bulion - 9142 przepisów (strona:33/610)

Kaszotto, pęczotto z chorizo i warzywami 555

smakowało super, nawet młody nie narzekał, a myślałam, że jak tylko spróbuje to będzie po jedzeniu ;) Miłego piątku Wam życzę :)) Składniki: 150 - 200 g kaszy pęczak 1 litr bulionu warzywnego 1/2 szklanki białego wina (u mnie półwytrawne) kiełbasa chorizo 2 marchewki 1 mała cukinia oliwki zielone suszone pomidory 2 ząbki czosnku kurkuma natka pietruszki 1 łyżka masła Na patelni rozgrzewamy(...)masła. Kaszę płuczę pod ciepłą wodą, jak cebula się zeszkli wrzucam na patelnię, prażę tak około 2 minuty, po czym wlewam wino. Jak kasza wchłonie wino, to porcjami dolewam bulion, dusze pod przykryciem. Jak kasza wchłonie bulion to dolewam po raz kolejny (dzielę sobie go tak na 3 razy). Po dodaniu ostaniej porcji bulionu wrzucam do kaszy warzywa, dodaję kurkumę

kruche babeczki
KREM SZPARAGOWY Z ORIENTALNĄ NUTĄ, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 143

kremówki dodałam mleczko kokosowe, zupka zyskała więc lekko orientalną nutę. Dzięki temu stała się też bardziej dietetyczna, jest także bez dodatku mleka, wegańska i bezglutenowa. Ja przygotowałam swoją na bulionie jarzynowym. To taka zdrowa porcja warzyw... Z podanych ilości uzyskałam 2litry kremu szparagowego. Polecam :-) Składniki: - 1,5kg jasnych szparag (mogą być zarówno białe jak i fioletowe łebki) - 0,8l bulionu(...)pieprz do smaku - 2-4 ząbki czosnku - chili do posypania (gdy lubimy) - świeży koperek do posypania - ksylitol lub cukier (gdyby zupa miała gorzkawy smak, ja miałam bardzo słodką, mój bulion był pozostałością od gotujących się warzyw na sałatkę jarzynową, duża ilość marchwi i pietruszki zrobiły swoje) Szparagi obrać, pokroić na mniejsze kawałki, umieścić w garnku i zalać bulionem, wstawić

Smaczne Zdrowe
Z suszonymi pomidorami i kaszą jęczmienną 146

Dziś moja ulubiona zupa w wersji troszkę innej niż zwykle. Dziś podam ją z suszonymi pomidorkami z oleju i z kaszą jęczmienną. Zupa będzie wykonana na bulionie z warzyw. Smacznego. SKŁADNIKI: 2.5 litra bulionu warzywnego -- TU 500 ml przecieru pomidorowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 7 Pomidorków suszonych w oleju 100 kaszy jęczmiennej średniej  przyprawy do smaku : 1/2 łyżeczki pieprzu(...)łyżeczki chilli,1/2 łyżeczki czosnku granulowanego  1 łyżka soli bub 1 i 1/2 łyżki vegety naturalnej  Do posypania natka pietruszki  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Bulion warzywny zagotowujemy.  Do bulionu dodaję w całości pomidorki a następnie koncentrat i przecier.  Wszystko mieszam.  Dodaję przyprawy.  Na koniec dodaję kaszę. Zmniejszam ogień i gotuję ok 15 min aż kasza

Gotowanie Patki
RYŻ GOTOWANY NA BULIONIE Z KURCZAKIEM Z SOSEM MUSZTARDOWYM 121

Ryż gotowałam na bulionie z  fileta z kurczaka. Dobry pomysł na delikatny obiad. Smacznego.  SKŁADNIKI: 1 Filet z Kurczaka  1/2 Szklanki Ryżu Brązowego  1/2 Papryki Czerwonej  1 Seler Naciowy  8 Pomidorków Koktajlowych  1/2 czerwonej cebuli przyprawy: sól,pieprz,chilli,vegeta Sos: 2 Łyżki jogurtu naturalnego  1 Łyżka Musztardy pikantnej  SPOSÓB PRZYGOTOWANIA(...)Filet gtotuję w całości z dodatkiem 1/2 łyżeczki pieprzu oraz 1 łyżeczki vegety. Ugotowane mięso wyciągam i czekam aż przestygnie.  Bulionu nie wylewam. Pozostawiam ok 1 szklanki bulionu. Bulion zagotowuję i wsypuję ryż. Gotuję mieszając ok 3 min. Następnie odstawiam na bok. Zostawiam pod przykryciem aż ryż wchłonie płyn- ok 10 min. Wszytskie składniki kroję w kostkę. Dodaję ryż

