bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:65/587)

Kotlet de volaille – kotlet po kijowsku 201

się na maśle klarowanym. Kotlety de volaille to kotlety po kijowsku . 2 piersi z kurczaka z kostką skrzydłową, 80 – 100 g zimnego masła, sól, do panierowania: mąka pszenna, 1 – 2 jajka, bułka tarta, masło klarowane do smażenia (można smażyć na mieszaninie masła i oleju), Z piersi kurczaka zdjąć skórę. Kostkę skrzydłową oczyścić z mięsa, obciąć końcówkę. Mięso lekko rozbić. Oprószyć

królestwo garów
30. Ciasto na pizze lub bułki, które zawsze się udaje! 174

ciasto na pizze, bułki lub na chlebek pszenny zawsze się udaje. Pizza jest puszysta i chrupiąca tak jak i bułeczki. Naprawdę polecam.  Podane składniki wystarczą na dużą blachę pizzy, taką jaka jest w zestawie każdego piekarnika. Za to bułek wychodzi ok 7-9 sztuk.   400 g mąki (w przypadku bułek, mąki możemy dodać nieco więcej) 1 szklanka ciepłego

Jadło i czytadło
Drożdżówki z jeżynami 161

szklanki mleka (najlepiej letnie) 60 g masła 4 łyżki cukru 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 14 g świeżych drożdży oraz: 4,5 łyżeczki bułki tartej 1 jajko 1 łyżka mleka Kruszonka: 1/2 szklanki mąki pszennej 60 g masła 1 opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek cukru (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: Mieszamy 2 i 1/4 mąki pszennej z 18 świeżych drożdży. Następnie(...)dnem szklanki robimy w nich otwór (przyciskając praktycznie do końca blaszki). Następnie do naszego otworu wsypujemy 1/2 łyżeczki bułki tartej i wkładamy jeżyny (tak postępujemy z każdą bułeczką). Czas zrobić kruszonkę. W tym celu mieszamy pół szklanki mąki pszennej z 5 łyżeczkami cukru, 1 opakowaniem cukru wanilinowego oraz z 60 g roztopionego masła. Kruszonkę wyrabiamy między palcami. W kolejnym kroku

Blog kulinarny S9.PL
BUŁECZKI Z KRUSZONKĄ NADZIEWANE POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI 120

dzieci do szkoły. Żałuję, że od anie upiekłam ich z podwójnej porcji, bo zniknęły z talerzyka w mgnieniu oka. Jutro powtórka ;) Składniki na około 8 bułek: * 2- 2,5 szklanki mąki pszennej * 3/4 szklanki ciepłej wody * pół kostki świeżych drożdży * pół łyżeczki soli * 1 łyżeczka cukru * 3 łyżki oleju * odrobina mleka do posmarowania bułek na wierzchu * powidła śliwkowe do środka(...)użyłam powidła śliwkowe z migdałami  Orzech ) Kruszonka: * 50 g mąki pszennej * 25 g cukru * 25 g masła Wykonanie: W misce rozkruszyć drożdże, wsypać cukier i zamieszać. Wlać połowę ciepłej wody, wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Następnie wsypać łyżkę mąki, wymieszać. Przykryć ścierką i odstawić na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. Po tym czasie dodać pozostałe składniki

Zrób to smacznie
Bułki z dziurką. Bajgle. 210

miękkie, słodkawe pieczywo z dziurką, z ciągnącą skórką, którą uzyskujemy obgotowując przed pieczeniem bułki w osłodzonym wrzątku . Przepis na bajgle znalazłam na stronie mojewypieki.com Składniki na 10 bułek z dziurką: mąki pszennej 14 g drożdży 300 ml letniej wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli Dodatki: 1 łyżka cukru 1 żółtko + 1 łyżka wody, do posmarowania sezam, mak lub inne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżówki ze śliwkami 132

było. Fakt, były naprawdę niezłe. Bardzo miękkie. Słodycz bułki fajnie się przełamywała z kwaskowością śliwek. Teraz, gdy piszę ten post, na blasze wyrasta mi kolejna porcja tych bułek :) 300 g mąki pszennej 130 ml mleka 1 łyżeczka suchych drożdży (lub 15 g świeżych) 50 g cukru 60 g masła 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1/2 łyżeczki soli 1 jajko

