masz tylko dla siebie. To jak, robisz dziś zupę ? Składniki: 1 bakłażan 2 papryki czerwone 2 marchewki 1 cebula 1/4 selera 3-4 ziemniaki 1/2 główki czosnku 1 l bulionu drobiowo-warzywnego 2 łyżeczki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ( u mnie Appetita ) szczypta pieprzu szczypta chili sól lub na bulion: 1 skrzydło z indyka 1 cebula(...)ziarna ziela angielskiego Wykonanie: W garnku umyte skrzydło z indyka oraz obrane i umyte warzywa, dodać przyprawy i zalać 1,5 litra wody. Gotować na wolnym ogniu, aż bulion stanie się esencjonalny. Jeśli gotujecie "na szybko" - gotujcie wywar nie krócej niż 2 godziny. Wszystkie warzywa umyć, marchewki, seler i ziemniaki obrać ze skóry. Bakłażana, cebulę i papryki przekroić
kolorowotorcikowodobrej jakości wołowiny (polędwica, antrykot lub ewentualnie na pieczeń) 2 marchewki 1 duża cebula 0,7 litra czerwonego wina (Julia sugeruje Burgunda lub Beaujolais) 0,5 litra treściwego bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 zmiażdżone ząbki czosnku pół łyżeczki tymianku dwa liście laurowe 24 małe perłowe cebulki (ja użyłam tych ze słoika) 0,4 kg pieczarek Boczek kroimy(...)łyżką mąki, mieszamy i wsadzamy do nagrzanego do 230 stopni piekarnika na 5 min. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 200 stopni, wyciągamy naczynie i dodajemy wino wymieszane z bulionem (szklankę bulionu zostawiamy). Dodajemy koncentrat, liść laurowy, tymianek, czosnek i skórkę z boczku. Przykrywamy naczynie i wsadzamy do piekarnika na 3 – 4 godziny. Podczas gdy wołowina dochodzi, szykujemy cebulki
ladykitchenważne niezmiernie ułatwia sprawę w przedświątecznej gonitwie. Zupa jest delikatna, można spokojnie podać ją dzieciom. Dorosłym proponuję wersję z pieczonym boczkiem. Zupa porowa Składniki 2 pory 3 l bulionu warzywnego Oliwa z oliwek 2 serki topione Boczek Wykonanie Pory obieramy i kroimy w półplasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej półplasterki pora, aż się zeszklą. W tym czasie(...)garnku grzejemy bulion. Do gorącego bulionu dodajemy pora. Całość gotujemy ok 5 min. Do małej miseczki nalewamy 2-3 chochelki bulionu z porami, dorzucamy do niego serki topione i mieszamy dopóki się nie rozpuszczą. Rozpuszczone serki wlewamy do zupy. Mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Gdy zupa się gotuje możemy zająć się boczkiem. Kroimy go w cienie plasterki i układamy
Pyza i SurówkaMożna je podać jako samodzielne danie lub jako dodatek do mięsa i ryby. U mnie dzisiaj risotto ze smażonym dorszem . Jak przyrządzić kremowe risotto? Oczywiście potrzebny jest odpowiedni ryż, bulion i ser, parmezan lub manchego. Jaki ryż wybrać? Najczęściej używam ryżu arborio lub avorio. Jest to ryż krótkoziarnisty, okrągły lub owalny. Tyko tego typu ryż nadaje się do przyrządzenia tego(...)jarmużem Składniki: 4 porcje 250 ml ryżu, u mnie arborio 100 g jarmużu 200 g grzybów, u mnie mrożone pieprzniki 1 cebula 1 ząbek czosnku około1 l warzywnego bulionu 2 łyżki oleju 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku otarta skórka z połowy cytryny Pokrój drobno cebulę i zeszklij na maśle wraz z ryżem, na głębokiej patelni
codojedzeniaobraniu, wyjęciu pestek zostało mi ok 600 g) 4 ząbki czosnku 1 cebula 5 cm kawałek imbiru, laska cynamonu 1/4 łyżeczki papryki w płatkach lub chili 900 ml bulionu przygotowanie Cebulę pokroić w kostkę , wrzucić do garnka i smażyć aż zmięknie - 3-4 minuty. Posolić i popieprzyć, dodać czosnek, płatki papryki, laskę cynamonu, pokrojony drobno imbir. Wymieszać i chwilę(...)smażyć, ok 30 sekund. Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić w kostkę, dodać do podsmażonej cebuli. Wlać trochę bulionu, zeskrobać smaki z dna garnka. Dodać resztę bulionu, zagotować, przykryć, zmniejszyć gaz i gotować zupę ok 45 minut aż warzywa będą miękkie a smaki się przegryzą. Lekko przestudzić, usunąć cynamon. Zupę zmiksować, doprawić solą, jeżeli jest zbyt gęsta
