bulion - 9142 przepisów (strona:45/610)

Zupa z jarmużu 134

często z niego korzystacie. Ale jeśli nie znacie owego warzywa, wprowadzę Was w świat jarmużowych przysmaków. Na początek proponuję zupę krem z jarmużu i pieczonych białych warzyw. Składniki: Na bulion: 1 udko z kurczaka 1 cebula 2 marchewki zielona część z 1 pora nieduży kawałek selera 3 liście laurowe 5 ziaren pieprzu 5 ziaren ziela angielskiego około(...)wody   Na zupę: bulion drobiowo-warzywny ( z powyższych składników ) 450 g selera 200 g pietruszki 1 nieduża cebula 3 garści liści jarmużu 1/3 łyżeczki ziaren kolendry 1/4 łyżeczki kminku szczypta mielonej gałki muszkatołowej sok z cytryny sól Wykonanie: Bazą do zupy jarmużowej jest bulion drobiowo-warzywny. Żeby go przygotować, należy umyć mięso kurczaka. W ganku umieścić mięso, cebulę, kawałek

kolorowotorcikowo
Barszcz czerwony inaczej 141

dlaczego nie iść właśnie tym tropem i nie dodać jeszcze ogórków i podać z jajkiem. Tak właśnie powstał – barszcz czerwony inaczej.     Składniki: - ok. 2,5 l bulionu (warzywny lub mięsny) - 6 buraków (najlepiej upieczonych, ale ugotowane też mogą być) - 2 – 3 ugotowane marchewki (z bulionu) - 6 ogórków kiszonych - sok z ogórków (ilość do smaku) - 2 cebule(...)chwili cebule i smażymy na niedużym ogniu. W międzyczasie przygotowujemy ziemniaki. Miałam ziemniaki z czerwoną skórką, więc po dokładnym wyszorowaniu, bez obierania, pokroiłam w kostkę i wrzuciłam do wrzącego bulionu na niecałe 15 minut. Tuż przed końcem gotowania, do garnka dodajemy zawartość patelni z ogórkami, pokrojone w talarki marchewki z bulionu, sok z ogórków (do smaku, więc lepiej dodać porcjami

mojewypiekiinietylko
Zupa z pieczonej dyni 149

Bardzo fajna zupa z pieczonej dyni, pieczonych pomidorów, czosnku i cebuli. Zupa wyszła świetnie i na pewno w przyszłym roku też ją przygotuje ale w większej ilości. Bulion do tej zupy można ugotować na bazie skrzydła indyka lub porcji rosołowej z dodatkiem włoszczyzny, ja jednak co jakiś czas gotuje większą ilość bulionu lub rosołu i mrożę porcjami. Potem wystarczy tylko(...)rozmrozić odpowiednią porcję. Składniki: 500 g musu z dyni lub ok. 600 - 700 g dyni ze skórą 2 pomidory 3 duże ząbki czosnku 1 cebula 1 szklanka bulionu 2 łyżki oleju 3 łyżki śmietany ½ łyżeczki suszonego oregano ½ łyżeczki ostrej papryki sól pieprz Wykonanie: Jeśli wykorzystujemy całą dynię, odkroić odpowiedni jej kawałek i usunąć pestki, jeśli jak w moim przypadku wykorzystujemy

Mama Gotuje
TOMATO SOUP z TAMRIEL – SKYRIM – zupa z pieczonych pomidorów z pietruszkowym pesto 179

pokazujemy na zdjęciu. Następnie kroimy je na pół i kładziemy skórką do dołu na blaszce do pieczenia. Por myjemy, obcinamy zielone liście (warto je zamrozić i wykorzystać np. do bulionu), a resztę, czyli białą część, kroimy w 4-5 cm kawałki, które dodatkowo przecinamy na pół. Gotowe kawałki umieszczamy na blaszce pomiędzy połówkami pomidorów. Ząbki czosnku, bez obierania(...)skórek i wrzucamy ponownie do blaszki. Jeśli nie lubicie skórek od pomidora, także je obierzcie – po upieczeniu odejdą bez problemu (my zostawiliśmy). Miąższ wrzućcie ponownie do blaszki. 6 . BULION + BLENDOWANIE (3 min) Do blaszki dolewamy zimny bulion i całość dokładnie blendujemy. Jeśli zupa wydaje Wam się zbyt gęsta, możecie dodać jeszcze nieco bulionu lub śmietany. 7 . PODGRZEWANIE (5 min) Zupę

