Makarony Polskie 0,5 kg mięsa mielonego z indyka 4 pieczarki 1 duża cebula sól pieprz, szczypta chili 1 łyżka przecieru pomidorowego Ogródek Dziadunia 1 szklanka bulionu z kurczaka 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich Sos pomidorowy : 600 ml bulionu z kurczaka 2 łyżki przecieru pomidorowego sól , pieprz , szczypta chili do smaku 2 łyżki śmietanki(...)sera żółtego 1 awokado Wykonanie : Makaron gotujemy all dente. Mięso podsmażamy na maśle z cebulą pokrojoną w kostkę i pieczarkami pokrojonymi w pół talarki.Dodajemy przecier i 1 szklankę bulionu . Przyprawiamy do smaku solą pieprzem , szczyptą chili i ziołami prowansalskimi.Dusimy na małym ogniu około 15 minut. Małe żaroodporne naczynie smarujemy margaryną . Makaron układamy jeden koło drugiego na wzór lazanii . Następnie
Sama słodycz i szczypta chiliktóre smacznie skomponowały się z ryżem. SKŁADNIKI: 1/2 szklanki grzybów leśnych 1 marchewka 1 szklanka ryżu parboiled 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 3-4 gałązki jarmużu 2-3 szklanki bulionu drobiowego sól pieprz czarny mielony Grzyby pokroić i obgotować w lekko osolonej wodzie, nie dłużej niż 10min. Po odlaniu grzybów było pół szklanki. Wrzucić na suchą patelnię i smażyć(...)drobno pokroić i razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem lekko zeszklić, nie przyrumieniać. Wsypać suchy ryż i smażyć mieszając, a kiedy ryż zacznie się przyrumieniać wlać jedną chochlę gorącego bulionu. Przykryć pokrywką i na małym ogniu gotować. Kiedy płyn zostanie wchłonięty, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę i wsypać pokrojony jarmuż. Przemieszać i wlać następną chochlę bulionu. Znów gotować
https:KKuchniaMniamziemniaków - 1 mała cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka masła - liść laurowy - 4 łyżki jogurtu naturalnego / śmietany - ok. 100 ml zakwasu ( barszczu ) - sól, pieprz do smaku - ( 1,5 litra ) bulion drobiowy / warzywny / woda * Pieczarki pokroić w grube plastry, ziemniaki w drobną kostkę. Do garnka włożyć ziemniaki, zalać bulionem. Dodać ząbek czosnku, liść laurowy. Zagotować. Pieczarki wyłożyć na suchą! patelnię. Dokładnie(...)wraz z cebulką przelać do gara z zupą. Zagotować. Wlać zakwas. Przyprawić do smaku solą i dużą ilością pieprzu. Dodać śmietanę / jogurt. * Moja zupa została ugotowana na bulionie drobiowym ( porcja rosołowa, marchewka, pietruszka, por). Wegetarianie mogą użyć bulionu warzywnego bądź wody. Zdjęcia potraw są mojego autorstwa. Ich kopiowanie wymaga mojej zgody
kawawszklancePyszna, rozgrzewająca, jesienna zupa-krem. Bardzo gęsta i oryginalna w smaku, wykonana na mleczku kokosowym i bulionie warzywnym. Całość przenika smak pieczonego czosnku, cynamonu i chilli, którymi podczas gotowania pachniało w całym domu! Do tego jest to zupa wegańska. Składniki ( 8-10 porcji): 2,5 kg dynia 1 puszka mleka kokosowego 1 duża cebula 5 ząbków czosnku 1/2 litra wody(...)kostka bulionu wegańskiego oliwa z oliwek cynamon 1 łyżeczka chilli 2-4 łyżeczki (fajnie sprawdza się bardzo ostra pasta z papryki) curry 1 łyżeczka sól 1/2 - 1 łyżeczka Przygotowanie ( 30-40 minut bez pieczenia) - dynię przepoławiamy, łyżką pozbywamy się pestek a następnie kroimy ją na półksiężyce. - półksiężyce układamy w dużym
Pora na pora i pomidoraewent. włoskich 2 łyżki syropu z owocu granatu lub 50 g rodzynek (opcjonalnie) 1 łyżka sumak'u 4 łyżki świeżo posiekanego koperku 2 łyżki świeżo posiekanej mięty 600 ml bulionu sól i pieprz do smaku Wykonanie: Liście winorośli wrzucić do wrzącej wody i blanszować je przez ok. 10 minut. Można w handlu dostać gotowe zblanszowane liście pakowane w słojach(...)niej posiekana cebulę i czosnek. Gdy cebula jest zeszklona dodać do niej drobno posiekane grzyby i podsmażać razem przez chwilę. Po chwili dodać opłukany ryż, zamieszać, dolać gorący bulion (ok. 1/2 szklanki) tak by ryż był nieco w niej zanurzony i gotować wszystko pod przykryciem ok. 15 minut w razie potrzeby dolewając gorącego bulionu. Ryż powinien wchłonąć tyle bulionu