Gotowanie Patki
Zupa meksykańska 228

wyraźniejszego smaku.   A jeżeli lubicie ostrzejsze potrawy można do niej dodać papryczkę jalapeno lub pieprz cayenne. I koniecznie pamiętajcie o posypaniu żółtym serem ;-)   Składniki: Ok. 3 litrów bulionu warzywnego ( najlepiej z kawałkami warzyw), 500- 600 g mielonego mięsa, ok. 12 średniej wielkości ziemniaków, 4 cebule, 1 czerwona papryka, 1 żółta papryka, 1 słoiczek koncentratu pomidorowego, 1 puszka czerwonej(...)papryki w proszku, 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku, garść świeżej kolendry, olej/oliwa do smażenia   Wykonanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w   kostkę. Dodajemy do gotującego się bulionu. Mięso mielone podsmażamy, przyprawiamy ostrą i słodką papryką w proszku. Następnie przekładamy do bulionu i ziemniaków. Cebulę kroimy w pióra, podsmażamy na złoty kolor a następnie przekładamy do bulionu

Passion of Cooking
Gulasz z warzywami chińskimi. 169

pieprz domowa vegeta do smaku 3 ząbki czosnku lub 2 łyżeczki czosnku ProecoPolska 1 łyżeczka koncentratu chili ProecoPolska   3 łyżki oliwy 1 litr + 600ml ewentualnie do podlania bulionu  mięsnego lub warzywnego Pieczarki Orzech jako dodatek 2 marchewki 1 woreczek warzyw na patelnię po chińsku  Wykonanie: Mięso myjemy, osuszamy i dobrze nacieramy wszystkimi przyprawami oraz czosnkiem.Odstawiamy(...)przegryzienia mięsa z ziołami. W dużym rondlu rozgrzewamy oliwę , przekładamy mięso, obraną i pokrojoną w pół plasterki marchewkę, wszystko obsmażamy na małym ogniu na złoty kolor, następnie wlewamy połowę bulionu i dusimy pod przykryciem około 35 minut, następnie dodajemy warzywa, podlewamy resztą bulionu i dalej dusimy około 1 do 1,5 godziny aż mięso będzie przyjemnie miękkie. W szklance wody

Sama słodycz i szczypta chili
Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym 139

roboty!  Zupa z botwinki z mleczkiem kokosowym Przepis na 4-6 porcji  Potrzebujemy:  2 pęczki botwinki  2 średniej wielkości ziemniaki 1-1,5 l bulionu warzywnego - jak zrobić bulion warzywny? 1 marchewkę  1 pietruszkę 1 cebulę  1 ząbek czosnku puszkę mleczka kokosowego olej kokosowy lub oliwę natkę pietruszki 2 łyżki octu winnego jabłkowego(...)zgorzknieć. Następnie wrzucamy startą marchewkę i pietruszkę i całość smażymy przez 5 minut.  W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy do miękkości ziemniaki.  Do garnka z warzywami wlewamy bulion warzywny  i zagotowujemy go. Do gotującego się bulionu dodajemy pokrojoną i startą botwinkę wraz z posiekanymi łodygami i liśćmi. Zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości.  Zupę doprawiamy octem

Bananowe Pole
Risotto z rybką 191

prosty choć dość czasochłonny (wszystko przez ten brązowy ryż, następnym razem użyję innego). Składniki: 100 g ryżu (u mnie brązowy, bo akurat taki miałam pod ręką) ok 1 litra bulionu warzywnego 1 cebula 2 ząbki czosnku mieszanka warzywna brokuł,kalafior i marchewka (u mnie z mrożonki) ryba ( filety z dorsza, lub inna ulubiona) koperek sól, pieprz cytrynowy olej odrobina masła(...)Siekamy cebulkę i czosnek, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, gdy się zeszklą wsypujemy ryż i przez chwilę smażymy, a następnie podlewamy bulionem tak aby przykrył ryż. I właśnie bulion najlepszy byłby ugotowany wcześnie na warzywach, ale ponieważ akurat nie miałam, posłużyłam się kostką rosołową, do której dodatkowo wrzuciłam pokruszonego suszonego prawdziwka. Mieszamy nasz ryż, a gdy wchłonie bulion, dolewamy ponownie

