skojarzenia barowe, szkolno-stołówkowe, albo mamino-domowe ;) Są swojskie i takie codzienne. Po prostu są dobre! Ten konkretny sposób przyrządzenia pulpetów był dla mnie nowością. Zawsze gotowałem je w bulionie, który zamieniałem potem w sos, tym razem jednak zacząłem od usmażenia ich na patelni. Sos - dosyć gęsty - dodaje się do nich w końcowym etapie. Pulpeciki wyszły jędrne i soczyste(...)pieprz olej do smażenia Sos: 150 g małych pieczarek pokrojonych w plasterki 2 łyżki masła 2 płaskie łyżki mąki 50 ml białego wina 70 ml śmietany kremówki 120 ml bulionu 1 łyżka łagodnej pasty paprykowej sól i pieprz Wykonanie: Składniki na klopsiki wymieszać w misce dłońmi i uformować kuleczki o średnicy 2 - 2,5 cm. Podgrzać na dużej patelni
zadanie-gotowanierosół i zakończyć zjedzeniem pozostałej reszty. Tajemnicą chinkali jest dodanie wody do mięsnego farszu z pietruszką lub kolendrą, podczas gotowania naturalne soki z mięsa łączą się z wodą tworząc bulion. Ciasto jest bardziej elastyczne niż na pierogi. Wykrawa się z niego ok. 7-8 cm krążki, kładzie na środku kulkę z mięsa i zawija do góry, tworząc zakładki na górze(...)czubek. Całość musi być szczelna aby tworzący się w środku bulion nie wypłynął podczas gotowania chinkali. Polecam też mój przepis na kołduny wołowe . lub uszka z grzybami . Przepis na Chinkali: fot. Jolanta Perz-Straga Składniki*: 500 g mąki pszennej 1 szklanka ciepłej wody 50 g roztopionego masła Mielona wieprzowina: 200 g Mielona wołowina: 200 g Mielona baranina
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięposiadając szafran trzeba się trochę wysilić. Ponieważ szafran dobrze komponuje się z owocami morza i rybami, proponuję: Szafranowe risotto z dorszem Potrzebujemy: 0,5 kg ryżu arborio duży gar bulionu warzywnego (około 4-5 litrów, to zależy ile wchłonie ryż) 2 małe szalotki szczyptę szafranu namoczoną w ciepłej wodzie łyżkę zimnego masła kilka suszonych pomidorów jeden ząbek czosnku kilka grzybów(...)grzyby leśne, pieczarki) ½ pęczka zielonej pietruszki 2 łyżki startego parmezanu dorsz świeży ze skórą (liczymy niewielki kawałek około 150 g na osobę) olej i masło do smażenia. Gotujemy intensywny bulion warzywny. Do wielkiego garnka wrzucamy marchewki, por, przypaloną cebulę, seler, pietruszkę, kilka liści laurowych, kilka ziaren ziela angielskiego i kulki czarnego pieprzu. Zalewamy zimną wodą i gotujemy około
ladykitchenżółta papryka 500 g malutkich pieczarek 3,5 cebuli 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej 1 płaska łyżeczka papryki ostrej sól i pieprz do smaku około 1,5 - 2 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Pulpety z papryką i pieczarkami robimy w dużej patelni - rondlu z pokrywką. Najlepiej jest przygotować je kilka godzin przed podaniem, a nawet dzień wcześniej. Dzięki temu składniki(...)międzyczasie całość doprawiamy papryką słodką, papryką ostrą, pieprzem i solą. Do tak przygotowanych warzyw wkładamy pulpety. Staramy się je ułożyć pomiędzy warzywami i pieczarkami lub pod nimi. Całość zalewamy bulionem warzywnym tak, aby pulpety były w większej części przykryte. Ilość dodanego bulionu zależy od tego, z czym podamy sos. Kasza moim zdaniem smakuje najlepiej z dużą ilością sosu. Makaron
Smak mojego domuwarzywami. Pycha! Składniki: 1 kg schabu 4 marchwie 2 pietruszki 3 kiszone ogórki 1 por biała część 1 cebula musztarda delikatesowa Wikinga ROLESKI sól,pieprz 4 szklanki bulionu warzywnego mąka do panierowania olej do smażenia Wykonanie: Schab kroimy w plastry, każdy cienko rozbijamy. Oprószamy solą, pieprzem, smarujemy musztardą. Pietruszkę i marchewkę oraz ogórka kroimy słupki. Cebulę i pora kroimy(...)półplasterki. Na każdy kawałek schabu układamy warzywa, ciasno zwijamy, spinamy wykałaczkami. Gotowe roladki panierujemy w mącę, smażymy na rumiano na oleju. Do gotującego się bulionu przekładamy obsmażone roladki. Doprawiamy bulion do smaku solą i pieprzem. Gotujemy roladki ok 45 minut. Bulion z gotowania roladek zagęszczamy mąką. Roladki podajemy z ziemniakami, polewamy sosem