Nerds Kitchen
Sos marchewkowo-groszkowy z grillowanym dorszem. 604

smażony lub grillowany, tak jak lubimy najbardziej. Potrawa jest prosta w wykonaniu i najważniejsze - uwielbiana przez mojego synka :) Polecam. Składniki: 3 marchewki puszka groszku 200 ml śmietany 200 ml bulionu kurczakowego lub warzywnego 2-3 łyżki masła 2 łyżki mąki Dorsz 2-3 filety lub inna ulubiona ryba 2 jajka przyprawy Wykonanie: Rozbijamy jajka w talerzu, dodajemy sól, pieprz(...)paprykę i trochę suszonego lub świeżego kopru. Mieszamy i do jajek dodajemy poporcjowaną rybę. Odstawiamy . Marchewkę kroimy w kostkę, Do gotującego się bulionu dodajemy marchewkę- gotujemy 5-8 min. Marchewka powinna być na wpół twarda. Bulion przelewamy do kubka, marchewka na sitko. W tym samym rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy mąke i szybko mieszamy , aby nie pozostaly żadne grudki. Zalewamy bulionem

Smaki Edyty
Risotto z porami i łososiem 122

lejące na talerzu. Zdjęcie niestety nie odzwierciedla jego kremowości (musicie mi wierzyć na słowo), bo to, co rzadkie spłynęło na dno miseczek;) Składniki: 200 g ryżu arborio 1 l bulionu warzywnego 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 1 duży por (najlepiej z jak najdłuższą białą częścią) Spory kawałek filetu łososia bez skóry 2 łyżki masła łyżka masła klarowanego sól pieprz(...)drobniejsze kawałki. Dodać na patelnię i chwilę podsmażyć. Następnie wsypać ryż arborio i wszystko dobrze wymieszać. Wlać wino i podgrzewać kilka minut aż alkohol odparuje. Teraz zaczynami zabawę z bulionem - wlewamy do risotta po chochli bulionu, mieszamy, czekamy aż ryż wchłonie płyn i powtarzamy czynność - i tak dopóki cały bulion nie zostanie wypity przez risotto. Teraz dodajemy łyżkę masła

Kulinarne Inspiracje
Galaretka warzywna ze szparagami i szynką 210

lekką galaretkę warzywną ze szparagami i szynką :) Składniki : 1/2 puszki kukurydzy  1/2 puszki groszku  1 słoiczek marchewki 5 plasterków szynki konserwowej 5 szparagów  1 l bulionu drobiowego 1 żelatyna 50 g  Wykonanie : W litrze bulionu ciepłego rozpuścić żelatynę ( bulion można przygotować na kostce rosołowej ). Szparagi pokroić na kawałki . Szynkę pokroić w kostkę . Wszystkie składniki przełożyć(...)foremki na babkę i wymieszać , zalać bulionem i odstawić na kilka godzin do stężenia. Pyszne , proste i szybkie w przygotowaniu. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Azjatycka zupa pak choi 174