Cynamonowe szczęście
Zupa z pokrzywy. 241

ziemniaki 3 garści pokrzywy ok 130g. (tylko listki) 3 łyżki śmietany 1 żółtko 2 łyżki mąki krupczatki 1 łyżka octu jabłkowego pieprz ziołowy sól szczypta chili  Wykonanie: Przygotowujemy bulion czyli do garnka wrzucamy por, marchewki, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1.5 godziny. Z bulionu(...)wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchew. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Pokrzywę myjemy w zimnej wodzie i siekamy na drobno (w rękawicach). Ziemniaki i pokrzywę dodajemy do odcedzonego bulionu, solimy. Gotujemy jeszcze ok. 30 min. Na koniec w miseczce przygotowujemy śmietanę z jajkiem i mąką. Mieszamy dokładnie, dodajemy trochę wody gorącej z bulionu i mieszamy energicznie. Całość wlewamy do zupy

Apetyt na Zielone
Filet z kurczaka w warzywach z kaszą bulgur 163

papryki -cukinia -20 dkg mrożonego zielonego groszku -20 dkg kalafiora ( może być mrożony ) -ząbek czosnku -5 cebulek szalotek -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -olej -masło -bulion warzywny Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, skrapiamy olejem, mieszamy i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Marchew gotujemy ok. 10 minut w bulionie(...)warzywnym. Odławiamy i studzimy a do bulionu wrzucamy groszek i kawałki kalafiora. Gotujemy 7 minut i odcedzamy. Czosnek i szalotkę kroimy w plasterki,  paprykę i cukinię w dość grubą kostkę. Kaszę gotujemy 15 minut na wolnym ogniu w bulionie warzywnym i odcedzamy. Marchew kroimy w kostkę. Na patelni z niewielką ilością oleju krótko podsmażamy kurczaka. Dodajemy szalotkę i czosnek

Maminek kulinarny
Zrazy z szynki wieprzowej 395

laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz, papryka słodka do smaku olej do smażenia 2 małe kawałki boczku wędzonego 1 ogórek kiszony 2 łyżeczki musztardy (u mnie delikatesowa) 500ml bulionu (może być pozostałość po rosole lub bulion warzywny: zobacz przepis na bulion warzywny 1 łyżka sosu sojowego nitka lub wykałaczki do spięcia zrazów opcjonalnie koperek lub natka pietruszki   (adsbygoogle(...)patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę. Kolejno dodać zrazy i podsmażyć je na złoty kolor z każdej strony (w tym samym czasie cebula powinna się zarumienić). Następnie zalać mięso bulionem (mięso powinno być całe przykryte), dodać 1 łyżkę sosu sojowego, liść laurowy i ziele angielskie (jeśli mamy małą patelnię możemy całość przelać do garnka), wymieszać. Dusić na małym ogniu, pod przykryciem

Kulinarne Przeboje
Risotto ze szparagami 146

Sezon na szparagi rozpoczęty, u mnie dziś z risotto Składniki: -  1 szklanka ryżu Arborio - 500 g zielonych szparagów  - 1 l bulionu - 3-4 łyżki masła - 1 mała cebula - parmezan - pieprz - oliwa - natka pietruszki Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kostkę i szklimy. Ze szparagów odłamujemy twarde końcówki a pozostałe łodygi tniemy(...)kawałki. Dodajemy do cebuli, oprócz wierzchołków. Wsypujemy ryż i wszystko razem chwilkę smażymy cały czas mieszając.  W garnku przygotowujemy bulion do którego dodajemy natkę pietruszki i zostawiamy na małym ogniu. Za pomocą łyżki wazowej dodajemy bulionu i mieszamy co jakiś czas do wchłonięcia większości płynu. Po piętnastu minutach od zaczęcia gotowania dodajemy główki szparagów. Ponownie dodajemy

Kulinarne życie
Pomidorowa z klopsikami i beszamelem. 145

się to zrealizować :) PS. Mam maszynkę :) Składniki: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko ulubiona przyprawa do mięsa puszka pomidorów krojonych Łowicz koncentrat pomidorowy Łowicz 2 l bulionu warzywnego sól  pieprz beszamel: 1 łyżka masła, 2 łyżki mąki, mleko, szczyypta gałki muszkatołowej natka pietruszki makaron Wykonanie: W garnku przygotować bulion warzywny. Mięso wymieszać z jajkiem i przyprawą. Uformować małe(...)kulki i obtoczyć je w mące pszennej. Klopsy wrzucać na gotujący się bulion i gotować ok. 20 minut. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, mieszać aż składniki się połączą. Następnie wlać mleko (ok. 1 szkl.) i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając. Doprawić gałką muszkatołową. Sos beszamelowy wlewać powoli do bulionu, cały czas mieszając. Jeżeli utworzą się jakieś grudki

zadanie-gotowanie

Proponowane wyszukiwania