Marder&Marder Manufacture
Mini-chlebki nadziane salcesonem 190

Kocham je za różnorodność smaków i wariantów , w jakich udaje się je przygotować. Żonglować można tu nie tylko farszem ale również rodzajem ciasta i mąki użytej jako głównego składnika: pszenna, żytnia, pełnoziarnista, orkiszowa - wymieniać mogę długo. S ą idealne do zamrożenia, a następnie wyjęcia w kryzysowej chwili z zamrażarki, gdy akurat zabrakło w domu chleba, a pożywne śniadanie przydałoby(...)topiony + ogórek kiszony . A to wszystko okrasić kapką Musztardy Kieleckiej Delikatesowej od WSP SPOŁEM KIELCE . Na rezultaty tej mieszanki "wybuchowej" zapraszam poniżej :) Składniki na 8 sztuk średnich bułek: CIASTO: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 50g mąki żytniej razowej - pełnoziarnista, typ 20 0 0 200ml mleka 60g masła 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka suchych drożdży

Grunt to przepis!
Bułki z Patelni – Proste i Smaczne 202

tradycyjnych bułek, idealnie nadają się do zup lub mięs, jest to po prostu pieczywo tylko że z patelni:) Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 12 bułek 300 g mąki pszennej (typ 450, 500, lub 550) 200 ml letniego mleka 1 łyżka oleju 2 łyżeczki drożdży suszonych (instant) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru foremka lub szklanka do wykrawania bułeczek

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Smażone krewetki w cieście 240

kulinarnych zdolności. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki . Składniki: 50 dag mrożonych krewetek (z ogonkami) 1 jajko 2 łyżki mleka 1 szklanka bułki tartej 2 łyżki białego wytrawnego wina 5 łyżek mąki pszennej 1/2 pęczka natki pietruszki Sól, świeżo mielony pieprz Olej do smażenia Opis przygotowania: Zazwyczaj używam krewetek mrożonych, więc na początek musimy je rozmrozić. Przekładamy(...)pieprzem. Całość miksujemy na gładką masę. Siekamy natkę pietruszki i również dodajemy ją do naszej masy. Ponownie całość mieszamy Następnie każdą krewetkę zanurzamy w przygotowanym cieście i obtaczamy w bułce tartej. W rondelku mocno rozgrzewamy olej do smażenia. Partiami smażymy krewetki w cieście, aż będą rumiane. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Krewetki podajemy na ciepło, najlepiej

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Precle 194

smaku przypominają trochę bajgle. Przygotowanie wymaga nieco pracy, ciasto najpierw się obgotowuje, dopiero później piecze. Takie precle mogą stanowić samodzielną przekąskę, lub być alternatywą dla bułek. Ciasto (7-8 dużych precli): 750 g mąki pszennej typ 650 360 ml letniej wody 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli 7 g suchych drożdży  56 g roztopionego masła do posmarowania precli przed

Przepisy na domowy ser i chleb
MINTAJ Z SEZAMEM 198

MINTAJ Z SEZAMEMSkładniki:- 1kg mrożonych filetów z mintaja- 1 jajko- 100g bułki tartej- 50g mąki pszennej- 30g sezamu- przyprawa "Kucharek"- olej do smażeniaSposób przygotowania:Dokładnie rozmrażamy nasze filety z mintaja. Rozmrożone kroimy na połówki i delikatnie posypujemy przyprawą "Kucharek". Przygotowujemy roztrzepane jajko do panierki. W podłużnym naczyniu przygotowujemy panierkę: wsypujemy bułkę tartą, dodajemy mąkę, sezam i dokładnie mieszamy. Przygotowane filety

Mentor Smaku
Kotleciki z młodej kapusty 414

dodałam przyprawy Vegeta Natur . To bogactwo warzyw, 100% naturalnych składników, bez dodatku glutaminianu sodu. średnia główka młodej kapusty pęczek koperku 2 ząbki czosnku 3 jajka 4 łyżki bułki tartej 2 łyżki mąki pszennej łyżka soli łyżka przyprawy warzywnej do potraw Vegeta Natur pieprz świeżo zmielony bułka tarta do panierki olej do smażenia Kapustę drobno poszatkować, wymieszać z solą i odstawić

Smakołyki Asi
Cukiniowe kuleczki z serem feta 111

serem feta 900 g miąższu z cukinii (po obraniu i wydrążeniu środka) 270 g sera fety 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 8 łyżek bułki tartej 4 łyżki mąki pszennej kilka dużych listków mięty kilka listków bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: bułka tarta do panierowania olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Cebulę i czosnek obrać

niecodziennikpary
Pulpeciki w sosie koperkowym 211

Pozostałe składniki 3 łyżki mąki pszennej olej do smażenia Sos 600 ml bulionu mięsnego 2 średnie marchewki 1 pietruszka 1 pęczek świeżego koperku 1-2 łyżki mąki pszennej pieprz czarny sól Instructions Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na bok. Do miski przekładamy mięso, dodajemy starta na drobnych oczkach cebulę, jajko, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Na koniec dodajemy odciśniętą

Wędrówki po kuchni
Świąteczna szarlotka z bakaliami i korzenną nutą. 224

jabłek 1 łyżeczka przyprawy do pierników 2 łyżeczki mielonego cynamonu pół szklanki rodzynek 1 cukier waniliowy 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznej świątecznej szarlotki: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części. 2. Nadzienie: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy(...)tarce o dużych oczkach. Odciskamy nadmiar soku. Jedną część ciasta wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną, wykładamy do blaszki o wymiarach około 21 cm x 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuwamy widelcem i posypujemy bułką tarta. Na ciasto wykładamy jabłka oprószamy cukrem waniliowy, cynamonem i przyprawą, posypujemy rodzynkami i posiekanymi orzechami.  3. Ciasteczka: Pozostałe ciasto wałkujemy

Izabelawkuchni
Filet z kurczaka w klasycznej panierce 211

Filet z kurczaka panierce czyli klasyka w kuchni. I coś w tym chyba jest, że klasyka smakuje najlepiej. Składniki: 2 filety z kurczaka 3 jajka szklanka bułki tartej szklanka mąki pszennej olej lub masło do smażenia przyprawy: sól, pieprz, papryka Przepis: Filety pokroić na mniejsze kawałki, Delikatnie roztłuc lub zmiękczyć nakłuwaczem do mięsa, Mięso przyprawić solą, pieprzem i papryką, Jajka

tyfranbox
Mleczne bułeczki z makiem 212

przygotować najlepsze mleczne bułeczki, nie wiem czy mieliście okazję zjeść tego typu bułeczki! A moja Domowa konfitura wiśniowa zwieńczyła moje dzieło piekarnicze Składniki na 10 bułek: 500 g mąki pszennej + 3 łyżki 7 g drożdży suszonych lub 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 60 g masła 1 jajko 7 łyżek cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego ½ łyżeczki soli Rozkłócone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki na jogurcie 216

bułki, wypatrzony na blogu Moje Wypieki. Przepyszne, są miękkie i puszyste, najlepsze tego samego dnia, ale i na drugi dzień smaczne.  składniki: (12 dużych bułek)500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)1 łyżka cukru ( dałam małą łyżeczkę)1,5 łyżeczki soli7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych)200 g jogurtu naturalnego120 ml mleka1 jajko60 g masła+ roztrzepane(...)papierze do pieczenia.  Przykryć ściereczką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Wstawiam bułeczki do piekarnika z włączoną żarówką . 10 min przed upływem czasu wyrastania, blachę z bułkami  wyjmuję z piekarnika, a piekarnik nagrzewam do 200 st. C. Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajem i posypać sezamem. Piec ok 20 min, studzić na kratce

Stare Gary