Z Majeczką w kuchniroladę. Uformować ją za pomocą nici. 9. Na pozostałym po duszeniu grzybów tłuszczu obsmażyć rolady na złoty kolor z obu stron. 10. Rolady przełożyć do brytfanny, podlać szklanką bulionu (łatwiej będzie je piec w rękawie do pieczenia, wtedy bulion wlewamy do środka). 11. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C. Piec przez 1,5 godziny, co kilkanaście minut polewając(...)mięso bulionem. W razie potrzeby dolać bulionu. 12. Rolady wyłożyć na deseczkę, by mięso „odpoczęło” po pieczeniu. 13. Mięso pokroić w plastry. 14. Podawać z ulubionymi dodatkami, ewentualnie z odrobiną sosu pieczeniowego lub grzybowego. Smacznego
W mojej kuchnioraz pożywną zupę . Teraz zrobiłam zupę krem z dodatkiem marchewki. Zupka wyszła bardzo pyszna i sycąca. Podałam ją z moim ulubionym prażonym słonecznikiem. składniki: 1,7 l bulionu drobiowego 1 duża cebula 3 średnie marchewki (ok 250 g) 1 szklanka czerwonej soczewicy (szklanka o pojemności 250 ml) tymianek zioła włoskie Do garnka wlać bulion i zagotować. W międzyczasie(...)obrać cebulę i marchewkę. Warzywa pokroić w niedużą kotkę. Wrzucić do gotującego bulionu. Gotować aż warzywa będą al'dente ok 10-15 minut. Następnie dodać soczewicę i gotować dalej aż wszystko będzie miękkie. Do smaku zupkę doprawić tymiankiem i ziołami włoskimi. Gdy już soczewica i warzywa się ugotują zestawić garnek z ognia. Wszystko zmiksować na gładki krem. Gdyby zupa była
Monia miesza i gotujeSkładniki na 2-3 porcje 2 szklanki ryżu na risotto np. arborio około 0,5 kg krewetek 40 ml białego wytrawnego wina 1-1,2 litra bulionu warzywnego około 300 g zielonego groszku 1 średnia cebula około szklanki tartego parmezanu 3-4 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2-3 ząbki czosnku 2 łyżki sosu rybnego 2 łyżki(...)zeszkliłam na oliwie w głębokiej patelni przez kilka minut. Wsypałam do niej ryż i smażyłam, aż stał się szklisty. Wlałam wino i mieszałam aż wyparuje. Wlałam szklankę bulionu. Przykryłam i gotowałam ryż na małym ogniu. Gdy bulion został wchłonięty przez ryż, dolewałam kolejne porcje aż ryż stał się miękki. Trzeba pamiętać o częstym mieszaniu, ponieważ ryż może się przypalić
potrawyregionalneświeci słońce, zapowiada się piękny dzień! Zatem proponuję szybki obiad i na spacer! Składniki; 20 dag pomidorów koktajlowych 1 łyżka miodu 3 łyżki oliwy ok. pół litra rosołu lub bulionu warzywnego 1 cebula 3 żabki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego ok. szklanka białego ryżu 1 łyżka octu jabłkowego 20 dag krewetek (ja użyłam mrożonych) sól, pieprz, zielona pietruszka Przygotowanie(...)krewetki i smażymy ok. 4 min. Uważając aby cebula się nie przypaliła. Krewetki również wyjmujemy a do cebuli dodajemy wypłukany i osączony ryż. Co chwilkę dolewamy po odrobinie bulionu i mieszamy aby ryż się nie przypalił, i tak do wykończenia bulionu. Jeśli ryż nadal jest twardy wtedy należy zwiększyć ilość bulionu i podlewać do momentu aż ryż będzie miękki
Radość kipiąca uśmiechem.potrawa idealna na kolacje we dwoje. Składniki (na 2-3 porcje): 1 cukinia 1/2 główki brokuł 3/4 szklanki ryżu Arborio 1 cebula 2 łyżki oleju rzepakowego 500 - 600 ml bulionu warzywnego 50-60 gram startego parmezanu 3-4 łyżki masła 1/2 pęczka natki pietruszki 1/2 pęczka bazylii szczypta soli i pieprzu Pikantne krewetki: 10-12 krewetek królewskich lub tygrysich(...)oczkach a brokuł dzielę na niewielkie różyczki. Na patelnię wrzucam cukinię i duszę przez chwilę z cebulką. Następnie wsypuję ryż i smażę z warzywami przez minutę. Dodaję pierwszą porcję bulionu, około 100 ml, i gotuję danie na średnim ogniu cały czas mieszając. Kiedy ryż całkowicie wchłonie płyn dodaję kolejną porcję bulionu i postępuję tak samo jak poprzednio do momentu
