka pszenna do obtoczenia lub bułka tarta 1. Na patelni na maśle przesmażamy szpinak wraz z posiekanymi ząbkami czosnku i odstawiamy do przestudzenia. Następnie jeśli mamy świeże listki pokrzywy to zalewamy je wrzącą wodą
Gotowanie...to proste !Jajko · 2 łyżki mąki ziemniaczanej · 2 łyżki maki pszennej · 2 łyżki majonezu · Bułka tarta do panierki · Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy bardzo drobniutko, solimy i wbijamy
Kulinarna Chwilakonopny . Ci z Was, którzy pieką chleb, wiedzą, że połączenie mąki orkiszowej i konopnej to dość trudna mieszanka. Wydawało mi się więc, że przygotowanie pieczywa pszennego na pszennym zakwasie będzie przysłowiową bułką z masłem. Jak widać na moim przykładzie pozory mylą. Moja bagietka Pajas z zewnątrz prawie nie różniła się od tej z piekarni, ale smaku i struktury ciasta
Cztery Fajeryłyżeczek przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia 500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa) woda lub mleko do namoczenia bułki 1 jajko Bułkę zalej wodą lub mlekiem – gdy namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone
Kulinarny S.O.S.łyżeczek przecieru pomidorowego 2 ząbki czosnku przyprawy, sól, ostra i słodka papryka masło lub olej do smażenia 500 g mięsa mielonego 2-3 łyżki mąki pszennej lub ziemniaczanej 1 bułka czerstwa (np. kajzerka, bułka bezglutenowa) woda lub mleko do namoczenia bułki 1 jajko Bułkę zalej wodą lub mlekiem – gdy namoknie, odciśnij, przełóż do większej miski. Dodaj mięso mielone
Kulinarne S.O.S.Składniki: dorsz czarny filety od ogona 4 sztuki, przyprawa do ryby 1/2 opakowania, pieprz cytrynowy 1/2 opakowania, mąką pszenna 3/4 szklanki, tarta bułka 1/2 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba kiszona kapusta 50 dag, cukier 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, cebula 1 sztuka średnia, natka pietruszki 2 łyżki, olej rzepakowy 4 łyżki ziemniaki 1 kg, maślanka 1/2 szklanki
W Mojej Kuchni Lubiębroszury Poradnik Gospodarstwa Domowego wydanej nakładem wydawnictwa „Ognisko Domowe” w Warszawie, 1937 rok. masa ziemniaczana : 1 kg ziemniaków (typ kulinarny B), 2 jajka, 1 łyżka mąki pszennej, 2 łyżki tartej bułki, masa grzybowo jajeczna : 50 g grzybów suszonych (w przepisie prawdziwków, mogą być podgrzybki), 3 jajka ugotowane na twardo, 1 cebula, 30 g rozpuszczonego masła, 1 łyżka bułki tartej
królestwo garówBułki na maślance są puszyste i mają chrupiącą skórkę. Takie bułki z dodatkiem mąki pszennej razowej wspaniale smakują nie tylko na śniadanie
Przepisy KulinarneDzisiaj klasyka. Danie które dobrze pamiętam z dzieciństwa, jednak nie umiem napisać kiedy ostatnio robiłam je w mojej kuchni. Kiedy
Polska Zupaprzyrządzenia i niesamowicie smaczne. Miękkie w środku, soczyste i bardzo aromatyczne. Składniki na 2 porcje: 250 g boczników 2 średniej wielkości jajka 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki bułki tartej olej do smażenia pieprz z chilli sól Boczniaki umyć, osuszyć i ewentualnie pokroić na mniejsze kawałki (tzn. bardziej płaskie). Mąkę wymieszać z bułką tartą. Jajka wbić do miski
Ugotowaćskładniki na około 15 sztuk 1 kg ugotowanych ziemniaków 300 g pieczarek 3 cebule 1 jajko 150 g żółtego sera pęczek natki pietruszki 3-4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia bułka tarta do panierowania czarny pieprz sól przepis Oczyszczone pieczarki ścieramy na tarce o dużych oczkach. Obraną cebulę drobno siekamy. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju rumienimy posiekaną
