bulion - 9142 przepisów (strona:42/610)

Tagliatelle ze szpinakiem i mięsnymi kulkami 181

aromatyczne danie. Składniki Pulpeciki: 200 g mięsa mielonego wieprzowego (szynka) 3 ząbki czosnku por (biała część) jajko bułka tarta łyżeczka sosu sojowego mielona słodka papryka sól ,pieprz 1 l bulionu drobiowego 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Sos szpinakowy: 200 g mrożonego szpinaku łyżka śmietany cebula łyżeczka masła ząbek czosnku 75 ml bulionu warzywnego pieprz 400 g makaronu tagliatelle(...)sojowym i bułką tartą (masa ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem i papryką. Z przygotowanego mięsa formujemy niewielkie kulki ,gotujemy je (od wypłynięcia ok. 5 min) w bulionie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego. Na łyżeczce masła szklimy posiekaną cebulę ,po czym wrzucamy szpinak ,przeciśnięty przez praskę czosnek ,zalewamy bulionem i dusimy na wolnym ogniu. Lekko redukujemy

R'n'G Kitchen
Mięsne kulki w sosie pieczarkowym 113

Smaczne danie z naszymi ulubionymi pieczarkami. Składniki 300 g łopatki wieprzowej 3 ząbki czosnku jajko bułka tarta 500 g pieczarek por (biała część) 1 l bulionu drobiowego (do gotowania pulpecików) łyżka masła 500 ml bulionu warzywnego (do sosu) 3 łyżki jogurtu greckiego sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso płuczemy i przepuszczamy przez maszynkę(...)margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Zagotowujemy bulion i wrzucamy kulki z mięsa. Gotujemy 2 min od czasu wypłynięcia na powierzchnię. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size

R'n'G Kitchen
Zupa dziadowska 155

Widząc bryndzę w sklepie naszła nas ochota na góralską zupę. Wyszła smaczna i delikatna. Składniki 1,5 l bulionu warzywnego 300 g bryndzy (u nas flisacka) 1 ząbek czosnku szczypta mielonego kminku 1 kg ziemniaków sól ,pieprz Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bryndzę rozrabiamy w ostudzonym bulionie (1/2 l) ,resztę bulionu zagotowujemy. Rozrobiony wywar powoli wlewamy(...)gorącego bulionu ,cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy przeciśniętym przez praskę czosnkiem ,kminkiem ,solą i pieprzem. Podajemy z gotowanymi ziemniakami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para-margin:0cm; mso-para-margin

R'n'G Kitchen
Karczochy w ziołowym bulionie 153

pomidory 2 szalotki ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 200 ml białego wina otarta skórka z cytryny   zioła (bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon)  125 ml bulionu cielęcego Przygotowanie   Karczochy umyłem dokładnie pod bieżącą wodą. Cytrynę przekroiłem na pół. Łodygi karczochów odłamałem. Ostrym nożem odkroiłem pozostałości łodyg i twarde czubki listków. Wszystkie miejsca przecięcia natarłem sokiem(...)ząbek czosnku drobno pokroiłem i przysmażyłem na małym ogniu na 3 łyżkach oliwy z oliwek, podlałem winem , dodałem starta skórkę cytryny i sok z niej 3 łyżki oraz bulion z cielęciny, zagotowałem na mocnym ogniu do odparowania 1/3 płynu. Pęczek różnych ziół ( bazylia, oregano, tymianek, cząber i estragon ) po umyciu oberwałem Razem z kostkami pomidorów dodałem do bulionu, doprawiłem solą

R'n'G Kitchen
Zupa z bobem, fasolką szparagową i ziemniakami 164

danie z bobem – tym razem jest to zupa w towarzystwie fasolki szparagowej i ziemniaków Składniki: - 500 g bobu - 290 g ziemniaków - 280 g fasolki szparagowej - 1 l bulionu mięsnego lub warzywnego - 1 cebula - 1 łyżka masła - kilka gałązek kolendry Składniki dla 2 osób Jeżeli nie mamy bulionu to najpierw go gotujemy według własnych upodobań – albo mięsny albo warzywny(...)przepisu wykorzystaliśmy bulion mięsny. Następnie gotujemy bób. Bób płuczemy i wrzucamy na gotującą się wodę, lekko solimy i gotujemy ok. 15 minut. Po ugotowaniu bób studzimy i obieramy ze skórki. Teraz w rondelku topimy masło i wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka. Gdy cebulka nam się zeszkli dodajemy fasolkę szparagową żółtą (fasolkę myjemy, odcinamy z niej końcówki i kroimy