Mango Papajapolecam :) P.S. Kolor Twojej zupy z czarnej fasoli mnie nie przestraszył, raczej zadziwił :) Składniki: 3/4 szkl. ryżu Arborio 100 g ugotowanej ciecierzycy 100 g pieczarek suszone borowiki (kilka sztuk) bulion 1 łyżka hummusu cebula papryka chili sól oliwa Wykonanie: Grzyby suszone namoczyć (wodę wykorzystać, mieszając ją z bulionem). Na patelni rozgrzać oliwę, drobno posiekać cebulę, paprykę chili, podsmażyć, dodać pokrojone(...)kostkę pieczarki i borowiki.. Dodać ryż, chwilę podsmażać. Dolać bulion, gotować aż ryż wchłonie płyn. Znowu dolać bulion. Czynność powtarzać do momentu aż ryż będzie miękki. Dodać ugotowaną ciecierzycę. Dodać hummus, wymieszać, doprawić do smaku. Podawać ze startym parmezanem
zadanie-gotowanienóżki są bardzo czasochłonne w przygotowaniu, a z tą galaretkę poradzicie sobie znacznie szybciej. Jest smacznie, zdrowo i kolorowo. Polecam GALARETA z TUŃCZYKIEM i JAJKAMI Składniki: 2 szklanki bulionu warzywnego 2 łyżki żelatyny 4 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 1/2 brokuła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo, a potem obieramy i kroimy(...)połówki. Brokuły dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy aż zmiękną. Tuńczyka odsączamy z zalewy. W gorącym bulionie rozpuszczamy żelatynę, następnie solimy i pieprzymy delikatnie.Studzimy. Jajka układamy na środku naczynia, obok układamy warstwę tuńczyka oraz brokuła, zalewamy lekko tężejącym bulionem odstawiamy tak aby tylko zakrył dno, dopiero jak lekko stężeje możemy ułożyć pozostałe brokuły, tuńczyka i zalewamy pozostałym bulionem
Bon appetit mon amiepoliczków wołowych 1 łodyga selera naciowego 4 cebule szalotki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu balsamicznego 300 ml czerwonego wytrawnego wina (więcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki 1/4 gwiazdki anyżu ok. 4 łyżki oleju do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: tłuczone ziemniaki lub puree do posypania: posiekany szczypiorek listonic(...)policzków wołowych 1 łodyga selera naciowego 4 cebule szalotki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu balsamicznego 300 ml czerwonego wytrawnego wina (więcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki 1/4 gwiazdki anyżu ok. 4 łyżki oleju do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz do podania: tłuczone ziemniaki lub puree do posypania: posiekany szczypiorek'; document.write
Poezja smakułyżka nasion kminu 6 liści laurowych 2 duże marchewki (starte na tarce) 1 pietruszka (starta na tarce) 1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej) 1kg kapusty białej poszatkowanej 2l bulionu warzywnego Bulion warzywny 200g koncentratu pomidorowego 10 grzybów suszonych lub 5 kapeluszy mrożonych (prawdziwki, borowiki) 5 suszonych moreli lub 10 suszonych śliwek wędzonych przyprawa do bigosu (dobry skład) 1/2 łyżeczki(...)dużego garnka (5l.) z grubym dnem dodaj cebulę, olej, ziele, kminek, liście laurowe i podsmaż na średnim ogniu, ok 5 min. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu i pozostały litr bulionu. Gotuj kolejne
Apetyt na Zieloneefektowną galaret z domowej nalewki berberysowej, suszonymi owocami berberysu i czerwonym pieprzem. Nalewkę możecie zastąpić słodkim winem (Porto lub Malaga) lub w wersji bezalkoholowej sokiem z żurawiny, granatów lub bulionem. Nie ma potrzeby rezygnowania z tradycyjnych potraw w domowym menu, ale zawsze można przygotować ich zdrowszą wersję :) Szeroki wybór superfood znajdziecie w sklepie internetowym sklepagnex.pl Porcje: forma(...)łyżeczki papryki ostrej w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki kurkumy 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe suszone 1 łyżeczka soli pieprz Galaretka 250 ml domowego bulionu drobiowego lub warzywnego 4 płatki (lub 4 łyżeczki) żelatyny w kolorze czerwonym 100 ml domowej nalewki berberysowej (Porto lub wody), 2 łyżki suszonych owoców berberysu i/lub czerwonego pieprzu Przygotowanie
SzczyptaSmaQ