Smakowite Daniawystawiam na blat kuchenny blachę, zdejmuję folię i po pół godzinki, gdy ciasto nabierze temperatury pokojowej piekę Składniki na formę o średnicy 26 cm (około 10 bułek) 500 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 200 ml mleka sojowego 100 g oleju roślinnego (kokosowy najlepiej się tu sprawdzi) 150 g cukru szczypta soli nadzienie: 3-4 czubate łyżki cukru
greenscarftylko z porcją mięsa. Będą smakować także z każdym rodzajem sosu. Naprawdę polecam. Składniki: • 5-6 ziemniaków • ½ szklanki startego żółtego sera • 1 pęczek szczypiorku • 1 łyżka mąki pszennej • 1 jajko • ¾ szklanki bułki tartej • olej do smażenia • sól, pieprz Sposób przygotowania: 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Gdy są jeszcze gorące, przecisnąć przez praskę. Utłuczone ziemniaki zmieściły się w niedużej misce
W mojej kuchniSkładniki: kotlety schabowe bez kości 4 sztuki, jajka 2 sztuki, majonez 4 łyżki, pieprz świeżo mielony 2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, mąką pszenna 1/2 szklanki, tarta bułka 3/4 szklanki, smalec - ile potrzeba, ziemniaki tłuczone - ile potrzeba, kapusta duszona czerwona - ile potrzeba kotlety schabowe bez kości o grubości 2 cm każdy rozbić tłuczkiem nie za cienko, u mnie wyszły duże
W Mojej Kuchni LubięZamiast tradcyjnych mielonych polecam kotlety z brokuła. Do masy brokułowej dodałam ser cheddar, który nieco związał masę i nadał jej smaku. Tartą bułkę zamieniłam na otręby pszenne. składniki: 2 nieduże brokuły 150 g sera cheddar 1 duże jajko sól otręby pszenne olej do smażenia Brokuły podzielić na różyczki i ugotować aby dały się lekko rozgnieśc widelcem. Ser cheddar ze trzec
Monia miesza i gotujeprzygotowania którego użyłam płatki róży ucierane z cukrem. Z podanej ilosci produktów wychodzi nieduża babka. 250 ml mleka, 2 łyżeczki kakao, 2 jajka, 250 g mąki pszennej tortowej, 10 g bułki tartej, 4 g suchych drożdży lukier : 150 g cukru pudru, pełna łyżka płatków róży ucieranej z cukrem, 2 łyżki soku z cytryny, 1 – 2 łyżki wody Mleko zagotowac
królestwo garówugotować, a później obsmażyć w panierce. Do tak przygotowanego mięsa doskonale pasują warzywa na patelnię. Polecam spróbować. Składniki: 2 udka / nóżki Na panierkę: około 1/2 szklanki mąki pszennej około 1 szklanki bułki tartej 2 jajka 3/4 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki pieprz do smaku Do warzyw: warzywa na patelnię z leśnymi grzybami Hortex sól ziołowa do smaku około 2 łyżek oleju
Słodkie okruszkiłatwiej będzie się je zawijać) sól – do smaku pieprz czarny świeżo mielony – do smaku Nadzienie: ok. 100g masła miękkiego ok. 200g żółtego sera Panierka: mąka pszenna 1-2 jajka bułka tarta Dodatkowo: wiórki masła olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kotlety Twardowskiego ze schabu – Wykonanie: Ser zetrzeć na tarce o średnich lub dużych oczkach. Kotlety schabowe
Kulinarne Przebojemała cebula 2 małe ząbki czosnku Szczypta gałki muszkatołowej Szczypta kminu rzymskiego 2 małe jajka 1 mała łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Kruszonka: 20g masła 2 łyżki mąki pszennej Garść orzechów włoskich Bułka tarta Sposób przygotowania w Tefal Companion Kruszonka: Składniki umieszczamy w misie TC z założonym ostrzem do wyrabiania. Bułki tartej dozujemy w trakcie wyrabiania- ciasto ma mieć zwartą konsystencję