Sztuka gotowania w/g Samiryniezbyt zachęcająco. Postanowiłam spróbować przygotować taką potrawę według łasnego uznania. 2 piersi z kurczaka słoiczek suszonych pomidorów w oliwie (200g) 2 małe czerwone cebulki 2 duże ząbki czosnku 200ml bulionu warzywnego 2 czubate łyżki serka Philadelphia zioła: bazylia i oregano sól, pieprz dodatkowo, aby danie było ostrzejsze dodałam łyżeczkę siekanego chili w oliwie tzw. "lazy chilli" dodatkowo dodałam łyżeczkę zielonego(...)makaron np. świderki lub ryż Cebulę drobno pokroić i przesmażyć na oliwie z pomidorów. Pomidory zmiksować z czosnkiem i ziołami, dodać do smażącej się cebuli i smażyć, stopniowo dolewając bulionu, jednak nie za dużo, aby masa nie zrobiła się zbyt rzadka. Po kilku minutach dodać pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Jeżeli masa jest zbyt sucha dolewać bulionu. Gdy kurczak
Codzienne Gotowaniedyni z curry i chipsem z boczku. Krem z dyni z boczkiem - przepis Składniki 1 kg obranej dyni 3 małe ziemniaki 2 cebule 3 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu warzywnego oliwa curry sól i pieprz kilka plastrów wędzonego boczku Wykonanie Na dużej patelni lub w garnku z szerokim dnem rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy na nią pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy(...)cebula się zeszkli. W międzyczasie, w osobnym garnku podgrzewamy lub gotujemy od podstaw bulion warzywny. Do podsmażonej cebuli dodajemy pokrojoną w kostkę (1-2 cm) dynię. Mieszamy i smażymy ok. 5 min aż dynia się zagrzeje. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki i zalewamy całość gorącym bulionem (o ile smażyliście w garnku, jeżeli na patelni to przekładamy dynię z cebulą
Pyza i Surówkażytnie o średnicy ok.15-17 cm 6 łyżek masła 1 posiekana mała cebula 30-35 g mąki pszennej 260 g mąki żytniej (lub pół na pół) 3 szklanki rosołu lub bulionu drobiowego 2 listki laurowe 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 1 brokuł (same różyczki) 1 duża marchew starta na tarce Wykonanie: Masło rozpuścić(...)obsmażać na średnim ogniu ok.5 min. Zasypać cebulę mąką pszenną i wymieszać. Zasmażać 3-4 min aż mąka nabierze złotawego koloru. Teraz dodać pozostałą mąkę, wymieszać i dodać bulion drobiowy oraz gałkę muszkatołową, liście laurowe, sól i pieprz. Mieszając zagotować roztrzepując grudki. Zupę nalać do wydrążonych chlebków, udekorować startym białym i żółtym cheddarem. Zmniejszyć ogień do minimum i gotować
Sztuka gotowania w/g Samirypieczarek ja miałam malutkie 1 łyżka ziół prowansalskich 2 łyżki dowolnej przyprawy do mięsa z papryką 1 łyżeczka suszonego tymianku 2 ząbki czosnku około 600 ml bulionu mięsnego lub warzywnego około 1/2 szklanki oliwy sól, pieprz , szczypta chilli do smaku Wykonanie : Mięso myjemy i osuszamy papierowym ręczniczkiem.Czosnek przeciskamy przez praskę i nacieramy mięso. Następnie kroimy(...)pieczarki . Myjemy i kroimy : marchew w grubą kostkę , pieczarki w pół talarki , cebulę w piórka , paprykę w paseczki. Do mięsa dodajemy wszystkie warzywa oprócz papryki . Podlewamy mięso połową bulionu i dusimy na małym ogniu . Pod koniec duszenia dodajemy pokrojoną paprykę. Podlewamy resztą bulionu i przyprawiamy jeszcze d smaku solą lub pieprzem jak lubicie. Dusimy aż mięso będzie miękkie
Sama słodycz i szczypta chilimnie trochę wspomnienie wakacji i mały krok w stronę kolejnej pory roku. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 100 gram ryżu Arborio 1/2 litra bulionu lub rosołu (lub w ostateczności wody)* 1 pomidor malinowy 1/2 czerwonej papryki 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 70 gram sera parmezanu lub grana padano 2-3 łyżki masła sól, pieprz(...)drobno posiekany czosnek oraz paprykę. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora. Chwilę dusimy aż pomidor się rozpadnie. Dodajemy ryż, dokładnie mieszamy (ryż powinien zrobić się szklisty). Dodajemy jedną porcję bulionu (na przykład jedną chochlę) i gotujemy na małym ogniu aż ryż wchłonie cały płyn. Następnie wlewamy kolejną porcję bulionu i postępujemy tak samo do wykorzystania całego płynu. Nie powinno