Stare Garygłowę od karpia, ziarna pieprzu, ziela angielskiego oraz liście laurowe. Dodajemy obrane i pokrojone na większe kawałki jarzyny. Gotujemy na małym ogniu około 50 minut, aż warzywa zmiękną a bulion wchłonie aromat ryby. Po tym czasie wyjmujemy głowę karpia i zanurzamy resztę filetów z ryby. Gotujemy na małym ogniu aż ryba będzie gotowa i bardzo ostrożnie, za pomocą łyżki cedzakowej(...)wyjmujemy filety z bulionu. Wykładamy je na talerz i pozostawiamy do wystygnięcia. Pozostały bulion (powinno zostać jakiś 1 litr płynu) przecedzamy, dodajemy kilka kropel soku z cytryny oraz przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i vegetą. Ponownie zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy żelatynę. Dokładnie mieszamy aż żelatyna się rozpuści i odstawiamy do wystudzenia. W międzyczasie wystudzone filety karpia dokładnie czyścimy
My simple kitchensosie koperkowym Składniki Mięso: 500 g mięsa mielonego Czerstwa bułka lub kilka kromek suchego chleba 1 cebula 1 jajko 2 łyżeczki musztardy Majeranek, sól i pieprz Mąka 1 litr bulionu warzywnego Sos: 2 łyżki masła Mąka Śmietana 2 pęczki koperku Wykonanie Mięso mielone przekładamy do miski. Czerstwą bułkę lub chleb (2-3 kromki) namaczamy w wodzie. Gdy namoknie, odsączamy(...)jajko, musztardę i przyprawy. Wszystko razem mieszamy na jednolitą masę. Z masy mięsnej tworzymy małe kulki mięsne wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą kulkę obtaczamy w mące. W garnku gotujemy bulion. Gotowe kulki wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy na małym ogniu ok 10 min. Teraz możemy zająć się sosem. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy 2-3 łyżki mąki i lekko
Pyza i Surówkabałam się smaku, co okazało się totalnie przesadzoną reakcją, bo sos jest bardzo smaczny, z mnóstwem aromatów. Potrzebne nam: - 500 g piersi kurczaka - 500 g czekoladowego makaronu - 3 szklanki bulionu - cebula - 2-3 ząbki czosnku - 2 gwiazdki anyżu - 1/2 szklanki passaty pomidorowej - 1 łyżka oliwy - 1/3 szklanki rodzynek - 2 papryczki pepperoni - 15 kropli tabasco - chili - cynamon mielony - 4 cm kory(...)niej posiekaną cebulę, czosnek, papryczki pozbawione gniazd nasiennych i pokrojone w mniejsze kawałki, anyż, goździki, kolendrę i korę cynamonu. Smażyć 5 minut, co jakiś czas mieszając. Podlać szklanką bulionu i gotować pod przykryciem przez 15 minut. Migdały, arachidy i sezam zmielić i podprażyć przez 2-3 minuty na suchej patelni. Dodać do sosu razem z kolejną szklanką bulionu, cynamonem
W poszukiwaniu inspiracjiłyżka przyprawy staropolskiej od Skworcu 1 łyżka oregano od Skworcu 1/2 papryczki jalapeno ( ostra ) vegeta domowa do smaku pieprz do smaku około 2 litry bulionu 3 marchewki 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej 4 łyżki oliwy 1 duża cebula Wykonanie : Mięso myjemy , osuszamy i kroimy w grubą kostkę. W rondlu rozgrzewamy oliwę(...)przekładamy mięso , dodajemy wszystkie przyprawy i chwilę podsmażamy . Marchew, pieczarki , cebulę obieramy , myjemy i kroimy w półplasterki , przekładamy do mięsa , wlewamy połowę bulionu , przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Następnie obieramy ziemniaki , myjemy i kroimy w grubą kostkę , dodajemy do gulaszu razem z kukurydzą , fasolką i czerwoną papryką pokrojoną w paseczki. Wlewamy resztę bulionu i dusimy
Sama słodycz i szczypta chilizupa pieczarkowa! Delikatna, aksamitna i co tu dużo gadać, pyszna. Przygotowana z ekologicznych warzyw nasyci i jeszcze wyjdzie nam na zdrowie Czas przygotowania to tylko 40 min… Składniki: bulion ok 2 litry (własnej roboty) 1/2 kg pieczarek 2 średbie cebule 2 gotowane marchewki 1 średni ziemniak 200 g śmietany Olej rzepakowy (lub masło klarowane) do smażenia sól, pieprz(...)suszone grzyby (jeśli lubicie bardziej grzybowy smak) makaron kolanka, lub grzanki Przygotowanie: Odmierzamy 2 l bulionu. Jeżeli nie przygotowaliascie go wcześniej, możecie przygotować go według naszego przepisu na domowy bulion , lub zrobić na szybko z kostki rosołowej. Pieczarki obieramy, nóżki skrobiemy, odcinamy końcówki i wszystko kroimy na cienkie plasterki. Ugotowaną marchewkę kroimy w półplasterki. Cebule kroimy w drobną kostkę