Dania azjatyckie charakteryzuje bogactwo smaków i kolorów, a także szybkość i prostota przygotowania. Azjatycka zupa pak choi to danie, które sprawi przyjemność i gotującemu i konsumującemu.     Składniki: - bulion drobiowy lub warzywny (ok. 3 l) - 4 szt. kapusty pak choi - 2 duże obrane marchewki - 3 białe części pora - 3 szalotki - 4 ząbki czosnku - imbir świeży lub suszony (2 łyżeczki(...)więcej) - sok z ½ limonki - skórka starta z limonki - 3 łyżki sosu sojowego - 3 łyżki sosu ostrygowego - 3 łyżki sosu rybnego - sól i pieprz do smaku - olej sezamowy - ziarna sezamu Bulion doprowadzamy do wrzenia, dodajemy suszone chilli, imbir, trwaę cytrynową, sos sojowy. Oddzielamy liście kapusty, zostawiamy całe „środki” z małymi listkami – płuczemy. Odkrajamy białe twarde części, kroimy je w paski

mojewypiekiinietylko
Zupa ryżowa z warzywami 191

Pyszna i prosta zupka z ryżem i dużą ilością warzyw. Zupkę ugotowałam na bulione drobiowym ze skrzydełek ale można użyć dowolnego bulionu jak również dodać wkładkę mięsną do zupki. składniki: ok 2,5 l bulionu drobiowego 1 szklanka ryżu 4 marchewki 1 mały seler 2 cebule 1 por (biała część) 2 garście posiekanej natki pietruszki Cebulę obrać i pokroić(...)kostkę. Pora oczyścić i pokroić w pół plastry. Marchewkę i selera obrać i również pokroić w kostkę. Warzywa zalać bulionem i zagotować. Gdy się zagotuje wsypać ryż. Wszystko gotować na wolnym ogniu od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa i ryż będą miękkie, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i zestawić z ognia. Gdyby zupa była za gęsta dolać nieco bulionu

Monia miesza i gotuje
Żurek z nutą chrzanu 216

więc dosyć często gości na naszym stole. Tym razem dodałam nieco startego chrzanu. Taka wersja bardziej przypadła mi do gustu i żurek zdecydowanie bardziej mi smakuje. składniki: 2 l bulionu ( u mnie wywar z warzyw i kości wieprzowych) 1/2 l domowego zakwasu na żurek 2 listki laurowe 2 łyżki majeranku 3 ząbki czosnku 2 łyżki chrzanu u mnie ze słoiczka(...)łyżek kwaśnej śmietany 2 łyżki mąki sól dodatki: biała kiełbasa, ugotowane jajka Do garnka wlać bulion. Dodać przyprawy-listki laurowe, majeranek oraz pokrojone ząbki czosnku, zagotować. Następnie wlać zakwas oraz dodać chrzan i ponownie zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką i odrobiną wywaru. Mieszankę wlać do zagotowanego żurku i jeszcze chwilkę gotować. Do smaku doprawić solą jeśli potrzeba.  Białą kiełbaskę

Monia miesza i gotuje
Pikantny krem paprykowy 198

cytrynie), rozgrzewająca moc chilli, energetyczny kolor. Dodatkowo zupa krem łatwiej "przechodzi" przez bolące gardło, chociaż w tym wypadku pikantny smak nie każdemu może pasować. Składniki dla 4 osób: Bulion warzywny 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera ½ pora ½ pęczka lubczyku 1 liść laurowy 3 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna czarnego pieprzu Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę, pietruszkę, seler(...)włożyć do garnka, dodać przyprawy. Zalać 700 ml wody, gotować 20 minut. Po tym czasie dołożyć połówkę pora i lubczyk gotować jeszcze 15 minut. Bulion odcedzić, warzywa można wykorzystać do innej potrawy. Krem paprykowy 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4-5 dużych czerwonych papryk (ok. 1 kg) 400g podłużnych pomidorów (poza sezonem można użyć pomidorów z puszki) przygotowany wcześniej