Mango Papajateż polecam.Podałam ten przysmak na MARTHA PLATIN- PORCELANA BOGUCICE Składniki: 5 podudzi z kurczaka 3 marchwie 2 pietruszki puszka zielonego groszku Jamar 2 łyżki żelatyny bulion warzywny Wykonanie: Podudzia z kurczaka myjemy, wrzucamy do bulionu razem z marchewkami i pietruszką. Gotujemy do miękkości mięsa. Kiedy przestydnie obieramy udka, skór nie bierzemy. Marchewkę i pietruszkę kroimy w plastry(...)Żelatynę zalewamy zimną wodą( tyle aby ją zakryż) kiedy napęcznieje podgrzewamy aż się rozpuści. Odbieramy 2 szklanki bulionu w którym gotowalismy mięso. Mieszamy z żelatyną, mieszamy. Do foremki na galaretę wykładamy rozdrobnione kawałki ugotowanego kurczaka z marchwią, pietruszką oraz groszkiem. Zalewamy bulionem z żelatyną. Odstawiamy do lodówki do stężenia
Z Majeczką w kuchnizaś reguluje trawienie, pobudza wydzielanie soku żołądkowego, likwiduje wzdęcia, kolki i bóle brzucha. Zawiera dużo potasu i witamin z grupy B, które usprawniają pracę układu nerwowego. Składniki: - 1l bulionu (1l wody + 2 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 5-6 łodyg selera naciowego - 2 marchewki - 2 pietruszki - 2 cebule - por - ćwierć dużego, bądź połowa mniejszego selera korzeniowego - 1 łyżka(...)oleju kokosowego, rzepakowego - pół pęczka koperku + do dekoracji - ząbek czosnku - sól, pieprz, ulubione przyprawy W garnku przygotowujemy bulion i zagotowujemy. Marchewki, pietruszki i seler obieramy, a seler naciowy obieramy z łyka. Pora i seler naciowy kroimy w plasterki (zostawiamy kilka plasterków do dekoracji), cebulę w piórka i wrzucamy je na rozgrzaną patelnię z olejem, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Be Fit Be StrongPrzepisy na tego typu zupy są bardzo przydatne. W tym przypadku wystarczy jedynie pokroić czosnek i cukinię. Bulion można wprawdzie ugotować samemu, ale może zająć to nieco więcej czasu, co nie napawa radością po długim i męczącym dniu. Przyznam się, że sama ochoczo korzystam z dobrej jakości warzywnych kostek i z nich przygotowuję szybki bulion, potem wystarczy dodać ulubione składniki(...)muszkatołowa, które nadają jej wyrazistego charakteru. Składniki: 2 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku, pokrojonego w kosteczkę 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki gałki muszkatołowej 1,5 l warzywnego bulionu 2 cukinie pokrojone w 1cm kostkę 5 łyżek ryżu długoziarnistego sól i pieprz do smaku W dużym garnku rozgrzej oliwę i wrzuć pokrojony czosnek. Po minucie wysp przyprawy: paprykę
Roślinna - blog wegańskipolecam :) Składniki: 1 ½ kg pomidorów 2 chlusty oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku ¾ łyżeczki suszonego tymianku ¾ łyżeczki suszonego oregano odrobina brązowego cukru mały chlust octu balsamicznego 250 - 500 ml bulionu warzywnego sól morska Grzanki 4-8 kromek czerstwego pieczywa (najlepiej pełnoziarnistego) 80-120 g sera mozzarella - opcjonalnie; dla wegetarian na podpuszczce mikrobiologicznej (używam takiego w kostce, bez zalewy) pesto bazyliowe(...)jednej warstwie skórką do dołu. Jeżeli trzeba część przełożyć do drugiego naczynia. Oprószyć z wierzchu cukrem. Wstawić do piekarnika i piec ok. 30 minut. Skórka przy brzegach będzie przypieczona. Bulion doprowadzić do wrzenia. Upieczone pomidory przełożyć wraz z sokiem z pieczenia do garnka. Zalać szklanką gorącego bulionu. Gotować pod przykryciem 10-15 minut. W czasie gdy zupa się gotuje przygotować
Pełny talerzkurczaka 2 czerwone papryki mała puszka groszku konserwowego 200 g pomidorów 1 opakowanie mieszanki owoców morza 100 ml oliwy z oliwek 2 cebule cytryna 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu drobiowego 1 g szafranu kilka czarnych oliwek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Papryki kroimy w paski, filety z kurczaka na większe kawałki. Na patelni(...)dużej) szklimy posiekane cebule i czosnek. Dodajemy mięso i lekko podsmażamy, dodajemy warzywa, opłukany ryż, a po paru minutach pokrojone w paski pomidory (sparzone, bez nasion) i kawałki oliwek. Bulion mieszamy z szafranem. Szklankę bulionu wlewamy do paelli i dusimy na wolnym ogniu, 25 min razem z owocami morza. Następnie dolewamy resztę bulionu, dusimy (do suchego) cały czas mieszając. Paellę
R'n'G Kitchen