Kulinarna PatilogiaWami nowością! Po raz pierwszy w mojej kuchni zupa z cukinii. Mile zaskoczył mnie smak i jestem pewna, że będę wracać do tego przepisu. Zupa z cukinii. Składniki: bulion warzywny lub drobiowy (ilość zależna od gęstosci zupy) cukinia ok. 3 duże sztuki marchew średniej wielkości ziemniak średniej wielkości natka pietruszki ok 1 spora garść sól, pieprz, słodka papryka, czosnek(...)łyżki oliwy z oliwek 1 mała cebula Przygotowanie: Przygotować bulion. Ja zrobiłam lekki rosół z drobiu z liściem laurowym i zielem angielskim. Oliwę rozgrzać na patelni, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Zeszklić. Doprawić czosnkiem granulowanym. Wymieszać. Cukinie umyć, pokroić w sporo kostkę. Wrzucić na patelnię. Posypać odrobiną soli. Wymieszać. Zostawić, aż cukinia się zarumieni. Marchew i ziemniaka obrać, pokroić
Tagebuch po polsku200g mięsa mielonego -> 150g sera białego -> 1 jajko -> ½ cebuli -> 1 jogurt grecki -> 1 pęczek koperku -> 1,5 szklanki bulionu -> Sól, pieprz, bazylia, czosnek -> Garść mieszanki sałat -> 6-7 pomidorków koktajlowych Wykonanie: Mięso przekładamy do miski. Kruszymy biały ser i dodajemy do mięsa(...)czosnku. Całość dokładnie ze sobą mieszamy i wyrabiamy za pomocą ręki. Z otrzymanego mięsa lepimy kulki średnicy 2-3 cm. W tym czasie stawiamy rondelek na palniku i wlewamy bulion [może być np. wczorajszy rosół]. Zagotowujemy. Wrzucamy kulki na wrzący bulion i gotujemy pod przykryciem około 15-20 minut w zależności od wielkości mięsa. Po upływie określonego czasu do małej
Jedz zdrowo żyj zdrowo!Smak masła szałwiowego powala;) Składniki 2 łyzki masła lub oliwy biała cebula 200 g posiekanej w Kostkę dyni 300 g ryzu risotto 100 ml białego wytrawnego wina 1.5 litra bulionu warzywnego lub wody 4 łyzki startego parmezanu zielona papryka pieprz Masło szałwiowe 3 łyzki masła garść listków szałwii Wykonanie; Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy drobno posiekana cebule. Zeszklić(...)ziarenka się pokryją Tłuszczem.Dodajemy posiekana dynie,paprykę i doprawiamy sola i pieprzem. Podgrzewamy wszystko 2 minuty.Zwiększamy ogień, wlewamy wina, mieszamy i czekamy az odparowuje.Dodajemy pól szklanki bulionu i czekamy az odparowuje.Potem wlewamy kolejna porcje buliony ciągle mieszając.Powtarzamy czynność az do skończenia bulionu. Ryz ma byc kremowy na zewnątrz i lekko twardy w srodku. W tym momencie dodajemy
Anioły w kuchniDzisiaj na szybach samochodu zastałam szron, jest coraz zimniej, więc taka zupka będzie jak znalazł. Ogłaszam ostatni przepis z dyniowego cyklu. Przepis na 6-8 porcji. Składniki: - 1,25l bulionu (1,25l wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 dynia (ok. 1kg) - 1 duży batat - 2 cebule - 2 ząbki czosnku - 1 łyżeczka papryki słodkiej - 1/2 łyżeczki chili (można więcej(...)uważajcie, by nie przesadzić! ) Przygotowujemy bulion. Dynię kroimy na pół, wydrążamy, kroimy w "uśmieszki", obieramy i kroimy w kosteczkę. Batata obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebule kroimy w ćwiartki. Wszystkie warzywa gotujemy w bulionie do miękkości ok. 20-25 minut. Dodajemy ząbki czosnku, przyprawy i miksujemy na gładki krem. W razie potrzeby dolewamy przegotowanej wody w celu rozrzedzenia zupki. Dekorujemy suszoną
Be Fit Be Strongsezonu dyniowego idealnie zaspokoi Wasze kubeczki smakowe do następnego ich wysypu. Nie czekajcie, tylko róbcie! Z przepisu wychodzi 5 porcji, jedna ok. 470ml to ok. 50kcal. Składniki: - 1,25l bulionu (1,25 wody + 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 1 dynia Hokkaido (700-1000g) - 2 spore marchewki - 3 ziemniaki - 1 cebula - sok z połowy cytryny - 1/2 łyżeczki(...)imbiru - 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej - 1/3 łyżeczka chili - sól, pieprz Przygotowujemy bulion. Dynię myjemy, osuszamy, kroimy na pół, wydrążamy za pomocą łyżki, kroimy na mniejsze kawałki (w kształcie uśmiechów), obieramy (możemy zostawić ze skórką) i kroimy w kosteczkę. Marchew i ziemniaki, również obieramy, kroimy w kosteczkę. Cebulę kroimy na ćwiartki. Wszystkie warzywa wrzucamy do gorącego bulionu i gotujemy
Be Fit Be Strong