Kuchenne Wariacje
Risotto z bobem i świeżym groszkiem 227

warzywa mają najwięcej cennych dla nas witamin i minerałów. Korzystajmy z nich w kuchni jak najwięcej! Składniki (na 4 porcje): 150 gram ryżu do Risotto marki Kupiec 3/4 litra bulionu lub wody 1 lampka wina 2 szalotki 2 ząbki czosnku 200 gram bobu, obranego i ugotowanego 100 gram świeżego groszku 100 gram parmezanu 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy(...)łyżce oliwy z oliwek. Następnie na patelnię wrzucamy ryż i całość smażymy chwilę aż ryż zrobi się szklisty. Wlewamy wino, mieszamy i staramy się część wina odparować. Teraz wlewamy bulion, najlepiej stopniowo. Kiedy ryż wchłonie bulion wlewamy kolejną porcję- około 1/2 szklanki. Postępuje tak aż ryż całkowicie wchłonie bulion. Doprawiamy solą i pieprzem. Teraz do ryżu dodajemy obrany bób

Mango Papaja
Chłodnik koperkowo-czosnkowy na zsiadłym mleku z orzeszkami pistacjowymi 216

jest ten z torebki, w proszku. Nigdy w życiu!  Jest ze świeżego koperku i bulionu warzywnego. Poza tym, w taki upał jaki mamy dzisiaj, gorąca zupa to by była pomyłka :) Podane proporcje to 3 porcje po 250 ml. Składniki: 300 ml zsiadłego mleka 300 ml bulionu warzywnego, ostudzonego 1/2 świeżego ogórka 3 szt. rzodkiewki 1 garść orzeszków pistacjowych(...)pęczka świeżego koperku 3 ząbki czosnku Do zimnego bulionu wyciskamy przez praskę ząbki czosnku Ogórek obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę Rzodkiewkę myjemy i również kroimy w drobna kostkę Koperek drobno siekamy Warzywa przekładamy do bulionu i mieszamy Zsiadłe mleko przelewamy powoli do garnka z warzywami stale mieszając Orzeszki pistacjowe ugniatamy np. w moździerzu Chłodnik schładzamy w lodówce

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jarsko i ekologicznie 143

ekologiczną zawartością. Moją uwagę zwróciły kawałki suszonej soi, które świetnie pasują do sosów zamiast mięsa. Taki soja crunch wystarczy ugotować w lekko osolonej wodzie lub jeszcze lepiej w warzywnym bulionie, a następnie dodać do sosu. Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na hinduskie warzywne curry z dodatkiem takiej pysznej, ekologicznej soi. Hinduske curry z sojowym crunch Składniki(...)porcji 150 g sojowego crunch 800 ml warzywnego bulionu 2 czerwone cebule 4 ząbki czosnku 3 cm świeżego imbiru 1 cukinia, około 350 g 1 łyżeczka płatków chili lub pół łyżeczki mielonej chili 2 łyżeczki kurkumy 1 kg pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki po jednej łyżeczce nasion rzymskiego kminu, kozieradki, kolendry i czarnego pieprzu szczypta cynamonu 2 łyżki oliwy

codojedzenia
Rolada z indyka z wątróbką i jajkiem z puree z bobu z sezamem. 227

pieprz -por, liście -dwa ząbki czosnku w łupinach zgniecione bokiem noża -gruszka w plastry pokrojona -marchewka pokrojona na kilka kawałków -gałązki rozmarynu -kilka pieczarek przekrojonych wzdłuż na ćwiartki -szklanka bulionu drobiowego -3 jajka Rozbite mięso smarujemy farszem z wątróbki, wykładamy jajka. Za pomocą sznurków zawijamy roladę. Na dnie rondla układamy liście poru, na nich umieszczamy mięso. Solimy je z góry(...)pieprzymy cayenne. Dodajemy do rondla wszystkie w/w składniki. Podlewamy bulionem i wkładamy do piekarnika pod przykryciem na 60 minut w temperaturze 180 stopni w funkcji góra - dół. Po tym czasie ściągamy pokrywę i podlewając co jakiś czas mięso z góry wytworzonym sosem trzymamy jeszcze około 30 minut w piekarniku. Puree z bobu: -1kg bobu ugotowanego w osolonej wodzie, obranego

BaRepas
Zupa pieczarkowa Prezydentowej 183

jadły zup, prosiły o dokładkę! :) Jeśli zrobicie sobie moją zupę lub macie swoje sposoby na dobrą pieczarkową, dajcie znać! :) Zupa pieczarkowa Prezydentowej Składniki: 300-400 g pieczarek 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 1 marchewka 1 pietruszka w korzeniu mały kawałek selera mały kawałek pora 1 nieduża cebula 1 listek laurowy 2-3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek pieprzu czarnego(...)masła 1 łyżeczka cukru 100 ml słodkiej śmietanki 1/2 łyżeczki suszonego estragonu (koniecznie!-to wspaniałe zioło do grzybów) nieco gęstej kwaśniej śmietany do smaku i dekoracji natka pietruszki 1. Bulion z zielem, listkiem laurowym i pieprzem doprowadzam do wrzenia, wrzucam pokrojone w drobną kostkę warzywa, cukier, łyżkę masła. Przykrywam, gotuję na niewielkim ogniu do miękkości. 2. Z umytych dokładnie pieczarek