Pełny talerz
Paella z krewetkami i kurczakiem (Paella de camarones y pollo) 237

owocami morza). Dawniej różnorodność składników wynikała z dostępności produktów w danej okolicy. Zawsze jednak w składzie paelli musi być ryż, który jest zabarwiony szafranem lub atramentem z kałamarnic, bulion (może być również wino albo woda), w którym ryż będzie się gotować oraz cytryna do podania. Do tego dorzucamy warzywa, owoce morza, mięso. Potrzebna jest także patelnia. Najlepiej taka, od której(...)jelita, mogą być mrożone) 2 ząbki czosnku sól i pieprz 4 łyżki oliwy z oliwek szczypta szafranu ½ cebuli 1 czerwona papryka ⅔ łyżeczki wędzonej papryki 2 pomidory 3 szklanki bulionu drobiowego 1½ szklanki ryżu bomba, senia, ewentualnie arborio ½ szklanki zielonego groszku Jeżeli używamy krewetek mrożonych należy je szybciej wyjąć, aby się rozmroziły. Jeżeli są świeże, zajmujemy się kurczakiem. Podudzia kurczaka umyć

Pełny talerz
Świąteczna galaretka z kwasem buraczanym 211

lodu. Baza galaretki, kwas buraczany, ma słodko-kwaśny smak i nuty przypraw, które dodacie podczas kiszenia buraków. Doprawiacie ją wg. własnych upodobań, sami też ustalacie proporcje kwasu i bulionu, w przepisie podaję tylko przykład.    Czas przygotowania: 10 minut + tężenie Składniki: 500 ml bulionu drobiowego lub warzywnego, 30-100 ml kwasu buraczanego, sól i pieprz do smaku żelatyna(...)agar w wersji wegetariańskiej. Do podania: serek Philadelphia, cząstki limonki lub cytryny, kiełki słonecznika lub inne. Przygotowanie: Zimny bulion przecedzić przez gęste sitko, odlać 100 ml, pozostałą część wymieszać z kwasem i doprawić do smaku. Żelatynę zalać pozostałym bulionem i odstawić na 20 minut. Napęczniałą podgrzewać mieszając do całkowitego rozpuszczenia żelatyny (nie gotować!). Ja użyłam 17 g/800 ml, latem można

SzczyptaSmaQ
Sprośnie faszerowane cukinie 187

mrożonej lub z puszki) ½ szklanki czerwonej fasoli (ugotowanej lub z puszki) ½ szklanki mleka kokosowego 2 płaskie łyżeczki curry 1 szklanka sosu salsa 3 garście liści szpinaku 1-2 szklanki bulionu W pierwszej kolejności przygotuj cukinie: umyj, kolejno odkrój czapeczki z ogonkiem, wydrąż środek. Gotowe przełóż do większego naczynia do zapiekania. Czapeczki również zachowaj, natomiast miąższ pokrój w drobną kostkę. Ugotuj(...)instrukcji na opakowaniu, skróć jednak czas gotowania o około 5 minut.  Cebulę i paprykę pokrój w drobną kosteczkę. W dużej patelni lub rondlu rozgrzej kilka łyżek wody lub bulionu. Kiedy zacznie „tańczyć” po powierzchni, dodaj cebulę. Duś pod przykryciem przez 3 minuty, aż zmięknie, po czym dorzuć pokrojoną paprykę, a także mieszankę groszku i marchewki, kukurydzę i fasolę. Podgotuj

Roślinna - blog wegański
Papryki faszerowane ryżem i jagnięciną 203

mielonej jagnięciny ( u mnie udziec) 4 ząbków czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 spora cebula - drobno posiekana 1 szklanka ryżu ok 1 szklanki bulionu oregano, mięta, bazylia garść pietruszki 1 łyżeczka  papryki w płatkach sos 1 puszki pomidorów łyżeczka płatków chili 1 szklanka bulionu sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie Papryki umyć,  ściąć(...)stanie się lekko przezroczysty. Dodać puszkę pomidorów, posolić popieprzyć i gotować mieszając, parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki.  W trakcie gotowania podlewać  bulionem. Dodać zioła.  Zdjąć patelnię z ognia,  doprawić farsz do smaku solą i pieprzem, ewentualnie dosypać ziół. Farszem nadziać papryki, do każdej dolać łyżeczkę wody, przykryć odciętą czapeczką

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania