Dawno nie było na blogu pieczywa, więc postanowiłam to nadrobić. Moim ulubionym rodzajem pieczywa jest pszenne, więc i moje własnoręcznie upieczone chleby czy bułki, też w większości są pszenne. Dzisiaj zapraszam na pszenny chleb drożdżowy z suszonymi pomidorami z oliwy. Chleb pachnący, dość lekki i smaczny. Jego niezaprzeczalną zaletą jest to, że dość długo utrzymuje świeżość. Przygotowuje się go dość
Codzienna kuchnia niecodziennaDzisiaj kolejna porcja świeżych bułeczek. Tym razem pełnoziarniste precle posypane sezamem i słonecznikiem. Serdecznie polecam, równie pyszne jak poprzednie i jeszcze zdrowsze :) Inspirowałam się przepisem
Ze smakiem i z pasjąOstatnio chodziło za mną coś, ale nie wiedziałam co Coś pysznego, aromatycznego, do schrupania. Na blogu pojawiły się bułki na jogurcie, ale postanowiłam zrobić je inaczej. Dodałam mąkę pszenną razową, a zamiast masła olej. Składniki na około 8-10 bułek Na zaczyn: 15 g świeżych drożdży łyżeczka cukru łyżka mąki 2 łyżki ciepłej wody Drożdże wkruszyć do miseczki, zasypać cukrem(...)wszystko dokładnie wymieszać. Miseczkę przykryć folią spożywczą i odstawić na około 20 min w ciepłe miejsce. Na ciasto: zaczyn drożdżowy 300 g mąki pszennej typ 550 200 g mąki pszennej razowej ( można użyć orkiszowej) łyżeczka soli jajko 2 łyżeczki miodu płynnego ok 400 g jogurtu naturalnego ok 30-40 ml ciepłej wody łyżeczka oleju Do dużej miski wsypać obie mąki
Niebieski kubek z kawahamburgerowe bułeczki - też pyszne Na podstawie przepisu ze strony którą niedawno odkryłam King Arthur Flour składniki ( 8 dużych bułek) 170 do 227 g letniej wody * 28 g masła 1 duże jajko 418 g mąki pszennej 50 g cukru 1 1/4 łyżeczki soli 7 g - 1 łyżka drożdży instant do posmarowania ok 40 g roztopionego masła(...)rozpłaszczyć. Ułożyć bułeczki na lekko natłuszczonej lub wyłożonej pergaminem blasze do pieczenia, przykryć ściereczką i pozostawić na około godzinę, aż bułki wyraźnie się napuszą. Piekarnik nagrzać do temperatury 190 st.C. Posmarować wyrośnięte bułki połową roztopionego masła. Piec przez 15 do 18 minut na złoty kolor. Upieczone wyjąć
Stare Garymasło do smażenia sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku kminek mielony według uznania przyprawa do dań z kapusty według uznania Na bułki: Rozczyn: 5 dag świeżych drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżki mąki pszennej 1 szklanka ciepłego mleka Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 5 dag masła lub margaryny 1 łyżeczka soli ewentualnie ciepłe mleko Dodatkowo: mąka pszenna(...)minut do wyrośnięcia. 3. Formowanie bułek: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8 równych części, każdą część wałkujemy na stolnicy posypanej mąką pszenną, nakładamy sporą porcję kapusty i zlepiamy formując bułeczki. 4. Do pieczenia: Bułki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, smarujemy jajkiem i posypujemy kminkiem. 5. Pieczenie: Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do zrumienienia
IzabelawkuchniPrzepis na bułki pochodzi ze strony Sprawdzona Kuchnia . Są one bardzo łatwe w przygotowaniu. Długo utrzymują świeżość, i są naprawdę smaczne. Takie typowe bułki a nie napompowane kluchy ;). Składniki: 460 g mąki pszennej 1 jajko (średnie) 300ml kefiru 2 łyżki oliwy z oliwek (może być również inny olej) łyżeczka soli (pełna) łyżeczka cukru 14g świeżych drożdży lub około połowa opakowania(...)około 3-4 minuty). Po wyrobieniu miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z miski i formujemy bułki. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, można naciąć, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 25 minut do wyrośnięcia. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza piekarniku, przez
Mam apetyt na ...Tang Zhong na mące pszennej chlebowej 195 g mąki pszennej chlebowej90 g mąki tortowej20 g drożdży świeżych (lub 6 g drożdży instant)6 soli30 g cukru pudru12 g pełnego mleka w proszku1 jajko 62 g wodyodrobina jajka wymieszanego z mlekiem do glazurowania bułekzielone części liści pora Przygotowanie bułek: Przygotuj Tang Zhong z mąki chlebowej i wody w proporcji
Grahamka, weka i kajzerkaktórych możemy przygotować zapiekanki. Bułki są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do upieczenia bułek będziemy potrzebować: z podanych proporcji przygotujemy około 5 bułek 400 g mąki pszennej pełnoziarnistej 200 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 400 ml letniej wody 3 łyżki oleju 35 g drożdży świeżych 1 łyżeczka cukru 1 1/2 łyżeczki soli oraz(...)blatu i olej do posmarowania miski i blatu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przepisem : Bułki do zapiekanek z mąki pełnoziarnistej Przygotowanie: Najpierw przygotuję rozczyn : Do miski rozkruszam drożdże, dodaję cukier ( przyśpieszy fermentację ) około 50 ml letniej wody, jedną dużą łyżkę mąki pszennej. Wszystko razem mieszam, miskę nakrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, rozczyn
