pory (zielone części) 10 pieczarek 250 g mrożonego zielonego groszku 2 cebule dymki 4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola (dobry jest z biedronki) 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych) pęczek natki pietruszki świeżo mielony kolorowy pieprz sól pół łyżeczki kurkumy dla koloru (ja o niej(...)się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tą powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Pod koniec gotowania
Bon Appetit Małgorzatyciepło lub na zimno :) Ze względu na to, że własnie są święta Wielkiej Nocy postanowiłam do zupy dodać kilka polskich akcentów takich jak: śmietana, bulion na boczku, chrzan oraz sposób podania w chlebie z jajkiem :) Zupę tę możecie przygotować zaraz po świętach jak nie będziecie wiedzieli co zrobić(...)garści posiekanej rzeżuchy + trochę do dekoracji koperek (dodatek polski) 1 seler naciowy 2 ząbki czosnku 1 pietruszka 1 łyżka mąki 2 liście laurowe 1 litr bulionu (mój polski dodatek to bulion ugotowany na boczku) świeży tymianek oliwa z oliwek sól, pieprz 1 łyżka tartego chrzanu ze słoiczka (jako polski dodatek) 100 ml śmietanki kremówki (jako polski dodatek, chciałam
Bon Appetit Małgorzatyborowików) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła do ryżu + 2 łyżki masła do smażenia grzybów 200 g sera gorgonzola (mój z Biedronki) 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia, ale nie ukrywajmy może być z kostek rosołowych b;) ) 3 listki laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu pęczek natki pietruszki(...)się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Potem
Bon Appetit Małgorzatyletnim. Mój kulinarny romans ze szparagami rzecz jasna ;) Dziś uszlachetniony z ostrzejszym w smaku porem i z pikantna pianką. Składniki: 1 wiązanka zielonych szparagów zielona częśc pora włoszczyzna na bulion (1 pietruszka, 1/4 selera, 2 marchewki) 2 liście laurowe 3 ziela angielskie 1 łyzka masła 2 białka szczypta chili w proszku sól, pieprz zioła prowansalskie Włoszczyznę myjemy, obieramy(...)gotujemy w 1 l wody aż do uzyskania bulionu (około 30 min). Następnie wyciagamy ugotowaną włoszczyznę. Szparagi myjemy i odrywamy od nich końcówki na wysokości 2 cm. Kroimy w około 3 cm częci i dodajemy do bulionu. Por siekamy i podsmażamy na maśle, nastepnie dodajemy do bulionu. Całość gotujemy aż szparagi będa miekkie. Około 20 min. Gdy zupa trochę przestygnie
Bon Appetit Małgorzatyryżu arborio 1 pęczek zielonych szparagów (wcześniej pogdotowanych) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 łyżki masła 200 g sera gorgonzola 1 - 1,5 litra bulionu (u mnie rosół z poprzedniego dnia) 400 g zielonego groszku (u mnie mrożony) świeżo mielony pieprz sól 50 g parmezanu W rondlu roztapiamy masło, następnie dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek(...)się zeszkli (zrobi się przezroczysta) wrzucamy ryż. Dokładnie mieszamy, by każde ziarenko ryżu obtoczyło się w maśle. Chwilkę smażymy dosłownie 2 minuty. Następnie wlewamy 2 chochle (2 szklanki) gorącego bulionu ciągle mieszając aż ryż wchłonie bulion, czynność tę powtarzamy aż ryż zacznie być miękki ale nie rozgotowany. Ryż musi być al dente. Ja dolewałam rosół 4 razy. Dodajemy groszek oraz
Bon Appetit Małgorzatyjeden obiad składniki: ok 1 kg wołowiny bez kości ( zrazowa) kawałek słoniny 2-3 kiszone ogórki cebula do zrazów i do pieczenia musztarda pieprz, sól mąka do obsypania bulion, kieliszek czerwonego, wytrawnego wina (opcjonalnie), parę ząbków czosnku, zioła - tymianek, szałwia przygotowanie: Umyte mięso oczyszczone z błon pokroić w poprzek włókien na plastry ok 1 cm grube. Każdy(...)tłuszczu. Przełożyć do naczynia w którym będziemy zrazy piekli. Patelnię z pozostałym po smażeniu tłuszczem podlać winem, drewnianą łyżką zeskrobać resztki. Przelać do garnka ze zrazami. Podlać szklanką bulionu, dodać czosnek, zioła, można dołożyć trochę cebuli, przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st na ok 2 godziny, w razie potrzeby podlewając bulionem Jeżeli pieczemy w garnku rzymskim
Stare GaryZupa powstała na bazie bulionu z przepisu na blogu Kwestia Smaku . Dodałam więcej czosnku niż w przepisie i więcej imbiru, gdyż dla mnie wywar był zbyt łagodny. Po dodaniu grzybów , kapusty i makaronu wyszła naprawdę dobra zupa. Polecam. składniki bulion 1 litr wody mineralnej 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka octu ryżowego lub soku(...)marchewka, obrana i pokrojona na plasterki 1 ząbek czosnku, przepołowiony sól do smaku Dodatki 3 kapustki pak choi 200 g grzybów shitake kolendra makaron ryżowy (opcjonalnie) przygotowanie Wszystkie składniki bulionu włożyć do garnka i zagotować. Gotować pod przykryciem na umiarkowanym ogniu przez około 1/2 godziny. Przecedzić. Grzyby opłukać pokroić w plasterki. Odciąć dolną część kapusty, liście umyć. Pokroić