Kuchnia w czekoladziegram. I dlatego użyłam tylu składników na to ciasto. Ciasto z owocami na wagę jajek 6 jajek 39 dag margaryny 39 dag cukru 39 mąki pszennej 39 dag malin bułka tarta do obtoczenia malin 1 opakowanie cukru wanilinowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Na sam początek należy zważyć jajka w skorupkach. Ile będą ważyć, tyle należy dodać kolejnych składników
Gotuję TestujęSkładniki: 600 g schabu bez kości około 4 łyżeczki musztardy sarepskiej sól, pieprz Panierka: 2 jajka 4 łyżki mleka około 5 łyżek mąki pszennej około 5 łyżek bułki tartej olej do smażenia Sposób wykonania: Od mięsa odkrawamy tłuszcz i białą sztywną otoczkę. Kroimy na plastry o grubości około 1 cm. Pojedynczo układamy kawałki mięsa na desce do krojenia, przykrywamy folią
Qchnia po prostukuchni, licząc na ciepłe bułeczki. Spróbujcie i Wy. Nie potrzebujecie mąki chlebowej, choć jeśli macie takową, warto jej użyć. Przepis na około 10 średnich bułek 650 g mąki pszennej 250 ml wody (ciepłej) 100 ml ciepłego mleka 30 ml oliwy z oliwek, lub rozpuszczonego i przestudzonego masła 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka cukru 11 g drożdży
Piekarz-Kucharz-GarkotłukSkładniki: boczniaki 1 kg, jajka "L" 3 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżeczka, sól ziołowa 3/4 łyżeczki, pieprz mielony 3/4 łyżeczki, mąką pszenna 1/2 szklanki, tarta bułka 1,5 szklanki, olej rzepakowy - ile potrzeba jajka dokładnie roztrzepać z solą ziołową, pieprzem świeżo mielonym, łyżeczką oleju (panierka lepiej się trzyma), mąkę wymieszać z tartą bułką, przygotować boczniaki, na ogół nie trzeba
W Mojej Kuchni Lubiępodniebienia.Nic trudnego za to smaczne i zachęcające do zjedzenia. Składniki: ziemniaki ugotowane i ostudzone 1 kg jajko 1 szt pieprz do smaku sól do smaku mąka pszenna 1.1/2 szklanki bułka tarta Mamut olej do smażenia czosnek 4 ząbki starty Wykonanie: Ziemniaczki obieramy, kroimy w ćwiartki i gotujemy w osolonej wodzie.Zostawiamy do ostudzenia.Ostudzone ziemniaki mielimy,dodajemy starty
Różowa kuchniapomysł na świetną przekąskę. Mini burgery z ogórkami, halloumi i ajwarem, przyrządza się szybko, są smaczne i w sam raz dla większej ilości osób :) bułki: 200 g mąki pszennej 20 g drożdży 1 jajko łyżeczka cukru szczypta soli łyżka ostrej papryki mielonej 80 ml maślanki 60 ml oleju żółtko do posmarowania łyżeczka sezamu łyżeczka czarnego sezamu dodatki: 16 łyżeczek łagodnego
Mienta blogśniadanie, czy na lunch do szkoły. Doskonałe ze szklanką mleka, dżemem czy plasterkiem ulubionej wędliny. Spróbujcie ! Łatwe do zrobienia. Przepis na około 13-14 małych bułek 500 g mąki pszennej chlebowej 2 łyżki cukru ( możecie dać mniej lub więcej ) 1,5 łyżeczki soli 200g jogurtu naturalnego (użyłam grackiego) 1 jajko 120 ml mleka 60g masła(rozpuszczonego i przestudzonego
Piekarz-Kucharz-Garkotłukilości ziemniaków. Składniki: (13 sztuk) 800 g ugotowanych ziemniaków 100 g żółtego sera 8 średnich pieczarek 1 cebula 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej olej do smażenia bułka tarta sól, pieprz Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę. Pieczarki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Na niewielkiej ilości rozgrzanego
talerz przyjemnościprzyjemnością. Te piekę na święta Wielkanocne i podaję jako faszerowane odcinając efektowną górną część która służy jako przykrywka bułeczkowej miseczki :) Drożdżowe bułeczki Składniki na 8 bułek : 500 g mąki pszennej 6 łyżek roztopionego masła 50 g świeżych drożdży łyżeczka soli łyżeczka cukru około 300 ml mleka Przygotowanie : Przygotowujemy zaczyn
