bułka pszenna - 8801 przepisów (strona:68/587)

Mleczne bułeczki z makiem 178

przygotować najlepsze mleczne bułeczki, nie wiem czy mieliście okazję zjeść tego typu bułeczki! A moja Domowa konfitura wiśniowa zwieńczyła moje dzieło piekarnicze Składniki na 10 bułek: 500 g mąki pszennej + 3 łyżki 7 g drożdży suszonych lub 25 g świeżych drożdży 250 ml mleka 60 g masła 1 jajko 7 łyżek cukru 2 łyżki domowego cukru waniliowego ½ łyżeczki soli Rozkłócone

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Bułki na jogurcie 186

bułki, wypatrzony na blogu Moje Wypieki. Przepyszne, są miękkie i puszyste, najlepsze tego samego dnia, ale i na drugi dzień smaczne.  składniki: (12 dużych bułek)500 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)1 łyżka cukru ( dałam małą łyżeczkę)1,5 łyżeczki soli7 g suchych drożdży (lub 14 g świeżych)200 g jogurtu naturalnego120 ml mleka1 jajko60 g masła+ roztrzepane(...)papierze do pieczenia.  Przykryć ściereczką i odstawić na 40 min do wyrośnięcia. Wstawiam bułeczki do piekarnika z włączoną żarówką . 10 min przed upływem czasu wyrastania, blachę z bułkami  wyjmuję z piekarnika, a piekarnik nagrzewam do 200 st. C. Przed pieczeniem bułki posmarować roztrzepanym jajem i posypać sezamem. Piec ok 20 min, studzić na kratce

Stare Gary
Bułki dzielone - Bułki nocne (ciasto wyrasta w lodówce) 277

jednym jak i w drugim przypadku bułki są pyszne i puszyste, także polecam wypróbować przepis. Do przygotowania bułek będziemy potrzebowali:  Z podanej porcji wyjdzie 6 dużych bułek 500 g mąki pszennej (typ 450,500 lub 550) 25 g drożdży świeżych (można użyć instant) 150 ml letniego mleka 150 ml letniej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soli 5 łyżek

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Bułki filipińskie po polsku 127

Tłusty Czartek, ja wiem że Walentynki, ale coś normalnego też trzeba jeść, dlatego na śniadanie polecam pyszne bułeczki z mąki pszennej z dodatkiem mąki żytniej. Bułeczki tak posmakowały jednemu „Tadkowi niejadkowi”, że pochłonął 3 bułki na raz, chyba lepszej reklamy nie trzeba. Jest to zmodyfikowana wersja tego oto przepisu . [:Listonic] Składniki na 16 małych bułeczek: 2 szklanki mąki(...)pszennej typ 650 lub 750 plus 1/2 szkl do podsypywania 2 szklanki mąki żytniej typ 720 1 i 1/3 szklanki ciepłej wody 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1 łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki soli 35 gr drożdży świeżych 3 łyżki bułki tartej do obtoczenia Z 1/3 wody, drożdży, 2 łyżek mąki i cukru zrobić rozczyn. Odstawić

moj przepis na
Roladki ze szparagami. Przepis krok po kroku. 146

Przepis krok po kroku   Składniki: 8 zielonych szparagów 2 piersi z kurczaka 4 łyżki sosu sezamowego (ja użyłem Roleskiego ) 6 łyżek mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki ziaren sezamu 4 łyżki bułki tartej sól, pieprz czarny olej roślinny do smażenia Obetnij nożem zdrewniałe końcówki szparagów, zazwyczaj jest to około 5 cm długości. Obierz(...)każdej strony. Zwiń zgrabną roladkę, trzeba to zrobić dość ciasno aby się nie rozwijała.   Następnie wymieszaj bułkę tartą z ziarnami sezamu, jajka wbij do miski, mąkę pszenną przesyp do podobnego naczynia. Panieruj roladki klasycznie: najpierw mąką, potem roztrzepane jaja i na końcu bułka tarta z dodatkiem sezamu.   Tak przygotowane

kuron.com.pl
Puszyste i lekko słodkie bułeczki śniadaniowe 280

bułeczki śniadaniowe. Bułeczki są smaczne a dodatkowo są bardzo ładne. Polecam wypróbować przepis i upiec takie bułeczki. Do przygotowania bułeczek będziemy potrzebowali: Z podanych proporcji wyjdzie 6 bułek 500 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 1 jajko całe (rozmiar L) 2 żółtka (rozmiar L) 190 ml/gramów letniej wody (3/4 szklanki) 4 łyżki oleju (35 g) 3 łyżki

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Pan de sal 186

szkl. letniej wody 1/4 szkl.oleju rzepakowego lub słonecznikowego 1,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 12 g (1 łyżka) drożdży suchych lub 24 g drożdży świeżych bułka tarta, do obtoczenia Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn), dodać sól, cukier, następnie  wodę wymieszaną z olejem. Wyrobić ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Uformować(...)podwojenia objętości (około 1,5 godziny). Po wyrośnięciu ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować na kształt prostokąta, zwinąć w gruby rulon (baton), w taki sposób, jak zwijamy naleśniki. Baton obtoczyć w bułce tartej. Ostrym nożem lub szpatułką podzielić na 10 - 12 części. Ułożyć na blaszce rozcięciem ku górze. Przykryć lnianym ręczniczkiem, odłożyć na 20 minut w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Piec

Moje domowe kucharzenie
Semmelknödel – knedle z bułek 81

bułek, czyli Semmelknödel. Są popularne w Bawarii i Austrii, gdzie między innymi podawane są do pieczonej wieprzowiny lub dań z grzybami. U nas prawie nieznane, dlatego tym bardziej zachęcamy Was do zrobienia tych prostych knedli z bułek. Składniki 5 bułek kajzerek 50 g masła 1 pęczek natki pietruszki 3 jajka 1 szklanka mleka 3 łyżki mąki pszennej skórka otarta(...)cytryny sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie Bułki pokroić w małą kostkę, wsypać do dużej miski i zostawić na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, żeby wyschły. Masło rozpuścić, pozostawić do przestygnięcia. Natkę pietruszki umyć, osuszyć, posiekać. Mleko lekko podgrzać. Do miski z bułkami wlać mleko, dodać rozpuszczone masło, natkę pietruszki, mąkę pszenną, otartą z cytryny skórkę oraz wbić jajka

niecodziennikpary
BAWARSKIE BUŁECZKI PRECLOWE 141

słoną skórką. Zdziwisz się jak łatwe są do zrobienia. Nie można ich nie lubić. Smakować będą na śniadanie lub jako przekąska do zimnego piwa. SKŁADNIKI: CIASTO NA BUŁKI: 500 G MAKI PSZENNEJ 15 G ŚWIEŻYCH DROŻDŻY LUB 1 ŁYŻECZKA SUCHYCH 1 ŁYŻKA CUKRU 2 ŁYŻKI OLEJU 300 ML CIEPŁEJ WODY 2 PŁASKIE ŁYŻECZKI SOLI KĄPIEL: 1 L WODY

Pani M - kuchnia smakowita
Kotlety mielone z pieczarkami 238

wieprzowo-wołowego (lub drobiowego) • 250 g pieczarek • 2 duże cebule • 2 jajka + opcjonalnie 1/4 szklanki rosołu lub gazowanej wody • 4 łyżki bułki tartej, mąki kukurydzianej, pszennej lub mąki bezglutenowej • sól, pieprz, szczypta lubczyku • olej Przygotowanie: W misce łączę mięso z podsmażonymi wcześniej na oleju drobno posiekanymi pieczarkami i cebulą. Dodaję jajka

Zasmakuj Kuchni
Bułki czosnkowo-ziołowe 133

bułki są rewelacyjne Mięciutkie i baaaardzo aromatyczne dzięki dodatkowi masła czosnkowo-ziołowego. Zdecydowanie polecam. Z przepisu wychodzi 8 dość dużych bułek. 400 g mąki pszennej tortowej 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 250 ml mleka 10 g świeżych drożdży 30 g roztopionego masła Masło czosnkowo-ziołowe: 60 g masła 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich 1 łyżeczka suszonego

Bullio
Bułki śniadaniowe II 106

gęste, ale dzięki temu sycące. Dodatkowo chrupkości nadawała im glazura z jajka i ziarna z wierzchu. Oryginalny przepis pochodzi  [stąd] , w mojej proporcji uzyskałam 4 spore bułki. 2 szklanki mąki pszennej 200 ml ciepłej wody 20 gram świeżych drożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy 1 białko 1 żółtko do smarowania ziarna do posypania Drożdże włożyć(...)złożyć boki do środka, a na blaszkę kłaść złączeniem w dół. Posmarować jajkiem i posypać ziarnami. Pozostawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Nagrzać piekarnik do 200C i zapiekać bułki około 30 minut, do zrumienienia. Wystudzić na drewnianej desce lub kratce. marcelina

Czerwony Gupik
Nadziewany placek naleśnikowy - propozycja na kolację 122

gorącej kolacji. Robi się ją szybko, jest smaczna i myślę, że jeszcze nie raz do niej wrócicie. Potrzebujemy: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli ½ szklanki kefiru zimna woda bułka tarta ser żółty szynka w plasterkach olej Jajka łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i kefirem. Wsypujemy mąkę, dolewamy wodę by ciasto było lejące

Tylko pysznie
Kotlet schabowy panierowany 335

zetnie na mięsie utworzy się chrupiąca skorupka. Jeśli lubimy, możemy też go delikatnie skropić sokiem z cytryny.Kotlet schabowy panierowanyProporcje dla 4 osóbCzas przygotowania: 30 minutSkładniki:4 kotlety schabowemąka pszenna do panierowaniatarta bułka do panierowaniajajkosólpieprztłuszcz do smażenia (daję pół na pół smalec  z olejem rzepakowym)1 łyżeczka masłaWykonanie:Mięso płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Następnie rozbijamy je tłuczkiem do mięsa

Kulinarne przygody Gatity
Łatwe nocne ciasto drożdżowe z owocami 174

wilgotne ciasto   Składniki na ciasto jajka, 3 sztuki cukier, 1 szklanka mleko, 1 szklanka olej, 1 szklanka drożdże, 50g cukier waniliowy, 1 opakowanie mąka pszenna, 500g truskawki, około 300g śliwki, około 300g bułka tarta, kilka łyżek Składniki na posypkę mąka pszenna, 150g wiórki kokosowe, 50g cukier, 100g masło, 100g Przygotowanie W misce mieszamy widelcem jajka, cukier, mleko, olej, cukier

Gotowanie moimi oczami