Uwaga Babcia Piecze Chlebpanierki do ryby? dziwne połączenie..ale warte wypróbowania...rybka naprawdę smaczna..polecam.Pomysł na taką rybkę podpatrzony tutaj . filety dowolnej ryby sól, pieprz jajka 1/3 szkl. bułki tartej 1/3 szkl. maki pszennej 1/3 szkl.wiórków kokosowych Helio olej do smażenia Bułkę tartą wymieszać z mąką i wiórkami kokosowymi.Rybę skropić sokiem z cytryny, posypać przyprawami i maczać najpierw
Moje domowe kucharzeniepaprykowym , keczupem bądź innym, lub podane jako dodatek do dania głównego, tak jak ja uczyniłam to dzisiaj. Składniki: 1,2-1,5 kg ugotowanych ziemniaków szklanka bułki tartej 1-1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 3 jajka 4 ząbki czosnku łyżeczka gałki muszkatołowej sól pieprz oliwa do smażenia Sposób przygotowania: Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, odparować(...)ugnieść (lub przecisnąć przez praskę) i ostudzić. Do zimnych ziemniaków wbić jajka, wsypać bułkę tartą, mąkę ziemniaczaną i szklankę mąki pszennej sól, przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Porządnie wyrobić rękoma. Jeśli ciasto mocno klei się dodać jeszcze pół szklanki mąki. Wykulać dłońmi małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Do głebokiej patelni, rondla wlać sporą ilość oliwy. Tak aby po wrzuceniu
na moim stole...suszonymi pomidorami Drożdżówki z parówką, serem i cebulką prażoną Bułeczki z pieczenią mięsną i papryczką pepperoni Bułki pszenno-żytnie z parówką i farszem pieczarkowo-paprykowym Mini-chlebki nadziane salcesonem Buła z parówką na drugie śniadanie Dzisiejszy eksperyment to połączenie mąki pszennej i żytniej , oraz dodanie do ciasta ciemnego, aromatycznego piwa porter oraz miodu . Do tego ulubiona parówka , ser żółty(...)zwieńczona solidnym chlupem Ketchupu Premium od FOLWARK - dostępny w sklepie internetowym Frisco.pl (zakup możliwy przez kliknięcie baneru w prawej szpalcie bloga) . Składniki na 10 sztuk mniejszych bułek: CIASTO: 350g mąki pszennej - u mnie tortowa, typ 450 50g mąki żytniej razowej - razowa drobna , typ 20 0 0 200ml ciemnego piwa porter - u mnie akurat Żywiec Porter 60g masła 1 łyżeczka
Grunt to przepis!można znaleźć na blogu: c.d.n. Składniki dla 2-3 osób: 4 plastry mortadeli - o grubości ok 1 cm 1 jajko olej rzepakowy - do smażenia PANIERKA: 1 łyżka bułki tartej 1 łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej 1 łyżka cebulki prażonej - zmielona na proszek w młynku do kawy 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego W miseczce rozbełtać widelcem(...)trzeba będzie pomóc sobie łyżeczka w zeskrobaniu go ze ścinek młynka . Na głębszy talerz lub miseczkę o szerokim dnie wysypać zmieloną cebulkę prażoną, bułkę tarta oraz mąkę pełnoziarnista - preferuję ją w panierkach zamiast zwykłej maki pszennej . Dosypać przyprawy: paprykę słodką, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać widelcem na jednolity proszek. Plastry mortadeli o grubości ok 1 cm maczać w rozbełtanym
Grunt to przepis!Mąka pszenna – 2,5 szkl Cukier – 1 szkl Olej- ¾ szkl Woda gazowana – ¾ szkl Proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki Kakao słodkie – 3 łyżki Mąka pszenna – 2 łyżki Cukier puder Tłuszcz Bułka tarta Jajka wbić do miski, ubić wsypując powoli cukier aż do uzyskania gęstej puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody(...)proszkiem, trochę oleju.....i tak do wyczerpania składników. Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną. Formę keksową smarujemy margaryną i posypujemy cienko bułką tartą. Wylewany ciasto na przemian do formy, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 st i pieczemy około godziny. Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem
przepisy- MilkiMąka pszenna – 2,5 szkl Cukier – 1 szkl Olej- ¾ szkl Woda gazowana – ¾ szkl Proszek do pieczenia – 2,5 łyżeczki Kakao słodkie – 3 łyżki Mąka pszenna – 2 łyżki Cukier puder Tłuszcz Bułka tarta Jajka wbić do miski, ubić wsypując powoli cukier aż do uzyskania gęstej puszystej masy. Następnie dodajemy na przemian : 2 łyżki mąki wymieszane z proszkiem, trochę wody(...)proszkiem, trochę oleju.....i tak do wyczerpania składników. Kiedy składniki dobrze się połączą, dzielimy ciasto na pół, do jednej dodajemy kakao, do drugiej mąkę pszenną. Formę keksową smarujemy margaryną i posypujemy cienko bułką tartą. Wylewany ciasto na przemian do formy, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170st i pieczemy około godziny. Po przestudzeniu ciasta posypujemy cukrem pudrem
ciasta i desery czyli na słodkoGrissini to rodzaj włoskiego pieczywa, które jest produkowane według specjalnego przepisu pochodzącego z włoskiego Turynu i jego okolic. Ma postać wąskich paluszków i jest wyrabiane z
Grahamka, weka i kajzerka