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkikwaśnych jabłek 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka mąki pszennej Dodatkowo: masło i bułka tarta do formy cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche: Wszystkie składniki szybko zagnieść rękami. Z ciasta uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić
Nastoletnie Wypiekaniesmacznymi pieczarkami 😊 Składniki: pieczarki 300 g, jajko 1 szt, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, papryka słodka 1 łyżeczka, pieprz do smaku, sol do smaku, m ą ka pszenna 1,5 łyżki, bułka tarta do obtaczania, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Pieczarki myjemy (nie obieramy), Usuwamy korzonki, należy je przekręcić. Jajko łączymy z przyprawami, m ą k ą pszenn
kulinarne odsłony patiprowansalskie lub majeranek 1 jajko 3-4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 100g dowolnej szynki 100g żółtego sera panierka 1 jajko trochę wody sól pieprz mąka pszenna 2-3 łyżki bułka tarta do miski dajemy zmielone ziemniaki,doprawiamy pieprzem,solą,opcjonalnie vegetą lub ziołami. Dodajemy jajko,mąkę i zagniatamy ciasto. Powinno być lekko klejąc,ale nie przywierać do ręki. Szynkę
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuW listopadzie Piekarnia Amber zaprosiła do wspólnego pieczenia pysznych i bardzo słonecznych bułek z dodatkiemmarchewki. Przepis dla nas wybrała Kasia, Autorka bloga Posadzone i Zjedzone. Moje
Polska ZupaSkładniki: ( na 5 bułek ) Ciasto: 450g mąki pszennej ( ja użyłam tortowej ), 1 łyżeczka soli, 7g drożdży suszonych, 2 łyżki oleju, 250ml ciepłego mleka. Farsz: ( składniki w temp. pokojowej ) 2 i 1/2 średniej wielkości pomidorów, 2 kulki mozzarelli ( 2x125g ), kilka listków świeżej bazylii, 4 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju, sól, pieprz. Ponadto: 1 jajko ( temp. pokojowa ), sezam
W kuchni u Monikisztuki średnie, seler korzeń 1 średni, pietruszka korzeń 4 średnie, natka pietruszki 1 pęczek ziemniaki 8 sztuk średnie, jajka 2 sztuki "M", mąka kukurydziana 4 łyżki, mąka pszenna 2 łyżki, tarta bułka 2 łyżki, pieprz mielony - do smaku, papryka czerwona słodka 1/2 łyżeczki, czosnek granulowany 1 łyżeczka, kucharek 2 łyżeczki, olej rzepakowy - ile potrzeba, śmietana lub jogurt - ile potrzeba
W Mojej Kuchni Lubięugotowanych ziemniaków 2 cebule 3 ogórki kiszone 1/2 puszki groszku konserwowego lub kukurydzy 2 jajka ugotowane na twardo 1 surowe jajko 3-4 łyżki mąki pszennej olej do smażenia bułka tarta do panierowania 1 łyżeczka ziół prowansalskich szczypta czosnku granulowanego czarny pieprz sól przepis Cebulę drobno siekamy i rumienimy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego tłuszczu od czasu do czasu
Smakowite Daniacałą pewnością zrobią furorę! Polecam! SKŁADNIKI: * starta cukinia – 2 szkl * duże jajko – 1 szt * cebula – 1 szt * czosnek – 2 ząbki * mąka pszenna – 2 czubate łyżki * bułka tarta – ok. 0,5 szkl * olej do smażenia * sol, pieprz DODATKOWO: * jogurt naturalny – ok. 150 g * czosnek – 2-3 ząbki * szczypiorek * sól SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Startą cukinię
Ostra na Słodkotortowych, które tak łatwo przygotować, a jednocześnie jest tak smaczne :) Składniki na blaszkę 25x35 cm: Ciasto orzechowe: 10 jajek 150 g zmielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki pszennej tortowej 5 łyżek bułki tartej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli Krem cappuccino: 600 ml śmietany kremówki (36%) 5 łyżek cappuccino w proszku 2 łyżki