Stare Garyłyżki pasty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego np "Pudliszki" 1 zielona lub 1 czerwona papryka suszone chili łyżka ostrej tureckiej pasty paprykowej (opcjonalnie) sól pieprz + ok 2 szklanek bulionu lub wody do podlania Przygotowanie Ciecierzycę namoczyć w osolonej wodzie (8 - 10 godzin), najlepiej na noc. Po tym czasie wodę odlać i ponownie zlać cieciorkę wodą, tym razem wrzącą(...)soki odparują. Dorzucić chili i pastę lub koncentrat pomidorowy i pastę paprykową, rozprowadzić równomiernie, chwilę jeszcze smażyć a następnie dodać pomidory, paprykę, 2 łyżeczki soli, dodać trochę bulionu. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 45 minut. W razie potrzeby podlać bulionem. Po tym czasie dorzucić do garnka ciecierzycę i jeżeli trzeba ponownie podlać nieco wodą
Stare GaryPolecam! , składniki 6 papryk farsz 250 g szpinaku 2 -3 ząbki czosnku 1/2 puszki krojonych pomidorów 2 małe cebule - drobno posiekana 1/2 szklanki ryżu 1 szklanka bulionu przyprawa do faszerowanych pomidorów lub zioła (oregano, mięta, bazylia) sól, pieprz sos 1/2 puszki pomidorów 1/2 dużej czerwonej cebuli 1 szklanka bulionu sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie(...)chwilę smażyć a następnie dodać ryż - smażyć, mieszając, 2 - 3 minuty aż ryż stanie się lekko przezroczysty. Dodać pomidory ( ok 1/2 puszki), szpinak, można podlać trochę wodą lub bulionem, posolić popieprzyć i gotować parę minut aż ryż wchłonie płyn i będzie na wpół miękki. Zdjąć patelnię z ognia, wymieszać farsz z przyprawami , doprawić do smaku solą i pieprzem. Farszem
Stare Garyfarsz 250 g szpinaku 6 ząbków czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 2 spore cebule - drobno posiekana 1 i 1/2 szklanki ryżu 1i 1/2 szklanki bulionu gotowa mieszanka ziół do do faszerowanych warzyw lub zioła (oregano, mięta, bazylia) 300 g mielonej wieprzowiny garść pietruszki 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku sos 1 puszki(...)pomidorów łyżeczka płatków chili 1 szklanka bulionu sól, pieprz oliwa z oliwek przygotowanie Szpinak opłukać, wrzucić do dużego garnka, podgrzewać aż zwiędnie.Papryki umyć, ściąć górną część z ogonkiem, usunąć pestki. Odcięte "kapelusiki" odłożyć. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, zeszklić na małym ogniu. Dodać mielone mięso, smażyć, rozdrabniając. Dodać czosnek, chwilę smażyć
Stare Garykości ( u mnie łopatka) 2 średnie cebule, pokrojone w poprzeczne plastry 3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki łyżeczka drobno posiekanego imbiru lub 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 szklanka bulionu wołowego 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki mąki kukurydzianej 1/4 kubek zimnej wody 2 średnie zielone papryki, pokrojone na grube paski 2 średnie pomidory, pokrojone w ósemki czosnek w proszku ( opcjonalnie(...)patelni rozgrzać tłuszcz, partiami obsmażać wołowinę ze wszystkich stron, aby się ładnie zrumieniła. Można mięso przed smażeniem obsypać czosnkiem. Wołowinę wyjąć, a na patelnię wlać bulion i zeskrobać smaki ze smażenia mięsa. Bulion wymieszać z sosem sojowym Do misy wolnowaru przełożyć wołowinę wraz z sokami które puściła, posypać cebulą, imbirem i czosnkiem, polać bulionem, przykryć. Ustawić
Stare Garybardzo sycąca. Nie jest zbyt ostra, ale dzięki pieczonej dyni ma charakterystyczny smak i nie jest słodka. Moim zdaniem zupa z tych proporcji wychodzi bardzo gęsta. Musiałam dodać sporo bulionu aby uzyskać taką gęstość o jaką mi chodziło. Podaję przepis oryginalny - każdy musi zdecydować, jak gęstą zupę lubi. Przepis ze strony Jamie Oliver'a . składniki(...)Hokkaido oliwa z oliwek 1 łyżeczka suszonego chili 1 łyżka nasion kolendry 1 duża cebula 3 - 4 ząbki czosnku 1 marchew jedna łodyga selera naciowego 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego + dodatkowo do rozrzedzenia przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 170 ° . Przekroić dynię na pół i usunąć nasiona , a następnie pokroić dynię w kliny. Umieścić dynię na dużej blasze
Stare GaryProsty i efektowny sposób na wędzonego łososia. Idealnie byłoby użyć bulionu rybnego, ale warzywny też się sprawdzi. Nigdy wcześniej nie łączyłam łososia z marynowanym imbirem - to połączenie okazało się znakomite! Moje naczynia mają wymiar 8cm x 15cm x 3 wys, można galaretki zrobić w 4 mniejszych przepis podpatrzony u Magdy Gessler składniki ( na 2 naczynka) 100 g łososia(...)wędzonego kilka plastrów marynowanego imbiru 200 ml bulionu rybnego lub warzywnego koperek parę kaparów 1 łyżeczka żelatyny przygotowanie Łososia pokroić na drobne kawałki Bulion zagotować, rozpuścić w nim żelatynę - zgodnie z instrukcją. Naczynka wyłożyć folią Na dno naczynek nalać po łyżce żelatyny. Ułożyć listki pietruszki, na nich rozłożyć warstwę łososia, polać żelatyną, ułożyć warstwę imbiru posypać
Stare Gary