Kuchnia Prezydentowej
Risotto z indykiem, szparagami i szafranem 154

piersi indyczej pokrojonej w małą kostkę (marynata do mięsa - 2 łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz cytrynowy) 3 łyżki oliwy 120 g ryżu arborio 400 ml gorącego bulionu drobiowego lub warzywnego 125 ml białego wytrawnego wina 1 cebula 6 świeżych białych szparagów duża szczypta szafranu  2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz czarny 70 g sera brie (powinien(...)cebuli, zagotować. Wrzucić podsmażone mięso i szafran: mieszać wszystko do czasu, aż płyn zredukuje się prawie całkowicie. Następnie wlewać niewielkimi porcjami (ja wlewam niecałą chochelkę na jeden raz) gorący bulion, czekając za każdym razem aż ryż całkiem wchłonie płyn. 4. Kiedy zostanie nam ok. 2 porcji bulionu, dorzucić szparagi, wlać bulion i mieszać; kiedy płyn się wchłonie, dolać ostatnią porcję

Kuchnia Prezydentowej
Dhal - indyjska zupa z soczewicy i pomidorów 180

puszki, wraz z sokiem) 2 ząbki czosnku 1 ziemniak (pokrojony w dużą kostkę) 1 marchewka (pokrojona w plastry) kilka różyczek kalafiora kawałek dyni pokrojonej w kostkę 0,5 l bulionu warzywnego 125 ml mleczka kokosowego (można pominąć lub zastąpić kilkoma łyżkami słodkiej śmietanki) 1 cebula posiekana 1 płaska łyżeczka garam masala 1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy 1/2 płaskiej łyżeczki kminu rzymskiego(...)płatków chili lub kawałek posiekanej świeżej papryczki chili 2-3 łyżki soku z cytryny sól, pieprz do smaku świeża kolendra i jogurt do dekoracji 1. Soczewicę opłukać, osączyć. Zagotować bulion i wrzucić do niego warzywa (oprócz kalafiora!) Gotować 10 minut. Zestawić z ognia. 2. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać masło ghee, zeszklić lekko cebulę i czosnek, dodać wszystkie przyprawy, smażyć

Kuchnia Prezydentowej
Kurczak po toskańsku (Pollo alla Toscana) 368

łyżki oliwy z oliwek do smażenia 1 posiekana czerwona cebula 2 ząbki czosnku, pokrojone dość grubo 1 posiekana czerwona papryka (u mnie zielona) 1 szczypta szafranu 150 ml bulionu drobiowego (może być z kostki) lub bulion pół na pół z białym, wytrawnym winem 400 g pomidorów z puszki (całych lub krojonych) 4 suszone pomidory (najlepiej takich w oliwie) odsączone(...)podsmażyć mięso na złoto z każdej strony średnim ogniu. Zdjąć z patelni, odstawić. 2. Na patelnię wrzucić cebulę, czosnek i paprykę, zmniejszyć ogień, dusić mieszając ok. 5 minut. Do bulionu z winem dodać szafran i dokładnie wymieszać. Rozgrzać piekarnik do 180°C. 3. Dodać pieczarki, pomidory suszone, pomidory z puszki ( lepiej nie dodawać soku z pomidorów, ale zachować do ewentualnego

Kuchnia Prezydentowej
Zupa szczawiowa wykwintna 183

przy drodze, nieumytych, lecz wytartych o spodnie, ledwo ściśnięte w małej garści i gryzione jak kawałek kiełbasy.  Może dlatego tak bardzo lubię szczawiową zupę. :) Składniki: 1,5 l bulionu warzywnego 1 szklanka ugotowanego na sypko ryżu typu parboiled 1 marchewka 1/2 korzenia pietruszki mały kawałek selera dowolny kawałek pora 1 duży pęczek szczawiu 2 łyżki masła 100 g kwaśnej(...)śmietany 18%, bardzo dobrej jakości 1 płaska łyżeczka suszonego lubczyku szczypta kurkumy 1 łyżeczka cukru sól, pieprz do smaku siekany koperek do dekoracji kilka jajeczek przepiórczych    1. Bulion doprowadzamy do wrzenia. Warzywa kroimy w drobną kostkę, pietruszkę selera i marchew gotujemy do miękkości w bulionie. Jajeczka przepiórcze gotujemy na twardo (ok. 5 minut). Obieramy ze skorupek, przekrawamy

Kuchnia Prezydentowej

Proponowane wyszukiwania