Trzeci talerzpierwszych". Składniki: Dla 5 osób 1/2 kg mięsa mielonego z piersi kurczaka 2 ugotowane do miękkości marchewki (u mnie z rosołu) 2 jajka 3 łyżki mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki bułki tartej 1 bułka namoczona w wodzie i odciśnięta sól, pieprz do smaku Sos koperkowy: 1 litr wody 1 malutka łyżeczka masła 1 pęczek koperku 1 łyżka mąki sól
Kuchnia w czekoladziebardzo delikatne, wręcz aksamitne. Składniki: klopsiki: 1,2 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej 1 duża lub 2 małe cebule 1 łyżeczka płatków chili 1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej 250 ml mleka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sos do gotowania: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml mleczka kokosowego około 7 cm korzenia
Kuchcik gotujepoświęcić trochę czasu, znaleźć dobry przepis na sos i sięgnąć po ulubione dodatki, żeby później delektować się... Zupełnie niezwykłym burgerem. Bułki hamburgerowe z sezamem Składniki: (na 8 bułek) 500 g mąki pszennej 300 ml letniego mleka 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 50 g masła dodatkowo: 3 łyżki mleka 20 g sezamu Mąkę przesiać do dużej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejny przepis na „trochę” lżejszy obiad. Kotlety schabowe z piekarnika, pieczone z odrobiną masełka w kąpieli wodnej aby nie były suche. Osobiście nie przepadam
moj przepis namąka , jest dość dietetyczny w porównaniu z innymi sosami . Polecam , to naprawdę smaczny i prosty posiłek Składniki : 0,5 kg dorsza ( użyłam mrożonego ) 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki bułki tartej 1 jajko sól,pieprz do smaku 1/2 cytryny ( sok ) sos : 2 duże pory – konkretnie same białe końcówki 1 porządna łyżka masła 1/2 płaskiej ,oszczędnej łyżeczki startej
Ogrodnik w podróżylekko kwaskowatą masą jabłkową i wilgotnym biszkoptem. Bardzo smaczne ciasto, więc gorąco polecam :) Biszkopt orzechowy: 2 szklanki zmielonych orzechów włoskich 10 jajek 6 płaskich łyżek mąki pszennej 6 płaskich łyżek bułki tartej 1 i 1/4 szklanki drobnego cukru duża szczypta proszku do pieczenia mała szczypta soli Krem z białej czekolady: 400 ml śmietany kremówki (36%) 500 g serka mascarpone
Trzeci talerznastępny dzień nie da się ich jeść bo są twarde. Dlatego postanowiłam upiec je w domu. Były miękkie nawet na trzeci dzień. Składniki na 9 bułek: 500 g mąki pszennej + do podsypania 250 ml letniego mleka 25 g świeżych drożdży 30 g stopionego masła 1 jajko łyżeczka soli łyżeczka cukru 2 łyżeczki ziół prowansalskich 3 łyżki czarnych oliwek
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamiękkie, puszyste i mają cudownie chrupiącą skórkę. To zdecydowanie jedne z najlepszych bułeczek jakie piekłam, możecie mi wierzyć a piekłam ich sporo. Składniki na 6 dużych bułek: 370 g mąki pszennej 20 g drożdży 25 g masła łyżeczka cukru 3/4 łyżeczki soli 125 ml ciepłej wody 125 ml piwa (nie z lodówki) dodatkowo: roztrzepane jajko łyżka sezamu Drożdże
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasamo, w nocy, każdy nie-wegetarianin da sobie za nie odciąć to i owo, a zjeść je można na milion sposobów. Do podania wybrałam pieczywo przeróżne – od pszennych, żytnich i pełnoziarnistych bułek, bagietek do tortilli – dla każdego to, co lubi, to co łatwo wziąć w rękę i naszykować sobie dokładnie taką porcję, na jaką ma się akurat ochotę. Coleslaw
Karo in the KitchenZaletą posiadania ogródka działkowego są sąsiedzi, a dokładniej wymiana barterowa, my wydajemy patisony, jarmuż, aronię a w zamian dostajemy ogóry, truskawki i maliny! Składniki na około 12 bułek: 150 g mąki pszennej 50 g mąki pełnoziarnistej 100 ml oleju roślunnego 100 g cukru 200 g tofu naturalnego 1 duży banan 100 g gorzkiej czekolady łyżeczka proszku do pieczenia
greenscarfpyszne śniadanie. O wiele smaczniejsze i bardziej syte od tych sklepowych, gdyż mają zwarty miąższ i nie są napompowane powietrzem. Składniki (na 8 sporych bułek): 500 g mąki pszennej (ja dałam typ 500) łyżka cukru łyżeczka soli 30 g drożdży 180 g jogurtu naturalnego 140 ml mleka jajko 60 g masła Dodatkowo: jajko sezam Przygotowanie Drożdże kruszymy, dodajemy po łyżce
e-PrzepisyKulinarnemajową wycieczkę, piknik lub po prostu do szkoły czy pracy. Są tak smaczne, że nie potrzebują już więcej dodatków. Uwaga, znikają w błyskawicznym tempie ;) Na 6 bułek 200 g mąki pszennej 4 g suszonych drożdży 125 ml ciepłej wody szczypta soli 0/5 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 50 g startego sera cheddar łyżka oliwy 6 mini kulek mozzarelli 6 łodyg
Mienta blogbloga Michała (link tu ) i muszę przyznać, że skradł moje serce. Więc jeśli chcecie aby wasze burgery były NAJ upieczcie bułeczki sami. Składniki na 6 dużych bułek: 530 g mąki pszennej (typ 500) 7 g suchych drożdży 270 ml ciepłej wody 5 ml oleju 60 g cukru) 1 jajko 1 łyżeczka soli 30g mleka w proszku garść sezamu jajko
Wielki apetytSkładniki: 2 sznycle cielęce lub grubsze plastry schabu 2 plastry ulubionej szynki 2 plastry żółtego sera 1 jajko 1/4 szklanki mleka 2-3 łyżki mąki pszennej 3-4 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki majeranku 1 ząbek czosnku sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Mięso oczyszczamy z błon i tłuszczu, myjemy i cienko rozbijamy. Nacieramy czosnkiem
Mania Gotowaniawłaściwie nie trzeba do nich żadnych dodatków. Smaczne z samym masełkiem lub serkiem topionym. Będą pulchne, tylko potrzebuja czasu żeby wyrosnąć. łna 6 dużych lub 12 małych bułek: 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej do 150 ml letniej wody 1,5 łyżeczki suchych drożdzy 1 łyżeczka soli morskiej 25 ml oleju lub masło zioła-melisa, oregano i każde inne, jak najwięcej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: (na 8 bułek) -3 szklanki mąki pszennej -3/4 szklanki letniej wody -1,5 łyżeczki suchych drożdży -0,5 łyżeczki cukru -1 łyżeczka soli -1 jajko -3 łyżki roztopionego masła -0,5 szklanki płatków owsianych Wykonanie: Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu i wyrabiamy ciasto do momentu, aż będzie odstawać. Najwygodniej wyrabia się przy użyciu miksera i haków
KasiekGotujeFocaccie zrobiłam z mojego ulubionego i niezawodnego przepisu na ciasto drożdżowe, którego od wielu już lat używam na spód pod pizze, bułki, paszteciki i chlebek pszenny. Jeżeli drożdże są świeże, to nie ma mocnych aby wypiek się nie udał. Domowa, świeża i ciepła focaccia to doskonała przekąska i materiał na wszelkiego rodzaju kanapki. Proporcje na bardzo dużą blachę
Jadło i czytadłokiszona 1 szklanka, por 1 mała, jajka 1 sztuka, kucharek 2 łyżeczki, pieprz świeżo mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa w płynie 3/4 łyżeczki, otręby żytnie 2 łyżki, mąka pszenna 4 łyżki, tarta bułka 2 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba przygotowanie placków było bardzo szybkie i sprawne dzięki blenderowi, który dostałam do testowania "ZOBACZ-blender HR1677/90" ziemniaki, por, pokrojone na około
W Mojej Kuchni Lubię